Img
Ναός Αφαίας Αίγινα

Ακούτε Happy Kids Radio, είμαι ο Βασίλης και σας καλωσορίζω στους «Περίπατους της αρχαίας Αθήνας».

Ελάτε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, για να περιπλανηθούμε στο αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, μέσα από μοναδικά μνημεία. Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, σήμερα θα πάμε μια εκδρομή που μπορείτε και εσείς να οργανώσετε άνετα είτε ως μονοήμερη είτε για Σαββατοκύριακο. Θα επισκεφθούμε έναν από τους πιο καλοδιατηρημένους ναούς της Ελλάδας. Στέκει επιβλητικός, μεγαλοπρεπής και τον περιτριγυρίζει ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο με θέα τον Σαρωνικό.

Ναός Αφαίας Αίγινα

Στο τέλος της περιήγησης μας θα εκπλαγείτε από την επίσκεψη στο χώρο και από τα επιτεύγματα εκείνης της εποχής. Και είμαι σίγουρος πως θα νιώσετε χαρά αλλά και ικανοποίηση που είστε κάτοικοι, ή επισκέπτες, αυτής – της πλούσιας σε ιστορία – πόλης αλλά και χώρας!

Σημερινός προορισμός μας, ο Ναός της Αφαίας στην Αίγινα

Κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες με την οικογένεια ή και με τους φίλους μας και επιβιβαζόμαστε στο αυτοκίνητο με κατεύθυνση τον Πειραιά! Από εκεί θα μπούμε στο πρώτο καράβι με προορισμό την Αίγινα και σε μία ώρα περίπου θα βρεθούμε στο γραφικό νησί του Αργοσαρωνικού.

Από που πήρε το όνομα του το νησί;

Σύμφωνα με την μυθολογία, η νύμφη Αίγινα ήταν η ομορφότερη από τις είκοσι κόρες του θεού Ασωπού. Ο βασιλιάς των θεών, ο Δίας αγάπησε και έκρυψε την Αίγινα στο ακατοίκητο τότε νησί της Οινόης, για να γλυτώσει από την οργή της θεάς Ήρας. Έτσι, από τότε το νησί πήρε το όνομα της πεντάμορφης νύμφης. Η Αίγινα κατοικείται από την αρχαϊκή εποχή, έχει πλούσια ιστορία και ήταν ιδιαίτερα γνωστή ως ένα ισχυρό ναυτικό και εμπορικό κράτος.

Φτάνοντας στο λιμάνι, κατευθυνόμαστε με το αυτοκίνητο στο βόρειο τμήμα του νησιού και εκεί, στην κορυφή ενός λόφου ανάμεσα στα καταπράσινα πεύκα με θέα τη θάλασσα, στέκεται ο πιο καλοδιατηρημένος αρχαϊκός ναός της Ελλάδας. Ο ναός της Αφαίας.

Ποια ήταν η Αφαία;

Σύμφωνα με το μύθο, ο πανίσχυρος βασιλιάς της Κρήτης Μίνωας ήθελε γυναίκα του την Βριτόμαρτη, που ήταν κόρη του Δία και της Κάρμης. Η Βριτόμαρτη όμως αρνήθηκε να είναι μαζί του και κρύφτηκε στα δάση. Ο Μίνωας εξακολουθούσε να την ψάχνει κι εκείνη για να του ξεφύγει έπεσε στη θάλασσα από το βουνό Δίκτη. Εκεί, η Βριτόμαρτη πιάστηκε στα δίχτυα κάποιων ψαράδων που την πήραν μαζί τους και την έφεραν στην Αίγινα για να βρει καταφύγιο στα δάση του νησιού. Μάταια οι ντόπιοι έψαξαν να την βρουν και αντί για τη Βριτόμαρτη, βρήκαν ένα άγαλμα της. Από τότε την ονόμασαν Αφαία που θα πει άφαντη ή αλλιώς εξαφανισμένη. Για χάρη της, οι κάτοικοι του νησιού έχτισαν ένα ναό και τη λάτρεψαν σαν θεά. Αργότερα η Αφαία ταυτίστηκε με τη θεά Αθηνά κι έτσι ονομάστηκε ο ναός της Αφαίας Αθηνάς.

Παιδιά πιαστείτε χέρι-χέρι και ελάτε να κάνουμε όλοι μαζί την αγαπημένη μας βουτιά στην ιστορία! Ο ναός της Αφαίας χτίστηκε το 480 π.Χ. μετά την περίφημη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Μια πυρκαγιά όμως κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του αρχικού ναού και έτσι ξαναχτίστηκε το 500 π.Χ. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο εξαιρετικό που λέγεται πως οι αρχιτέκτονες Ικτίνος και Καλλικράτης εμπνεύστηκαν από το στυλ του ναού, προκειμένου να σχεδιάσουν αργότερα τον Παρθενώνα.

Ο ναός της Αφαίας είναι δωρικού ρυθμού και σήμερα σώζονται 24 από τις 34 συνολικά κολώνες του ναού. Τα γλυπτά των αετωμάτων ήταν υπέροχα διακοσμημένα με πολλά χρώματα και με θέματα που περιέγραφαν τα κατορθώματα των κατοίκων στον Τρωικό Πόλεμο. Κεντρική μορφή σε κάθε αέτωμα ήταν η θεά Αθηνά. Αξίζει να σημειωθεί πως η διαρπαγή του γλυπτού διακόσμου του ναού έγινε από Ευρωπαίους αρχαιοθήρες και οι κλεμμένοι «Αιγινήτες», όπως αποκαλούνται, βρίσκονται πλέον στην Γερμανία, στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου.

Τι όμορφα που είναι! Και τι υπέροχη θέα!

Πραγματικά! Ο αρχαιολογικός χώρος, ο ναός και το περιβάλλον γύρω από αυτά χαρίζουν στο επισκέπτη απλόχερα μια ηρεμία και μια γαλήνη που ξεχνά το χρόνο. Όταν έχει καθαρή ατμόσφαιρα, από εδώ ψηλά στο λόφο μπορείτε να διακρίνετε το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο αλλά μερικές φορές και την Ακρόπολη. Ο Ναός του Ποσειδώνα, μαζί με τον ναό της Αφαίας και το ναό του Ηφαίστου στο Θησείο σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο, που αποκαλείται το ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας.

Έχω μαζί μου ένα χάρτη, μπορώ να σχεδιάσω το τρίγωνο;

Ωραία ιδέα! Ελάτε να κάτσουμε κάτω από τη σκιά ενός δέντρου και ας απλώσουμε τον χάρτη. Για να το κατανοήσουμε καλύτερα ας ενώσουμε τις γραμμές πάνω από τις τοποθεσίες που είπαμε και θα σχηματίσουμε τις πλευρές ενός ισοσκελούς τριγώνου. Λέγεται πως ο λόγος που συνέβαινε αυτό ήταν γιατί ίσως, οι πρόγονοι μας προσπαθούσαν να αποτυπώσουν τους ουράνιους αστερισμούς πάνω στην γη. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει ακόμη επιστημονική απάντηση και έτσι ο τριγωνισμός, όπως ονομάζεται, εξακολουθεί να είναι ένα από τα μυστήρια της Αρχαίας Ελλάδας.

Παιδιά και τώρα που ολοκληρώσαμε τη βόλτα μας, ας μυρίσουμε το άρωμα των πεύκων, ας νιώσουμε το ελαφρύ αεράκι και ας απολαύσουμε τη θέα αλλά και την ενέργεια του χώρου σε αυτή τη μαγευτική τοποθεσία. Δεν είναι εξάλλου λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως όποιος πάει στην Αίγινα και δεν δει το ναό της Αφαίας, είναι σαν να πήγε στην Αθήνα και να μην είδε την Ακρόπολη!

Τι τέλεια που περνάμε στο happy kids radio!

Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, ήταν οι «Περίπατοι της αρχαίας Αθήνας» από το Happy Kids Radio! Σας ευχαριστώ όλες και όλους που ήρθατε στην εκδρομή μας. Μην παραλείψετε να απαντήστε και την ερώτηση του pod-quiz που θα βρείτε εδώ στην ιστοσελίδα μας, στην ενότητα Learn. Μείνετ μαζί μας για να ανακαλύψουμε, μέσα από τα επεισόδια της σειράς, νέες διαδρομές και εκδρομές, σε ενδιαφέροντα μνημεία της Αττικής.

Καλώς ήρθατε στο Pod Quiz Περίπατοι στην αρχαία Αθήνα .

Μικροί μου ταξιδευτές και μικρές μου ταξιδεύτριες, ακούστε όσες φορές θέλετε τα αγαπημένα σας podcasts από τους «Περίπατους στην αρχαία Αθήνα».

Απαντήστε τις ερωτήσεις του Pod Quiz και κατεβάστε το βραβείο του Μεγάλου Ταξιδευτή!

Όνομα
email

img
img