Img
Ναός Ποσειδώνα

Ακούτε Happy Kids Radio, είμαι ο Βασίλης και σας καλωσορίζω στους «Περίπατους της αρχαίας Αθήνας».

Με οδηγό την καλή μας διάθεση και με όρεξη για μικρές και μεγάλες βόλτες, θα κάνουμε μια ακόμη διαδρομή στον Χρυσό Αιώνα του Περικλή, για να απολαύσουμε τη γοητεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Θα μιλήσουμε για σπουδαία μνημεία που άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στην παγκόσμια ιστορία. Η Αρχαία Αθήνα ήταν ένα από τα πρότυπα της ανθρωπότητας που με τα έργα και τις ιδέες της, εξακολουθεί να συναρπάζει έως τις μέρες μας.

Σήμερα παιδιά δεν έχουμε προγραμματίσει απλώς ένα περίπατο αλλά μία εκδρομή, που μπορείτε άνετα να οργανώσετε είτε ως ολοήμερη αλλά είτε για το Σαββατοκύριακο με την οικογένεια και τους φίλους σας.

Ναός Ποσειδώνα

– Ανυπομονώ να ακούσουμε που θα πάμε;

Θα επισκεφθούμε έναν από τους ομορφότερους ναούς της χώρας μας, ένα σωστό στολίδι που είχε σπουδαία λατρευτική σημασία για τους αρχαίους Αθηναίους. Διαθέτει ομορφιά, συμμετρία μα πάνω από όλα, μία υπέροχη θέα στο Αιγαίο πέλαγος. Στο τέλος της διαδρομής μας, είμαι σίγουρος πως θα νιώσετε μοναδικοί που είστε κάτοικοι, ή επισκέπτες της χώρας με την τόσο πλούσια σε ιστορία!

Σημερινός προορισμός μας, o Ναός του Ποσειδώνα, στο Σούνιο.

Αν ο καιρός το επιτρέπει, το Σούνιο είναι μια εξαιρετικά ποιοτική πρόταση για μία Κυριακάτικη εκδρομή. Κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες, ως οικογένεια, και με χαρά επιβιβαζόμαστε στο όχημα μας, για να επισκεφθούμε το νοτιότερο άκρο της Αττικής.
Αν επιλέξουμε να κινηθούμε από την παραλιακή πλευρά, μας περιμένει μια υπέροχη διαδρομή με θέα τη θάλασσα.

Φτάνοντας στο Σούνιο, κατευθυνόμαστε στο τέρμα του ακρωτηρίου. Ανηφορίζουμε περπατώντας το δρομάκι και μπαίνουμε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Εκεί μας περιμένει ένας υπέροχος ναός που οι Αρχαίοι Αθηναίοι αφιέρωσαν στην λατρεία του πανίσχυρου θεού Ποσειδώνα. 19 κίονες του μνημείου σώζονται έως σήμερα και στέκονται εκεί ακίνητοι για περισσότερα από 2.500 χρόνια, κόντρα στους ανέμους που φυσούν στην περιοχή. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τον ναό τόσο ξεχωριστό; Ελάτε να το μάθουμε αμέσως τώρα κάνοντας τη γνωστή και αγαπημένη μας βουτιά στην ιστορία!

Ο αρχικός ναός χτίστηκε στις αρχές του 5ου αιώνα, ωστόσο καταστράφηκε από τους Πέρσες και ξαναχτίστηκε με εντολή του Περικλή ανάμεσα στο 444-440 π.Χ. παράλληλα με το χτίσιμο του Παρθενώνα. Ο αρχιτέκτονας είναι άγνωστος, ωστόσο πρέπει να είναι ο ίδιος που έχτισε το Ναό του Ηφαίστου στο Θησείο. Είναι δωρικού ρυθμού και στο εσωτερικό είχε γλυπτά με θέματα από τις Κενταυρομαχίες και τους άθλους του Θησέα.

Εκτός από τόπος λατρείας του Ποσειδώνα, το Σούνιο ήταν το ισχυρότερο οχυρό της Αττικής. Κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο γύρω από το βράχο υψώθηκαν τείχη πάχους 3,5 μέτρων τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα.

-Βασίλη, γιατί οι Αθηναίοι έχτισαν το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο;

Σύμφωνα με την μυθολογία, ο αρχαίος θεός κατοικούσε πότε στον Όλυμπο και πότε στο παλάτι του στα βάθη της θάλασσας. Λέγεται πως ο Ποσειδώνας ταξίδευε πάνω από τα κύματα που άνοιγαν διάπλατα καθώς περνούσε με το χρυσό άρμα που το έσερναν άλογα. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως όταν ο θεός Ποσειδώνας ήταν ήρεμος, η θάλασσα ήταν γαλήνια και οι ναυτικοί είχαν ένα ασφαλές ταξίδι. Όταν όμως θύμωνε, χτυπούσε με την τρίαινά του τα νερά και προκαλούσε τρικυμίες, θύελλες και ναυάγια.

Η μυθολογία αναφέρει πως η θεά Αθηνά και ο θεός Ποσειδώνας είχαν διαμάχη για το ποιος θα δώσει το όνομά του στην αρχαία Αθήνα. Λέγεται, πως ο Ποσειδώνας χτύπησε τον ιερό βράχο της Ακρόπολης με την τρίαινά του και πρόσφερε στους κατοίκους θαλάσσια άλογα και αλμυρό νερό! Η Αθηνά χτύπησε το πόδι της και αμέσως φύτρωσε μια ελιά. Οι Αθηναίοι προτίμησαν το δώρο της σοφής θεάς, αλλά ο γιγαντόσωμος θεός της θάλασσας έμεινε με το παράπονο. Επειδή όμως οι Αρχαίοι Αθηναίοι ήταν έξυπνοι και ήθελαν να τα έχουν καλά με όλους τους θεούς, έχτισαν προς τιμήν του Ποσειδώνα ένα ναό στην προνομιακή θέση του Σουνίου, για να επιβλέπει έτσι όλο το Αιγαίο πέλαγος!

Ο Ναός του Ποσειδώνα αποτελεί επίσης μέρος του πρώτου ιερού τριγώνου της αρχαιότητας, μαζί με τον ναό της Αφαίας στην Αίγινα και του ναό του Ηφαίστου στο Θησείο. Θα το κατανοήσετε καλύτερα αν πάρετε ένα χάρτη και τραβήξετε γραμμές πάνω από τα σημεία που είπαμε, θα σχηματίσετε τις πλευρές ενός ισοσκελούς τριγώνου. Η μία πλευρά του τριγώνου, από το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο έως το Ναό της Αφαίας στην Αίγινα, έχει μήκους 44 χιλιόμετρα και 83 μέτρα, ενώ η δεύτερη πλευρά από το Ναό του Ποσειδώνα έως το Ναό του Ηφαίστου στο Θησείο, είναι 44 χιλιόμετρα και 93 μέτρα. Δηλαδή η διαφορά που έχει η μία πλευρά του τριγώνου με την άλλη είναι μόλις 10 μέτρα!

Είναι εκπληκτικό πως ο πρόγονοι μας υπολόγιζαν με τόση ακρίβεια τη θέση των ναών χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας που έχουμε σήμερα. Κάποιοι πιστεύουν πως οι Αρχαίοι Αθηναίοι προσπαθούσαν να αποτυπώσουν τους αστερισμούς του ουρανού πάνω στη γη. Ωστόσο, δεν υπάρχει επιστημονική απάντηση και έτσι ο τριγωνισμός όπως ονομάζεται αποτελεί ένα από τα μυστήρια της Αρχαίας Ελλάδας.

Ένα είναι όμως σίγουρο, πως το Σούνιο έχει μια αύρα μαγική! Η εμπειρία της επίσκεψης στο βράχο του, θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο αν βρεθείτε εκεί στο τέλος της ημέρας, για να παρακολουθήσετε ένα από τα πιο αξέχαστα ηλιοβασιλέματα της ζωής σας.

Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, ήταν οι «Περίπατοι της αρχαίας Αθήνας» από το Happy Kids Radio! Σας ευχαριστώ όλες και όλους που ήρθατε στην εκδρομή μας. Μην παραλείψετε να απαντήστε και την ερώτηση του pod-quiz που θα βρείτε εδώ στην ιστοσελίδα μας, στην ενότητα Learn. Μείνετe μαζί μας για να ανακαλύψουμε, μέσα από τα επεισόδια της σειράς, νέες διαδρομές και εκδρομές, σε ενδιαφέροντα μνημεία της Αττικής.

Καλώς ήρθατε στο Pod Quiz Περίπατοι στην αρχαία Αθήνα .

Μικροί μου ταξιδευτές και μικρές μου ταξιδεύτριες, ακούστε όσες φορές θέλετε τα αγαπημένα σας podcasts από τους «Περίπατους στην αρχαία Αθήνα».

Απαντήστε τις ερωτήσεις του Pod Quiz και κατεβάστε το βραβείο του Μεγάλου Ταξιδευτή!

Όνομα
email

img
img