Img
Ο ναός της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα

Ακούτε Happy Kids Radio, είμαι ο Βασίλης και σας καλωσορίζω στους «Περίπατους της αρχαίας Αθήνας». Ελάτε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο για να περιπλανηθούμε στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, μέσα από μοναδικά μνημεία.

Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, για σήμερα θα πάμε μια κοντινή εκδρομή στην Αττική που μπορείτε άνετα να οργανώσετε και εσείς το Σαββατοκύριακο. Θα επισκεφθούμε ένα καλοδιατηρημένο ιερό που ήταν αφιερωμένο στην θεά που προστάτευε την ύπαιθρο, τα ζώα, την γονιμότητα και τα παιδιά.

Στην θέα του μνημείου θα ξαφνιαστείτε ευχάριστα έτσι όπως στέκει υπέροχα, ανάμεσα στους καταπράσινους λόφους και το ήσυχο, φυσικό τοπίο!

– Ανυπομονώ να ακούσουμε που θα πάμε;

Κάντε λίγη υπομονή παιδιά! Πριν ξεκινήσουμε, μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας και ένα ζευγάρι κιάλια που θα τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα για μια δραστηριότητα στη φύση. Είστε όλοι έτοιμοι; Ας δέσουμε τις ζώνες ασφαλείας στο αυτοκίνητο μας και με χαρά, φεύγουμε για την επίσκεψη μας στον αρχαιολογικό χώρο! Σημερινός προορισμός μας, ο Ναός της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα

Ο ναός της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα

Η διαδρομή προς το Μαρκόπουλο, όπως κατευθυνόμαστε από την Αθήνα, είναι γεμάτη συκιές, μποστάνια και αμπελώνες. Ένα τοπίο γεμάτο μεσογειακές μυρωδιές! Σε λιγότερο από μια ώρα από το κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα στη Ραφήνα και το Πόρτο Ράφτη, θα βρεθούμε στον αρχαιολογικό χώρο του ναού της Βραυρωνίας Αρτέμιδος. Μπορεί το συγκεκριμένο ιερό να ήταν ένα από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα στην Αττική, παρόλα αυτά δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στους περισσότερους Αθηναίους. Ο ναός είναι σχεδόν κρυμμένος μέσα στην υπέροχη αρμονία της φύσης. Σίγουρα λίγοι τόποι ήταν τόσο ταιριαστοί για τη δημιουργία ενός ιερού στη θεά Άρτεμη.

Η Άρτεμις ήταν μια από τις πιο όμορφες και ενδιαφέρουσες μορφές των θεών του Ολύμπου. Κόρη του Δία και της Λητούς, για τους αρχαίους Έλληνες ήταν προστάτιδα των δασών, των μικρών παιδιών και των ζώων. Ως θεά του κυνηγιού είχε πολλά σύμβολα, αλλά τα πιο γνωστά ήταν το ελάφι, η φαρέτρα και το ακόντιο.

– Και πότε χτίστηκε ο ναός; Τι συνέβαινε εδώ;

Δεν κρατιέμαι να περιμένω και εγώ μαζί σας παιδιά! Πάμε λοιπόν να βρούμε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις σας! Παίρνουμε λοιπόν μια βαθιά ανάσα και φύγαμε όλοι μαζί για την αγαπημένη μας βουτιά στην ιστορία.

Η Βραυρώνα ήταν ένα από τα 12 αρχαία κράτη της Αττικής και η λατρεία της Άρτεμις είχε συνδεθεί με την περιοχή. Το ιερό της θεάς ήταν από τα παλαιότερα και πιο σεβάσμια της περιοχής. Από τον 8ο έως το τέλος του 4ου αιώνα π.Χ., ο χώρος βρισκόταν στο αποκορύφωμα της ακμής του. Μάλιστα η Άρτεμις ήταν ιδιαίτερα αγαπητή και ευπρόσδεκτη και στην πόλη της Αθήνας. Κατά τον 6ο αιώνα π.Χ., ο τότε τύραννος Πεισίστρατος, για να τιμήσει τη θεά, έχτισε και της αφιέρωσε ένα ναό πάνω στον βράχο της Ακρόπολης, το Βραυρώνειο. Κάθε πέντε χρόνια μία ιδιαίτερη πομπή, με σπουδαίο τελετουργικό χαρακτήρα, κατευθυνόταν από την Βραυρώνα προς την Ακρόπολη.

– Να ρωτήσω κάτι; Τι είναι πομπή;

Πομπή ονομάζουμε την τελετή που πολλά άτομα περπατούν αργά και σε σειρά σε μία κατεύθυνση. Από αυτή την περιοχή λοιπόν, κάθε πέντε χρόνια ξεκινούσε η πομπή των Βραυρωνίων προς την Ακρόπολη. Στην πομπή συμμετείχαν κορίτσια ηλικίας 5 έως 10 ετών και πολλές έγκυες γυναίκες που έταζαν το παιδί τους στη θεά Αρτέμιδα, προκειμένου να γεννηθεί γερό και υγιές. Μάλιστα, πίστευαν πως όσες είχαν υπηρετήσει τη θεά από μικρή ηλικία θα είχαν την τύχη για όλη τους τη ζωή και θα είχαν αργότερα ευτυχισμένη οικογένεια.

Ο ναός της Αρτέμιδος, είναι μικρός σε μέγεθος ναός και σώζεται κυρίως η πλαϊνή του πλευρά ωστόσο είναι υπέροχης αισθητικής με κολώνες δωρικού ρυθμού. Ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια, μας δίνουν τη δυνατότητα να περιηγηθούμε με στους χώρους του ναού. Πολύ κοντά στο χώρο βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βραυρώνας. Από τα ωραιότερα εκθέματα που μπορούμε να δούμε, είναι τα αγαλματίδια με μορφές παιδιών, αλλά και τα παιχνίδια εκείνης της εποχής για να μάθουμε πως έπαιζαν τότε τα παιδιά στον ελεύθερο χρόνο τους.

– Πότε θα κάνουμε την δραστηριότητα με τα κιάλια;

Δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται και ο υγρότοπος της Βραυρώνας, ένα από τα πιο σημαντικά καταφύγια άγριας ζωής της Αττικής. Υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο μονοπάτι με πινακίδες που ενημερώνουν για την πανίδα και τη χλωρίδα του υγροτόπου. Η περιοχή είναι γεμάτη από αποδημητικά πουλιά, ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο και είναι κατάλληλη για ορνιθοπαρατήρηση. Τι καλύτερο από το να ολοκληρώσουμε τη βόλτα μας με μια επίσκεψη και στη φύση! Στρέφουμε τα κιάλια μας προς τον ανοιχτό ορίζοντα και θα δούμε από κοντά ερωδιούς, χαριτωμένους καλαμοκανάδες αλλά και χαλκόκοτες με υπέροχα καφέ και πράσινα φτερά.

– Μου αρέσουν οι εξερευνήσεις στο καταφύγιο! Είναι υπέροχη εμπειρία!

Στην διαδρομή θα συναντήσετε και συσκευές με ηχοακουστικά συστήματα που περιέχουν ήχους χαρακτηριστικών πουλιών του υγροτόπου για να τα γνωρίσετε καλύτερα. Στα μισά της διαδρομής, υπάρχει και διαμορφωμένος χώρος ξεκούρασης με παγκάκια, για να κάνουμε και το απαραίτητο πικ-νικ στη φύση!

Παιδιά ποιος θέλει ένα μικρό σάντουιτς; Εγώ, εγώ κι εγώ!!

Τι τέλεια που περνάμε στο happy kids radio!

Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, ήταν οι «Περίπατοι της αρχαίας Αθήνας» από το Happy Kids Radio! Σας ευχαριστώ όλες και όλους που ήρθατε στην εκδρομή μας. Μην παραλείψετε να απαντήστε και την ερώτηση του pod-quiz που θα βρείτε εδώ στην ιστοσελίδα μας, στην κατηγορία Learn. Μείνετε μαζί μας για να ανακαλύψουμε, μέσα από τα επεισόδια της σειράς, νέες διαδρομές και εκδρομές, σε ενδιαφέροντα μνημεία της Αττικής.

Καλώς ήρθατε στο Pod Quiz Περίπατοι στην αρχαία Αθήνα .

Μικροί μου ταξιδευτές και μικρές μου ταξιδεύτριες, ακούστε όσες φορές θέλετε τα αγαπημένα σας podcasts από τους «Περίπατους στην αρχαία Αθήνα».

Απαντήστε τις ερωτήσεις του Pod Quiz και κατεβάστε το βραβείο του Μεγάλου Ταξιδευτή!

Όνομα
email

img
img