Img
Tips για νήπια ηλικίας 1 – 2 ετών

Για νήπια ηλικίας 1 - 2 ετών

Ως γονείς, δίνετε στα παιδιά σας μια καλή αρχή στη ζωή τους μέσα από την καθοδήγηση, την προστασία και φροντίδα. Η σειρά podcast “Tips για ευτυχισμένους γονείς και παιδιά” παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για το πως θα καλλιεργήσετε την ευτυχία ως μία φυσική καθημερινή διαδικασία στη ζωή του παιδιού σας. Τα tips που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για τη γονική φροντίδα, την ασφάλεια και την σωστή υγεία σε κάθε στάδιο της ζωής του παιδιού σας.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους, τα μικρά παιδιά κινούνται περισσότερο και γνωρίζουν καλύτερα τόσο το εαυτό τους και όσο και το περιβάλλον γύρω τους. Επίσης αυξάνεται η επιθυμία τους να εξερευνήσουν νέα αντικείμενα και ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, τα μικρά παιδιά παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία. Αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε εικόνες ή σε έναν καθρέφτη και μιμούνται τις συμπεριφορές των άλλων, ιδιαιτέρως των ενηλίκων ή των μεγαλύτερων παιδιών. Επίσης είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα ονόματα των αντικειμένων και ανθρώπους του οικογενειακού περιβάλλοντος. Επίσης να σχηματίζουν εύκολες φράσεις και ακολουθούν απλές οδηγίες.

Δεξιότητες όπως το πρώτο βήμα, το πρώτο χαμόγελο και ο χαιρετισμός με το χεράκι λέγονται αναπτυξιακά ορόσημα. Τα αναπτυξιακά ορόσημα είναι πράγματα που μπορούν να κάνουν τα περισσότερα παιδιά σε μια συγκεκριμένη ηλικία. Τα παιδιά φτάνουν στα συγκεκριμένα ορόσημα μέσα από τον τρόπο που παίζουν, μαθαίνουν, μιλούν, συμπεριφέρονται και κινούνται δηλαδή όπως σέρνονται, περπατούν ή χοροπηδούν.

Tips για ευτυχισμένους γονείς και παιδιά

Ακολουθούν ορισμένα από τα πράγματα που, ως γονείς, μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδάκι σας κατά τη διάρκεια της ηλικίας 1 έως 2  χρονών:

  • Διαβάζετε καθημερινά στο μικρό παιδί σας.
  • Ζητήστε του να βρει αντικείμενα για εσάς ή ονομάστε σημεία και μέρη του σώματος.
  • Παίξτε με παιχνίδια που ταιριάζουν στο μικρό παιδί σας, όπως η ταξινόμηση σχημάτων και τα απλά παζλ.
  • Ενθαρρύνετε το να εξερευνήσει και να δοκιμάσει νέα πράγματα.
  • Αναπτύξτε τη γλώσσα του παιδιού σας μιλώντας μαζί του και προσθέτοντας νέες λέξεις. Για παράδειγμα, εάν το παιδάκι σας λέει “μπου”, μπορείτε να του απαντήσετε με χαρά, “Ναι, έχεις δίκιο – αυτό είναι ένα μπουκάλι .”
  • Ενθαρρύνετε την αυξανόμενη ανεξαρτησία του παιδιού σας αφήνοντάς το να ντυθεί και να φάει μόνο του.
  • Να επιβραβεύεται τις επιθυμητές συμπεριφορές περισσότερο από το να αποτρέπετε ανεπιθύμητες. Είναι σημαντικό να πείτε ή να δείξετε στο παιδί σας τι πρέπει να κάνει.
  • Ενθαρρύνετε την περιέργεια και τη δυνατότητα του μικρού παιδιού σας να αναγνωρίζει αντικείμενα μέσα από εκδρομές και βόλτες στο πάρκο ή τη φύση.
  • Δώστε στο παιδί σας νερό και φρέσκο γάλα περιορίζοντας στο μέγιστο τη ζάχαρη. Μετά τον πρώτο χρόνο, όταν το παιδί σας θα τρώει όλο και περισσότερα στερεά τρόφιμα, το μητρικό γάλα μπορεί να εξακολουθεί να αποτελεί την ιδανική προσθήκη στη διατροφή του.
  • Προσφέρετε μια επιλογή από υγιεινά τρόφιμα και αφήστε το να επιλέξει αυτό που του αρέσει και επιθυμεί. Παροτρύνετέ το να δοκιμάζει νέες γεύσεις. Ίσως χρειαστεί χρόνος για να μάθει τι του αρέσει.
  • Περιορίστε σημαντικά το χρόνο έκθεσης σε οθόνες και αναπτύξτε δραστηριότητες που το κρατούν δημιουργικά απασχολημένο.
  • Αφήστε το μικρό παιδί σας να είναι σωματικά ενεργό καθώς αρχίζει να κινείται, να τρέχει, να κλωτσά και να κάνει μικρά άλματα, συνεχώς.
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ακολουθεί σε καθημερινή βάση, ένα σταθερό πρόγραμμα με τις κατάλληλες δόσεις ύπνου, σε ένα ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον. Για νήπια 1 έως 2 χρονών, συνιστώνται 11 έως 14 ώρες ύπνου συνολικά ανά εικοσιτετράωρο.

Πρώτα από όλα, η ασφάλεια των παιδιών

Επειδή το παιδί σας αρχίζει να κινείται περισσότερο, θα αντιμετωπίσει και περισσότερους κινδύνους. Επικίνδυνες καταστάσεις μπορούν να συμβούν γρήγορα, επομένως προσέξτε το παιδί σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε το παιδάκι σας ασφαλές:

  • Μην το αφήνετε κοντά ή γύρω από χώρους με νερό όπως μπανιέρες, πισίνες, λίμνες κ.α. χωρίς να το παρακολουθεί κάποιος. Ο πνιγμός είναι η κύρια αιτία θανάτου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
  • Αποκλείστε τις επικίνδυνες σκάλες με μια μικρή πόρτα ή φράχτη.
  • Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι ασφαλές για μικρά παιδιά, τοποθετώντας κατάλληλα καλύμματα σε όλες τις πρίζες.
  • Κρατήστε τις συσκευές κουζίνας, το ηλεκτρικό σίδερο και τα θερμαντικά σώματα μακριά από το παιδί σας.
  • Φυλάσσετε σε ασφαλές μέρος αιχμηρά αντικείμενα όπως ψαλίδια, μαχαίρια και στυλό.
  • Κλειδώστε φάρμακα, οικιακά καθαριστικά και χημικά υγρά.
  • Μην αφήνετε ποτέ μόνο του το παιδί σας σε οποιοδήποτε όχημα ακόμη και για ελάχιστα λεπτά.
  • Κρατήστε το παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου στραμμένο προς τα πίσω. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε ασφαλές το παιδί σας έως ότου φτάσει το ανώτατο όριο ύψους ή βάρους που επιτρέπουν οι επίσημοι εγκεκριμένοι κατασκευαστές. Μόλις το παιδί σας ξεπεράσει το κάθισμα αυτοκινήτου που βλέπει προς τα πίσω, είναι έτοιμο να ταξιδέψει σε ένα κάθισμα που κοιτά προς τα εμπρός ακολουθώντας τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Αγαπητοί γονείς, σας ευχαριστούμε που ακούσατε ένα ακόμη επεισόδιο από την σειρά των podcast “Tips για ευτυχισμένους γονείς και παιδιά” στο Happy Kids Radio. Είναι πολύ σημαντικό, να δοθείτε και να απολαύσετε στο έπακρο την ψυχική ολοκλήρωση που προσφέρει η δημιουργία μιας οικογένειας. Και μην ξεχνάτε, πως ευτυχισμένοι και αγαπημένοι γονείς είναι αυτοί, που έχουν ευτυχισμένα παιδιά.

img
img