Img
Tips για μωρά έως 1 έτους

Για μωρά έως 1 έτους

Ως γονείς, από την πρώτη μέρα που γεννιέται το ξεχωριστό αυτό πλάσμα που λέγεται παιδί, στρέφετε την προσοχή και τη σκέψη σας να του δώσετε το καλύτερο.

Tα “Tips για ευτυχισμένους γονείς και παιδιά” παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για το πως θα καλλιεργήσετε την ευτυχία ως μία φυσική καθημερινή διαδικασία στη ζωή του παιδιού σας. Τα tips που ακολουθούν, θα σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για τη γονική φροντίδα, την ασφάλεια και την σωστή υγεία σε κάθε στάδιο της ζωής του παιδιού σας.

Το μωρό σας καθώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται, θα σας εκπλήσσει διαρκώς μέσα από την ενασχόληση μαζί του, για το πόσα πολλά πράγματα υπάρχουν, που μπορείτε να κάνετε μαζί.
Θα μιλήσουμε για τη θετική γονική μέριμνα, την ασφάλεια και την υγεία του παιδιού σας σε κάθε στάδιο ανάπτυξης της ζωής του.

Αναπτυξιακά ορόσημα

Δεξιότητες του παιδιού ανήκουν στα πρωτεύοντα βήματα. Το πρώτο χαμόγελο και ο χαιρετισμός με το κούνημα του χεριού αποκαλούνται αναπτυξιακά ορόσημα και ανήκουν στις δράσεις που μπορούν να κάνουν τα περισσότερα παιδιά σε κάθε ηλικία.

Τα παιδιά καταφέρνουν να φτάνουν στα συγκεκριμένα ορόσημα μέσα από τον τρόπο που παίζουν, που μιλούν, που μαθαίνουν και συμπεριφέρονται.

Τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, τα μωρά σταδιακά αρχίζουν να εστιάζουν το βλέμμα τους, να προσεγγίζουν, να εξερευνούν, να μαθαίνουν αντικείμενα και πρόσωπα που βρίσκονται γύρω τους. Αρχίζει η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, η διαδικασία της μνήμης, της σκέψης, της συλλογιστικής και της εκμάθησης της γλώσσας. Αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία εκμάθησης για ένα μωρό είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να κάνει ήχους ή να πει απλές λέξεις όπως “μαμά” ή “μπαμπά”.
Και αυτό, γιατί η ακρόαση, η κατανόηση και η γνώση των ονομάτων ανθρώπων και αντικειμένων αποτελούν ένα συνολικό μέρος της ανάπτυξης της γλώσσας. Κατά τη διάρκεια αυτού του συναρπαστικού ταξιδιού, τα μωρά αναπτύσσουν σημαντικούς δεσμούς αγάπης και εμπιστοσύνης με τους γονείς τους αλλά και τα υπόλοιπα μέλη που αποτελούν τον κύκλο της οικογένειας, ως μέρος της κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξής τους.

Ο τρόπος αλλά και η αγάπη με την οποία οι γονείς αγκαλιάζουν, κρατούν και παίζουν με το μωρό τους θα θέσουν τις αρχικές βάσεις για το πώς θα αλληλοεπιδράσουν τα παιδιά με τους ίδιους τους γονείς αλλά και αργότερα με τον υπόλοιπο κοινωνικό περίγυρο.
Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που, ως γονείς, προτείνουμε να κάνετε κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης περιόδου ώστε να βοηθήσετε τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού σας.

Tips για μωρά έως 1 έτους
 • Μιλήστε ήρεμα και με αγάπη στο μωρό σας. Ο ήχος της φωνή σας θα το ηρεμήσει.
 • Απαντήστε όταν το μωρό σας κάνει ήχους, επαναλαμβάνοντας τους ίδιους ήχους που παράγει, προσθέτοντας απλώς νέες λέξεις. Με αυτόν τον απλό τρόπο θα μάθει να χρησιμοποιεί τη μητρική του γλώσσα ή και τη δεύτερη γλώσσα που θέλετε να το εκπαιδεύσετε.
 • Διαβάστε μικρά βιβλία στο μωρό σας. Αυτή η διαδικασία βοηθά να αναπτύξει και να κατανοήσει την ίδια τη γλώσσα και τους ήχους.
 • Τραγουδήστε μαζί του και παίξτε μουσική. Η μουσική και το τραγούδι συμβάλει με παιχνιδιάρικο και διασκεδαστικό τρόπο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του.
 • Επαινέστε το μωρό σας κάθε φορά που καταφέρνει κάτι καινούργιο και δώστε του απεριόριστη αγάπη και χαμόγελο.
 • Δώστε χρόνο αγκαλιάζοντας το μωρό σας και κρατώντας το σε επαφή με το σώμα σας. Αυτό θα το βοηθήσει να αισθανθεί φροντίδα και ασφάλεια.
 • Παίξτε με το μωρό σας όταν είναι ξύπνιο και χαλαρό. Παρακολουθήστε το προσεκτικά για τυχόν σημάδια κούρασης, ώστε να κάνει τα απαραίτητα διαλείμματα από το παιχνίδι.
 • Αποσπάστε την προσοχή του με παιχνίδια, όταν αρχίζει να κινείται σε σημεία ή να αγγίζει αντικείμενα που είναι επικίνδυνα για το ίδιο και μετακινήστε το σε ασφαλές μέρος.
 • Να θυμάστε, πως η γονική μέριμνα είναι μία απαιτητική διαδικασία και για αυτό φροντίστε καθημερινά τον εαυτό σας, να έχετε ένα υγιές σωματικό, διανοητικό αλλά και συναισθηματικό επίπεδο. Όταν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας θα διαπιστώσετε άμεσα και σχεδόν ασυνείδητα πως απολαμβάνετε πολύ περισσότερο το μωρό σας. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχετε να είστε ένας θετικοί, αποτελεσματικοί και περήφανοι γονείς.

Προτεραιότητα η ασφάλεια των παιδιών

Την ξεχωριστή στιγμή που ένα μωρό γίνεται μέλος της οικογένειάς σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι ένα ασφαλές μέρος για να κινείται. Κοιτάξτε προσεκτικά όλους τους χώρους σας, για τυχόν πράγματα που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια του. Ως γονέας, είναι πρωταρχική δουλειά και ευθύνη σας να διασφαλίσετε τις σωστές προϋποθέσεις, για να δημιουργείτε ένα κατάλληλο σπίτι για το παιδί σας.

Ακολουθούν μερικές προτροπές για να την ασφάλεια του μωρού σας :

 • Μην κουνάτε δυνατά ποτέ το μωρό σας. Τα μωρά έχουν πολύ αδύναμους μύες στο λαιμό τους που δεν είναι ακόμη ικανοί να στηρίξουν το κεφάλι τους. Να θυμάστε, πως οι απότομες κινήσεις μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλό τους και το σώμα τους.
 • Προστατέψτε το μωρό και την οικογένειά σας από τον παθητικό καπνό και μην επιτρέπετε σε κανέναν να καπνίζει στο σπίτι σας.
 • Τοποθετήστε το μωρό σας, όταν μετακινήστε με το αυτοκίνητο σας, στο πίσω κάθισμα. Το port-bebe πρέπει να είναι ανάποδα από την διάταξη των κανονικών καθισμάτων του, δηλαδή να κοιτάει προς τα πίσω, έως ότου το παιδί σας φτάσει την ηλικία των τριών ετών.
 • Μην αφήνετε το μωρό σας να παίζει με οτιδήποτε μπορεί να καλύψει το πρόσωπό του και θέτει σε κίνδυνο την διαδικασία της αναπνοής του.
 • Κρατήστε το μωρό σας ενεργό. Αν και δεν είναι ικανό να τρέξει ακόμη, ωστόσο υπάρχουν τόσα πολλά που μπορεί να κάνει κουνώντας και παίζοντας με τα χεράκια και τα ποδαράκια του, όλη την ημέρα. Το να κινείται, για παράδειγμα, στο πάτωμα βοηθά το μωρό να γίνει δυνατό και να μάθει να εξερευνά.
 • Αποτρέψετε και προστατέψτε το μωρό σας να έρθει σε επαφή με πολύ ζεστές επιφάνειες και υγρά.
 • Μην ξεχνάτε, πως τα εμβόλια είναι απαραίτητα για την προστασία της υγείας του παιδιού σας. Επειδή τα πρώτα χρόνια της ζωής του μπορεί να κολλήσει σοβαρές ασθένειες, είναι σημαντικό το παιδί σας να κάνει τα σωστά εμβόλια, τους κατάλληλους χρόνους. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας και βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει κάνει όλο το πρόγραμμα των προβλεπόμενων εμβολίων.
 • Το μητρικό γάλα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του μωρού σας τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Μεταξύ 6 και 12 μηνών, το μωρό σας θα μάθει και θα εκπαιδευτεί σε νέες γεύσεις, μέσα από τις τροφές που είναι κατάλληλες για την ηλικίας του. Ωστόσο το μητρικό γάλα θα πρέπει να εξακολουθεί να αποτελεί μία σημαντική πηγή διατροφής.
 • Αποφύγετέ την πιθανότητα πνιγμού του μωρό σας, κόβοντας το φαγητό του σε μικρά κομματάκια ώστε να είναι ικανό να διαχειριστεί το μάσημα της τροφής του. Επίσης, μην επιτρέπετε να παίζει με παιχνίδια που περιέχουν μικρά εξαρτήματα και στοιχεία που είναι εύκολα να τα καταπιεί.
 • Ταΐστε το μωρό σας με υπομονή και ενθαρρύνετε το με χαρά να δοκιμάσει νέες γεύσεις αλλά χωρίς πίεση. Παρακολουθείστε και παρατηρείστε το προσεκτικά, για να διαπιστώσετε αν εξακολουθεί να πεινά.
 • Περιορίστε στο ελάχιστο το χρόνο παρακολούθησης σε οθόνη τηλεόρασης και υπολογιστή. Σύμφωνα με επίσημες μελέτες, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 18 μηνών, δεν πρέπει να παρακολουθούν οθόνες.
 • Επίσης ο σωστός ύπνος είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού σας. Φροντίστε πάντα να κοιμάται το μωρό σας με την πλάτη του, για να αποφύγετε το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, κοινώς γνωστό ως SIDS. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας ακολουθεί σε καθημερινή βάση, ένα σταθερό πρόγραμμα με τις κατάλληλες δόσεις ύπνου, σε ένα ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον. Για τα μωρά τεσσάρων έως δώδεκα μηνών, συνιστώνται 12 έως 16 ώρες ύπνου συνολικά ανά εικοσιτετράωρο.
img
img