Img
Tips για παιδάκια ηλικίας 2 – 3 ετών

Για παιδάκια ηλικίας 2 - 3 ετών

Ως γονείς, δίνετε στα παιδιά σας μια καλή αρχή στη ζωή τους μέσα από την καθοδήγηση, την προστασία και την φροντίδα. Η σειρά podcast “Tips για ευτυχισμένους γονείς και παιδιά” παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για το πως θα καλλιεργήσετε την ευτυχία ως μία φυσική καθημερινή διαδικασία στη ζωή του παιδιού σας. Θα μιλήσουμε παιδάκια ηλικίας 2 έως 3 ετών και τα tips που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για τη θετική γονική μέριμνα, την ασφάλεια και την σωστή υγεία σε κάθε στάδιο της ζωής του παιδιού σας.

Αναπτυξιακά ορόσημα

Δεξιότητες όπως οι στροφές γύρω από τον εαυτό τους, το παιχνίδι μέσα από την κλοτσιά μιας μπάλας, σε αυτό το ηλικιακό στάδιο ονομάζονται αναπτυξιακά ορόσημα. Τα παιδιά φτάνουν στα ορόσημα μέσα από τον τρόπο που παίζουν, μαθαίνουν, μιλούν, συμπεριφέρονται και κινούνται όπως τα άλματα, το τρέξιμο και ή εξισορρόπηση.
Τα παιδιά αυτής της ηλικίας παρουσιάζουν μια αυξανόμενη επιθυμία να είναι ανεξάρτητα και βιώνουν συναρπαστικές στιγμές τόσο τα ίδια όσο και οι γονείς τους. Τα παιδιά δύο έως τριών ετών επίσης βιώνουν τεράστιες σκέψεις μέσω της μάθησης αλλά και κοινωνικές και συναισθηματικές αλλαγές που θα τα βοηθήσουν να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν τα δεδομένα από τον νέο τους κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να ακολουθούν οι δύο έως τριών απλές εντολές, να ταξινομούν αντικείμενα σε σχήμα και χρώμα, να μιμούνται τις ενέργειες των ενηλίκων και των υπολοίπων παιδιών εκφράζοντας ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων.

Tips για ευτυχισμένους γονείς και παιδιά

Ακολουθούν ορισμένα από τα πράγματα που, ως γονείς, μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδάκι σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου:
 • Βρείτε χρόνο καθημερινά να του διαβάζετε βιβλία.
 • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετάσχει στη μίμηση.
 • Βοηθήστε το παιδί σας να εξερευνήσει τα πράγματα γύρω του, παίρνοντας το μαζί σας σε βόλτα.
 • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας πει το όνομα και την ηλικία του.
 • Να του μάθετέ απλά τραγούδια και παιδικούς ρυθμούς. Το Happy Kids Radio θα σας βοηθήσεις σε αυτό.
 • Δώστε στο παιδί την προσοχή σας και επαινέστε το όταν ακολουθεί οδηγίες και δείχνει θετική συμπεριφορά. Δείξετε ανάλογη την προσοχή σας όταν παρουσιάζει αρνητική συμπεριφορά ή εκνευρισμό.
 • Μάθετε στο παιδί σας τρόπους καλής συμπεριφοράς.

Πρώτα από όλα, η ασφάλεια των παιδιών

Το παιδί σε αυτή την ηλικία κινείται περισσότερο, για αυτό αντιμετωπίζει και περισσότερους κινδύνους. Επειδή οι επικίνδυνες καταστάσεις, συμβαίνουν αναπάντεχα και απρόβλεπτα, σας παραθέτουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το παιδί όσο το δυνατόν πιο ασφαλές.
 • Μην αφήνετε το παιδί σας κοντά ή γύρω από χώρους με νερό όπως μπανιέρες, πισίνες, λίμνες κ.α. χωρίς να το παρακολουθεί κάποιος. Ο πνιγμός είναι η κύρια αιτία θανάτου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
 • Ενθαρρύνετε το παιδάκι σας να κάθετε όταν τρώει και να μασά καλά το φαγητό του για να αποφύγει πιθανό πνιγμό.
 • Ελέγχετε τα παιχνίδια του συχνά για να εντοπίσετε τυχόν αν είναι χαλασμένα ή σπασμένα.
 • Μην αφήνεται το μικρό παιδί σας να βάζει μολύβια στο στόμα του όταν χρωματίζει ή σχεδιάζει.
 • Κρατήστε το μακριά από συσκευές κουζίνας, το ηλεκτρικό σίδερο και τα θερμαντικά σώματα.
 • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κάθεται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και είναι σωστά δεμένο.

Tips για υγιή παιδιά

 • Εάν πηγαίνει σε παιδικό σταθμό, μιλήστε με τα άτομα που το φροντίζουν και παρακολουθήστε τις συνθήκες υγιεινής του χώρου που κινείται αλλά και την ποιότητα του φαγητού που σερβίρουν.
 • Περιορίστε τον χρόνο έκθεσης στην τηλεόραση, στο ελάχιστο. Ορίστε όρια για το χρόνο προβολής ενός κατάλληλου προγράμματος για το παιδί σας, όχι περισσότερο από 1 ώρα την ημέρα.
 • Το παιδάκι σας μπορεί να έχει τάσεις να αλλάζει το φαγητό του από μέρα σε μέρα ανάλογα με τη διάθεση του. Είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά για αυτό ενθαρρύνετέ το να δοκιμάζει νέα φαγητά, προσφέροντάς του μικρά γεύματα για να προσαρμοστεί στις νέες γεύσεις.
 • Ενθαρρύνετε το παιχνίδι όσο το δυνατόν περισσότερο. Το παιχνίδι βοηθά το παιδί σας να παραμείνει ενεργό και δυνατό καθώς με αυτό τον τρόπο αναπτύσσει τις κινητικές του δεξιότητες.
 • Βεβαιωθείτε ότι ακολουθεί σε καθημερινή βάση ένα σταθερό πρόγραμμα, με τις κατάλληλες δόσεις ύπνου σε ένα ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον. Για παιδάκια δύο έως τριών χρονών συνιστώνται 11 έως 14 ώρες ύπνου συνολικά ανά εικοσιτετράωρο.

Αγαπητοί νέοι γονείς, σας ευχαριστούμε που ακούσατε το τρίτο επεισόδιο από την σειρά των podcast “Tips για ευτυχισμένους γονείς” στο Happy Kids Radio. Μην ξεχνάτε, πως οι ευτυχισμένοι και αγαπημένοι γονείς είναι το μυστικό για να έχετε ευτυχισμένα παιδιά. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό, να δοθείτε και να απολαύσετε στο έπακρο την ψυχική ολοκλήρωση που προσφέρει η δημιουργία της νέας οικογένειας σας.

img
img