Img
Τα διαφορετικά είδη bullying που πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Οι ερευνητές που μελετούν τον εκφοβισμό, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτός έχει πολύ περισσότερα πρόσωπα από όσα φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το bullying είναι μόνο ο σωματικός εκφοβισμός και οι λεκτικές προσβολές. Στην πραγματικότητα υπάρχουν έξι είδη bullying, από τον αποκλεισμό ατόμων και το κουτσομπολιό μέχρι την κοροϊδία για την καταγωγή τους ή τη θρησκεία τους. Εδώ θα αναφερθούμε στα 5 είδη. Το σεξουαλικό bulling επειδή είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, θα το αναπτύξουμε μόνο του. Οι «νταήδες» που ασκούν το bullying δεν είναι όλοι ίδιοι. Ο καθένας έχει διαφορετικό στυλ και χρησιμοποιεί διαφορετικές τακτικές για να εκφοβίζει και να ελέγχει τα θύματά του.

Κάποια παιδιά είναι πολύ πονηρά ως προς το πως επιτίθενται στο στόχο τους ενώ άλλα τίθενται κατά μέτωπο με μεγάλη κακία. Έχοντας επίγνωση όχι μόνο των διαφορετικών τύπων bullying αλλά και αυτών που το ασκούν, θα είστε καλύτερα ενημερωμένοι για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση.

ΣΩΜΑΤΙΚΟ BULLYING

Το σωματικό bullying είναι η πιο εμφανής μορφή εκφοβισμού. Συμβαίνει όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν σωματικές ενέργειες για να αποκτήσουν δύναμη και έλεγχο πάνω στους στόχους τους. Οι σωματικοί εκφοβιστές είναι ως επί το πλείστον πιο σωματώδεις, δυνατότεροι και πιο επιθετικοί από τους συνομηλίκους τους. Παραδείγματα σωματικού bullying είναι οι κλωτσιές, τα χτυπήματα, οι γροθιές, τα χαστούκια, τα σπρωξίματα και άλλες σωματικές επιθέσεις.

Σε αντίθεση με άλλες μορφές bullying, ο σωματικός εκφοβισμός είναι ο πιο εύκολος να εντοπιστεί και το αποτέλεσμα είναι πιο οφθαλμοφανές. Στα σχολεία, αυτό το είδος bullying, λαμβάνει τη μεγαλύτερη προσοχή από άλλες πιο αδιόρατες μορφές του.

ΛΕΚΤΙΚΟ BULLYING

Οι δράστες του λεκτικού bullying χρησιμοποιούν υβριστικές λέξεις, δηλώσεις, χαρακτηρισμούς και φωνές για να αποκτήσουν δύναμη και έλεγχο πάνω στο στόχο τους.
Συνήθως, οι λεκτικοί εκφοβιστές χρησιμοποιούν απειλές και προσβολές για να μειώσουν, να υποτιμήσουν και να πληγώσουν ένα άλλο άτομο. Επιλέγουν τους στόχους τους με βάση την εμφάνισή τους και τον τρόπο που ενεργούν και συμπεριφέρονται. Είναι επίσης
σύνηθες, οι λεκτικοί εκφοβιστές να στοχεύουν παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Το λεκτικό bullying είναι συχνά πολύ δύσκολο να εντοπιστεί επειδή οι επιθέσεις συμβαίνουν σχεδόν πάντα όταν δεν υπάρχουν ενήλικες τριγύρω. Επιπλέον, πολλοί ενήλικες πιστεύουν ότι τα πράγματα που λένε τα παιδιά μεταξύ τους, δεν τα επηρεάζουν σημαντικά. Το αποτέλεσμα είναι, συνήθως, να λένε στο θύμα του εκφοβισμού «να αγνοήσει αυτά που ακούει». Αλλά το λεκτικό bullying πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.  Έρευνες έχουν δείξει ότι οι απειλές και οι προσβολές έχουν σοβαρές συνέπειες και μπορεί να αφήσουν βαθιά συναισθηματικά σημάδια στα παιδιά.

ΣΧΕΣΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η σχεσιακή επιθετικότητα είναι ένας κρυφός και ύπουλος τύπος bullying που συχνά περνά απαρατήρητος από γονείς και δασκάλους. Μερικές φορές αναφέρεται ως συναισθηματικό ή κοινωνικό bullying. H σχεσιακή επιθετικότητα είναι ένας τύπος κοινωνικής χειραγώγησης όπου τα παιδιά και οι έφηβοι προσπαθούν να πληγώσουν τους συνομηλίκους τους ή να υπονομεύσουν την κοινωνική τους θέση.

Οι σχεσιακοί εκφοβιστές συχνά εξοστρακίζουν άλλους από μια ομάδα, διαδίδουν φήμες, χειραγωγούν καταστάσεις και διασπούν την εμπιστοσύνη. Ο στόχος ενός σχεσιακά επιθετικού εκφοβιστή είναι να δυναμώσει τη δική του κοινωνική θέση ελέγχοντας ή εκφοβίζοντας ένα άλλο άτομο.

Γενικά, τα κορίτσια τείνουν να χρησιμοποιούν τη σχεσιακή επιθετικότητα περισσότερο από τα αγόρια, ειδικά στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Ένα παιδί ή ένας έφηβος που δέχεται τη σχεσιακή επιθετικότητα είναι πιθανό να πειραχτεί, να προσβληθεί, να αγνοηθεί, να αποκλειστεί, να απομονωθεί και να εκφοβιστεί.

Αν και η σχεσιακή επιθετικότητα είναι συνηθισμένη στο γυμνάσιο, δεν περιορίζεται σε αυτές τις ηλικίες. Στην πραγματικότητα και ορισμένοι εργοδότες και άλλοι προϊστάμενοι ασκούν bullying στο χώρο της εργασίας επιδιδόμενοι στη σχεσιακή επιθετικότητα.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΒULLYING

Όταν ένα παιδί ή ένας έφηβος χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο, ένα smartphone ή άλλη τεχνολογία για να παρενοχλήσει, να απειλήσει ή να ντροπιάσει ένα άλλο άτομο, είναι διαδικτυακό bullying. Εάν ένας ενήλικας εμπλέκεται στον εκφοβισμό, ονομάζεται διαδικτυακή παρενόχληση.

Παραδείγματα διαδικτυακού εκφοβισμού περιλαμβάνουν τη δημοσίευση βλαβερών φωτογραφιών, την πραγματοποίηση διαδικτυακών απειλών και την αποστολή κακόβουλων emails ή sms. Επειδή τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πάντα συνδεδεμένοι στο internet, ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ένα αυξανόμενο ζήτημα μεταξύ των νέων. Γίνεται επίσης πιο διαδεδομένο επειδή οι εκφοβιστές μπορούν να παρενοχλήσουν τους στόχους τους με πολύ λιγότερο κίνδυνο να συλληφθούν.

Οι διαδικτυακοί εκφοβιστές συχνά λένε πράγματα που δεν έχουν το θάρρος να πουν πρόσωπο με πρόσωπο. Η τεχνολογία τους κάνει να νιώθουν ανώνυμοι, προστατευμένοι και αποκομμένοι από την κατάσταση. Οι εκφοβιστές μπορούν να βρουν τα θύματά τους οποτεδήποτε και οπουδήποτε, ακόμα και στην ασφάλεια του σπιτιού τους. Το αποτέλεσμα είναι οι συνέπειες του διαδικτυακού εκφοβισμού να είναι πολύ σημαντικές.

BULLYING ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

Αυτό το είδος bullying βασίζεται στις προκαταλήψεις που έχουν τα παιδιά και οι έφηβοι απέναντι σε άτομα διαφορετικής φυλής, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Αυτός ο τύπος bullying μπορεί να περιλαμβάνει και όλα τα άλλα είδη εκφοβισμού. Όταν συμβαίνει το bullying προκαταλήψεων, τα παιδιά στοχεύουν άλλα που είναι διαφορετικά από αυτά και τα απομονώνουν.

Συχνά, αυτός ο τύπος εκφοβισμού είναι πολύ σοβαρός και μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε εγκλήματα μίσους. Κάθε φορά που ένα παιδί δέχεται εκφοβισμό για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, τη φυλή ή τη θρησκεία του, θα πρέπει να αναφέρεται.

ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΤΥΠΟΙ ΕΚΦΟΒΙΣΤΩΝ

Οι τύποι που ασκούν bullying (κοινώς οι νταήδες), έχουν διαφορετικά στυλ,  προσωπικότητες, στόχους και συμπεριφορές. Τα κίνητρά τους και οι μέθοδοι εκφοβισμού τους διαφέρουν και δεν χωράνε όλοι σε μια κατηγορία. Κάποιοι από αυτούς ανήκουν σε πολλές κατηγορίες και κάποιοι φαίνεται να είναι μια κατηγορία μόνοι τους.

ΕΚΦΟΒΙΣΤΕΣ – ΘΥΜΑΤΑ

Τα θύματα του bullying συχνά ξεσηκώνονται μετά από ένα εκφοβισμό και εκφοβίζουν άλλους πιο αδύναμους από αυτούς επειδή και οι ίδιοι έχουν δεχτεί bullying. Ο στόχος τους συνήθως είναι να αποκτήσουν ξανά μια αίσθηση δύναμης και ελέγχου στη ζωή τους.

Αυτός ο τύπος bullying είναι πολύ συνηθισμένος. Στην πραγματικότητα, ένας μεγάλος αριθμός παιδιών που εκφοβίζουν άλλα, έχουν υπάρξει και τα ίδια θύματα bullying από τους συνομηλίκους τους. Ο εκφοβισμός που ασκούν, είναι ένας τρόπος ανταπόδοσης κι εκδίκησης για τον πόνο που έχουν νοιώσει. Άλλες φορές ο εκφοβιστής «θύμα» προέρχεται από ένα σπίτι με ενδοοικογενειακή βία ή υφίσταται κακοποίηση από ένα μεγαλύτερο αδερφό ή τον πατέρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το bullying είναι μια συμπεριφορά που έχει μάθει από το σπίτι του.

Οι περισσότεροι εκφοβιστές-θύματα, είναι μοναχικά άτομα και ανήκουν στο κατώτερο μέρος της κοινωνικής κλίμακας στο σχολείο. Το γεγονός αυτό ενισχύει την αίσθηση της αδυναμίας και του θυμού που νοιώθουν. Κατά συνέπεια, φέρονται συχνά εχθρικά, γεγονός που μπορεί να τα κάνει να μην είναι δημοφιλή άτομα στις παρέες. Αυτό, με τη σειρά του, διαιωνίζει τον κύκλο του εκφοβιστή-θύματος.

ΔHMOΦΙΛΕΙΣ ΕΚΦΟΒΙΣΤΕΣ

Οι δημοφιλείς εκφοβιστές έχουν μεγάλο εγωισμό. Έχουν αυτοπεποίθηση και είναι καταδεκτικοί. Συνήθως έχουν μια ομάδα οπαδών και μπορεί να νιώθουν ότι κυβερνούν στο σχολείο. Αυτοί οι εκφοβιστές έχουν μια αίσθηση εξουσίας που μπορεί να πηγάζει από τη δημοτικότητα, το σωματικό τους μέγεθος, την ανατροφή ή την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση. Επιβάλλονται με τη φυσική δύναμη και τον έλεγχο που ασκούν στα θύματά τους και μπορεί να καυχιούνται για το bullying που κάνουν.

Τα αγόρια που είναι δημοφιλή, τις περισσότερες φορές εκφοβίζουν τα άλλα παιδιά μέσω σωματικών ενεργειών, όπως με το να σπρώχνουν κάποιο, να του παίρνουν τα βιβλία ή να το στριμώχνουν στον τοίχο. Τα δημοφιλή κορίτσια είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν τον σχεσιακό εκφοβισμό, δηλαδή διαδίδουν φήμες, χειραγωγούν και συχνά απομονώνουν άλλα κορίτσια.

Οι δημοφιλείς εκφοβιστές είναι μερικές φορές οι καλύτεροι αθλητές του σχολείου ή οι εκλεγμένοι αρχηγοί. Αντλούν τη δύναμη και την προσοχή από το bullying που ασκούν. Οι συνομήλικοί τους, συχνά ανέχονται αυτό το είδος bullying επειδή προτιμούν να γίνονται αποδεκτοί από αυτά τα άτομα παρά να τους εκφοβίζουν.

ΣΧΕΣΙΑΚΟΙ ΕΚΦΟΒΙΣΤΕΣ

Ο σχεσιακός εκφοβιστής είναι συνήθως ένας δημοφιλής μαθητής που του αρέσει να αποφασίζει ποιος γίνεται αποδεκτός στο σχολείο και ποιος όχι. Ο αποκλεισμός, η απομόνωση και ο εξοστρακισμός άλλων είναι τα πιο κοινά όπλα που χρησιμοποιεί αυτός ο τύπος του εκφοβιστή. Τις περισσότερες φορές, ο σχεσιακός εκφοβιστής χρησιμοποιεί μόνο λεκτικό ή συναισθηματικό bullying για να διατηρήσει τον έλεγχο. Συχνά, τα κακόβουλα κορίτσια είναι σχεσιακοί εκφοβιστές.
Οι σχεσιακοί εκφοβιστές διατηρούν επίσης τη δύναμή τους χρησιμοποιώντας φήμες, κουτσομπολιά, συκοφαντίες και κακούς χαρακτηρισμούς. Συνήθως, στοχεύουν άλλους επειδή ζηλεύουν ή αισθάνονται ότι δεν είναι κοινωνικά αποδεκτοί. Η διατήρηση της
δημοτικότητας είναι ο βασικός λόγος για τη σχεσιακή επιθετικότητα. Ο σχεσιακός εκφοβιστής θα κάνει τα πάντα για να είναι μέρος του πλήθους.

ΕΚΦΟΒΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ

Ο κατά συρροή εκφοβιστής, είναι ένας άλλος τύπος εκφοβιστή, που συναντάται συχνά στους κοινωνικούς κύκλους. Αυτοί οι εκφοβιστές προσεγγίζουν τα θύματά τους με σύστημα, έλεγχο και υπολογισμό. Οι γονείς και οι δάσκαλοι μπορεί να μην έχουν ιδέα για το τι μπορεί να κάνει ένας κατά συρροή εκφοβιστής.
Αυτός ο τύπος εκφοβιστή φαίνεται γλυκός, γοητευτικός και χαρισματικός. Όμως στην πραγματικότητα είναι ψυχρός και σκληρός, θέλοντας να προκαλεί συναισθηματικό πόνο στα θύματά του για μεγάλες χρονικές περιόδους. Μερικές φορές οι κατά συρροή εκφοβιστές, χρησιμοποιούν και σωματικό bullying, αλλά μόνο αν είναι σίγουροι ότι δεν θα γίνουν αντιληπτοί.
Οι κατά συρροή εκφοβιστές είναι επιδέξιοι χειραγωγοί και ψεύτες και είναι συνήθως δήθεν φίλοι. Η γλυκιά και ωραία προσωπικότητά τους είναι απλώς ένας άλλος τρόπος να χειριστούν τις καταστάσεις όπως τους αρέσει.
Είναι σε θέση να διαστρεβλώνουν γεγονότα και καταστάσεις για να φαίνονται αθώοι ή για να ξεφεύγουν από τα προβλήματα όταν έρχονται αντιμέτωποι με αυτά. Στην πραγματικότητα, οι κατά συρροή εκφοβιστές είναι τόσο επιδέξιοι στην εξαπάτηση, που τα θύματά τους φοβούνται να μιλήσουν, πεπεισμένα ότι κανείς δεν θα τους πιστέψει ποτέ.

ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΕΚΦΟΒΙΣΤΕΣ

Οι εκφοβιστές αυτής της κατηγορίας ανήκουν σε μια ομάδα και έχουν μια νοοτροπία αγέλης όταν είναι μαζί. Τείνουν να εκφοβίζουν σαν ομάδα, αλλά συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά όταν είναι μόνοι – ακόμα κι αν είναι μόνοι με το θύμα. Συνήθως, οι ομαδικοί εκφοβιστές είναι κλίκες που μιμούνται τον αρχηγό της ομάδας και απλώς ακολουθούν.

Επειδή τα παιδιά αισθάνονται προστατευμένα όταν βρίσκονται σε μια ομάδα, συχνά νιώθουν ελεύθερα να πουν και να κάνουν πράγματα που δεν θα έκαναν διαφορετικά. Επίσης, αισθάνονται λιγότερο υπεύθυνα για τις πράξεις τους, λέγοντας απλά «όλοι το κάνουν». Αυτός είναι ένας πολύ επικίνδυνος τύπος bullying, επειδή τα πράγματα μπορούν γρήγορα να ξεφύγουν εκτός ελέγχου.

ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ ΕΚΦΟΒΙΣΤΕΣ

Οι αδιάφοροι εκφοβιστές δεν μπορούν να νιώσουν ενσυναίσθηση. Το αποτέλεσμα είναι να φέρονται ψυχρά, αδίστακτα κι αποστασιοποιημένα χωρίς να έχουν τύψεις για ό,τι κάνουν στους άλλους. Αυτός ο τύπος εκφοβιστών, αν και λιγότερο συνηθισμένος από τους άλλους τύπους, είναι συχνά ο πιο επικίνδυνος.

Οι αδιάφοροι εκφοβιστές ασκούν bullying για την απόλυτη απόλαυση να βλέπουν ένα άλλο άτομο να υποφέρει και δεν πτοούνται από πειθαρχικά μέτρα. Επιπλέον, οι αδιάφοροι εκφοβιστές είναι συχνά μοχθηροί και έχουν βαθιά ψυχολογικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από έναν ειδικό, διαφορετικά η απλή τιμωρία δεν πρόκειται να επιφέρει καμιά αλλαγή στο bullying που ασκούν.

img
img