3 ψέματα που λένε οι γονείς στα παιδιά τους
Οι περισσότεροι γονείς λένε ψέματα στα παιδιά τους. Μπορεί να μην το κάνουν τόσο επιβλητικά όπως έκανε η μαμά τους, αλλά ίσως λένε στο παιδί τους ότι είναι εξαιρετικός τραγουδιστής ή τρομπονίστας ενώ πραγματικά δεν είναι. Τα περισσότερα από αυτά τα ψέματα είναι αρκετά αθώα και μπορεί ακόμη και να τα πιστεύουν.(Δηλαδή, πραγματικά πιστεύουν ότι το παιδί τους είναι υπέροχο, αλλά είναι όλα υποκειμενικά ούτως ή άλλως.). Ωστόσο, υπάρχουν ψέματα που λένε οι γονείς στα παιδιά τους που δεν είναι αθώα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι επικίνδυνα. Εδώ είναι 3 μεγάλα ψέματα που πρέπει να σταματήσουν οι γονείς να λένε στα παιδιά.
1. «Αξίζεις το καλύτερο»
Σίγουρα θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν το καλύτερο από όλα. Αυτό είναι φυσικό. Ωστόσο, όταν λέμε στα παιδιά μας, «Δικαιούστε το καλύτερο», υπονοούμε ότι όταν αντιμετωπίζουν απογοήτευση, δυσκολίες ή αποτυχίες, το πρόβλημα δεν οφείλεται στους ίδιους, αλλά σε άλλους ανθρώπους ή στην ίδια την κατάσταση. Είναι πολύ πιο σημαντικό τα παιδιά μας να γίνουν το είδος των ανθρώπων που μπορούν να κάνουν το καλύτερο από μια λιγότερο από τέλεια κατάσταση παρά το είδος που πιστεύουν ότι αξίζουν το καλύτερο. Ένα άλλο ψέμα που λένε οι γονείς στα παιδιά τους είναι ότι ο κόσμος τους χρωστάει.2. «Μπορείς να γίνεις ό,τι θέλεις»
Τα περισσότερα παιδιά δεν θα είναι στο ΝΒΑ όταν μεγαλώσουν ή δεν θα γράψουν ένα best seller ή δεν θα εμφανιστούν στη σκηνή στη Νέα Υόρκη. Αυτά είναι απλώς κάποια μεμονομένα γεγονότα. Είναι πολύ πιο σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν και να εκτιμούν ότι αυτό που είναι,είναι ήδη ένα «δώρο» στον κόσμο. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούν να κάνουν είναι να μην στοχεύουν σε ένα εντυπωσιακό γραφείο, αλλά να ανακαλύψουν ποιοι είναι και πόσα χαρίσματα έχουν και στη συνέχεια να μάθουν πώς να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.
Ο συγγραφέας Χάουαρντ Θέρμαν είπε κάποτε: «Μην αναρωτιέστε τι χρειάζεται ο κόσμος. Ρώτα τον εαυτό σου τι σε κάνει να ζωντανεύεις και πήγαινε να το κάνεις, γιατί αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι ανθρώπους που έχουν ζωντανέψει». Πιστεύω ότι αυτό ισχύει και για τούς γονείς και για τα παιδιά. Δεν χρειάζεται να φιλοδοξούν να γίνουν κάτι σπουδαίο. Πρέπει να αναγνωρίσουν τις δυνατοτητές τους και να ακολουθήσουν αυτό που τους κάνει να ζωντανεύουν.
3. «Αυτό που λένε οι άλλοι δεν πρέπει να σε ενοχλεί»
Ψέμα. Είναι φυσιολογικό να σε ενοχλούν κάποια πράγματα που σου λένε οι άνθρωποι. Στην πραγματικότητα, πολλοί από εμάς κουβαλάμε τα σημάδια που άφησαν στην ψυχή μας τα σκληρά λόγια που μας είπε κάποιος και εξακολουθούν να απασχολούν τις σκέψεις μας. Το να λέμε στα παιδιά να μη τα ενοχλεί αυτό που λένε οι άλλοι ελαχιστοποιούμε τον πόνο τους αλλά ταυτόχρονα τα εκπαιδεύουμε να μη δίνουν την βαρύτητα που πρέπει στα λόγια τους, επειδή μόνο οι πράξεις έχουν πραγματικά σημασία. Αντίθετα, πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας τη δύναμη των λέξεων. Όσο περισσότερο μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας τη δύναμη των λέξεων που χρησιμοποιούν, τόσο πιο πιθανό είναι να μεγαλώσουμε ενήλικες που να χρησιμοποιούν καλά τις λέξεις γιατί έχουν την δύναμη να τραυματίζουν και να σημαδεύουν τις ψυχές των συνομιλητών τους.
Αν θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν ενήλικες που μπορούν να χειριστούν τον κόσμο καλά, πρέπει να τα βοηθήσουμε να δουν τον κόσμο σωστά. Αυτό απαιτεί ειλικρίνεια και αυθεντικότητα από τους γονείς, ακόμη και όταν είναι δύσκολο