Img
H θετική επίδραση της καλοσύνης στα παιδιά

H θετική επίδραση της καλοσύνης στα παιδιά

Η καλοσύνη είναι ένα από τα πιο ισχυρά και θετικά εργαλεία για τη δημιουργία μιας πιο ευτυχισμένης και υγιούς κοινωνίας. Το να είναι κάποιος γενναιόδωρος, ευγενικός, φιλότιμος κι εξυπηρετικός, δεν βοηθάει μόνο τον αποδέκτη αλλά και αυτόν που προσφέρει. Στην πραγματικότητα, το να κάνει κάποιος πράξεις καλοσύνης είναι κάτι που εκτός από την ικανοποίηση που αισθάνεται, μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία και την ευζωία του.

Τα οφέλη της καλοσύνης για τα παιδιά είναι ακόμη βαθύτερα. Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι το να δείχνει καλοσύνη ένα παιδί, αλλάζει τον εγκέφαλό του και προσφέρει οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία του που έχουν μακροχρόνιες θετικές επιδράσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν την καλοσύνη από μικρή ηλικία.

Το κλίμα βίας που επικρατεί στις μέρες μας, τονίζει τη σημασία της ανατροφής παιδιών που θα δείχνουν συμπόνοια και στοργή. Ο εγκέφαλός μας περιέχει «νευρώνες καθρέφτη» οι οποίοι μας κάνουν να μαθαίνουμε ευκολότερα με τη μίμηση, γι’ αυτό και το παράδειγμα της καλοσύνης και όχι η επιβολή της, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαμορφωθούν οι σωστοί ενήλικες για την κοινωνία.

Ακολουθούν ορισμένα οφέλη που έχει η καλοσύνη για τα παιδιά σας:

Αυξάνει την ευτυχία

Τα παιδιά αντιγράφουν τον τρόπο που τους φέρονται οι γονείς τους. Όταν οι γονείς είναι σταθερά στοργικοί και ευγενικοί, τα παιδιά αντιγράφουν αυτή την καλοσύνη προς τον εαυτό τους, γεγονός που τα βοηθά να αναπτύξουν εσωτερική ευημερία και ευτυχία. Έτσι, ακόμη και όταν τα παιδιά δυσκολεύονται, νιώθουν ότι οι γονείς τους τα αγαπούν και τα εκτιμούν. Επιπλέον, υπάρχουν σωματικά οφέλη της καλοσύνης ακόμη και για τον γονέα ή τον ενήλικα που την προσφέρει. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η καλοσύνη ενεργοποιεί διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και απελευθερώνει ενδορφίνες, τα φυσικά παυσίπονα του σώματος. Το αίσθημα της ικανοποίησης που νιώθει κάποιος δίνοντας ή λαμβάνοντας καλοσύνη ενεργοποιεί την ανάγκη να αναπαράγει αυτό το συναίσθημα. Έτσι, όσο περισσότερο κάποιος κάνει μια καλή πράξη ή βιώνει την καλοσύνη από τους άλλους, τόσο περισσότερο απλώνεται η θετική της επίδραση στο κοινωνικό σύνολο.

Μειώνει την κατάθλιψη και το άγχος

Ομοίως με την αυξημένη ευτυχία, όταν τα παιδιά αντιμετωπίζονται με καλοσύνη, είναι πιο ικανά να ανταποκριθούν στο άγχος με εποικοδομητικούς τρόπους και να έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα ώστε να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές δυσκολίες χωρίς να ξεσπούν στον εαυτό τους ή στους άλλους. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης, ότι μια πράξη καλοσύνης αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που είναι υπεύθυνη για τη βελτίωση της διάθεσης, στον εγκέφαλο (ή αλλιώς η ορμόνη της καλής διάθεσης). Τόσο οι αποδέκτες μιας πράξης καλοσύνης όσο και αυτοί που την προσφέρουν, βιώνουν αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης, τα οποία μπορούν να μειώσουν την κατάθλιψη όπως και τα επίπεδα της κορτιζόλης που είναι η ορμόνη του στρες.

Συμβάλλει στη σχολική και την μελλοντική επιτυχία ενός παιδιού

Η καλοσύνη μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να έχουν θετική προοπτική για τη ζωή. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει την προσοχή τους και τις ικανότητες δημιουργικής σκέψης, δημιουργώντας καλύτερα αποτελέσματα στο σχολείο.

Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, έχει τεκμηριωθεί ότι οι μαθητές του γυμνασίου που κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν, να συνεργαστούν και να μοιραστούν με τους συμμαθητές τους, παίρνουν υψηλότερους βαθμούς και τα πάνε καλύτερα στα τεστ από τους συμμαθητές τους που είναι λιγότερο ευγενικοί και εξυπηρετικοί. Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι το να διδάσκεται ένα παιδί από νωρίς να ενδιαφέρεται για τους άλλους, στην πραγματικότητα επιδρά στη δική του μελλοντική επιτυχία.

Συμβάλλει στις θετικές κοινωνικές σχέσεις

Όταν οι γονείς είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται τα συναισθήματα των παιδιών τους, ακόμη και όταν υπάρχει διαφορά στην οπτική γωνία που τα βλέπουν, αυτό βοηθά τα παιδιά να μεγαλώσουν και να συμπεριφέρονται στους άλλους με την ίδια κατανόηση και σεβασμό. Αυτή η ικανότητα αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα τα παιδιά να εξελιχθούν σε ενήλικες που μπορούν να απολαμβάνουν τις κοινωνικές και αισθηματικές σχέσεις με τους άλλους, να σέβονται τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί και να μην καταφεύγουν σε μίσος ή συγκρούσεις.

Οφέλη για την μετέπειτα ζωή ενός παιδιού

Η εφαρμογή της καλοσύνης από ένα παιδί σε μικρή ηλικία, μπορεί να έχει μακροχρόνια οφέλη. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά που επιδεικνύουν “φιλοκοινωνική συμπεριφορά”, όπως το να είναι συνεργάσιμα, εξυπηρετικά, θετικά και ευγενικά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να αποφύγουν την εγκληματική δραστηριότητα, να αποφύγουν την κατάχρηση ουσιών ή αλκοόλ και να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία ως ενήλικες.

Πώς να αναθρέψετε ευγενικά και στοργικά παιδιά

Ως γονείς, θέλετε να αναθρέψετε παιδιά που να είναι ευγενικά και να δείχνουν καλοσύνη, αλλά ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε; Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες πτυχές της γονικής μέριμνας, αυτό που επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά μας είναι αυτό που κάνουμε και όχι αυτό που λέμε. Έτσι, αντί να διδάσκουμε την καλοσύνη, είναι πιο αποτελεσματικό να γινόμαστε οι ίδιοι το παράδειγμα της καλοσύνης.

Μπορεί να κάνετε καλές πράξεις για τους άλλους, το οποίο δείχνει μια ευγενική συμπεριφορά γενικότερα, τα παιδιά σας όμως μπορούν να μάθουν περισσότερα για την καλοσύνη μόνο από τον τρόπο που τους συμπεριφέρεστε εσείς ως γονείς, κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα πρέπει να είστε το παράδειγμα προς μίμηση.

Το να βλέπετε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του παιδιού σας και να κατανοείτε το νόημα πίσω από τη συμπεριφορά του, παρέχει το πλαίσιο για να διαμορφώσετε την ευγένεια και την καλοσύνη στο παιδί σας. Θα πρέπει να μάθετε να αντιδράτε με κατανόηση στην ανώριμη συμπεριφορά του παιδιού σας αντί να πιέζετε το παιδί σας να την αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζετε και αποδέχεστε τα συναισθήματα του παιδιού σας και αυτό βοηθά στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησής του και στο να μεγαλώσει αντιμετωπίζοντας τον εαυτό του και τους άλλους με κατανόηση και καλοσύνη που είναι η βάση για την ευτυχία σε όλη του τη ζωή.  Όταν είστε στοργικοί, ευγενικοί και τρυφεροί, τα παιδιά σας αφομοιώνουν αυτόν τον τρόπο σχέσης και τον «κουβαλούν» μαζί τους για το υπόλοιπο της ζωής τους. Όλες αυτές οι θετικές εμπειρίες αποταμιεύονται στον «κουμπαρά αυτοεκτίμησης» των παιδιών σας, από τον οποίο θα αντλούν δύναμη για να νοιώθουν καλά με τον εαυτό τους, όταν τα πράγματα θα δυσκολεύουν στο σχολείο και τη μελλοντική τους ζωή.

img
img