fbpx
Cloud

10 κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους τα ταξίδια είναι σημαντικά

6600_3_01 [Converted]
Untitled-2

10 κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους τα ταξίδια είναι σημαντικά

Κατανοούμε καλύτερα την ανθρώπινη ιστορία μας

Πολλές από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ανθρώπινη ιστορία έγιναν από ταξιδιώτες. Από την εξερεύνηση του κόσμου μέχρι την ανακάλυψη νέων ειδών φυτών και ζώων, τα ταξίδια έχουν οδηγήσει στις περισσότερες από τις σημαντικές ανακαλύψεις στην κατανόηση του πλανήτη μας.

Χωρίς ταξιδιώτες, θα ξέραμε πολύ λιγότερα για αυτά τα πράγματα από ό,τι σήμερα και πιθανότατα θα εξακολουθούσαμε να πιστεύουμε ότι η γη είναι επίπεδη.

Εξερευνητές όπως ο Marco Polo και ο Columbus άνοιξαν νέες διαδρομές από την Ευρώπη προς την Ασία και την Αμερική. Επιστήμονες όπως ο Κάρολος Δαρβίνος ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο για να μελετήσουν διαφορετικά φυτά και ζώα.

Πολλοί από αυτούς που ταξίδεψαν έφεραν πίσω πολύ σημαντικές ανακαλύψεις που άλλαξαν την οπτική μας για τον κόσμο του σήμερα.

Η ιστορία μας περιβάλλει όπου κι αν πάμε, είτε σε ένα ταξίδι είτε σε μια απλή βόλτα στο δρόμο. Σήμερα, μπορούμε να επισκεφτούμε μουσεία και να διαβάσουμε βιβλία για να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία της χώρας που επισκεπτόμαστε.

Τα ταξίδια ικανοποιούν την ανάγκη μας για ανακάλυψη

Η εξερεύνηση όχι μόνο μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα το περιβάλλον αλλά και να μάθουμε για νέους πολιτισμούς και μέρη.

Οι άνθρωποι ήταν πάντα εξερευνητές. Από τα παλιά χρόνια , πάντα θέλαμε να μάθουμε τι βρίσκεται στην άλλη πλευρά του λόφου. Πάντα ήμασταν περίεργοι για το άγνωστο.

Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τον πλανήτη μας, τόσο καλύτερα προετοιμασμένοι είμαστε για το μέλλον – ειδικά όταν πρόκειται για περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η διατήρηση και η προστασία της άγριας ζωής.

Είμαστε πάντα σε επιφυλακή για μια νέα εμπειρία, είτε πρόκειται για μια νέα χώρα, ένα νέο είδος, νέες ιδέες, νέο πολιτισμό ή έναν νέο τρόπο ζωής. Έχουμε μετακομίσει από σπηλιές σε καλύβες σε σπίτια σε ουρανοξύστες.

Κατακτήσαμε τις θάλασσες και τους ουρανούς και μάθαμε να ζούμε με ζώα και φυτά. Όσο περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο καλύτερα μπορούμε να κατανοήσουμε τον πλανήτη μας και το σύμπαν πέρα από αυτό. 

adventure

Βελτιώνει την Υγεία μας

Η έξοδος από τη ζώνη άνεσής μας δεν μειώνει μόνο το άγχος, είναι επίσης εξαιρετική για τη σωματική μας υγεία. 

Όσο περισσότερο βέβαια ταξιδεύουμε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αρρωστήσουμε από κάτι που ίσως δεν έχουμε συναντήσει ποτέ. Ωστόσο, τα ταξίδια συμβάλουν και  στη βελτιώση της υγεία μας γιατί  μας βοηθούν  να γνωρίζουμε καλύτερα τα διάφορα φάρμακα και τις θεραπείες που είναι διαθέσιμα στα διάφορα μέρη του κόσμου.

Για παράδειγμα, ο εξερευνητής James Cook και ο Edward Jenner ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς το 1796. Αυτή η ανακάλυψη κατέστησε δυνατό τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς, χωρίς τον οποίο πολλοί άνθρωποι θα είχαν πεθάνει από την ασθένεια.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι το ταξίδι σε ένα νέο μέρος μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Μας βοηθά να χαλαρώσουμε, κάτι που είναι σημαντικό για την ευεξία και την ψυχική μας υγεία. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να νιώθουμε λιγότερο αγχωμένοι και πιο θετικοί για τη ζωή γενικά.

Είναι καλό για την αυτοβελτίωση μας

Τα ταξίδια μας έχουν βοηθήσει να εξελιχθούμε ως άνθρωποι με πολλούς τρόπους. Μας έχουν μάθει να είμαστε πιο ανοιχτοί, ευγενικοί και προσεκτικοί με τους άλλους. Αποκτήσαμε μια νέα οπτική για το πώς ζουν οι άνθρωποι σε διαφορετικά μέρη του κόσμου και μάθαμε ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι.

Μάθαμε να προσαρμοζόμαστε έξω από τη ζώνη άνεσής μας και να αλληλεπιδρούμε με διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Συνολικά, έχουμε γίνει πιο δεκτικοί επειδή γνωρίζουμε τώρα πόσο διαφορετικός είναι ο κόσμος και πόσοι διαφορετικοί πολιτισμοί υπάρχουν.

Τα ταξίδια μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να συνεργαζόμαστε και να είμαστε ανοιχτοί σε διαφορετικούς ανθρώπους και νέους πολιτισμούς.

Βγαίνοντας από τη ζώνη άνεσής μας και συλλέγοντας ταξιδιωτική εμπειρία δημιουργούμε νέες αναμνήσεις και μαθαίνουμε να προσεγγίζουμε τη ζωή με διαφορετικό τρόπο. Είναι μια νέα εμπειρία για το μυαλό και το σώμα μας, που  επιπλέον βοηθά την ψυχική μας υγεία.

1
2

Βελτιώνει την ψυχική μας υγεία

Είτε ταξιδεύουμε για επαγγελματικούς λόγους είτε για αναψυχή, το μυαλό μας διεγείρεται από τα αξιοθέατα και τις εμπειρίες σε ένα νέο μέρος. Η απόκτηση ταξιδιωτικής εμπειρίας μας βοηθά επίσης στην καθημερινή μας ζωή γιατί μαθαίνουμε να προσαρμοζόμαστε γρήγορα και έτσι να ανταποκρινόμαστε καλύτερα σε μια στρεσογόνο κατάσταση.

Τα ταξίδια μας επιτρέπουν να ασκούμε διάφορα μέρη του εγκεφάλου μας, κάτι που είναι σημαντικό γιατί ο εγκέφαλος είναι σαν ένας μυς που πρέπει να ασκείται τακτικά για να παραμείνουμε υγιείς. Έτσι, το μυαλό μας παραμένει κοφτερό.

Το Ταξιδι Προωθεί την μόρφωση μας

Αν δεν ταξιδεύαμε, θα εξακολουθούσαμε να πιστεύουμε ότι η γη είναι διαμέρισμα και δεν θα ξέραμε πώς είναι μια διαφορετική χώρα.

Δεν θα ανακαλύπταμε νέους πολιτισμούς, δεν θα καταλαβαίναμε πώς και γιατί άλλοι άνθρωποι ζουν διαφορετικά στην καθημερινότητά τους, δεν θα ενημερωνόμασταν για το τι συμβαίνει στην άλλη άκρη του κόσμου και δεν θα κάναμε νέους φίλους από διαφορετικές χώρες.

Η εκπαίδευση και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από διάφορες πηγές όπως βιβλία, τηλεόραση, ραδιόφωνο και το Διαδίκτυο είναι όλα αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης. Χωρίς να μάθουμε νέα πράγματα, η εκπαίδευσή μας θα ήταν περιορισμένη και δεν θα είχαμε πρόσβαση στα τελευταία νέα σχετικά με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες ή περιοχές του κόσμου.

Τα ταξίδια είναι εκπαιδευτικά. Από τις βασικές λέξεις στην τοπική γλώσσα μέχρι το φαγητό μέχρι την ιστορία, τη γεωγραφία ή την πολιτική, τα ταξίδια βελτιώνουν συνεχώς την εκπαίδευσή μας.

Untitled-2

Κερδίζουμε  Έμπνευση

Όταν ταξιδεύουμε, εξερευνούμε διαφορετικά μέρη, νέους πολιτισμούς και φυσικά θαύματα. Έχετε την ευκαιρία να δείτε τι συμβαίνει εκεί έξω και να το ζήσετε την εμπειρία.

Δεν υπάρχει τίποτα που να συγκρίνεται με την εμπειρία  του να βιώνεις μια άλλη κουλτούρα και να βλέπεις ένα άλλο μέρος που σου εξάπτει τη φαντασία.

Όταν ήμουν στη Νέα Ζηλανδία, είχα τόσες πολλές νέες ιδέες που δημιούργησα ακόμη και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για τα ταξίδια, το οποίο θα μπορούσε να  το παίξεις με ένα ή πολλούς παίκτες. Κατά την έρευνα για το παιχνίδι, έμαθα πολλά για τη Βόρεια Αμερική και πόλεις όπως η Νέα Υόρκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Αμερική, η Κόστα Ρίκα και όλα τα μέρη που δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να επισκεφτώ.

6600_3_01 [Converted]

Βελτιώνει τη δημιουργικότητά μας

Τα ταξίδια βελτιώνουν τη μνήμη και τη δημιουργικότητα μας.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που αποδεικνύουν τα ψυχικά οφέλη του ταξιδιού. 

Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα. Αυτά τα νευρικά κύτταρα σχηματίζουν κυκλώματα σε όλο τον εγκέφαλο που μας επιτρέπουν να κάνουμε τα πάντα, από την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας έως τη δημιουργία νέων αναμνήσεων.

Κάθε φορά που μαθαίνουμε ένα νέο πράγμα, οι νευρώνες του εγκεφάλου μας ενισχύονται, και μας  βοηθούν να θυμόμαστε  πιο εύκολα, πράγματα στο μέλλον και να χτίζουμε αναμνήσεις.

Τα ταξίδια –βλέποντας νέα αξιοθέατα, επισκεπτόμενοι νέα μέρη, συναντώντας νέους ανθρώπους– αναγκάζουν τον εγκέφαλό μας να δημιουργήσει αυτές τις νευρικές συνδέσεις, κάνοντας μας πιο έξυπνους και δημιουργικούς από ό,τι αν μένουμε σπίτι.

Τα ταξίδια έχουν σίγουρα βοηθήσει την ανθρωπότητα να γίνει πιο έξυπνη και να βρει πιο γρήγορες λύσεις.

Κάνει το φαγητό πιο ενδιαφέρον και απολαυστικό

Αν θέλετε να τρώτε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα, ποιο θα ήταν αυτό;

Στο παρελθόν, όταν οι ευκαιρίες για ταξίδι ήταν περιορισμένες ,οι άνθρωποι μπορούσαν να φάνε μόνο τα τρόφιμα που καλλιεργούσαν οι ίδιοι ή αγόραζαν από τις τοπικές αγορές.

Σήμερα, οι επιλογές φαγητού είναι απίστευτα διαφορετικές και άφθονες, επειδή μπορούμε να ταξιδέψουμε σε πολλά διαφορετικά μέρη και να φέρουμε νέα φαγητά από κάθε μέρος. Μπορούμε επίσης να επικοινωνήσουμε και να μοιραστούμε συνταγές με ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Ο κόσμος είναι τόσο διαφορετικός όσον αφορά το φαγητό και κάθε χώρα έχει τη δική της σπεσιαλιτέ. Εάν ενδιαφέρεστε για την τοπική κουζίνα, μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής όπου θα μάθετε μερικές βασικές τεχνικές και συνταγές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι εκεί εδώ και χρόνια. Επίσης, θα μάθετε για την κουλτούρα και τις παραδόσεις των ντόπιων όταν σας πουν για αυτό κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο σπίτι τους ή κατά τη διάρκεια της γαστρονομικής σας περιήγησης.

Τα ταξίδια μας συνδέουν

Η ανθρωπότητα ταξιδεύει από την αρχαία εποχή. Οι άνθρωποι πάντα μετακινούνταν σε όλο τον κόσμο αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, πηγές τροφής και ευκαιρίες για να κερδίσουν χρήματα.

Άλλωστε, μοιραζόμαστε τον ίδιο πλανήτη.

Ανεξάρτητα από αυτά που  μας χωρίζουν, υπάρχουν πολύ περισσότερα που μας ενώνουν. Ο κόσμος είναι μεγάλος, αλλά αρκετά μικρός έτσι ώστε  να  μπορούμε να συνδεθούμε με σχεδόν οποιονδήποτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή προσωπικά. Έτσι συνδεόμαστε και το μυαλό μας φωτίζεται.

adventure
error: