Img
Ρωμαϊκή Αγορά

Είμαι ο Βασίλης, από το Happy Kids radio και σας καλωσορίζω στους «Περιπάτους της αρχαίας Αθήνας» .

Ελάτε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, για να περιπλανηθούμε στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, μέσα από τα μοναδικά μνημεία που βρίσκονται κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης. Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε τη βόλτα μας!

Παιδιά, να μην το ξεχάσω! Για αυτή τη βόλτα, βάλτε παρακαλώ στο σακίδιο σας και ένα πάνινο σακουλάκι γεμισμένο με όποιο όσπριο σας αρέσει. Αργότερα, θα το χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε όλοι μαζί μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα στον αρχαιολογικό χώρο που θα επισκεφθούμε.
Είμαι σχεδόν σίγουρος πως στο τέλος της περιήγησης μας θα εκπλαγείτε από τα επιτεύγματα αυτής – της πλούσιας σε ιστορία – πόλης αλλά και χώρας!
Σημερινός προορισμός μας, το αρχαιότερο εμπορικό κέντρο της πόλης! H Ρωμαϊκή Αγορά!
Περπατάμε και απολαμβάνουμε τη διαδρομή από το Μοναστηράκι προς την Πλάκα. Στο τέλος της μικρής ανηφόρας βρισκόμαστε μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς. Μπαίνουμε στο χώρο από μια εντυπωσιακή πύλη. Ονομάζεται «Πύλη της Αρχηγέτιδος Αθηνάς», δηλαδή της θεάς Αθηνάς που είναι αρχηγός.

Ρωμαϊκή Αγορά

Πάρτε μια βαθιά ανάσα, κλείσε τη μύτη σας και πάμε όλοι μαζί, γιατί θα κάνουμε μια βουτιά στην ιστορία!
Μετά το 146 π.Χ., η Αθήνα κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Αρκετά γρήγορα οι Ρωμαίοι θαύμασαν την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης. Στην πορεία, οι κάτοικοι της Αθήνας ζήτησαν χρήματα από τον αυτοκράτορα Γάϊο Ιούλιο Καίσαρα, για να χτίσουν μια νέα αγορά. Η παλιά ήταν γεμάτη από δημόσια κτήρια κι οι έμποροι δεν είχα αρκετό χώρο για τα μαγαζιά τους.
Ο Αυτοκράτορας δέχτηκε να προσφέρει τα χρήματα που χρειάζονταν και η Ρωμαϊκή Αγορά άρχισε να χτίζεται. Δεν ολοκληρώθηκε όμως γιατί ξέσπασε πόλεμος.
Οι Αθηναίοι αργότερα ζήτησαν πάλι χρήματα από τον αυτοκράτορα Αύγουστο αυτήν τη φορά και έτσι, η Ρωμαϊκή Αγορά ολοκληρώθηκε το 11 π.Χ. Ήταν ένα ενιαίο ορθογώνιο συγκρότημα, που το αποτελούσαν στοές, αποθήκες και πολυάριθμα καταστήματα που συγκέντρωναν την εμπορική δραστηριότητα της πόλης.

Περνώντας την πύλη, βλέπουμε στα αριστερά έναν στύλο που έχει πάνω χαραγμένα γράμματα. Αυτός είναι ένας νόμος που έλεγε πόσο πρέπει να πουλάνε οι έμποροι το ελαιόλαδο.

Και γιατί ειδικά το ελαιόλαδο;

Γιατί αυτό ήταν το βασικό προϊόν που παρήγε η Αθήνα. Οι κάτοικοι της γνώριζαν καλά πόσο πολύτιμο είναι το λάδι της ελιάς για την υγεία του ανθρώπου. Ήταν χαρακτηριστικό πως ο Όμηρος αποκαλούσε το ελαιόλαδο «χρυσό υγρό». Οι Έλληνες έδιναν στο δέντρο θεϊκή καταγωγή. Πίστευαν πως η θεά Αθηνά φύτεψε την πρώτη ελιά στην Ακρόπολη και έπειτα δίδαξε στους ανθρώπους την καλλιέργειά της. Ενδεικτικό της σημασίας που έδιναν οι Αθηναίοι, ήταν η απεικόνιση της ελιάς και της θεάς πάνω στα νομίσματά που χρησιμοποιούσαν για τις συναλλαγές τους στη Ρωμαϊκή Αγορά.

Προχωρώντας δεξιά, βλέπουμε μια μαρμάρινη βρύση. Έχει πολλές τρύπες από τις οποίες έτρεχε το νερό που ερχόταν από την πηγή της Ακρόπολης. Στη βρύση αυτή μπορούσαν οι άνθρωποι να ξεδιψάσουν, να πλύνουν κάποιο φρούτο πριν το φάνε και να κάνουν ένα διάλειμμα.

Περπατώντας ευθεία, στην εσωτερική μεριά από τις κολώνες, είναι σαν να βρισκόμαστε μέσα στα μαγαζιά της ρωμαϊκής εποχής. Εδώ, οι έμποροι έστηναν τους πάγκους τους και πωλούσαν τα προϊόντα τους. Κλείστε τα μάτια σας και με τη φαντασία σας σκεφτείτε πως θα ήταν όταν διαλαλούσαν!

«Εδώ τα καλά πορτοκάλια….»

«Έχω φρέσκα ψαράκια»

«Ελάτε να πάρετε φάβα από τη Σαντορίνηηηηη».

Πώς κατάλαβαν οι αρχαιολόγοι πως αυτός ο χώρος ήταν μια αγορά που οι άνθρωποι πωλούσαν και αγόραζαν;

Ψάξτε χαμηλά, ανάμεσα στις κολώνες να βρείτε πού έχει τρία βαθουλώματα στο έδαφος. Τα είδατε; Σίγουρα παρατηρήσατε ότι το καθένα είναι πιο μεγάλο από το προηγούμενο; Είναι γιατί σε αυτά μπορούσαν να μετρούν την ποσότητα κάποιων προϊόντων. Έβαζαν δηλαδή ένα σακουλάκι με φακές κι έβλεπαν σε ποιο βαθούλωμα χωράει. Στο μικρό, στο μεσαίο ή στο μεγάλο; Μετά ήξεραν, πόσο έπρεπε να κοστίσει!

Και όπως σωστά καταλάβατε ήρθε η ώρα για την δραστηριότητα μας! Βγάλτε και εσείς παιδιά το πάνινο σακουλάκι με τα όσπρια από την τσάντα σας και τοποθετείστε το μέσα στα βαθουλώματα και παρατηρήστε πόσο εύκολα μετρούσαν οι έμποροι την ποσότητα.

Αυτά ήταν τα βαθουλώματα που έκαναν τους αρχαιολόγους να σιγουρευτούν πως ο χώρος που βρισκόμαστε ήταν η Ρωμαϊκή Αγορά!

Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, ήταν οι «Περίπατοι της αρχαίας Αθήνας» από το Happy Kids Radio!

Σας ευχαριστώ όλες και όλους που ήρθατε στη βόλτα μας και ειδικά την Άλκηστη Χαλικιά για τις πολύτιμες πληροφορίες της ξενάγησης που μας παρείχε. Μην παραλείψετε να απαντήσετε και στην ερώτηση του pod-quiz που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

Ελάτε μαζί μας για να ανακαλύψουμε, μέσα από τα επεισόδια της σειράς, νέες διαδρομές και ενδιαφέροντα μνημεία, από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Καλώς ήρθατε στο Pod Quiz Περίπατοι στην αρχαία Αθήνα .

Μικροί μου ταξιδευτές και μικρές μου ταξιδεύτριες, ακούστε όσες φορές θέλετε τα αγαπημένα σας podcasts από τους «Περίπατους στην αρχαία Αθήνα».

Απαντήστε τις ερωτήσεις του Pod Quiz και κατεβάστε το βραβείο του Μεγάλου Ταξιδευτή!

Όνομα
email

img
img