Img
Η Πύλη του Αδριανού

Είμαι ο Βασίλης, από το Happy Kids radio και σας καλωσορίζω στους «Περιπάτους της αρχαίας Αθήνας» .

Ελάτε να περιηγηθούμε στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Θα γνωρίσουμε από κοντά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα του πολιτισμού μας. Θα παρατηρήσουμε τα παλιά μάρμαρα και θα ακούσουμε ιστορίες που θα μας αποκαλύψουν μυστικά από το παρελθόν της πόλης. Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, φορέστε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια και πάμε να απολαύσουμε τη βόλτα μας!
Ελάτε λοιπόν, να ενώσουμε τα κομμάτια του πάζλ της καθημερινότητας των Αρχαίων Ελλήνων. Στο τέλος της διαδρομής μας είμαι σχεδόν σίγουρος πως θα νιώσετε υπέροχα που είστε κάτοικοι, ή επισκέπτες, αυτής – της πλούσιας σε ιστορία – πόλης αλλά και χώρας!

Προορισμός μας, η Πύλη του Αδριανού

Περνάμε μπροστά από τον Εθνικό Κήπο, διασχίζουμε το φανάρι στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και.. να τη! Μια πραγματική πύλη! Θα χρειαστεί να γυρίσουμε το κεφάλι μας προς τον ουρανό για να τη δούμε ολόκληρη.
Η Πύλη του Αδριανού είναι δύο πύλες μαζί, δηλαδή η μία βρίσκεται πάνω στην άλλη. Tο πάνω μέρος θυμίζει είσοδο σε αρχαίο ελληνικό ναό.
Η πύλη με την καμπύλη ονομάζεται αψίδα. Η κάτω πύλη έχει το σχήμα μιας καμπύλης όπως έχουν οι Ρωμαϊκές αψίδες.
Αλλά πότε και γιατί στήθηκε αυτή η πύλη;
Φίλες και φίλοι μου, παίρνουμε μια βαθιά ανάσα και φύγαμε για την αγαπημένη μας βουτιά στην ιστορία!
Σχεδόν δυο χιλιάδες χρόνια πριν, οι Ρωμαίοι έφτασαν στην Αθήνα. Ήρθαν με άλογα και όπλα, φορώντας χλαμύδες και περικεφαλαίες και την κατέλαβαν!
Κατά την διάρκεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η Αθήνα ήταν για πολλά χρόνια, μια όχι και τόσο σημαντική πόλη. Οι μεγάλες αλλαγές ήρθαν όταν έγινε αυτοκράτορας ο Αδριανός. Ήταν από τους πιο πολυταξιδεμένους αυτοκράτορες εκείνης της εποχής και είχε ήδη επισκεφθεί τρεις φορές την Ελλάδα. Ο θαυμασμός του για την κλασική Αθήνα ήταν τέτοιος, ώστε αποφάσισε μέσα από σπουδαία έργα να ζωντανέψει ξανά την αίγλη της πόλης.
Αρχικά, δημιούργησε μια συνοικία στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται ο Εθνικός κήπος και το Σύνταγμα. Η νέα συνοικία γέμισε με βίλες αλλά και με λουτρά. Άρεσε τότε στους κατοίκους να πηγαίνουν σε δημόσια λουτρά για να πλυθούν, αλλά και για να συναντήσουν τους φίλους τους. Ωστόσο, η νέα συνοικία, με τις βίλες και τα λουτρά χρειαζόταν περισσότερο νερό και η Αθήνα δεν διέθετε αρκετό. 

Η Πύλη του Αδριανού

Ο αυτοκράτορας τότε, αποφάσισε να κατασκευάσει το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Μέσω μια σήραγγας μήκους 25 χιλιομέτρων που ξεκινούσε από το Τατόι και έφτανε στο κέντρο της Αθήνας, αποθηκευόταν το νερό από τα βουνά της Πεντέλης και της Πάρνηθας, μέσα σε μία λιθόκτιστη δεξαμενή.
Γι’ αυτό και σήμερα η περιοχή πάνω από το Κολωνάκι, ονομάζεται Δεξαμενή. Από αυτό το σημαντικό και διαχρονικό έργο, οι Αθηναίοι ωφελήθηκαν έως και τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Ο Αδριανός έκανε κι άλλα σπουδαία έργα για την πόλη. Ολοκλήρωσε το ναό του Ολυμπίου Διός, έφτιαξε δρόμους, αλλά και μια εντυπωσιακή βιβλιοθήκη, που τμήμα της υπάρχει έως σήμερα στο Μοναστηράκι. Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, λέγεται πως διέθετε είκοσι χιλιάδες περγαμηνές και εντυπωσιακές αίθουσες για διαλέξεις. Ήταν τόση η αγάπη του Αδριανού για τον ελληνικό πολιτισμό και τα γράμματα, που ο κόσμος του έδωσε το παρατσούκλι ο Γραικύλος.
Με τόσα σημαντικά έργα στην πόλη, οι Αθηναίοι ένιωθαν μεγάλη ευγνωμοσύνη προς τον αυτοκράτορα τους και ήθελαν με κάποιο τρόπο να τον ευχαριστήσουν για τις πολλές ευεργεσίες που τους έκανε. Έτσι το 131 μ.Χ. έφτιαξαν μια πύλη από πεντελικό μάρμαρο αφιερωμένη στο όνομα του, με σκοπό να γιορτάσουν με τιμές την άφιξη του Αδριανού στην πόλη. Δεν είναι σίγουρο ποιος κατασκεύασε την πύλη, αλλά το πιο πιθανόν είναι πως Αθηναίοι πολίτες σχεδίασαν την τελική μορφή της.
Και πώς ξέρουμε ότι ήταν για τον αυτοκράτορα Αδριανό;
Το γνωρίζουμε γιατί το γράφει! Από τη μεριά που η πύλη βλέπει προς την Ακρόπολη γράφει «Εδώ είναι η Αθήνα, η αρχαία πόλη του Θησέα». Από την άλλη μεριά όμως γράφει «Αυτή είναι η πόλη του Αδριανού και όχι του Θησέα»!

Σήμερα, η πύλη του Αδριανού είναι ένα από τα πλέον φωτογραφημένα σημεία στο κέντρο της πόλης.
Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, ήταν οι «Περίπατοι της αρχαίας Αθήνας» από το Happy Kids Radio!

Σας ευχαριστώ όλες και όλους που ήρθατε στη βόλτα μας και ειδικά την Άλκηστη Χαλικιά για τις πολύτιμες πληροφορίες της ξενάγησης που μας παρείχε. Μην παραλείψετε να απαντήσετε και στην ερώτηση του pod-quiz που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

Ελάτε μαζί μας για να ανακαλύψουμε, μέσα από τα επεισόδια της σειράς, νέες διαδρομές και ενδιαφέροντα μνημεία, από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Καλώς ήρθατε στο Pod Quiz Περίπατοι στην αρχαία Αθήνα .

Μικροί μου ταξιδευτές και μικρές μου ταξιδεύτριες, ακούστε όσες φορές θέλετε τα αγαπημένα σας podcasts από τους «Περίπατους στην αρχαία Αθήνα».

Απαντήστε τις ερωτήσεις του Pod Quiz και κατεβάστε το βραβείο του Μεγάλου Ταξιδευτή!

Όνομα
email

img
img