Img
Εκπαιδευτικά προγράμματα σχολικών επισκέψεων

Γνωριμία με τη Συλλογή:
Κλασικοί της Μοντέρνας Τέχνης &
Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη

Εκπαιδευτικά προγράμματα
σχολικών επισκέψεων
2023-2024

Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή προσκαλεί όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες σε μια διαδραστική μουσειακή εμπειρία στον κόσμο της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης! Μέσα από ειδικά προσαρμοσμένα προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ορισμένα από τα πιο εμβληματικά έργα της μόνιμης Συλλογής έργων τέχνης του Ιδρύματος, αλλά και των εκάστοτε περιοδικών εκθέσεων που διοργανώνονται.

Σχολικές επισκέψεις στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Προνήπιο και Νηπιαγωγείο

Ποια ήταν η αγαπημένη συνήθεια του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή; Πως μπορούμε να ταξιδέψουμε από το Μουσείο σε μακρινούς προορισμούς χωρίς να μπούμε σε αεροπλάνο, τρένο ή πλοίο;

Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν εμβληματικά έργα της Συλλογής καθώς πειραματίζονται με ήχους, κίνηση και χρώματα. Αντλώντας έμπνευση από πίνακες και γλυπτά των δύο πρώτων ορόφων της Μόνιμης Συλλογής του Μουσείου, ξεκινάμε ένα ταξίδι έχοντας μαζί μας μια βαλίτσα που γεμίζει σε κάθε σταθμό με ιστορίες και αναμνήσεις.

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα έργα του Van Gogh και του Gauguin, συναντούν τους ήχους του Kandinsky, κινούνται στο χώρο σαν εξπρεσιονιστές ζωγράφοι και εξοικειώνονται με τα υλικά του Dubuffet και του Hundertwasser, με σκοπό να απελευθερώσουν όλη τη δημιουργικότητά τους φτιάχνοντας τη δική τους σύνθεση σε έναν μαγνητικό πίνακα.

Διάρκεια προγράμματος: 60′

Α’, Β’ και Γ’ τάξη Δημοτικού

Τι ακριβώς είναι μια συλλογή έργων τέχνης; Πως μπορούμε να πειραματιστούμε με τα έργα τέχνης μιας συλλογής για να οδηγηθούμε από τις ιστορίες τους σε μακρινές χώρες;

Κάθε παιδί κρύβει μέσα του έναν καλλιτέχνη! Τα παιδιά, με βάση τη διαίσθησή τους, αναπαράγουν σημαντικά γεγονότα της ζωής τους στις δημιουργίες τους. Αυτός είναι και ο λόγος που η παιδική έκφραση προσφέρει συγκίνηση, όπως ακριβώς τα έργα των μεγάλων ζωγράφων της Συλλογής που με αγάπη δημιούργησαν ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή.

Αντλώντας έμπνευση από εμβληματικά έργα της Συλλογής και τις ιστορίες των καλλιτεχνών, τα παιδιά συλλέγουν σχήματα και χρώματα στο χαρτί τους καθώς εξοικειώνονται μέσα από απτικούς, ηχητικούς και κινησιολογικούς πειραματισμούς με τη Συλλογή και το ίδιο το Μουσείο!

Διάρκεια προγράμματος για Α’ Δημοτικού: 60′
Διάρκεια προγράμματος για Β’ και Γ’ Δημοτικού: 75′

Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξη Δημοτικού

Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα παιδιά πειραματίζονται με διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης των έργων: ψηλαφούν αντίγραφά τους, παρατηρούν, κλείνουν τα μάτια και ακούν, συζητούν και εκφράζονται.

Παράλληλα, ανακαλύπτουν σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας της τέχνης, μελετούν τα έργα και τις επιρροές σπουδαίων καλλιτεχνών, εντοπίζουν βασικά κινήματα της μοντέρνας τέχνης και ανακαλύπτουν τη σχέση των έργων με τη φύση, την ιστορία, άλλους πολιτισμούς και, κυρίως, τον εαυτό τους!

Τι συναισθήματα μας προκαλούν τα έργα τέχνης; Τι χαρακτηρίζει έναν καλλιτέχνη και ποια είναι τα μέσα που χρησιμοποιεί στην τέχνη του; Υπάρχει σωστό και λάθος στην τέχνη; Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που καλούνται να στοχαστούν τα παιδιά παρατηρώντας τη Συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

Διάρκεια προγράμματος: 75′

Γυμνάσιο και Λύκειο

Ο έφηβος εστιάζει στον εαυτό του. Αμφιβάλλει, αναπτύσσεται και αλλάζει σημαντικά, καθώς διαμορφώνεται η προσωπικότητά του. Η αυθεντική αυτοέκφραση επηρεάζει άμεσα την ωρίμανσή του και είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει να ανακαλύψει τον τρόπο να αισθάνεται, να σκέφτεται και να δημιουργεί.

Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι μαθητές/μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να φέρουν στον κόσμο της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης τις δικές τους ερωτήσεις, δηλώσεις και αμφισβητήσεις, με σκοπό να συμμετέχουν ενεργά στην ανάγνωση της Συλλογής του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή.

Μέσα από μια σειρά από διαφορετικές τεχνικές προσέγγισης και ανάλυσης των έργων τέχνης, διαλόγους αλλά και σιωπές, οι μαθητές/μαθήτριες θα αποτυπώσουν τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους σε ένα μικρό προσωπικό φυλλάδιο (Zine) ενδυναμώνοντας τη σχέση τους με τη μοντέρνα, τη νεότερη και σύγχρονη τέχνη.

Διάρκεια προγράμματος: 75′

Κόστος εισιτηρίου: 4.50€ ανά μαθητή
* Οι συνοδοί (ένας ανά 15 μαθητές) δικαιούνται δωρεάν είσοδο
Πληροφορίες και κρατήσεις: Τ. 210 010 2156
Email: education@goulandris.gr

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Ερατοσθένους 13
Αθήνα, 116 35
Website: goulandris.gr

img
img