Img
Πώς η περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας των παιδιών

Πώς η περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας των παιδιών;

Για τον περισσότερο κόσμο, τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος γιορτής, φαγητού, γλυκών και διακοπών με αγαπημένα πρόσωπα. Από την οπτική ενός παιδιού, τίποτα δεν συγκρίνεται με τη χαρά που προέρχεται από αυτήν την περίοδο. Η μαγεία των γιορτών, η διασκέδαση και τα δώρα προσθέτουν όλα στην εμπειρία. Η νοσταλγία που νιώθουμε ως ενήλικες προέρχεται πάντα από τα Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων.

Τα παιδιά δεν εξαιρούνται από τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Η κατάθλιψη, το άγχος και οι διαταραχές συμπεριφοράς είναι όλα μια άμεση αντίδραση σε όσα συμβαίνουν στη ζωή τους. Πώς μπορούν λοιπόν τα Χριστούγεννα να βελτιώσουν την ψυχική ευεξία των παιδιών;

Με 1 στα 10 παιδιά να επηρεάζεται από προβλήματα ψυχικής υγείας, δείτε πώς η εορταστική περίοδος μπορεί να αποτελέσει μια θετική εμπειρία:

Χριστουγεννιάτικη οικογενειακή θαλπωρή

Η κοινωνία προωθεί την ιδέα ότι τα Χριστούγεννα πρέπει να είναι μια περίοδος χαράς, ευθυμίας και ευτυχίας. Όταν κάποιος παλεύει με την κατάθλιψη και το άγχος, το να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της εορταστικής περιόδου, μπορεί να τον κάνει να νιώσει ακόμα χειρότερα.

Τα παιδιά δημιουργούν δεσμούς με τον κόσμο που τα περιβάλει. Αν αυτός ο κόσμος αναστατωθεί, ένα παιδί θα αντιδράσει άμεσα σε αυτό. Η οικογενειακή κατάσταση, η αντιμετώπιση του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου και η ψυχική υγεία του ίδιου του γονέα, μπορεί να επηρεάσει την ευζωία ενός παιδιού.

Οι ειδικοί προτείνουν ότι αν τα παιδιά έχουν κάποιον στον οποίο μπορούν να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους από μικρή ηλικία, αυτό θα βελτιώσει σημαντικά την ψυχική τους ευεξία.

Η εμπιστοσύνη και το αίσθημα σύνδεσης με τον γονέα ή τον κηδεμόνα, θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των παιδιών, επιτρέποντάς τους να αισθάνονται πιο άνετα σε ορισμένες καταστάσεις και στο περιβάλλον τους. Καθώς οι γιορτές είναι η εποχή της σύνδεσης με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, είναι η ιδανική εποχή για να οικοδομήσετε σχέσεις θαλπωρής  για το παιδί σας με τα μέλη της οικογένειάς σας.

Ο Άγιος Βασίλης

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ στη Γερμανία (που εξειδικεύεται στις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις κοινωνικές συμπεριφορές), τα παιδιά ηλικίας τριών ετών έχουν την αίσθηση της αδικίας. Έτσι, η ιδέα ότι ο Άγιος Βασίλης ανταμείβει με δώρα όσα παιδιά είναι καλά, τροφοδοτεί τη βασική αντίληψη της δικαιοσύνης.

Κατά συνέπεια, τροφοδοτεί επίσης την ψυχική ευεξία των παιδιών με αυτό που αισθάνονται ότι τους αξίζει – η τέχνη του δώρου πηγαίνει βαθύτερα ένα εντυπωσιακό περιτύλιγμα. Φτάνει στη θεμελιώδη κατανόηση του κόσμου μας.

Αν και το συνεχές αυτό ψέμα έχει διαμορφώσει τους μύθους και τους θρύλους των παιδιών εδώ και αιώνες, η ίδια η ιδέα του Άγιου Βασίλη έχει δύναμη στο μυαλό των παιδιών. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας πήρε συνεντεύξεις από παιδιά και γονείς που δεν πίστευαν πλέον στον Άγιο Βασίλη.

Τα παιδιά που είχαν αποκαλύψει ότι ο Άγιος Βασίλης είναι ένας εορταστικός χαρακτήρας, ήταν χαρούμενα που είχαν ανακαλύψει την αλήθεια. Είναι ενδιαφέρον ότι το αίσθημα της απώλειας προερχόταν από τους γονείς, καθώς ένιωθαν ότι τα παιδιά τους είχαν χάσει την παιδική τους αθωότητα.

Η ψυχική ευεξία ενός παιδιού δεν εξαρτάται από τα κοινωνικά πρότυπα που έχουμε κατασκευάσει γύρω από τα Χριστούγεννα. Προκύπτει περισσότερο από την αντίληψη του τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα για την οικογένειά του.

Ύπνος και ψυχική ευεξία των παιδιών

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική ευεξία ενός παιδιού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της ψυχικής υγείας, εάν τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν σταθερή και σωστή ποσότητα ύπνου, η ικανότητά τους (ή η αδυναμία τους) να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους μπορεί να οδηγήσει σε μικρά έως σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Όταν έρχονται τα Χριστούγεννα κάθε χρόνο, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για τα παιδιά να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν καλά, επειδή σφύζουν από ενέργεια και ενθουσιασμό με το πνεύμα των γιορτών και την προσφορά δώρων.

Αν και αυτό το συναίσθημα είναι αναπόφευκτο και δεν πρέπει να το απαγορεύετε, μπορείτε ωστόσο να εκμεταλλευτείτε και αυτήν την περίοδο για να συζητήσετε με τα παιδιά για το πώς αισθάνονται για τις γιορτές και για τον ύπνο τους.

Μπορείτε να αγοράσετε χριστουγεννιάτικα δώρα τα οποία μπορούν έμμεσα να μάθουν στο παιδί σας πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος, καθώς και τι πρέπει να κάνει για να κοιμάται καλά.

Μερικά παραδείγματα δώρων θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

  • Ένα ημερολόγιο ύπνου
  • Μια ονειροπαγίδα
  • Απολαυστικά βιβλία που εστιάζουν στον ύπνο
  • Χοντρές κουρτίνες που εμποδίζουν το φως
  • Άνετες εορταστικές πιτζάμες

Η καθιέρωση καλών συνηθειών ύπνου στο παιδί σας είναι απαραίτητη για την ψυχική του ευεξία.

Μια εποχή αναμόρφωσης

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επηρεάζουν πολλές από τις βασικές εμπειρίες των παιδιών, από τον «Κατεργάρη των Χριστουγέννων» μέχρι την «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία με τον Σκρουτζ», οι ιστορίες της παιδικής μας ηλικίας διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα Χριστούγεννα. Τα Χριστούγεννα έχουν συνδεθεί με την αναμόρφωση, την προσφορά και την γενναιοδωρία.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που έγινε σε ομάδα ατόμων έως 60 χρονών για την επίδραση που είχαν οι παιδικές εμπειρίες στην προσωπική τους ανάπτυξη και το τι τους οδηγούσε στη μέγιστη ευτυχία, διαπίστωσε ότι καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι, πρέπει να βρουν «μια ταυτότητα μέσω της διατήρησης και της διάδοσης της γνώσης». Συγκεκριμένα, κάθε δραστηριότητα που στηρίζει και βοηθά στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς, είναι θεμελιώδης για την ύπαρξή μας. Η διδασκαλία, η καθοδήγηση, ο παππούς και η γιαγιά και η συμμετοχή των γονιών στη ζωή των παιδιών τους, συμβάλλουν στη διατήρηση της ψυχικής τους ευεξίας.

Έτσι, τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική εποχή για την ανάπτυξη της ψυχικής ευεξίας των παιδιών. Είναι μια εποχή για να περνάνε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους τους, να προσφέρουν, να αναπτύσσονται και να διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους.

Τα Χριστούγεννα “βγάζουν τον καλύτερο εαυτό των ανθρώπων και μας εμπνέουν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι από ό,τι είμαστε”. Ξεκινήστε λοιπόν από τα παιδιά σας και δώστε τους τις πιο θετικές εμπειρίες και τα πιο όμορφα Χριστούγεννα που θα θυμούνται για όλη τους τη ζωή.

img
img