Img
9 βήματα για ευτυχισμένα παιδιά που υποστηρίζονται από την επιστήμη

9 βήματα για ευτυχισμένα παιδιά που υποστηρίζονται από την επιστήμη

Όταν ρωτάμε τους γονείς τι θέλουν για τα παιδιά τους συνήθως η απάντηση είναι ότι θέλουν να είναι ευτυχισμένα!

Η ευζωία των παιδιών είναι πιο σημαντική για τους ενήλικες από οτιδήποτε άλλο, όπως από την υγειονομική περίθαλψη, την ευημερία των ηλικιωμένων, το κόστος ζωής, την τρομοκρατία κλπ. Πάνω από τα δύο τρίτα των ενηλίκων λένε ότι ανησυχούν «εξαιρετικά» για την ευζωία των παιδιών τους και αυτή η ανησυχία αφορά στο φύλο, την ηλικία, το εισόδημα, την εθνικότητα και τις πολιτικές πεποιθήσεις.
Υπάρχουν ατέλειωτες πληροφορίες για την ανατροφή έξυπνων και επιτυχημένων παιδιών, αλλά το μεγάλο ζητούμενο σήμερα είναι πώς να μεγαλώνουμε ευτυχισμένα παιδιά.
Μερικές φορές είναι δύσκολο να βρεθεί ισορροπία μεταξύ αυτού που είναι καλό για τα παιδιά με αυτό που τα κάνει ευτυχισμένα. Το σημαντικό όμως είναι να καταλάβουμε ότι το ένα δεν χρειάζεται να αποκλείει το άλλο.

9 βήματα για ευτυχισμένα παιδιά που υποστηρίζονται από την επιστήμη

Τα πιο ευτυχισμένα παιδιά είναι πιο πιθανό να μετατραπούν σε ολοκληρωμένους και επιτυχημένους ενήλικες. Η ευτυχία είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε έναν κόσμο που δίνει έμφαση μόνο στο πως “αποδίδουν” οι άνθρωποι. Κατά μέσο όρο, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιτυχημένοι από τους δυστυχισμένους τόσο στη δουλειά όσο και στην αγάπη. Πετυχαίνουν καλύτερες αξιολογήσεις στην εργασία τους, έχουν πιο αξιόλογες θέσεις και κερδίζουν υψηλότερους μισθούς. Είναι πιο πιθανό να παντρευτούν και όταν το κάνουν είναι πιο ικανοποιημένοι με το γάμο τους.

Ας δούμε λοιπόν, με την υποστήριξη της επιστήμης, τι λειτουργεί πραγματικά για την ανατροφή ευτυχισμένων παιδιών;

Βήμα 1: Να είναι οι γονείς ευτυχισμένοι

Το πρώτο βήμα για ευτυχισμένα παιδιά είναι το πόσο είστε εσείς, σαν γονείς, ευτυχισμένοι. Αυτό επηρεάζει σε μέγιστο βαθμό το πόσο χαρούμενα και επιτυχημένα είναι τα παιδιά σας.

Εκτεταμένη έρευνα έχει αποδείξει ότι υπάρχει μια ουσιαστική σχέση μεταξύ μητέρων που αισθάνονται κατάθλιψη και άλλα αρνητικά συναισθήματα και παιδιών που προσποιούνται κι έχουν προβλήματα συμπεριφοράς. Η γονική κατάθλιψη στην πραγματικότητα, φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά και να κάνει την ανατροφή τους λιγότερο αποτελεσματική.

H έρευνα διαπίστωσε ότι οι ευτυχισμένοι γονείς είναι στατιστικά πιο πιθανό να αποκτήσουν ευτυχισμένα παιδιά και αυτό δεν εξαρτάται από κάποιο γενετικό στοιχείο.

Ποιο είναι λοιπόν το πρώτο βήμα για να είστε εσείς οι ίδιοι πιο ευτυχισμένοι; Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα για να διασκεδάσετε με τους φίλους σας.

Επειδή το γέλιο είναι μεταδοτικό, κάντε παρέα με φίλους ή μέλη της οικογένειας που να γελούν και οι ίδιοι συχνά. Το γέλιο τους θα σας κάνει να γελάσετε κι εσείς, αν και δεν χρειάζεται καν, για να φτιάξει η διάθεσή σας. Οι νευρολόγοι πιστεύουν ότι ακούγοντας ένα άλλο άτομο να γελάει, ενεργοποιούνται νευρώνες-καθρέφτες σε μια περιοχή του εγκεφάλου που κάνει τους ακροατές να αισθάνονται σαν να γελούν οι ίδιοι.

Βήμα 2: Μάθετε στα παιδιά να χτίζουν σχέσεις

Όλοι παραδέχονται ότι η γνώση για τις σχέσεις είναι σημαντική— αλλά πόσοι γονείς αφιερώνουν πραγματικά χρόνο για να μάθουν στα παιδιά τους πως να δημιουργούν σχέσεις με άλλους ανθρώπους;

Με το να λέτε μόνο «Άντε κόφτο τώρα» όταν τα παιδιά δεν κάνουν κάτι σωστά, δεν οδηγεί στην οικοδόμηση βασικών δεξιοτήτων τους.

Δεν χρειάζεται να κάνετε και πολλά. Μπορείτε να ξεκινήσετε ενθαρρύνοντας τα παιδιά να κάνουν μικρές πράξεις καλοσύνης για να ξεκινήσουν να χτίζουν την ενσυναίσθηση. Αυτό τους δημιουργεί τις βασικές δεξιότητες, κάνει τα παιδιά σας καλύτερους ανθρώπους και επιπλέον η έρευνα δείχνει ότι σε βάθος χρόνου τα κάνει και πιο ευτυχισμένα.

Βήμα 3: Να επιβραβεύετε την προσπάθεια, όχι την τελειότητα από τα παιδιά

Η ανελέητη αναζήτηση επιτευγμάτων από τα παιδιά, τους δημιουργεί αναστάτωση.
Οι γονείς που δίνουν υπερβολική έμφαση στα επιτεύγματα είναι πιο πιθανό να έχουν παιδιά με υψηλά επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και κατάχρησης ουσιών σε σύγκριση με άλλα παιδιά.

Η έρευνα το λέει ρητά: Επαινέστε την προσπάθεια, όχι τη φυσική ικανότητα.

Η πλειοψηφία των παιδιών που τα επαίνεσαν για την ευφυΐα τους, διάλεξαν να κάνουν το πιο εύκολο παζλ, γιατί δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν να κάνουν λάθος και να χάσουν την ιδιότητά τους ως «έξυπνα». Από την άλλη μεριά, περισσότερο από το 90 τοις εκατό των παιδιών που τα ενθάρρυναν για την προσπάθεια που έκαναν, επέλεξαν ένα πιο δύσκολο παζλ. Γιατί έγινε αυτό; Οι επιστήμονες εξηγούν πως όταν επαινούμε τα παιδιά για την προσπάθεια και τη σκληρή δουλειά που οδηγεί στην επιτυχία, θέλουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Δεν εκτρέπονται από τη θέληση για μάθηση, επειδή ανησυχούν για το αν φαίνονται έξυπνα ή όχι.

Βήμα 4: Mάθετε στα παιδιά την Αισιοδοξία

Θέλετε να αποφύγετε να έχετε έναν κατσούφη έφηβο; Τότε μάθετε στα παιδιά που είναι στην προεφηβεία να βλέπουν τη θετική πλευρά της ζωής.

Τα αισιόδοξα παιδιά:

  1. Είναι πιο επιτυχημένα στο σχολείο, στον αθλητισμό και μετέπειτα στη δουλειά τους.
  2. Είναι πιο υγιή και ζουν περισσότερο.
  3. Γίνονται πιο ικανοποιημένα με τους γάμους τους.
  4. Είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν κατάθλιψη και άγχος.

Βήμα 5: Μάθετε στα παιδιά τη Συναισθηματική Νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια δεξιότητα, όχι ένα έμφυτο γνώρισμα.

Το να νομίζουν τα παιδιά ότι θα καταλάβουν με φυσικό τρόπο τα δικά τους συναισθήματα (πόσο μάλλον αυτά των άλλων) δεν τα προετοιμάζει για την επιτυχία.

Ένα απλό πρώτο βήμα εδώ είναι να «Ενσυναισθανόμαστε, να επισημαίνουμε και να επιβραβεύουμε» όταν τα παιδιά παλεύουν με τον θυμό ή την απογοήτευση.

Δημιουργείστε μια καλή σχέση με το παιδί σας, βοηθήστε το να αναγνωρίσει τι νοιώθει και αφήστε το να καταλάβει πως ότι συναίσθημα κι αν έχει είναι αποδεκτό (η κακή συμπεριφορά δεν πρέπει να είναι αποδεκτή).

Βήμα 6: Μάθετε στα παιδιά την Αυτοπειθαρχία

Η αυτοπειθαρχία στα παιδιά προμηνύει περισσότερο τη μελλοντική τους επιτυχία παρά η νοημοσύνη – ή οτιδήποτε άλλο, για αυτό το θέμα.

Τα παιδιά που αντιστάθηκαν περισσότερο σε πειρασμούς, συνέχισαν με πολύ καλύτερες ζωές χρόνια αργότερα και ήταν πιο ευτυχισμένα.

Η αυτοπειθαρχία διευκολύνει τη μάθηση και την επεξεργασία πληροφοριών. Επιπλέον, τα πειθαρχημένα παιδιά αντιμετωπίζουν καλύτερα την απογοήτευση και το άγχος και τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης. Με άλλα λόγια, η αυτοπειθαρχία δεν οδηγεί μόνο στη σχολική επιτυχία και στο να κάθεσαι όμορφα στο τραπέζι την ώρα του φαγητού, αλλά σε μεγαλύτερη ευτυχία, περισσότερους φίλους και αυξημένη συμμετοχή στην κοινωνία.

Ποιος είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε να τους μαθαίνετε την αυτοπειθαρχία; Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν να αποσπούν την προσοχή τους από τον πειρασμό που μπορεί για παράδειγμα να είναι ένα δελεαστικό γλυκό.

Ένας τρόπος για να το κάνετε είναι να κρύψετε τον πειρασμό – να καλύψετε φυσικά το δελεαστικό γλυκό. Όταν μια ανταμοιβή καλύπτεται, το 75 τοις εκατό των παιδιών, βάσει σχετικής έρευνας, μπόρεσαν να περιμένουν δεκαπέντε ολόκληρα λεπτά για το δεύτερο γλυκό. Κανένα από τα παιδιά δεν μπόρεσε να περιμένει τόσο πολύ, όταν η ανταμοιβή του γλυκού ήταν ορατή.

Βήμα 7: Περισσότερος χρόνος για παιχνίδι

Διαβάζουμε πολλά για την ενσυνειδητότητα και το διαλογισμό τελευταία και τα δύο είναι πολύ δυνατές μέθοδοι αυτοβελτίωσης.

Ωστόσο, το να βάζατε τα παιδιά να εξασκούν αυτές τις δύο μεθόδους θα ήταν μεγάλη πρόκληση. Τι λειτουργεί εξίσου καλά; Περισσότερος χρόνος παιχνιδιού.

Τα περισσότερα παιδιά εξασκούν ήδη την ενσυνειδητότητα, απολαμβάνοντας πλήρως την παρούσα στιγμή όταν παίζουν, όμως τα παιδιά σήμερα ξοδεύουν όλο και λιγότερο χρόνο παίζοντας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Βάσει της σχετικής έρευνας, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα παιδιά έχουν χάσει συνολικά οκτώ ώρες την εβδομάδα ελεύθερου και αυθόρμητου παιχνιδιού.

Ο χρόνος παιχνιδιού δεν είναι άσκοπος. Είναι απαραίτητος γιατί βοηθάει τα παιδιά να μεγαλώσουν και να μάθουν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η δραματική πτώση του ελεύθερου χρόνου παιχνιδιού, είναι εν μέρει υπεύθυνη για την επιβράδυνση της γνωστικής και συναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών. Το αυθόρμητο παιχνίδι (με ή χωρίς ενήλικες), εκτός του ότι βοηθά τα παιδιά να μάθουν να αυτορρυθμίζονται, προωθεί επίσης την πνευματική, σωματική , κοινωνική και συναισθηματική ευεξία. Το αυθόρμητο παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να μάθουν πώς να εργάζονται σε ομάδες, να μοιράζονται, να διαπραγματεύονται, να επιλύουν διαφορές, να ελέγχουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους και να μιλούν για τον εαυτό τους.

Εδώ δεν χρειάζονται ιδιαίτερες οδηγίες: Υπολογίστε περισσότερο χρόνο για τα παιδιά σας για να βγουν έξω και απλά να παίξουν.

Βήμα 8: Δημιουργείστε το κατάλληλο περιβάλλον για ευτυχία

Ίσως δεν μας αρέσει να το παραδεχόμαστε, αλλά όλοι επηρεαζόμαστε πολύ από το περιβάλλον μας – συχνά περισσότερο από όσο φανταζόμαστε.
Ποιος είναι ένας απλός τρόπος για να ελέγχετε καλύτερα το περιβάλλον ενός παιδιού έτσι ώστε οι προσπάθειες που κάνετε για την ευτυχία του να έχουν το μέγιστο αποτέλεσμα;

Λιγότερη τηλεόραση.

Η έρευνα δείχνει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της ευτυχίας και της μη παρακολούθησης τηλεόρασης. Οι κοινωνιολόγοι ισχυρίζονται ότι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να παρακολουθούν πολύ λιγότερη τηλεόραση από τους δυστυχισμένους. Δεν γνωρίζουμε αν η τηλεόραση κάνει τους ανθρώπους δυστυχισμένους ή αν οι ήδη δυστυχισμένοι άνθρωποι βλέπουν περισσότερη τηλεόραση. Αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να εξελιχθούν σε χαρούμενα και καλά προσαρμοσμένα άτομα στην κοινωνία. Εάν τα παιδιά βλέπουν πολύ τηλεόραση, δεν κάνουν εκείνα τα πράγματα που θα μπορούσαν να τα κάνουν πιο ευτυχισμένα μακροπρόθεσμα.

Βήμα 9: Καθίστε για φαγητό όλη η οικογένεια μαζί

Μερικές φορές το μόνο που κάνει η επιστήμη είναι να επικυρώνει τα πράγματα που οι παππούδες μας ήξεραν από παλιά. Ναι, το οικογενειακό γεύμα έχει σημασία.

Αυτή η απλή παράδοση βοηθάει στην καλύτερη διάπλαση των παιδιών και τα κάνει επίσης πιο χαρούμενα.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε γεύμα ή δείπνο με τις οικογένειές τους σε τακτική βάση, είναι πιο σταθερά συναισθηματικά και λιγότερο πιθανό να κάνουν κατάχρηση ουσιών. Παίρνουν καλύτερους βαθμούς και έχουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, ιδιαίτερα τα κορίτσια που είναι στην εφηβεία. Επίσης, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα ή να έχουν διατροφικές διαταραχές. Τα οικογενειακά γεύματα είναι πιο σημαντικά ακόμα και από την βοήθεια που προσφέρετε στα παιδιά σας για να προετοιμάσουν τα μαθήματά τους για το σχολείο.

img
img