Img
Σημεία κλειδιά για ασφαλή ψηφιακή συμπεριφορά

Σημεία κλειδιά για ασφαλή ψηφιακή συμπεριφορά

(ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 9-18 ΕΤΩΝ)

Αυτά τα σημεία κλειδιά, μπορούν να ενθαρρύνουν το παιδί σας να είναι ασφαλές και υπεύθυνο στο διαδίκτυο, ενώ εξακολουθεί να διασκεδάζει:

  • Να σέβεται τους άλλους και να περιμένει και από τους άλλους σεβασμό προς αυτό.
  • Να προστατεύει την υπόληψή του.
  • Να προστατεύει τα προσωπικά του δεδομένα.
  • Να προσέχει τον τόνο του στην επικοινωνία με τους άλλους.
  • Να είναι γενικά επιφυλακτικό.

Να σέβεται και να περιμένει σεβασμό από τους άλλους

Ο σεβασμός στον εαυτό του και στους άλλους ανθρώπους είναι σημαντικός για το παιδί σας σε όλες του τις σχέσεις και δεν διαφέρει όταν είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αντιμετωπίζει τους διαδικτυακούς φίλους με τον ίδιο σεβασμό όσο και τους φίλους του που βλέπει πρόσωπο με πρόσωπο. Συμβουλέψτε το να μην στέλνει δυσάρεστα ή ταπεινωτικά μηνύματα ή εικόνες σε κάποιον αλλά ούτε και για κάποιον άλλο.

Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε το παιδί σας να το πει σε εσάς ή σε έναν άλλο έμπιστο ενήλικα εάν δει κάποιον να εκφοβίζεται ή να δέχεται επίθεση στο διαδίκτυο. Οι νέοι συχνά προσπαθούν να τακτοποιήσουν τα πράγματα μόνοι τους, αλλά είναι καλό να δημιουργήσετε τη συνήθεια στο παιδί σας να σας λέει εάν ανησυχεί για κάτι που συμβαίνει στο διαδίκτυο. Θα βοηθήσει το παιδί σας να γνωρίζει ότι τα προβλήματα είναι ευκολότερο να λυθούν όταν βοηθούν και άλλοι άνθρωποι.

Εάν το παιδί σας λάβει δυσάρεστα ή εκφοβιστικά σχόλια, θα πρέπει να μπλοκάρει ή να μην κάνει φίλους άτομα που δεν του συμπεριφέρονται με σεβασμό. Αυτό στέλνει το σαφές μήνυμα ότι δεν είναι αποδεκτή η κακομεταχείριση και ο εκφοβισμός στο διαδίκτυο.

Προστατέψτε την υπόληψη του παιδιού σας

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας καταλαβαίνει τις συνέπειες της δημοσίευσης φωτογραφιών, βίντεο και άλλου προσωπικού περιεχομένου. Μόλις αυτό το περιεχόμενο ανέβει online, είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγείτε από αυτό και μπορεί να γίνει μέρος της μόνιμης διαδικτυακής υπόληψης του παιδιού σας. Επίσης, οι φωτογραφίες μπορούν να τροποποιηθούν ή να κοινοποιηθούν χωρίς την άδεια του παιδιού σας.

Είναι καλή ιδέα να ενθαρρύνετε το παιδί σας να σκεφτεί το διαδικτυακό περιεχόμενο ή τη συμπεριφορά που έχει τώρα, τι αντίκτυπο θα έχουν μελλοντικά. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: «Ορισμένες φωτογραφίες και βίντεο μπορεί να σου φαίνονται εντάξει τώρα, αλλά μπορεί να αισθανθείς διαφορετικά γι’ αυτά στο μέλλον και να μην θέλεις να τα βλέπουν οι άλλοι».

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, θα μπορούσατε να συμφωνήσετε ότι θα σας δείχνει τις δημοσιεύσεις, εικόνες και όποιο άλλο περιεχόμενο πριν τα ανεβάσει στο διαδίκτυο.

img
img