Img
Κυριακή 13 Φεβρουαρίου: Γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα Ραδιοφώνου

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου: Γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα Ραδιοφώνου

Παγκόσμια ημέρα Ραδιοφώνου

Ο κόσμος κάποτε μας φαινόταν πολύ μεγαλύτερος αν σκεφτεί κανείς τη δυσκολία που υπήρχε στη μετάδοση πληροφοριών από μέρος σε μέρος. Στην αρχή, οι άνθρωποι επικοινωνούσαν μόνο μιλώντας ο ένας στον άλλον και μετά μπορούσαν να γράφουν και να ανταλλάσσουν γράμματα. Οι ιδέες και η μουσική ταξίδεψαν στον κόσμο με ρυθμό χελώνας σε σύγκριση με σήμερα. Στη συνέχεια, όμως, όταν εφευρέθηκε το ραδιόφωνο η μετάδοση ιδεών σε εκατοντάδες χιλιόμετρα απόσταση, έγινε μια απλή υπόθεση! Ο κόσμος συνδέθηκε και δεν θα ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος. Ας γιορτάσουμε την ιστορία του ραδιοφώνου και τη διασύνδεση που μας φέρνει!

Η Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου

Τα ραδιοκύματα ανακαλύφθηκαν αρχικά από τον Heinrich Hertz, μετά από την ανακάλυψη της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Τα ραδιοκύματα λειτουργούν σε συχνότητα 30 hertz και 300 gigahertz. Αυτά τα κύματα παράγονται από μια συσκευή που ονομάζεται πομπός. Ο πομπός συνδέεται με τις κεραίες που επιτρέπουν στα ραδιοκύματα να ακτινοβολούν. Τέλος, τα κύματα αυτά λαμβάνονται από έναν ραδιοφωνικό δέκτη που είναι συνδεδεμένος σε άλλο σύστημα κεραιών.

Ενώ πραγματοποιήθηκαν πειράματα χρησιμοποιώντας την ανακάλυψη του Hertz για τη μετάδοση πληροφοριών, μόλις το 1890 για πρώτη φορά εμφανίστηκε η λέξη ραδιόφωνο από τον Γάλλο φυσικό Édouard Branly. Πριν από αυτό, όλες οι μορφές επικοινωνίας ήταν γνωστές ως ασύρματη επικοινωνία, αλλά τελικά, το ραδιόφωνο εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και έγινε ο πιο δημοφιλής όρος.

Το ραδιόφωνο εξαπλώθηκε γρήγορα για να βρει πολλές εφαρμογές, από τη μετάδοση πληροφοριών έως τη μετάδοση μουσικής και ακόμη και ιστοριών. Πολύ πριν υπάρξει τηλεόραση, υπήρχε Θέατρο από το Ραδιόφωνο. Τώρα πλέον, τα ραδιοκύματα λειτουργούν τόσο ενσύρματα όσο και ασύρματα. Ο όρος «ασύρματη επικοινωνία» επινοήθηκε τον 19ο αιώνα για να περιγράψει τα ραδιόφωνα και άλλες μορφές τεχνολογίας. Το ασύρματο ραδιόφωνο μπορεί να μεταδώσει πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται να συνδεθεί με καλώδια και αγωγούς.

H αναγνώριση του ραδιοφώνου ήταν τόσο μεγάλη που η UNESCO, μετά από αίτημα της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου, ανακήρυξε την 13η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. Έτσι, η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου γιορτάστηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2012.Η UNESCO περιγράφει το ραδιόφωνο ως «ένα ισχυρό μέσο για να το γιορτάζει η ανθρωπότητα γιατί αποτελεί μια πλατφόρμα για δημοκρατικό λόγο».

Ιδέες για να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Το ραδιόφωνο έχει πάρει πολλές μορφές όλα αυτά τα χρόνια – όπως AM/FM, HAM, Shortwave και πολλές άλλες. Το πιθανότερο είναι να υπάρχει και κάποιο στο σπίτι σας ξεχασμένο σε κάποια αποθήκη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να θυμηθούμε εκείνα τα χρόνια που περάσαμε ταξιδεύοντας με το Walkman και απολαμβάνοντας τις καλύτερες και πιο πρόσφατες μουσικές από τον αγαπημένο μας ραδιοφωνικό σταθμό. Αφήστε στην άκρη τα CD και τα MP3 player σας και θυμηθείτε πόσα νέα μουσικά κομμάτια ανακαλύψατε ακούγοντας ραδιόφωνο.

Ξεθάψτε το παλιό σας φορητό ραδιοφωνάκι και πάρτε το στην παραλία ή σε ένα παρκάκι της περιοχής σας για να συνδεθείτε ξανά με τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και να θυμηθείτε πως ήταν παλαιότερα που δεν μπορούσαμε να κατεβάσουμε ανά πάσα στιγμή όποια μουσική θέλουμε.

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το παλιό σας ραδιοφωνάκι, ακούστε ραδιόφωνο στο αυτοκίνητό σας για να το γιορτάσετε κατά τη διάρκεια της διαδρομής σας.

Θα συνειδητοποιήσετε ότι οι ειδησεογραφικές εκπομπές σας κράτησαν σε επαφή με το τι συμβαίνει στον κόσμο και οι μουσικές σας κράτησαν παρέα στο διάλειμμά σας ή στο ταξίδι σας. Θυμηθείτε την αγαπημένη σας ραδιοφωνική εκπομπή που ακούγατε σαν παιδί και θα σας ταξιδέψει σίγουρα σε νεανικούς έρωτες.

Έχουν περάσει πάνω από 130 χρόνια από τότε που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η λέξη ραδιόφωνο για να περιγράψει τα πειράματα του Hertz. Τώρα, μετά από τόσα χρόνια, το ραδιόφωνο εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μέσα επικοινωνίας. Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου συντονιστείτε στον αγαπημένο σας σταθμό και καλή ακρόαση!

img
img