Img
Ταλεντίνα

Συγγραφέας: Αλέξης Σταμάτης
Εικονογράφηση: Νικολέττα Φιλιππίδη
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Ημερομηνία Έκδοσης: 17 Οκτωβρίου 2022

Περιγραφή:

Αλέξης Σταμάτης με ανανεωμένη διάθεση και ματιά, αφήνει την ιδιότητα του συγγραφέα ενηλίκων στην άκρη και καταπιάνεται αυτή τη φορά με την συγγραφή μιας φανταστικής ιστορίας απευθυνόμενος στο πιο δύσκολο αναγνωστικό κοινό… στα παιδιά! Το δεύτερο παιδικό του βιβλίο έχει  τίτλο «ΤΑΛΕΝΤΙΝΑ»  και κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Η Λυδία είναι μια μικρή, καταπληκτική πιανίστα. Όπου και να παίζει οι άνθρωποι ενθουσιάζονται! Είναι ένα χαρούμενο, έξυπνο και ταλαντούχο κοριτσάκι που έχει μια… κρυφή φίλη. Την Ταλεντίνα. Η Ταλεντίνα της δίνει μια εσωτερική δύναμη για να παίζει υπέροχα. Και η Λυδία, σε κάθε συναυλία την ευχαριστεί μυστικά. Μετά από μια παράσταση όμως, η Λυδία κάτι δε θυμάται…

Με αφορμή το βιβλίο του, ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης είπε στο happykidsradio.gr

Εμπνεύστηκα από την έντονη ενασχόληση του γιου μου Ερμή με τη μουσική. Κι έτσι σκέφτηκα τη Λυδία. 

Όσον αφορά τα μηνύματα που θέλω να περάσω, η λέξη αυτή είναι εκτός του χαρακτήρα μου. Πιστεύω ότι ακόμη και τα παιδιά δεν χρειάζονται καθοδήγησή όταν είναι αντιμέτωπα με ένα έργο τέχνης. Επικοινωνία θέλουν. Στην συγκεκριμένη ιστορία, εάν δεχτούμε ότι η Ταλεντίνα είναι ένα παιδί με ιδιαίτερες δεξιότητες, τότε ναι, κάποια στιγμή η πίεση την κατέβαλε. Υπάρχουν γονείς με τέτοια παιδιά που θα τα άφηναν να ανθίσουν με το δικό τους τρόπο, υπάρχουν όμως κι άλλοι που με ανεβασμένες τις προσδοκίες τα αγχώνουν με αποτέλεσμα αυτό το ταλέντο να «καίγεται». Πόσα παιδιά-θαύματα δεν ξέρουμε που κάηκαν πολύ νωρίς. Ο εκπληκτικός Μακόλεϊ Κάλκιν κέρδισε τις καρδιές των θεατών στην ταινία «Μόνος στο σπίτι» και σύντομα έπεσε στις καταχρήσεις. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι ο μόνος δρόμος είναι η δουλειά. Το ταλέντο μόνο του δεν φτάνει.

Είναι η δεύτερη φορά που καταπιάνομαι με παιδικό βιβλίο και μάλιστα μετά από αρκετά χρόνια, καθώς το πρώτο μου παιδικό, «Ο Άλκης και ο Λαβύρινθος» είχε εκδοθεί το 2008 . Το βιβλίο πήρε το Πρώτο Βραβείο του Κύκλου του Παιδικού βιβλίου (ΙΒΒΥ).

Το πιο σημαντικό γεγονός στη ζωή μου ήταν ότι έγινα πατέρας από την αγαπημένη μου Εύα. Την Εύα τη γνώρισα πριν από 10 χρόνια. Όσο κι αν ακούγεται κλισέ, είναι ο έρωτας της ζωής μου. Δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι θα μου συνέβαινε κάτι τέτοιο. Και κάποια στιγμή εξέβαλλε ο Ερμής. Ίσως αυτός ήταν ο λόγος που ξανάγραψα παιδικό. Ίσως πάλι επειδή ήθελα να τεστάρω το… ταλέντο μου. Πιθανόν όμως για να με διαβάσει ο Ερμής, που λατρεύει τα βιβλία και τη μουσική.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακά Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Έχει γράψει τριάντα βιβλία. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε εννέα γλώσσες.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, Ο έβδομος ελέφαντας εκδόθηκε στην Μεγάλη Βρετανία. Το Μπαρ Φλωμπέρ εκδόθηκε στην Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Η Αμερικάνικη Φούγκα, κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ (EtruscanPress). Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα Ο Άλκης και ο Λαβύρινθος τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου. Θεατρικά του έργα του έχουν ανέβει σε πολλά θέατρα της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Το Βήμα. Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Εύα Σιμάτου και έχουν ένα γιο, τον Ερμή.

img
img