Img
Οικογενειακοί Κανόνες

Τips για την προώθηση της παιδικής & οικογενειακής ευτυχίας

Οικογενειακοί Κανόνες

Σαφείς και δίκαιοι κανόνες βοηθούν τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή όταν πολλά πράγματα στη ζωή τους αλλάζουν. Εάν βάλετε το παιδί σας να συμμετέχει στη θέσπιση των κανόνων, είναι πιο πιθανό να τους τηρήσει. Η διαπραγμάτευση των κανόνων με το παιδί σας είναι επίσης ένας τρόπος να δείξετε ότι σέβεστε την αυξανόμενη ωριμότητα του παιδιού σας.

Ποιος θα συμμετέχει στη θέσπιση των κανόνων

Είναι σημαντικό να συμμετέχετε όλα τα μέλη της οικογένειας όσο το δυνατόν περισσότερο όταν θεσπίζετε οικογενειακούς κανόνες.

Τα παιδιά ηλικίας έως τριών ετών, μπορούν να συμμετέχουν στη συζήτηση για τους κανόνες. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά στις αποφάσεις για το ποιοι πρέπει να είναι οι κανόνες.

Όταν εμπλέκετε τα παιδιά στη δημιουργία των κανόνων, τα βοηθά να κατανοήσουν και να αποδεχτούν τους κανόνες και γιατί τους χρειάζεται η οικογένειά σας. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να βλέπουν τους κανόνες ως δίκαιους και να τους τηρούν.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους, η συμμετοχή στη δημιουργία των κανόνων μπορεί επίσης να τους δώσει την ευκαιρία να αναλάβουν την ευθύνη για τη δική τους συμπεριφορά.

Καλό είναι  να γράψετε τους κανόνες και να τους κρεμάσετε κάπου όπου όλοι μπορούν να τους δουν. Αυτό βοηθά να γίνουν σαφείς οι κανόνες και μπορεί επίσης να αποτρέψει διαφωνίες σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι. Για τα μικρότερα παιδιά μπορείτε να σχεδιάσετε εικόνες που να δείχνουν τους κανόνες.

Πότε πρέπει να αναθεωρήσετε ή να αλλάξετε τους κανόνες

Είναι καλό να ελέγχετε κατά καιρούς τους κανόνες της οικογένειάς σας για να δείτε πώς λειτουργούν. Αυτό μπορεί επίσης να είναι ένας καλός τρόπος για να υπενθυμίσετε σε όλους τους πιο σημαντικούς κανόνες.

Θα υπάρξουν και στιγμές που οι κανόνες σας θα πρέπει να αλλάξουν, καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν ή η οικογενειακή σας κατάσταση αλλάζει. Για παράδειγμα, μπορείτε να παρατείνετε την ώρα ύπνου ενός παιδιού σχολικής ηλικίας ή την απαγόρευση κυκλοφορίας αργά για ένα έφηβο παιδί. Επίσης αν αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας ενός γονέα, μπορείτε να ορίσετε νέους ή διαφορετικούς κανόνες σχετικά με τη βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού.

Ακριβώς όπως όταν δημιουργείτε νέους κανόνες, έτσι και στην αλλαγή των κανόνων είναι καλό να εμπλέκετε και τα παιδιά.

Ακολουθώντας τους κανόνες: τι να περιμένουμε από παιδιά διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων

Παιδιά προσχολικής ηλικίας

Τα περισσότερα παιδιά ηλικίας 3-4 ετών έχουν τις γλωσσικές δεξιότητες για να κατανοήσουν απλούς κανόνες.

Αλλά σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά είναι πιθανό και  να ξεχάσουν ή να αγνοήσουν τους κανόνες. Θα χρειαστούν υποστήριξη και υπενθυμίσεις για να ακολουθούν τους οικογενειακούς σας κανόνες. Για παράδειγμα, «Καθόμαστε για να φάμε».

Και όταν πρόκειται για την ασφάλεια, οι κανόνες είναι σημαντικοί, αλλά είναι καλύτερο να μην βασίζεστε σε αυτούς για να κρατήσετε τα παιδιά ασφαλή. Για παράδειγμα, ο κανόνας σας μπορεί να είναι «Μείνε μακριά από το δρόμο», αλλά πρέπει να παρακολουθείτε πάντα το παιδί σας κοντά σε δρόμους.

Παιδιά σχολικής ηλικίας

Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά, αλλά θα πρέπει να είναι 8-10 ετών πριν αρχίσετε να βασίζεστε σε αυτά ότι θα ακολουθήσουν τους κανόνες χωρίς τη βοήθειά σας στις περισσότερες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, τα παιδιά αυτής της ηλικίας πιθανότατα θα θυμούνται τους κανόνες σχετικά με το βούρτσισμα των δοντιών πριν από τον ύπνο ή το να περιμένουν έναν ενήλικα συνοδό για να διασχίσουν το δρόμο.

Έφηβοι

Οι κανόνες είναι εξίσου σημαντικοί για τους εφήβους όπως και για τα μικρότερα παιδιά. Οι σαφείς κανόνες δίνουν στους εφήβους μια αίσθηση ασφάλειας σε μια περίοδο της ζωής τους που αλλάζουν πολλά άλλα πράγματα. Ποτέ δεν είναι αργά για τη δημιουργία ή την ενίσχυση κανόνων για τους εφήβους.

Οι κανόνες σχετικά με την ασφαλή συμπεριφορά είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν θέματα σχετικά με τη χρήση αλκοόλ, το σεξ, τις γνωριμίες και τον περιορισμό της νυχτερινής κυκλοφορίας. Ορισμένες οικογένειες διαπραγματεύονται και υπογράφουν “συμβόλαια ασφαλείας”. Ένα συμβόλαιο ασφαλείας είναι μια υπογεγραμμένη συμφωνία που περιγράφει τους κανόνες – για παράδειγμα, «Θα σας στείλω μήνυμα όταν χρησιμοποιώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς τη νύχτα».

Αλλά να περιμένετε και κάποιες αντιδράσεις στους κανόνες σε αυτήν την ηλικία, καθώς οι έφηβοι αναζητούν περισσότερη αυτονομία και ανεξαρτησία.

Παιδιά με επιπλέον ανάγκες

Σε οικογένειες με παιδιά με ειδικές ανάγκες, οι κανόνες με συνέπεια, στέλνουν το μήνυμα ότι όλοι είναι ίσοι. Για παράδειγμα, εάν ο κανόνας της οικογένειάς σας είναι ότι όλοι μιλάτε όμορφα ο ένας στον άλλο, το παιδί σας με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να ακολουθεί αυτόν τον κανόνα, όπως και τα κανονικά αναπτυσσόμενα παιδιά σας.

Ορισμένα παιδιά με ειδικές ανάγκες μπορεί να χρειάζονται βοήθεια να καταλάβουν και να θυμούνται τους κανόνες.

Ορισμένοι κανόνες μπορεί να ισχύουν για ολόκληρη την οικογένεια, ενώ άλλοι μπορεί να ισχύουν μόνο για μικρότερα παιδιά ή εφήβους. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και ωριμάζουν, οι κανόνες μπορούν να «αναπτυχθούν» μαζί τους.

Τι να κάνετε όταν τα παιδιά δεν ακολουθούν τους κανόνες

Όταν τα παιδιά παραβιάζουν τους κανόνες, μπορείτε να επιλέξετε απλά να τους θυμίσετε τους κανόνες και να τους δώσετε μια άλλη ευκαιρία.

Όμως, θα είναι πιο αποτελεσματική η χρήση συνεπειών για την παραβίαση των κανόνων.

Είναι καλύτερο να μιλήσετε ως οικογένεια για τις συνέπειες. Αυτό μπορεί να διασφαλίσει ότι όλοι κατανοούν και συμφωνούν για τις συνέπειες. Και αν όλοι καταλαβαίνουν και συμφωνούν, μπορεί να είναι ευκολότερο να εφαρμοστούν οι συνέπειες όταν τα παιδιά παραβιάζουν τους κανόνες.

img
img