Img
Θέατρο Διονύσου

Είμαι ο Βασίλης, από το Happy Kids radio και σας καλωσορίζω στους «Περιπάτους της αρχαίας Αθήνας» .

Με οδηγό την καλή μας διάθεση, κάνουμε μια βουτιά στο χρόνο, για να ταξιδέψουμε στην αρχαιότητα και να ζωντανέψουμε εικόνες από το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, ελάτε να απολαύσουμε τον περίπατο μας!

Ερωτήματα θα βρουν απαντήσεις, με απλό και κατανοητό τρόπο καθώς θα ανακαλύπτουμε μαζί, την καθημερινή ζωή των κατοίκων της τότε Αθήνας.

Θα μιλήσουμε για σημαντικούς ανθρώπους, διαχρονικές αξίες και σπουδαία μνημεία που άφησαν ανεξίτηλα ίχνη στην παγκόσμια ιστορία. Η Αρχαία Αθήνα ήταν ένας από τους εκπαιδευτές της ανθρωπότητας. Οι ιδέες και τα έργα, της κλασικής εποχής εξακολουθούν να γοητεύουν έως σήμερα. Έτσι και εσείς, στο τέλος της διαδρομής μας, είμαι σχεδόν σίγουρος πως θα νιώσετε υπέροχα που είστε κάτοικοι ή επισκέπτες αυτής – της πλούσιας σε ιστορία – πόλης αλλά και χώρας!

Προορισμός μας, το αρχαιότερο θέατρο του κόσμου, το Θέατρο του Διονύσου!
Περπατάμε στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη και ο πρώτος αρχαιολογικός χώρος που συναντάμε είναι το Θέατρο του Διονύσου ή πιο σωστά, το Θέατρο του Διονύσου Ελευθερέως.
Όταν ακούσατε ότι πάμε σε ένα θέατρο, πιθανόν να περιμένατε να δείτε μια τυπική κλειστή αίθουσα με σκηνή, φώτα και κόκκινες καρέκλες! Και όμως, τα αρχαία θέατρα ήταν όλα ανοιχτά και χωρίς οροφή. Γιατί άραγε;
Ελάτε λοιπόν να κάνουμε μια την αγαπημένη μας βουτιά στην ιστορία.
Τον 6ο αιώνα προ Χριστού, οι αρχαίοι Αθηναίοι έρχονταν εδώ, για να τιμήσουν τον αγαπημένο τους θεό Διόνυσο. Φορούσαν δέρματα και προβιές διασκεδάζοντας γύρω από το ναό του θεού. Τραγουδούσαν τον διθύραμβο, έναν ύμνο προς τιμήν του Διονύσου, ενώ ένας αυλός έδινε το ρυθμό σε μία ομάδα αντρών που τραγουδούσε και εκτελούσε χορευτικές κινήσεις. Σιγά – σιγά, μέσα από αυτόν τον διθύραμβο, γεννήθηκε ένα νέο είδος, το θέατρο.
Αυτή η γιορτινή ατμόσφαιρα γέννησε το διάλογο μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και γνωστές θεατρικές παραστάσεις. Κάποιοι έκαναν ερωτήσεις και κάποιοι άλλοι έδιναν απαντήσεις.
Αυτή ήταν η αρχή του θεάτρου!
Οι ηθοποιοί, οι χορευτές και οι ποιητές ήταν άντρες Αθηναίοι. Φαντασθείτε πως από τον 4ο αιώνα π.Χ. υπήρχαν ήδη καταξιωμένοι ηθοποιοί που ήταν διάσημοι σε όλη την Ελλάδα.

Θέατρο Διονύσου

Τα σπουδαιότερα θεατρικά έργα της αρχαίας εποχής γράφτηκαν και παίχτηκαν εδώ, στο θέατρο του Διονύσου.
Οι ιστορίες ήταν κυρίως τραγωδίες, που είχαν σοβαρό περιεχόμενο ή κωμωδίες με φανταστικά και διασκεδαστικά θέματα που έκαναν του θεατές να γελούν.
Για αυτό και οι ποιητές διαγωνίζονταν μεταξύ τους για το καλύτερο έργο που θα τους χάριζε φήμη και δόξα.
Επιστρέφουμε στο μνημείο και θα παρατηρήσουμε πως το μαρμάρινο πάτωμα έχει σχήμα πετάλου. Στα αρχαία χρόνια όμως ήταν κυκλικό. Αυτή ήταν η θεατρική σκηνή όπου εμφανίζονταν οι ηθοποιοί και που τότε λεγόταν «ορχήστρα»! Γύρω από τη σκηνή, οι μαρμάρινες κερκίδες απλώνονται σε όλο το λόφο κι έχουν σχήμα αμφιθεατρικό. Αυτός ο κυκλικός σχεδιασμός που εφαρμόστηκε στο θέατρο του Διονύσου για πρώτη φορά, υπήρξε πρότυπο στην ιστορία της αρχιτεκτονικής και για αυτό επικράτησε σε όλους τους θεατρικούς χώρους. Οι αρχαιολόγοι μας λένε ότι στις κερκίδες χωρούσαν 18.000 θεατές!
Φίλες και φίλοι μου, καθήστε και εσείς στις μαρμάρινες κερκίδες. Κλείστε για λίγο τα ματάκια σας, φανταστείτε πως είστε ανάμεσα στους Αρχαίους Αθηναίους θεατές και σκεφτείτε, πώς μπορεί να ήταν μια παράσταση εκείνη την εποχή;
Γνωρίζουμε πως όλοι οι ρόλοι, ακόμη κι οι γυναικείοι, παίζονταν από άνδρες. Οι ηθοποιοί φορούσαν μάσκες για να δείχνουν ποιό πρόσωπο υποδύονταν. Οι περισσότερες μάσκες είχαν ένα άνοιγμα στο στόμα για να ακούγονται καλύτερα οι φωνές τους. Κάποιες μάσκες είχαν έκφραση πόνου, αν το έργο ήταν τραγωδία ή έκφραση γέλιου, αν το έργο ήταν κωμωδία. Επίσης, οι ηθοποιοί φορούσαν κοθόρνους, δηλαδή παπούτσια με πολύ ψηλές σόλες, για να φαίνονται επιβλητικοί.
Στην πρώτη σειρά οι θέσεις μοιάζουν με θρόνους. Αυτές οι θέσεις, προορίζονταν για τους άρχοντες της πόλης. Στον μεσαίο θρόνο καθόταν ο ιερέας του Διονύσου.
Γιατί αρχαίοι Έλληνες έχτιζαν τα θέατρα σε λόφους;
Για να βλέπουν όλοι καλά και να μην τους εμποδίζουν τα φουντωτά μαλλιά του μπροστινού τους!
Και πώς άκουγαν ψηλά, στις πάνω θέσεις;
Χάρη στο αμφιθεατρικό σχήμα του θεάτρου που λειτουργεί σαν ηχείο και δεν άφηνε τον ήχο να φύγει. Έτσι οι ηθοποιοί ακούγονταν δυνατά παντού. Σπουδαία έργα παίχτηκαν στο θέατρο του Διονύσου, όλα τους δημιουργίες διακεκριμένων αρχαίων ποιητών όπως ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης και ο Αριστοφάνης.
Εδώ, από τις κερκίδες του θεάτρου, συνειδητοποιούμε ακόμη μία φορά πόσο σπουδαίος είναι ο πολιτισμός μας και πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσουμε θεατρική κουλτούρα από μικρή ηλικία.

Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, ήταν οι «Περίπατοι της αρχαίας Αθήνας» από το Happy Kids Radio!

Σας ευχαριστώ όλες και όλους που ήρθατε στη βόλτα μας και ειδικά την Άλκηστη Χαλικιά για τις πολύτιμες πληροφορίες, της ξενάγησης που μας παρείχε. Μην παραλείψετε να απαντήσετε και στην ερώτηση του pod-quiz που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

Ελάτε μαζί μας για να ανακαλύψουμε, μέσα από τα επεισόδια της σειράς, νέες διαδρομές και ενδιαφέροντα μνημεία, από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Καλώς ήρθατε στο Pod Quiz Περίπατοι στην αρχαία Αθήνα .

Μικροί μου ταξιδευτές και μικρές μου ταξιδεύτριες, ακούστε όσες φορές θέλετε τα αγαπημένα σας podcasts από τους «Περίπατους στην αρχαία Αθήνα».

Απαντήστε τις ερωτήσεις του Pod Quiz και κατεβάστε το βραβείο του Μεγάλου Ταξιδευτή!

Όνομα
email

img
img