Img
Ο Πύργος των Ανέμων

Είμαι ο Βασίλης, από το Happy Kids radio και σας καλωσορίζω στους «Περιπάτους της αρχαίας Αθήνας».

Ελάτε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο για να προσεγγίσουμε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τη γνώση και τη φαντασία, μέσα από τα μνημεία που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, παραμένουμε και απολαμβάνουμε τη βόλτα μας στη Ρωμαϊκή Αγορά!

Θα επισκεφθούμε τον αρχαιότερο μετεωρολογικό και ωρομετρικό σταθμό, γύρω από τον οποίο οι Αθηναίοι υπολόγιζαν το χρόνο, όταν συναντιόντουσαν για τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ένα κτήριο μοναδικής έμπνευσης σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο! Στο τέλος της περιήγησης μας θα εκπλαγείτε από τα επιτεύγματα της εποχής και θα νιώσετε μοναδικοί που είστε κάτοικοι, ή επισκέπτες, αυτής – της πλούσιας σε ιστορία – πόλης αλλά και χώρας!

Προορισμός μας, το Ωρολόγιο Ανδρόνικου του Κυρρήστου ή αλλιώς ο Πύργος των Ανέμων!
Είμαστε ήδη μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, στην Πλάκα. Διασχίζουμε ολόκληρο το χώρο και φτάνουμε μπροστά από ένα εντυπωσιακό οκταγωνικό πύργο, κατασκευασμένο από λευκό πεντελικό μάρμαρο. Αυτός ο πύργος λέγεται Ωρολόγιο, γιατί είναι κυρίως ένα ρολόι. Το σχεδίασε ο επιστήμονας και αστρονόμος της εποχής, Ανδρόνικος, που καταγόταν από την Κύρρο της Μακεδονίας. Δεν υπάρχει πουθενά άλλου στον κόσμο κτίσμα σαν και αυτό.
Φίλες και φίλοι μου, οι ερωτήσεις σας θα βρουν τις απαντήσεις! Παίρνουμε μια βαθιά ανάσα και φύγαμε για την αγαπημένη μας βουτιά στην ιστορία!

Ο Πύργος των Ανέμων

Γυρνάμε σχεδόν 2.000 χρόνια πίσω και στεκόμαστε έξω από το Ωρολόγιο του Κυρρήστου για να δούμε πως λειτουργούσε.
Ουσιαστικά, είχε δύο τρόπους. Στην εξωτερική πλευρά, το Ωρολόγιο έδειχνε την ώρα με το φως του ηλίου, δηλαδή ήταν ένα ηλιακό ρολόι. Οι σκιές που δημιουργούσαν οι μεταλλικές ράβδοι που προεξείχαν, αντιστοιχούσαν στις ώρες της ημέρας.
Στο εσωτερικό του κτηρίου, υπήρχε ένα υδραυλικό ρολόι που υπολόγιζε την ώρα με την κίνηση του νερού ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες. Το συγκεκριμένο ρολόι ήταν μια πολύπλοκη μηχανή με ιδιοφυή εξοπλισμό, που έδειχνε εκτός από τις ώρες, τις εποχές του χρόνου και τις φάσεις της Σελήνης! Τόσο έξυπνος επιστήμονας ήταν ο Ανδρόνικος!
Γιατί όμως αυτό το κτήριο οι κάτοικοι της Αθήνας το λένε «Πύργο των Ανέμων» ή απλούστερα «Οι Αέρηδες»;
Αν κοιτάξετε ψηλά στο μνημείο, θα βρείτε την απάντηση!

Σε κάθε μία από τις οκτώ πλευρές του, εικονίζονται με σκαλιστές μορφές οι Άνεμοι! Μοιάζουν με φτερωτούς ανθρώπους και κρατούν από ένα ιδιαίτερο σύμβολο στα χέρια τους. Παρατηρείστε καλά.
Ο άνεμος της Άνοιξης κρατά καλάθι με φρούτα. Ο άνεμος του Καλοκαιριού, μοιάζει με ξυπόλυτο παλικάρι. Ο φθινοπωρινός άνεμος που φέρνει βροχές, κρατά αγγείο ανάποδα. Τέλος, οι χειμωνιάτικοι άνεμοι, θυμίζουν άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας που φορούν κάπα και μπότες.
Πώς καταλάβαιναν οι άνθρωποι ποιος άνεμος φυσά κάθε φορά;
Στην κορυφή του πύργου υπήρχε ένας ανεμοδείκτης. Όταν φύσαγε, ο ανεμοδείκτης γύριζε και το ραβδάκι έδειχνε ακριβώς από κάτω, έναν από τους ανέμους που απεικονίζονται. Απλά και έξυπνα!

Αλήθεια, ήταν χρήσιμο αυτό το κτήριο στους ανθρώπους της εποχής;
Ναι ήταν και μάλιστα πολύ! Γι’ αυτό και χτίστηκε στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς. Οι έμποροι ήθελαν να ξέρουν ποιος άνεμος φυσά κάθε φορά, για να μπορούν να υπολογίσουν πότε θα φτάσουν τα καράβια με τα εμπορεύματα, στον προορισμό τους. Βλέπετε, εκείνα τα χρόνια, μόνο με τον άνεμο μπορούσαν να κινηθούν τα καράβια.

Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, ήταν οι «Περίπατοι της αρχαίας Αθήνας» από το Happy Kids Radio! Σας ευχαριστώ όλες και όλους που ήρθατε στη βόλτα μας και ειδικά την Άλκηστη Χαλικιά για τις πολύτιμες πληροφορίες της ξενάγησης που μας παρείχε. Μην παραλείψετε να απαντήσετε και στην ερώτηση του pod-quiz που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας.
Ελάτε μαζί μας για να ανακαλύψουμε, μέσα από τα επεισόδια της σειράς, νέες διαδρομές και ενδιαφέροντα μνημεία, από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Καλώς ήρθατε στο Pod Quiz Περίπατοι στην αρχαία Αθήνα .

Μικροί μου ταξιδευτές και μικρές μου ταξιδεύτριες, ακούστε όσες φορές θέλετε τα αγαπημένα σας podcasts από τους «Περίπατους στην αρχαία Αθήνα».

Απαντήστε τις ερωτήσεις του Pod Quiz και κατεβάστε το βραβείο του Μεγάλου Ταξιδευτή!

Όνομα
email

img
img