Img
Ναός του Ηφαίστου (Θησείο)

Είμαι ο Βασίλης, από το Happy Kids radio και σας καλωσορίζω στους «Περιπάτους της αρχαίας Αθήνας».

Ελάτε να περιηγηθούμε σε ένα ακόμη ταξίδι στην ιστορία για να θαυμάσουμε μεγάλα και σπουδαία έργα από τον «Χρυσό Αιώνα» του Περικλή, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τους αρχαίους Αθηναίους και να γνωρίσουμε τα σπουδαία επιτεύγματα τους στην τέχνη και στον πολιτισμό.
Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, φοράμε το ωραιότερο χαμόγελο μας και τα άνετα παπούτσια μας, για να απολαύσουμε τον περίπατο μας!

Προορισμός μας, ο Ναός του Ηφαίστου, στο Θησείο.

Και να’μαστε στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Θα κατηφορίσουμε την οδό Αγίου Παύλου, για να φτάσουμε στην περιοχή που ονομάζεται «Θησείο». Μετά την είσοδο μας στον χώρο της αρχαίας αγοράς, παρατηρούμε πως δεσπόζει πάνω στο λόφο, ένα εξαιρετικά καλοδιατηρημένο μνημείο.
Είναι ο ναός του Ηφαίστου! Παλαιότερα λεγόταν «Θησείο» και για χάρη του ονομάστηκε έτσι, όλη η γύρω περιοχή.
Αλήθεια παιδιά, γιατί άλλαξε όνομα ο ναός;
Γιατί πολύ απλά έγινε ένα λάθος!
Ελάτε λοιπόν, να ανακαλύψουμε άγνωστα στοιχεία, γυρίζοντας τον χρόνο πίσω και κάνοντας την αγαπημένη μας βουτιά στην ιστορία!
Ο συγκεκριμένος ναός είναι δωρικού ρυθμού και στηρίζεται σε 38 κολώνες. Χτίστηκε από πεντελικό μάρμαρο, δηλαδή λίγα χρόνια πριν τον περίφημο χρυσό αιώνα του Περικλή.

Ναός του Ηφαίστου (Θησείο)

Τι ήταν ο χρυσός αιώνας του Περικλή;
Τον 5ο αιώνα π.Χ. η Αθήνα με αρχηγό τον ξακουστό Περικλή γνώρισε μεγάλη δόξα. Ο πολιτισμός της χάρισε μοναδικά έργα όπως η Ακρόπολη και γέννησε τη Δημοκρατία! Η Ελλάδα από τότε έως σήμερα επηρέασε και εξέλιξε τον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό.
Ο ναός αφιερώθηκε στον Ήφαιστο και στην Αθηνά Εργάνη. Ο Ήφαιστος ήταν ο αρχαίος θεός της φωτιάς. Προστάτευε τους τεχνίτες του χαλκού και του σιδήρου. Συχνά τον βλέπουμε σε αγάλματα και αγγεία να κρατάει εργαλεία στα χέρια του.
Η Αθηνά, ήταν η θεά της Σοφίας αλλά είχε κι άλλα ονόματα, κάτι σαν παρατσούκλια. Ένα από αυτά ήταν Αθηνά-Εργάνη.
Η Αθηνά που προστατεύει όσους εργάζονται με τα χέρια τους, δηλαδή τους τεχνίτες.
Αλλά γιατί αφιερώθηκε σε αυτό το σημείο της πόλης ένας ναός για τους τεχνίτες; Γιατί ακριβώς κάτω από το ναό, στην αρχαία αγορά, είχαν τα εργαστήριά τους. Πολλοί από τους τεχνίτες, δούλευαν το χαλκό και το σίδηρο ως πρώτη ύλη για να κατασκευάσουν αντικείμενα όπως περικεφαλαίες, όπλα και αγάλματα. Κάποιοι άλλοι, δημιουργούσαν αξιοθαύμαστα κοσμήματα φτιαγμένα από πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός και το ασήμι. Ωστόσο, υπήρχαν και τεχνίτες που δούλευαν με επιδέξιο τρόπο τα δέρματα των ζώων και έφτιαχναν χρήσιμα αντικείμενα όπως παπούτσια.

Γιατί όμως ο ναός ονομάστηκε Θησείο από τους κατοίκους; Τα αρχιτεκτονικά γλυπτά που κοσμούν τις μετόπες, παριστάνουν τους εννέα άθλους του Ηρακλή, καθώς και τέσσερις άθλους του Θησέα. Ωστόσο, στα γλυπτά που βλέπουμε να διακοσμούν ψηλά το ναό, οι αρχαίοι Αθηναίοι αναγνώρισαν τον Θησέα. Έτσι, είπαν πως τούτος ο ναός είναι το Θησείο. Ήταν όμως λάθος. Ένα λάθος, που παρόλα αυτά, μας αρέσει να το λέμε ακόμη και σήμερα!
Αλήθεια, πώς γίνεται αυτός ο ναός να είναι τόσο καλά διατηρημένος;
Γιατί δεν έπαθε ζημιές όπως οι άλλοι ναοί; Για να δούμε τι λένε, τα αγαπημένα μας βιβλία.
Πολλοί αρχαίοι ναοί καταστρέφονταν όταν οι πρώτοι χριστιανοί κάτοικοι της Αθήνας έπαιρναν τα μάρμαρά τους, για να χτίσουν εκκλησίες. Δεν συνέβη όμως το ίδιο στον ναό του Ηφαίστου. Οι κάτοικοι δεν πήραν μάρμαρα για να χτίσουν αλλού εκκλησία. Μετέτρεψαν τον ίδιο το ναό σε εκκλησία, προς τιμή του Αγίου Γεωργίου. Πολύ αργότερα, στον ίδιο ναό, οι Έλληνες υποδέχτηκαν με ιδιαίτερες τιμές τον Όθωνα. Τον πρώτο βασιλιά του σύγχρονου ελληνικού κράτους, ο οποίος με εντολή του, τρία χρόνια μετά, μετέτρεψε το ναό-εκκλησία σε Μουσείο. Και αυτό έσωσε ολόκληρο το κτήριο έως σήμερα. Ο καλοδιατηρημένος ναός του Ηφαίστου είναι ένας από τους λόγους που το Θησείο αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη της πόλης. Ένας ακόμη λόγος, ήταν ότι κατά το παρελθόν, στην περιοχή βρισκόταν μία από τις δημοφιλέστερες βρύσες της Αθήνας. Ήταν η Βρύση του Θησείου, που για πολλά παιδιά εκτός από σημείο συνάντησης ήταν μέρος που μάθαιναν κολύμπι. Σχεδόν εκατό χρόνια πριν, πολλά παιδιά, της τότε γειτονιάς, ανακάλυπταν τη χαρά να κολυμπούν στη Στέρνα του Θησείου.
Σήμερα, ο όμορφος πεζόδρομος που αρχίζει από τη γειτονιά του Θησείου έως τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, απλώνεται κυριολεκτικά σαν μια μεγάλη αγκαλιά γύρω από το βράχο της Ακρόπολης.

Η διαδρομή, μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία να περπατήσουμε και να απολαύσουμε κτίρια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αλλά και την ομορφιά της ελληνικής πρωτεύουσας στα καλύτερα της σημεία!

Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, ήταν οι «Περίπατοι της αρχαίας Αθήνας» από το Happy Kids Radio!

Σας ευχαριστώ όλες και όλους που ήρθατε στη βόλτα μας και ειδικά την Άλκηστη Χαλικιά για τις πολύτιμες πληροφορίες της ξενάγησης που μας παρείχε. Μην παραλείψετε να απαντήσετε και στην ερώτηση του pod-quiz που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

Ελάτε μαζί μας για να ανακαλύψουμε, μέσα από τα επεισόδια της σειράς, νέες διαδρομές και ενδιαφέροντα μνημεία, από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Καλώς ήρθατε στο Pod Quiz Περίπατοι στην αρχαία Αθήνα .

Μικροί μου ταξιδευτές και μικρές μου ταξιδεύτριες, ακούστε όσες φορές θέλετε τα αγαπημένα σας podcasts από τους «Περίπατους στην αρχαία Αθήνα».

Απαντήστε τις ερωτήσεις του Pod Quiz και κατεβάστε το βραβείο του Μεγάλου Ταξιδευτή!

Όνομα
email

img
img