Img
Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας

Ακούτε Happy Kids Radio, είμαι ο Βασίλης και σας καλωσορίζω στους «Περίπατους της αρχαίας Αθήνας».

Ελάτε να ταξιδέψουμε στο χρόνο και τη ιστορίας μας για να επισκεφθούμε σε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, που είναι στενά συνδεδεμένο με την ελληνική μυθολογία. Η μεγαλείο του χώρου είναι εκπληκτικό, γεμάτο ενέργεια και παρότι δεν είναι τόσο προβεβλημένος, αξίζει να οργανώσουμε μια ωραία Κυριακάτικη εκδρομή.

Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας

Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, ετοιμαστείτε για μια εμπειρία εξαιρετική, σε μια υπέροχη τοποθεσία που ήταν αφιερωμένη στην θεά της γονιμότητας Δήμητρα που δίδασκε στους αρχαίους Έλληνες τα μυστικά της καλλιέργεια της γης και εκείνοι την λάτρευαν μέσα από ιερές τελετές.

Δένουμε τις ζώνες ασφαλείας στο αυτοκίνητο μας και φεύγουμε για την επίσκεψη μας στον αρχαιολογικό χώρο! Στο τέλος της εκδρομής μας, είμαι σίγουρος πως θα νιώσετε ικανοποίηση που είστε κάτοικοι, ή επισκέπτες, αυτής – της πλούσιας σε ιστορία – πόλης αλλά και χώρας! Σημερινός προορισμός μας, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ελευσίνας.

Διασχίζοντας την πολύβουη Εθνική οδό προς την Πελοπόννησο, υπάρχει μια τοποθεσία με μεγάλη ιστορία και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Το τοπίο έχει θέα προς τη θάλασσα και είναι συνήθως γεμάτο αγριολούλουδα τις περισσότερες εποχές του χρόνου. Χρειάστηκε σχεδόν μισή ώρα για να φτάσουμε από το κέντρο της Αθήνας και βρισκόμαστε ήδη στο αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Που ήταν αφιερωμένος ο χώρος; Και τι συνέβαινε εδώ;

Παιδιά, ας καθίσουμε αναπαυτικά για να ακούσουμε μια ιστορία από την ελληνική μυθολογία. Η Δήμητρα, για τους αρχαίους Έλληνες, ήταν η θεά της γεωργίας και της γονιμότητας. Ήταν αυτή που πρόσφερε τα στάχυα για την καλλιέργεια του σιταριού και την παραγωγή του ψωμιού. Η Δήμητρα είχε μια μονάκριβη κόρη την Περσεφόνη. Ο Πλούτωνας, ο θεός του κάτω κόσμου, τη θέλησε για γυναίκα του και αποφάσισε να την κλέψει. Μια μέρα που η Περσεφόνη έπαιζε αμέριμνη στα λιβάδια, ο Πλούτωνας εμφανίστηκε με το άρμα του, την άρπαξε και εξαφανίστηκαν. Για εννέα μέρες η μητέρα της Δήμητρας, την έψαχνε και κατέληξε στην Ελευσίνα όπου ο ήλιος της εκμυστηρεύτηκε πώς έγινε η αρπαγή της κόρης της.

Εδώ, λέγεται πως η θεά διέταξε τους κατοίκους της περιοχής να της χτίσουν το πρώτο της ιερό και με εντολή της απαγόρευσε σε όλη τη γη να ξαναφυτρώσει οτιδήποτε πράσινο. Απελπίστηκαν οι άνθρωποι, μαζί τους και οι θεοί από τη μεγάλη έλλειψη τροφής.

Τότε ο βασιλιάς των θεών Δίας διέταξε τον αδελφό του Πλούτωνα, να επιστρέψει την Περσεφόνη από τον κάτω κόσμο πίσω στη γη και τη μητέρα της. Ωστόσο, ο παμπόνηρος Πλούτωνας πριν στείλει την Περσεφόνη, της έδωσε να φάει ένα κατακόκκινο ρόδι και την παντρεύτηκε μυστικά. Όταν η Περσεφόνη συνάντησε τη μητέρα της, της είπε για το γεγονός και τότε εκείνη κατάλαβε πως θα πρέπει να την μοιράζεται με τον κυβερνήτη του κάτω κόσμου. Εννέα μήνες το χρόνο η Περσεφόνη ανεβαίνει στη γη και για χάρη της όλη η φύση ανθίζει και γίνετε καταπράσινη. Έρχεται η Άνοιξη, το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο.

Μα σαν έρθει η ώρα που πρέπει να κατέβει ξανά στον κάτω κόσμο, η μητέρα της στεναχωριέται και τότε τα φύλλα των δέντρων ξεραίνονται, κάνει κρύο και έρχεται ο χειμώνας. Έτσι με αυτό τον υπέροχο μύθο, οι Αρχαίοι Έλληνες εξηγούσαν τον κύκλο της ζωής στη φύση. Η μητέρα γη γεννά καινούργια ζωή την άνοιξη, ολοκληρώνεται έως το φθινόπωρο και κάνει παύση για να ξεκουραστεί το χειμώνα.

Πόσο όμορφη είναι η ελληνική μυθολογία!

Η Ελευσίνα δημιουργήθηκε σχεδόν 4000 χρόνια πριν και ήταν διάσημη στον αρχαίο κόσμο για τους πιστούς που γιόρταζαν τα Ελευσίνια Μυστήρια κάθε χρόνο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Από κάθε γωνία του Ελληνορωμαϊκού κόσμου κατέφθαναν προσκυνητές για να βρουν την αλήθεια για την αρχή και το τέλος της ανθρώπινης ζωής και την τύχη της ψυχής μετά το θάνατο.

Μπαίνοντας στον περίβολο θα συναντήσουμε το Ιερό Αίθριο. Ένα τόπο συνάντησης όλων των προσκυνητών. Σε αυτό το σημείο τελειώνει η γνωστή μας Ιερά Οδός που οδηγεί από την Αθήνα στην Ελευσίνα.

Εδώ βλέπουμε την Εσχάρα, ένα βωμό που θυμίζει πηγάδι όπου γίνονταν θυσίες και προσφορές στους θεούς του κάτω κόσμου. Προχωρώντας στο χώρο θα συναντήσουμε τα Προπύλαια, που αντιγράφουν εκείνα από την Ακρόπολη της Αθήνας. Χτίστηκαν κατά τα ρωμαϊκά χρόνια από τον αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο. Στο κέντρο τους βρίσκεται και η προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα με τη μορφή του να ξεχωρίζει. Αντίθετα με ότι θα περίμενε κανείς, μετά τα μεγάλα Προπύλαια θα συναντήσουμε τα μικρά Προπύλαια.

Παρατηρείστε και θα δείτε τρία καλοδιατηρημένα ανάγλυφα, βασικά στοιχεία της λατρείας στην Ελευσίνα. Τα στάχυα, ένα ρόδακα και μια κύστη που ήταν το κουτί που μετέφεραν οι προσκυνητές τα ιερά αντικείμενα. Ο χώρος ταυτίστηκε με τα ελευσίνια μυστήρια

Και τι γινόταν εδώ; Τι ήταν τα Ελευσίνια Μυστήρια;

Πάρτε μια βαθιά ανάσα και φύγαμε για την αγαπημένη μας βουτιά στην ιστορία! Τα Ελευσίνια γιορτάζονταν το μήνα Βοηδρομιώνα – μέσα Αυγούστου έως μέσα Σεπτεμβρίου – και κρατούσαν εννέα ημέρες. Η αργή πομπή ξεκινούσε από την Ακρόπολη και μέσω της Ιεράς Οδού, έφτανε στην Ελευσίνα. Εκεί οι μυημένοι συγκεντρώνονταν όπου έπιναν τον κυκεώνα, ένα μίγμα από νερό, κριθάρι και μέντα, για να σταματήσουν τη νηστεία. Περνούσαν μέσα από αίθουσες για να φτάσουν σε αυτή τη μεγάλη σπηλιά το Πλουτώνειο, που πίστευαν πως είναι η είσοδος στον Άδη και τον Κάτω Κόσμο. Σε αυτό το σημείο υπάρχει ένα φυσικό χάσμα σα στοά, που από εκεί πιθανόν μια ιέρεια, που υποδυόταν την Περσεφόνη, εμφανιζόταν μπροστά στους μυημένους κάνοντας αναπαράσταση της επιστροφής της Περσεφόνης από τον Άδη. Η τελετουργία είχε εξαιρετική θεατρικότητα, και το μόνο φως προερχόταν από το φεγγάρι και τις καιόμενες δάδες.

Προχωρώντας μπαίνουμε στο Ναό της θεάς Δήμητρας και συναντούμε το Τελεστήριο, το βασικό χώρο που οι προσκυνητές ζούσαν την κορύφωση των τελετών. 42 κολώνες στήριζαν το ναό ενώ γύρω υπήρχαν πέτρινα καθίσματα όπου εκεί συγκεντρώνονταν περίπου 3000 προσκυνητές. Στο κέντρο ήταν τα άδυτα του ναού όπου έμπαινε ο ανώτατος ιερέας ή αλλιώς Ιεροφάντης. Ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για τα Ελευσίνια Μυστήρια γιατί η ίδια την Θεά Δήμητρα ζητούσε απόλυτη μυστικότητα. Όσοι έκαναν το αντίθετο και αποκάλυπταν στοιχεία, θα είχαν να αντιμετωπίσουν την οργή της θεάς Δήμητρας. Ο Σοφοκλής έλεγε πως μόνο όσοι ήταν μυημένοι στα Ελευσίνια Μυστήρια είχαν καλή τύχη στον Άδη.

Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, ήταν οι «Περίπατοι της αρχαίας Αθήνας» από το Happy Kids Radio! Σας ευχαριστώ όλες και όλους που ήρθατε στην εκδρομή μας. Μην παραλείψετε να απαντήστε και την ερώτηση του pod-quiz που θα βρείτε εδώ στην ιστοσελίδα μας, στην ενότητα Learn. Μείνετέ μαζί μας για να ανακαλύψουμε, μέσα από τα επεισόδια της σειράς, νέες διαδρομές και εκδρομές, σε ενδιαφέροντα μνημεία της Αττικής.

Καλώς ήρθατε στο Pod Quiz Περίπατοι στην αρχαία Αθήνα .

Μικροί μου ταξιδευτές και μικρές μου ταξιδεύτριες, ακούστε όσες φορές θέλετε τα αγαπημένα σας podcasts από τους «Περίπατους στην αρχαία Αθήνα».

Απαντήστε τις ερωτήσεις του Pod Quiz και κατεβάστε το βραβείο του Μεγάλου Ταξιδευτή!

Όνομα
email

img
img