Img
Πλατόνωφ στο Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ

ΠΛΑΤΟΝΩΦ

του Άντον Παύλοβιτς Τσέχωφ

Η κεντρική παραγωγή του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
με το Μάξιμο Μουμούρη στον ομώνυμο ρόλο

Πρεμιέρα Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 στις 20:30

Καθώς τα χιόνια λιώνουν και ο Ρώσικος χειμώνας υποχωρεί, ένας κήπος σε μια απίθανη γωνιά της αχανούς Ρώσικης επαρχίας, οργιάζει από ζωή. Τα πρόσωπα βγαίνουν από τις φωλιές τους και έρχονται στον κήπο της Άννας Πέτροβνα.  Αντικρίζουν τον ήλιο, αναπνέουν καθαρό, φρέσκο ανοιξιάτικο αέρα μετά από 8 σχεδόν μήνες εγκλεισμού. Θέλουν να ζήσουν. Είναι φυσικό. Όσο πιο έντονα μπορούν. Κριτικάρουν, κουτσομπολεύουν, αστειεύονται, λυσσαλέα ερωτοτροπούν όλοι µε όλους, αλλά κάτω από αυτή τη χαριτωμένη ανεμελιά δεν μπορεί να κρυφτεί η απελπισία. Ο ειλικρινής, συναισθηματικός και είρων Τσέχωφ βάζει την απελπισία στην πιο άγρια μορφή της να έρπει στον κήπο της Άννας Πέτροβνα και να προσβάλει τα ανέμελα πρόσωπα που χαίρονται τον Ανοιξιάτικο ήλιο.

Δείτε παρακάτω το trailer

Η παράσταση αν µη τι άλλο θέτει ένα ερώτηµα: Η απελπισία είναι ένα συναίσθηµα ξεχασµένο στην εποχή µας;
Άγνωστο και παρωχηµένο µέσα στον ευδαιµονισµό της καταναλωτικότητας µας; Μην αναρωτιόµαστε λοιπόν για το τι γίνεται στον κήπο της Αννας Πέτροβνα. Αν είναι κωµικά ή δραµατικά όλα όσα λέγονται και γίνονται. Αν πρέπει να γελάσουµε ή να κλάψουµε. Ο κήπος του Κυρίου Τσέχωφ τα έχει όλα αυτά.

Το πρώτο έργο του μεγάλου Ρώσου – γράφτηκε το 1878 αλλά παίχτηκε για πρώτη φορά μετά τον θάνατό του το 1923 – είναι ένα κολοσσιαίο σε διάρκεια έργο. Μια καινούργια δραματουργική επεξεργασία, απολύτως βασισμένη στο πρωτότυπο θα δώσει την ευκαιρία για μια νέα ρηξικέλευθη παράσταση που δεν θα υπερβαίνει τις 2 ώρες σε κείμενο και σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή.

Κανένας δεν θα ανακάλυπτε σήμερα το «Πλατόνωφ» αν ο Τσέχωφ δεν ήταν… ο Τσέχωφ.
Το έργο αποκτάει τεράστιο ενδιαφέρον, διότι είναι η μήτρα όλων των κατοπινών μεγάλων έργων του Τσέχωφ, καθώς περιέχει πρόσωπα και καταστάσεις που ο συγγραφέας διαπραγματεύτηκε στα διάσημα κατοπινά του έργα που έμειναν στην ιστορία.

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους το έργο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και ήταν στα σχέδια του σκηνοθέτη Νίκου Καμτσή εδώ και χρόνια. Φέτος λοιπόν θα πραγματοποιηθεί καθώς οι καλλιτεχνικές και αισθητικές συνθήκες ευνοούν το ανέβασμα του.

Στην σκηνή του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ θα στηθεί ο κήπος του αποθανόντος άδοξα στρατηγού Βοινίτσεφ – και εκεί θα μαζευτούν μετά από ένα βαρύ Ρωσικό χειμώνα όλα τα πρόσωπα. Επίκεντρο ο γοητευτικός και προκλητικός επαρχιακός δάσκαλος, Μιχαήλ Βασιλίεβιτς Πλατόνωφ, που θα τον αναλάβει ο Μάξιμος Μουμούρης.

Σ’ αυτό το έργο και ειδικά στο κείμενο που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης, δεν υπάρχουν πρώτοι και δεύτεροι ρόλοι. Οι επαρχιακοί αριστοκράτες όπως ο κτηματίας Πορφύρι Συμεώνοβιτς Γκλαγκόλιεβ (Δημήτρης Φραγκιόγλου) που ξετυλίγουν τα πάθη τους στο κτήμα του Βοινίτσεφ και της γυναίκας του Άννας Πέτροβνα (Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου), είναι όργανα μιας ορχήστρας, που αποδίδει συναρπαστικά το συμπάν του Άντον Τσέχωφ και τον απελπισμένο κόσμο της προεπαναστατικής Ρωσίας. Καταστάσεις και ατμόσφαιρες που θα ζωντανέψουν ταλαντούχοι ηθοποιοί, βασικοί συνεργάτες του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ από προηγούμενες συνεργασίες του Νίκου Καμτσή.

Ταυτότητα Παράστασης

Διάρκεια 105′

Σκηνοθεσία/Πρωτότυπη διασκευή κειμένου: Νίκος Καμτσής
Σκηνικό: Μίκα Πανάγου – Νίκος Καμτσής
Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος
Επιμέλεια Κίνησης: Κάλλια Θεοδοσιάδη
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιάννης Ζέρβας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρύσα Νταούλη
Βοηθοί Ενδυματολόγοι: Μαρία Παπαμελετίου, Τζένη Μπρανίκα
Επικοινωνία – δημόσιες σχέσεις: Αντώνης Κοκολάκης
Social Media: Sunfollower, Ελένα Τσιροζίδου
Φωτογραφίες: Γιώργος Κρίκος
Παραγωγή: Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Μάξιμος Μουμούρης
Δημήτρης Φραγκιόγλου
Τζωρζίνα Παλαιοθοδώρου
Μαριάνθη Φωτάκη
Θοδωρής Ελευθεριάδης
Λαμπρινή Θάνου
Γιάννης Ζέρβας
Ιωάννα Μυλωνά
Νίκος Καμτσής

img
img