Img
Νέα βρεφικά και παιδικά προγράμματα στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Νέα βρεφικά και παιδικά προγράμματα στο
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή!

Νέες δημιουργικές δράσεις περιμένουν τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 10 ετών στο Μουσείο του Ιδρύματος στην Αθήνα, κάθε Σάββατο και Κυριακή

Τα Σαββατοκύριακα γίνονται ακόμα πιο διασκεδαστικά για τους μικρούς φίλους του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή στην Αθήνα, καθώς μόλις ξεκίνησαν νέες, ειδικά σχεδιασμένες δράσεις για παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 10 ετών.

Για πρώτη φορά, το Ίδρυμα πραγματοποιεί δράσεις και για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, όπως η διαδραστική γνωριμία με τη μουσική και την τέχνη «Ώρα για μουσική στο Μουσείο!» για παιδιά από 6 μηνών έως 2.5 ετών και έναν συνοδό, το εργαστήριο που αντλεί έμπνευση από τον Yves Klein «Ιστορίες του Μπλε» για γονείς και παιδιά από 20 μηνών έως 3 ετών, καθώς και το πρόγραμμα «Μια ιστορία με τυχαία σχήματα!», για παιδιά 3 και 4 ετών, που βασίζεται στο έργο του Max Ernst «Ενώ η Γη κοιμάται».

Παράλληλα, τα «Παιχνίδια στον αέρα!» εμπνέονται από τον Wassily Kandinsky (για παιδιά 5-6 ετών), «Τα μουσικά όργανα αλλιώς!» μαθαίνουν την τεχνική του upcycling (για παιδιά 5-7 ετών), «Το μπλε του Yves Klein σε 3D!» παρουσιάζει τρισδιάστατες απεικονίσεις (για παιδιά 6-8 ετών), ενώ η τεχνική της κολλαγραφίας (collagraphy) αναδεικνύεται στα «Μοτίβα στο Τετράγωνο!» (για παιδιά 8-10 ετών).

Ώρα για μουσική στο Μουσείο!

Διαδραστικό μουσικό πρόγραμμα για παιδιά από 6 μηνών έως 2.5 ετών και έναν συνοδό

Στο νέο πρόγραμμα «Ώρα για μουσική στο Μουσείο!», το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, σε συνεργασία με την ορχήστρα εγχόρδων De Profundis, καλεί τους γονείς με παιδιά από 6 μηνών έως 2.5 ετών να εξοικειωθούν με τον χώρο του Μουσείου και τα έργα τέχνης της Συλλογής του με όχημα τη μουσική!

Σε αυτό το πρωτότυπο και διαδραστικό πρόγραμμα, τα παιδιά, με τη βοήθεια των έμπειρων μουσικών του συνόλου De Profundis, γνωρίζουν διαφορετικά μουσικά όργανα και ανακαλύπτουν τον μαγικό κόσμο της μουσικής μαζί με τους μεγάλους κλασικούς συνθέτες , ενώ περιστοιχίζονται από τα μοναδικά έργα τέχνης της Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε μηνιαίους κύκλους, με τον κάθε μήνα να είναι αφιερωμένος σε έναν διαφορετικό συνθέτη: κάθε Σάββατο παρουσιάζονται οι ίδιες μελωδίες αλλά από ένα διαφορετικό μουσικό όργανο, ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να αναγνωρίσουν τις μεταξύ τους ομοιότητες και διαφορές, αποκτώντας παράλληλα την αίσθηση του ρυθμού και της μελωδίας.

Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, στην «Γνωριμία με την Ορχήστρα», τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ακούσουν όλα τα όργανα που γνώρισαν τον προηγούμενο μήνα, μέσα από έναν δημιουργικό μουσικό διάλογο που αποτυπώνει την μικρογραφία της κοινωνίας μιας ορχήστρας.

Για παιδιά από 6 μηνών έως 2.5 ετών και έναν συνοδό: Κάθε Σάββατο & κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα | 10.00-10.40, 10.50-11.30

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: goulandris.gr/events/time-for-music-at-the-museum

Ιστορίες του Μπλε

Εργαστήριο για γονείς και παιδιά από 20 μηνών έως 3 ετών

Με οδηγό τον ουρανό και τη θάλασσα και με πυξίδα φτερά από σπάνια πουλιά, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή καλεί τους γονείς με παιδιά από 20 μηνών έως 3 ετών να ανακαλύψουν τον μαγικό μπλε κόσμο του Yves Klein, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης Nouveau réalisme.

Στο εργαστήριο Ιστορίες του Μπλε, οι γονείς και τα παιδιά συναντούν το αγαπημένο χρώμα του Klein, παίζουν, κινούνται και εξερευνούν διαφορετικές υφές και υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Οι ποικίλοι σταθμοί του εργαστηρίου προτείνουν μια σειρά από ερεθίσματα για να αφήσουμε τα αποτυπώματά μας, να νιώσουμε τη δύναμη του παιχνιδιού και της επικοινωνίας αλλά και να γνωρίσουμε τη δύναμη του μπλε, του καλύτερου χρώματος στον κόσμο που ενεργοποιεί φανταστικούς κόσμους και ιστορίες.

Για παιδιά από 20 μηνών έως 3 ετών, με τη συνοδεία ενός ενήλικα: Κάθε Παρασκευή έως 31 Μαρτίου | 18.00-18.50

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: goulandris.gr/events/blue-stories

Μια ιστορία με τυχαία σχήματα!

Εργαστήριο για παιδιά 3 και 4 ετών

Μια ιστορία γεννήθηκε, μα κανείς δεν ξέρει πώς! Στο δημιουργικό εργαστήριο Μια ιστορία με τυχαία σχήματα!, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή ζητά από παιδιά ηλικίας 3 και 4 ετών να δώσουν τη δική τους ερμηνεία στο έργο «Ενώ η Γη κοιμάται» που δημιούργησε ο Max Ernst εξ ολοκλήρου με τη φαντασία του.

Με αφετηρία τα λόγια του ίδιου του Max Ernst, ότι “Η ζωγραφική δεν είναι για εμένα διακοσμητική διασκέδαση ή η πλαστική επινόηση της αισθητικής πραγματικότητας. Πρέπει να είναι κάθε φορά: Εφεύρεση, ανακάλυψη, αποκάλυψη”, τα παιδιά καλούνται να διηγηθούν τη δική τους πτυχή της ιστορίας, παρατηρώντας το έργο από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Τι θα γινόταν αν το βλέπαμε ανάποδα; Θα άλλαζε κάτι;

Τα παιδιά χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να ανακαλύψουν τη δική τους οπτική και μετά αξιοποιώντας την τέχνη του κολάζ φτιάχνουν το δικό τους δίφυλλο βιβλίο με τσόχα και μαλλί, για να αποτυπώσουν τη δική τους μοναδική ιστορία.

Για παιδιά 3 και 4 ετών: Κάθε Κυριακή έως 26 Μαρτίου | 10.30-11.30

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: goulandris.gr/events/a-story-with-random-shapes

Παιχνίδια στον αέρα!

Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5 και 6 ετών

Στο έργο του Wassily Kandinsky “Και τα δύο ριγέ” αναδύονται σχήματα που η όψη τους ξεκλειδώνει τη φαντασία και μιλάει την “γλώσσα της ψυχής”. Είναι άραγε ψάρια που παίζουν στα γαλανά νερά μιας απέραντης θάλασσας ή δυο βάρκες που πλέουν σε ωκεανούς και εμείς, σαν ταξιδευτές στο γαλάζιο του ουρανού, τις παρατηρούμε από ψηλά;  

Στο δημιουργικό εργαστήριο του Ιδρύματος  Β&Ε Γουλανδρή Παιχνίδια στον αέρα!, για παιδιά 5-6 ετών, τα σχήματα και τα χρώματα του Kandinsky παίρνουν ζωή σε μια νέα διάσταση αναζητώντας την “Ισορροπία” όπως ο Jean Helion και ένας νέος “διάλογος” αναπτύσσεται στον αέρα. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να μεταφέρουν ένα δισδιάστατο έργο τέχνης στον χώρο δημιουργώντας ένα κινητό γλυπτό (mobile) που ισορροπεί σε λεπτά σύρματα και αιωρείται με μια διάθεση παιγνιώδη. Έτσι, οι φόρμες του έργου αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον και με τη δύναμη του ανέμου ανακαλύπτουν κάθε φορά μια ακόμη χορευτική κίνηση.  

Για παιδιά 5-6 ετών: Κάθε Σάββατο έως 18 Μαρτίου | 10.30-11.30

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: goulandris.gr/events/toys-in-the-air

Τα μουσικά όργανα αλλιώς!

Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών

Γνωρίζουμε άραγε όλα τα μουσικά όργανα που υπάρχουν; Μπορούμε, χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας, να δημιουργήσουμε ένα νέο μουσικό όργανο με ανακυκλώσιμα υλικά;

Στο δημιουργικό εργαστήριο Τα μουσικά όργανα αλλιώς!, παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών εμπνέονται από την περιοδική έκθεση του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή Nouveau réalisme και επεξεργάζονται ένα από τα επίκαιρα ερωτήματα που απασχόλησαν τους Νέους Ρεαλιστές πριν από 60 χρόνια: γιατί να επιβαρύνουμε τη Γη, ενώ υπάρχουν τόσα υλικά γύρω μας που μπορούμε να τα επαναχρησιμοποιήσουμε;

Με αφετηρία τα έργα του καλλιτέχνη Arman που παρουσιάζονται στην έκθεση, τα παιδιά δημιουργούν το δικό τους υπαρκτό ή και φανταστικό μουσικό όργανο χρησιμοποιώντας την τεχνική του upcycling, ενώ παράλληλα μαθαίνουν για την ανακύκλωση, την μεταλλαγή των απορριμμάτων και την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, ζητήματα που ανέδειξε το καλλιτεχνικό κίνημα του νέου ρεαλισμού.

Για παιδιά 5-7 ετών: Κάθε Κυριακή έως 19 Φεβρουαρίου | 12.00-13.15

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: goulandris.gr/events/different-instruments

Το μπλε του Yves Klein σε 3D!

Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 6-8 ετών

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης Nouveau réalisme, καλεί παιδιά ηλικίας 6 έως 8 ετών σε ένα εργαστήριο με 3D εικαστικές περιπλανήσεις, παρέα με την εντυπωσιακή μπλε φτερωτή Νίκη και τον Yves Klein. Στο εργαστήριο Το μπλε του Yves Klein σε 3D! τα παιδιά ανακαλύπτουν την ιστορία του γλυπτού της Νίκης της Σαμοθράκης, την κρυφή φόρμουλα του μπλε του Yves Klein και τον τρόπο που λειτουργεί το χρώμα για να δημιουργήσει μια τρισδιάστατη ψευδαίσθηση.

Ο Klein χρησιμοποιούσε στα έργα του τον άνεμο, τη βροχή, τη φωτιά, ακόμη και το ανθρώπινο σώμα, αξιοποιώντας πάντα ευρηματικά το μπλε χρώμα και εντυπωσιάζοντας το κοινό του. Στο εργαστήριο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, η δύναμη και η ζωντάνια του μπλε του Klein ενώνονται με το κόκκινο για να ενθαρρύνουν τα παιδιά να δημιουργήσουν στο χαρτί μια 3D εικόνα της Νίκης της Σαμοθράκης, τη στιγμή που εκείνη προσγειώθηκε στην πλώρη του πλοίου.

*Το International Klein Blue (IKB) είναι η μπλε απόχρωση που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο καλλιτέχνη Yves Klein.

Για παιδιά 6-8 ετών: Κάθε Σάββατο έως 18 Μαρτίου | 12.00-13.30

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: goulandris.gr/events/yves-kleins-blue-in-3d

Μοτίβα στο Τετράγωνο!

Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 8-10 ετών

Μια τέχνη αφηρημένη, ακριβής, γεωμετρική και με μια αρμονία ρυθμική! 

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή εμπνέεται από την μόνιμη Συλλογή του Μουσείου και καλεί τα παιδιά 8 έως 10 ετών σε ένα ταξίδι στο κόσμο του Nicholas Krushenick. Πολύχρωμες γραμμές απλώνονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις με ταχύτητα φωτός  και δημιουργούν μια αίσθηση κίνησης σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο.  

Στο εργαστήριο Μοτίβα στο τετράγωνο τα παιδιά ανακαλύπτουν το κίνημα της τέχνης Pop και Op Art της δεκαετίας του ‘60 μέσα από την τεχνική της κολλαγραφίας (collagraphy). Γεωμετρικά και αφηρημένα τυπώματα πάνω σε χρωματιστές επιφάνειες δημιουργούν συνθέσεις χωρίς καμία προσχηματισμένη ιδέα. Με πρωταγωνιστή ένα τετράγωνο που σφραγίζει κάθε φορά ένα αυτοσχέδιο μοτίβο στο χαρτί, τα παιδιά δημιουργούν ρυθμικά την τελική σύνθεση του έργου τους. Τα σχήματα και οι γραμμές ζωντανεύουν με ποικίλους συνδυασμούς χρωμάτων, τόνων και υφών, πάντα με αφετηρία τα μοτίβα στο τετράγωνο.  

Για παιδιά 8-10 ετών: Κάθε Σάββατο έως 18 Μαρτίου | 16.00-17.30

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: goulandris.gr/events/square-patterns

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκπαιδευτικές δράσεις του Ιδρύματος:
T 210 7252895
E education@goulandris.gr

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Ερατοσθένους 13
Αθήνα 116 35
T 210 7252895
E visit@goulandris.gr

img