Img
INK του Δημήτρη Παπαϊωάννου

ΙΝΚ

To πολυαναμενόμενο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Επτά νέες παραστάσεις και νέοι σημαντικοί συντελεστές

18, 22, 25, 28, 29.1.2023
23.1.2023 | Διπλή παράσταση | 17:30 & 20:00

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Έναρξη προπώλησης | Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου προγραμμάτισαν επτά νέες παραστάσεις του «ΙΝΚ», μετά την εξάντληση των θέσεων για τις πρώτες εννέα που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.

Στις πέντε από τις νέες παραστάσεις, ο Χάρης Φραγκούλης θα ερμηνεύσει τον ρόλο που ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δημιούργησε για τον εαυτό του. Η έκπληξη αυτή είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο καλλιτεχνών για την ολοκλήρωση του «ΙΝΚ»: ο Χάρης Φραγκούλης μπήκε στη διαδικασία ως συνεργάτης σκηνοθέτης, βοηθώντας στην ανάπτυξη του ρόλου, και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, 

εντυπωσιασμένος από τη σκηνική ιδιοφυΐα του, αποφάσισε να μοιραστεί μαζί του τις παραστάσεις όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην παγκόσμια περιοδεία που ακολουθεί.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο κορυφαίος καλλιτέχνης, σκηνοθέτης, χορογράφος, εικαστικός και περφόρμερ που μαγεύει το κοινό στα μεγαλύτερα φεστιβάλ και θέατρα ολόκληρου του πλανήτη με τις υβριδικές δημιουργίες του και τις αισθητικά αποκαλυπτικές εικόνες του, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το «ΙΝΚ». Ένα έργο πλημμυρισμένο νερό, που θέτει σε δοκιμασία σώμα και ψυχή, μια τολμηρή καταβύθιση στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης επιθυμίας που τιμήθηκε στην Ιταλία με το βραβείο Ubu 2020–21 («Καλύτερη ξένη παράσταση που παρουσιάστηκε στην Ιταλία»).

Χάρης Φραγκούλης και Δημήτρης Παπαϊωάννου © photo by Julian Mommert

Δημήτρης Παπαϊωάννου © photo by Stelios Theodorou Gklinavos

Το «ΙNK» είναι ένα έργο για δύο που δημιούργησε και ερμηνεύει ο ίδιος ο Δ. Παπαϊωάννου με τον Šuka Horn. Η πρώτη του εκδοχή γεννήθηκε το 2020 για δύο σημαντικούς ιταλικούς πολιτιστικούς φορείς, το Torino Danza Festival και το Reggio Emilia Aperto Festival. Φέτος, ο Δ. Παπαϊωάννου, artist in residence του Μεγάρου τα τελευταία πέντε χρόνια, επιστρέφει στο στούντιο και ολοκληρώνει το «ΙΝΚ» ενόψει της νέας του παγκόσμιας περιοδείας, η οποία αρχίζει τον Ιανουάριο του 2023 από την Αθήνα και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024. Το Μιλάνο, η Ρώμη, το Μόντρεαλ, το Εθνικό Θέατρο της Κορέας στη Σεούλ, το Sadler’s Wells στο Λονδίνο και η Μπιενάλε Χορού της Λυών είναι μόνο μερικοί από τους ενδιάμεσους σταθμούς του ταξιδιού αυτού, που έχει ως αφετηρία το Μέγαρο.

Η περιοδεία του «ΙΝΚ» αποτελεί συμπαραγωγή της Biennale de la danse de Lyon 2023, του Sadler’s Wells London και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ.

Δημήτρης Παπαϊωάννου και Šuka Horn © photo by Julian Mommert

Δημήτρης Παπαϊωάννου © photo by Julian Mommert

ΙΝΚ

Ο φύλακας ενός σκοτεινού, κατακλυσμιαίου σύμπαντος πασχίζει να διατηρήσει την τάξη, ισορροπώντας πάνω σε μια διαρκή ευθραυστότητα. Η εισβολή ενός επισκέπτη από τα έγκατα της γης αναστατώνει τη μοναχική του ύπαρξη, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με την τρυφερότητα και την οδύνη, ακόμη και με τη βαναυσότητα. Σε ένα ντουέτο που σύντομα εξελίσσεται σε μονομαχία, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, αντιμέτωπος με τον χορευτή Šuka Horn, θέτει σε δοκιμασία τα όρια της πραγματικότητας μέσα από τα φίλτρα της επιστημονικής φαντασίας και της φρίκης. Το αποτέλεσμα είναι μια καθηλωτική καταδίωξη, ένα ονειρικό (ή μήπως εφιαλτικό;) ανθρωποκυνηγητό… Ή μήπως είμαστε εμείς που προσπαθούμε να δραπετεύσουμε από το ίδιο μας το υποσυνείδητο;

Στις πρόσθετες αθηναϊκές παραστάσεις θα δούμε:

29 Ιανουαρίου τον Δημήτρη Παπαϊωάννου

18, 22, 25 και 28 Ιανουαρίου τον Χάρη Φραγκούλη

23 Ιανουαρίου τον Δημήτρη Παπαϊωάννου στις 17:30

και τον Χάρη Φραγκούλη στις 20:00.

Δημήτρης Παπαϊωάννου © photo by Julian Mommert

Δημήτρης Παπαϊωάννου © photo by Julian Mommert

Νέες καλλιτεχνικές συνεργασίες

Η εντατική δημιουργική αναμόχλευση των υλικών του «ΙΝΚ» για την ολοκληρωμένη εκδοχή του 2023, που πρωτοπαρουσιάζεται στο Μέγαρο, οδήγησε σε νέες καλλιτεχνικές συνεργασίες.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, δουλεύοντας την τελική παρουσίαση του έργου, συμπεριέλαβε νέους και αναγνωρισμένους συνεργάτες, όπως:

– Ο συνθέτης σύγχρονης μουσικής Κορνήλιος Σελαμσής που δημιούργησε νέα πρωτότυπη μουσική, δίνοντας συμφωνική διάσταση στο σκοτάδι, στην τρυφερότητα και στην παράνοια του «ΙΝΚ».

– Ο  Θεόδωρος Κουρεντζής που έκανε το δώρο στην παράσταση να διευθύνει τη μουσική του Κορνήλιου και να την ηχογραφήσει με την musicAeterna στο Βερολίνο.

– Ο καναδός sound designer David Blouin που σχεδιάζει τα ηχητικά τοπία της παράστασης, ενισχύοντας και παραμορφώνοντας τους ήχους που παράγουν ζωντανά τα σώματα και το νερό στη σκηνή.

Ο 22χρονος Γάλλος Lucien Laborderie που ενώνει τις δυνάμεις του με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και τον Στέφανο Δρουσιώτη στον επανασχεδιασμό του φωτισμού της παράστασης.

– Τέλος, ο πρωτοεμφανιζόμενος Ελληνογερμανός Antonio Papazis που προετοιμάζεται για τον ρόλο του Šuka Horn, και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου σχεδιάζει να τον εμφανίσει σαν έκπληξη σε κάποιες από τις παραστάσεις του στην Αθήνα.

Residency

Το residency του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κλείνει φέτος 5 χρόνια. Στο εργαστήριο αυτό δημιουργήθηκαν «Ο Μεγάλος Δαμαστής», το «Since She», ο «Σίσυφος/Trans/Form», ο «Εγκάρσιος προσανατολισμός» και –απρόβλεπτα μέσα στο λοκντάουν– το «ΙΝΚ». 

Οι παραγωγές είναι διεθνείς, οι συνεργασίες πολλές με σταθερούς συνεργάτες το Théâtre de la Ville στο Παρίσι, το Φεστιβάλ της Αβινιόν, το Sadler’s Wells στο Λονδίνο και το ΒΑΜ στην Νέα Υόρκη. Ο κύριος παραγωγός των έργων του Δημήτρη Παπαϊωάννου παραμένει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είναι το σπίτι του, το μέρος στο οποίο παίρνουν σάρκα και οστά όσα φαντάζεται ο Παπαϊωάννου, βρίσκεται στα υπόγεια του Μεγάρου. Φέτος, η συνεργασία αυτή ανανεώνεται για  πέντε ακόμη χρόνια. 

ΜΕΣΑ | Βίντεο-εγκατάσταση

Το Μέγαρο, για να γιορτάσει την ανανέωση του residency, προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ στο κοινό τη μεγάλη βίντεο-εγκατάσταση «ΜΕΣΑ», που παρουσιάζεται καθημερινά από τις 17 έως τις 30 Ιανουαρίου (18:00-00:00) στην Αίθουσα Banquet.

Το «ΜΕΣΑ» είναι ένα εξάωρο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου που σε προσκαλεί να περάσεις όσο χρόνο θέλεις μαζί του καθισμένος αναπαυτικά ή ξαπλωμένος με το ποτό σου ή χωρίς.

H είσοδος στο «ΜΕΣΑ» είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν το έργο όση ώρα επιθυμούν, να αποχωρήσουν από την αίθουσα και να επιστρέψουν σε αυτή όσες φορές θέλουν. 

Σύλληψη σκηνοθεσία | Δημήτρης Παπαϊωάννου

Μουσική  | Κωνσταντίνος Βήτα

Φωτισμοί | Αλέκος Γιάνναρος

Δημήτρης Παπαϊωάννου © photo by Julian Mommert

Δημήτρης Παπαϊωάννου © photo by Julian Mommert

INFO

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια – Φωτισμοί | Δημήτρης Παπαϊωάννου

Ένα έργο για δύο 
Ντυμένος άνδρας | Δημήτρης Παπαϊωάννου / Χάρης Φραγκούλης 

Γυμνός άνδρας | Šuka Horn / Antonio Papazis

Μουσική | Κορνήλιος Σελαμσής
Ηχητικός σχεδιασμός | David Blouin 
Σχεδιασμός φωτισμών | Lucien Laborderie, Στέφανος Δρουσιώτης

Διεύθυνση – Εκτέλεση παραγωγής + Βοηθός Σκηνοθέτη | Τίνα Παπανικολάου
Συνεργάτης Σκηνοθέτης | Χάρης Φραγκούλης

Εκγύμναση ομάδας | Šuka Horn

Φωτογράφιση + Κινηματογράφηση | Julian Mommert
Η μουσική ηχογραφήθηκε από την musicAeterna

υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή
Το όνομα του έργου δόθηκε από τον Άγγελο Μέντη

Τα χταπόδια έφτιαξε ο Νεκτάριος Διονυσάτος

Τεχνική διεύθυνση | Μανώλης Βιτσαξάκης
Διεύθυνση σκηνής σκηνής – Ηχολήπτης | David Blouin   
Διεύθυνση φροντιστηρίου  – Διεύθυνση σκηνής | Τζέλα Χριστοπούλου
Προγραμματισμός φωτισμών | Lucien Laborderie
Τεχνική υποστήριξη | Μάριος Καραολής, Μάρθα Καπάζογλου, Κώστας Κακουλίδης

Εκτέλεση Παραγωγής | 2WORKS σε συνεργασία με την POLYPLANITY Productions

Συνεργάτης εκτέλεσης παραγωγής | Βίκυ Στρατάκη

Βοηθός εκτέλεσης παραγωγής | Κάλη Καββαθά

Διεθνείς Σχέσεις + Επικοινωνία | Julian Mommert
 
Παραγγελία και συμπαραγωγή | Torinodanza Festival / Teatro Stabile di Torino – Teatro Nazionale + Fondazione I Teatri / Festival Aperto – Reggio Emilia 
Συμπαραγωγοί περιοδείας: Biennale de la danse de Lyon 2023, Sadler’s Wells London, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
 
Υποστηρικτής | Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Από το 2017 το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενεί τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και την ομάδα του κατά τη δημιουργία, την προετοιμασία και τις πρόβες των έργων του.

Τιμές εισιτηρίων:

7,5 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 10 € ● 15 € ● 20 € ● 25 € ● 30 € ● 35 €

Διάρκεια:

1 ώρα

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
megaron.gr

Δημήτρης Παπαϊωάννου
dimitrispapaioannou.com/gr

img
img