Img
Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2021-2022

ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ

Εξερευνώντας τις αισθήσεις | Για βρέφη 12-24 μηνών

Διεγείροντας τις αισθήσεις των λιλιπούτειων φίλων μας, προσφέροντας μία ποικιλία ερεθισμάτων, που εστιάζουν στην αφή, την όσφρηση, την όραση, την ακοή και τη γεύση, τους βοηθάμε να αντιληφθούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν. Ελάτε να παίξουμε, να εξερευνήσουμε, να λερωθούμε και να λερώσουμε! Με την ηθοποιό και εμψυχώτρια Μαρίζα Τσάρη.

27 Νοεμβρίου 2021: Φυσάει το Φθινόπωρο και ένας καινούργιος κύκλος ζωής ξεκινά

Σάββατο, 12:30-13:30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες | Για παιδιά 2-4 ετών

Για δέκατη τρίτη συνεχόμενη χρονιά, παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Με τη μουσειοπαιδαγωγό-νηπιαγωγό Σπυριδούλα Χρόνη.

ΚΥΚΛΟΣ 2: 6, 13, 20 Νοεμβρίου 2021

Σάββατο, 10:30-11:30

Κόστος συμμετοχής κύκλου: 60€

Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα

Σχεδιάζω και δημιουργώ comics | Για παιδιά 4-5 ετών

Η τέχνη των comics είναι μια οπτικοποιημένη μορφή αφήγησης, που συνδυάζει τον λόγο με την εικόνα. Σε αυτή τη σειρά εργαστηρίων θα μυήσουμε τους μικρούς καλλιτέχνες στην τέχνη των comics και θα τους καθοδηγήσουμε στο να μαθαίνουν να αποκωδικοποιούν και να χειρίζονται τα σύμβολα, καθώς και να εξασκούνται στα εξωγλωσσικά στοιχεία μιας επικοινωνίας. Με την αφηγήτρια Βασιλεία Βαξεβάνη. Σχεδιασμός-υλοποίηση: Athens Comics Library.

6 Νοεμβρίου 2021: Stinky: το τέρας που φοβόταν τους ανθρώπους

13 Νοεμβρίου 2021: Tiny Titans: υπερήρωες στα θρανία

Σάββατο, 16:30-17:30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Άκου! Ένας πίνακας τραγουδάει… | Για παιδιά 5-8 ετών

Οι ζωγραφικοί πίνακες ζωντανεύουν και μας αποκαλύπτουν μυστικά! Εικόνες που εξιστορούν, ιστορίες που τραγουδιούνται και αναπάντεχες συμπτώσεις μας οδηγούν σε ένα διαφορετικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Με τον μουσικό, μουσικοπαιδαγωγό Γιάννη Ψαριώτη και την  εικαστικό, αρχ. εσωτερικών χώρων και σχεδιάστρια αντικειμένων Ιωάννα Μπουλούγαρη.

20, 27 Νοεμβρίου 2021: Βασίλης Θεοχαράκης

Σάββατο, 16:30-17:30

Κόστος συμμετοχής ανά ενότητα: 25€

Λίγα λόγια από τους εκπαιδευτές για το εργαστήριο:

«Στα εργαστήριά μας, οι εικαστικές τέχνες, η μουσική και ο λόγος εμπλέκονται με έναν δημιουργικό, παιγνιώδη τρόπο. Συναντιούνται, συνδιαλέγονται, αλληλοτροφοδοτούνται και, μέσα από τις μεταξύ τους συμπτώσεις, φωτίζουν πλευρές της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Στόχος μας είναι μέσα από μια βιωματική διαδικασία, να τροφοδοτείται η εγγενής δυνατότητα των παιδιών να μετασχηματίζουν τις εμπειρίες και συναισθήματά τους σε τέχνη και να ενισχύεται ο δικός τους προσωπικός εκφραστικός τρόπος. Σε ένα περιβάλλον δημιουργικής ελευθερίας, θέλουμε να αισθανθούν την τέχνη ως πανανθρώπινη μορφή έκφρασης – βασική όσο η ομιλία και να ενισχυθεί μέσα τους η αγάπη κι εκτίμηση για την καλλιτεχνική δημιουργία.»

Γράφω, παίζω και δημιουργώ | Για παιδιά 6-8 ετών

Εργαστήρι δημιουργικής γραφής

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στη φαντασία, την έμπνευση, τη δημιουργικότητα, τη γραφή, το παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό. Η δημιουργική γραφή και η θεατρική αγωγή ενώνουν τις δυνάμεις τους και ξεδιπλώνουν τα ταλέντα και τις ικανότητες κάθε παιδιού. Τα παιδιά διδάσκονται: παιχνίδια λέξεων, ασκήσεις λόγου, «παίζοντας με τις 5 αισθήσεις», θεατρικό αυτοσχεδιασμό, σύνθεση και συγγραφή παραμυθιού με δική τους εικονογράφηση. Στο τέλος, τα έργα των παιδιών τυπώνονται, δημιουργώντας μια μίνι παιδική έκδοση ως αποτέλεσμα της πρώτης τους… συγγραφικής απόπειρας! Το πρόγραμμα είναι ιδανικό για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (ΔΕΠΥ, Δυσλεξία). Με τη δημιουργική ομάδα Σπίθες.

21, 28 Νοεμβρίου, 5, 12 Δεκεμβρίου 2021

Κυριακή, 12:00-13:30

Κόστος συμμετοχής: 80€

ONLINE

Δημιουργώ με ό,τι βρω | Για παιδιά 5-8 ετών

Σε αυτά τα διαδικτυακά εργαστήρια συναντιούνται οι ιδέες και η φαντασία μας, οι οποίες είναι ικανές να δημιουργήσουν έναν καινούργιο κόσμο. Με υλικά που διαθέτουμε στο σπίτι μας, ερχόμαστε σε επαφή με την έννοια της επανάχρησης και της μεταμόρφωσης καθημερινών ή/και άχρηστων αντικειμένων. Ηχοτοπία «ντύνουν» τις δημιουργίες μας και κατασκευάζουμε τα δικά μας μουσικά όργανα, με τα οποία αφηγούμαστε μουσικά μία ιστορία χωρίς λόγια. Με την ηθοποιό και εμψυχώτρια Μαρίζα Τσάρη.

14 Νοεμβρίου 2021 Ο Kadinsky και τα σχήματα στο χώρο και στο σώμα.

Κυριακή, 11:00-12:30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 10€

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Στο καταφύγιο της τέχνης | Για ενήλικες

Διαδραστικές συναντήσεις με αφορμή τις τέχνες.

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη αναβιώνει οκτώ από τις σπουδαιότερες εκθέσεις τέχνης που διοργανώθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους τα τελευταία χρόνια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση εμβληματικών έργων τέχνης, από παλαιότερες εκθέσεις του Ιδρύματος, και την αλληλεπίδραση αυτών με άλλες τέχνες, όπως τα εικαστικά, η λογοτεχνία και η μουσική, με σκοπό την ψυχαγωγία, μέσω διαδικτυακών παιχνιδιών, και την ανθρώπινη επαφή σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσεως, όπου η τέχνη μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο. Με τον Παναγιώτη Τσιρίδη, μουσικοπαιδαγωγό & συγγραφέα και την Κατερίνα Ρογκάκου, ιστορικό, παιδαγωγό πολιτισμού, μουσειοπαιδαγωγό.

18 Νοεμβρίου 2021

«Still Life, Αριστουργήματα από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης: Παράδοση και Καινοτομία»

Πέμπτη, 20:30-22:00

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 10€

Πραγματοποιείται μέσω zoom

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Μέτρα Ασφαλείας:

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στον παρακάτω σύνδεσμο.
 
img
img