Img
To Top-10 που πρέπει να ξέρετε – Thanksgiving

Το Top 10 που πρέπει να γνωρίζετε για το Thanksgiving (Ημέρα Ευχαριστιών)

Καλώς ήλθατε στο «Τοp 10 που πρέπει να ξέρετε». 10 πληροφορίες που θα θέλατε να γνωρίζετε σχετικά με την αμερικάνικη εθνική εορτή του Thanksgiving.

1. Το Thanksgiving ή στα ελληνικά Ημέρα των Ευχαριστιών πέφτει πάντα την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου

Όταν ο Αβραάμ Λίνκολν ήταν πρόεδρος της Αμερικής, διακήρυξε ότι η τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου θα είναι η εθνική Ημέρα των Ευχαριστιών, ωστόσο άλλοι πρόεδροι που ακολούθησαν, άλλαξαν την ημερομηνία. Το 1941 ο Ρούσβελτ έκανε την τελική αλλαγή και όρισε την εορτή την τέταρτη Πέμπτη του μήνα.

2. Δεν ήταν εύκολο να πειστεί ο πρόεδρος Λίνκολν να κάνει την Ημέρα των Ευχαριστιών εθνική εορτή της Αμερικής και το έκανε μόνο μετά από 17 χρόνια επιστολών από τη Sarah Josepha Hale.

Ο Αβραάμ Λίνκολν ανακήρυξε την Ημέρα των Ευχαριστιών εθνική εορτή της Αμερικής στις 3 Οκτωβρίου 1863. Η Sarah Josepha Hale (αμερικανίδα συγγραφέας και ακτιβίστρια), η γυναίκα που έγραψε το “Mary Had A Little Lamb” (γνωστό παιδικό τραγουδάκι), έπεισε τον Λίνκολν να κάνει την Ημέρα των Ευχαριστιών εθνική εορτή μετά από επιστολές που έγραφε επί 17 χρόνια!

3. Η Ημέρα των Ευχαριστιών γιορτάζει τη συγκομιδή της σοδειάς

Η Ημέρα των Ευχαριστιών γιορτάζει τη συγκομιδή της σοδειάς, που θεωρείται ότι η τροφή είναι άφθονη. Το πρώτο Thanksgiving γιορτάστηκε το 1621 κατά τη διάρκεια μιας τριήμερης γιορτής συγκομιδής στο Πλίμουθ της Μασαχουσέτης. Συμμετείχαν 50 Προσκυνητές, οι οποίοι ήταν άνθρωποι που είχαν έρθει στην Αμερική από την Αγγλία και 90 ιθαγενείς Αμερικανοί από τη φυλή Γουαμπανοάγκ.

4. Οι πόλεις και οι κωμοπόλεις στην Αμερική, διοργανώνουν παρελάσεις για να γιορτάσουν το Thanksgiving.

Πραγματοποιούνται παρελάσεις, με τη μεγαλύτερη στον κόσμο να συμβαίνει στη Νέα Υόρκη ακριβώς έξω από το πολυκατάστημα Macy’s.

Αυτό γίνεται από το 1924 και περιλαμβάνει παρέλαση αρμάτων, σκηνές από θεατρικά έργα του Μπρόντγουεϊ, μεγάλα μπαλόνια με χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων και σχολικές μπάντες!

5. Κάθε χρόνο την Ημέρα των Ευχαριστιών ο Αμερικανός Πρόεδρος δίνει χάρη σε μια γαλοπούλα.

Κάθε χρόνο την Ημέρα των Ευχαριστιών, ο Πρόεδρος «δίνει χάρη» σε μια επιλεγμένη γαλοπούλα, γλιτώνοντάς την από το τραπέζι κάποιου και εξασφαλίζοντας ότι οι υπόλοιπες μέρες της θα περάσουν με το να περιπλανιέται σε μια φάρμα, κάνοντας αυτό που αγαπούν οι γαλοπούλες!

6. Η παρακολούθηση αγώνων ράγκμπι είναι παράδοση για τους Αμερικανούς την ημέρα του Thanksgiving

Η παράδοση των αγώνων ράγκμπι, την Ημέρα των Ευχαριστιών, ξεκίνησε το 1876 με έναν αγώνα μεταξύ των αμερικανικών πανεπιστημίων Yale και Princeton. Το αμερικανικό ποδόσφαιρο, το ράγκμπι δηλαδή, διαφέρει από το βρετανικό ποδόσφαιρο (που το αποκαλούν Soccer) και παίζεται με μια μπάλα που μοιάζει με μακρόστενο πεπόνι. Οι πρώτοι αγώνες του πρωταθλήματος ράγκμπι διεξήχθησαν την Ημέρα των Ευχαριστιών το 1920.

7. Κάθε χρόνο, περίπου 46 εκατομμύρια γαλοπούλες μαγειρεύονται στις ΗΠΑ για τον εορτασμό του Thanksgiving

To παραδοσιακό φαγητό της ημέρας είναι η γαλοπούλα, με πουρέ γλυκοπατάτας, σάλτσα βατόμουρου, ψωμί καλαμποκιού και κολοκυθόπιτα.

8. Η ημέρα που ακολουθεί μετά την Πέμπτη του Thanksgiving είναι η Black Friday.

Η Black Friday, έχει διάφορες ιστορικές εκδοχές για το πως ξεκίνησε στην Αμερική, αλλά τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε ως μέρα που έδιναν εκπτώσεις κυρίως οι ιστοσελίδες στα προϊόντα τους και διευρύνθηκε μετά με εκπτώσεις και στα φυσικά καταστήματα. Η Black Friday πλέον, γιορτάζεται και στη χώρα μας με μεγάλες εκπτώσεις που κάνουν ειδικά για αυτήν την ημέρα τα καταστήματα.

Η «Μαύρη Παρασκευή» σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου των χριστουγεννιάτικων αγορών για τους Αμερικανούς και τα καταστήματα έχουν μεγάλες εκπτώσεις, όπως κάνουν και την Boxing Day.

9. Το Jingle Bells υποτίθεται ότι ήταν ένα τραγούδι για την Ημέρα των Ευχαριστιών

Το “Jingle Bells”, το κλασικό χριστουγεννιάτικο τραγούδι που γράφτηκε από τον James Lord Pierpont το 1857, δεν προοριζόταν για τα Χριστούγεννα. Με τον αρχικό τίτλο “One Horse Open Sleigh”, το τραγούδι προοριζόταν να τραγουδηθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών.

10. Η Αμερική δεν είναι η μόνη χώρα που έχει την Ημέρα των Ευχαριστιών

Μπορεί να νομίζετε ότι το Thanksgiving είναι γιορτή καθαρά αμερικανική, αλλά γιορτάζεται και στον Καναδά και σε άλλες χώρες τα τελευταία χρόνια. Στον Καναδά, αντί για την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, γιορτάζεται τη δεύτερη Δευτέρα κάθε Οκτωβρίου. Ως πρώτη Ημέρα Ευχαριστιών, μετά τη δημιουργία της Καναδικής Ομοσπονδίας, αναφέρεται μια λαϊκή γιορτή που διοργανώθηκε στις 5 Απριλίου 1872 για τον εορτασμό της ανάρρωσης από σοβαρή ασθένεια του Πρίγκιπα της Ουαλίας, του μετέπειτα βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Ζ΄.

img
img