Img
To Top-10 που πρέπει να ξέρετε – Halloween

Το Top 10 για το Halloween που πρέπει να ξέρετε

1. Τι σημαίνει η λέξη Halloween;

Η ρίζα της λέξης προέρχεται απο το All-hallow-even, δηλαδή η παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day). Το Halloween έχει σχέση με την υπερφυσική δραστηριότητα και υποτίθεται ότι αυτήν την ημέρα η επαφή με τα πνεύματα είναι πιο έντονη!

2. Το Halloween γιορτάζεται κάθε χρόνο την ίδια μέρα.. ή μάλλον νύχτα, στις 31 Οκτωβρίου.

Μια νύχτα τρόμου έστω και «ψεύτικου» που γιορτάζεται κυρίως στις Αγγλοσαξονικές χώρες.

3. Πως ξεκίνησε το Halloween;

Πιστεύεται ότι αποτελεί την εξέλιξη μιας αρχαίας Κέλτικης γιορτής, πριν 2.000 χρόνια, που γινόταν για τον Θεό του Κάτω Κόσμου, τον Samhain. Γινόταν στο τέλος της συγκομιδής και στην αρχή του χειμώνα. Πίστευαν ότι η αλλαγή της εποχής ήταν μια γέφυρα που ένωνε τον πάνω κόσμο με τον κόσμο των νεκρών. Για να απομακρύνουν τα φαντάσματα, οι άνθρωποι άναβαν φωτιές και φορούσαν ακόμη και κοστούμια! …όπως κάνουμε και εμείς σήμερα!

4. Χαρακτηριστικό της ημέρας Halloween

Χαρακτηριστικό της ημέρας είναι τα φαναράκια σε νεροκολοκύθες οι οποίες είναι σκαλισμένες με ανθρώπινα χαρακτηριστικά άλλοτε τρομακτικά και άλλοτε αστεία. Τα φαναράκια αρχικά ήταν φτιαγμένα από ρέβες και έχουν σκοπό να απομακρύνουν τα πνεύματα…. spooky!!

5. Οι κολοκύθες του Halloween

Οι κολοκύθες του Halloween είναι γνωστές ως Jack O’ Lanterns. To όνομα προέρχεται από ένα ιρλανδικό λαϊκό παραμύθι για έναν άνδρα που ονομαζόταν Τζακ. Στο τέλος της ιστορίας, επειδή ήταν κακός και μίζερος άνθρωπος δεν μπορούσε να πάει ούτε στον παράδεισο, ούτε στην κόλαση και έμεινε να περιπλανιέται μόνος του στο δρόμο. Είχε μόνο ένα κάρβουνο να ανάψει για να βλέπει που το έβαλε μέσα σε μια ρέβα για να μη σβήσει. Έτσι σε κάθε Halloween οι Ιρλανδοί σκάλιζαν ρέβες, πατάτες και κολοκύθες, έβαζαν μέσα ένα κερί και τα τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα έτσι ώστε να κρατούν μακριά τα κακά πνεύματα, κυρίως όμως το πνεύμα του Τζακ που ακόμα περιπλανιέται δίχως να μπορεί να βρει γαλήνη.

6. “Τrick or treat”? (φάρσα ή κέρασμα;)

Το “Trick or treat” γίνεται εδώ και πολύ καιρό… αλλά δεν ήταν πάντα όπως είναι σήμερα. Πιστεύεται ότι προήλθε από κάτι που ονομαζόταν “souling”. Οι άνθρωποι χτυπούσαν τις πόρτες για να τους δώσουν ένα “κέικ ψυχής” (soul cake), το οποίο ήταν ένα μικρό, στρογγυλό κέικ. Σε αντάλλαγμα προσέφεραν προσευχές.

7. Τα γλυκά

Τα γλυκά που δίνουν οι νοικοκύρηδες στους μικρούς μασκαράδες είναι κυρίως σοκολάτες καραμέλες, μπισκότα και τσίχλες, αφού τους έχουν «φοβίσει». Το παραδοσιακό φαγητό που τρώνε τη γιορτή αυτή είναι το “Barnbrack”, που είναι σαν κέικ φρούτων. Μέσα στο κέικ βάζουν τυλιγμένο ένα μικρό “δωράκι” που, μπορεί να προβλέψει το μέλλον εκείνου που θα το φάει.

8. Η γιορτή έχει να κάνει με την διασκέδαση

Στις μέρες μας η γιορτή δεν έχει να κάνει πια με φαντάσματα και πνεύματα άλλα περισσότερο με τη διασκέδαση, τις μεταμφιέσεις και τα γλυκίσματα. Έτσι από μια μέρα τρόμου έχει γίνει μια μέρα διασκέδασης και χαράς ιδιαίτερα για τα παιδιά που απολαμβάνουν να μεταμφιέζονται και να τρομάζουν τους άλλους.

Αν ψάχνετε για ιδέες… ορίστε μια λίστα για στολές!

  • Μάγισσα
  • Ζόμπι
  • Σκελετός
  • Εξωγήινος
  • Βαμπίρ
  • Μούμια (με επίδεσμο!)
  • Φάντασμα
  • Λυκάνθρωπος

Τι θα επιλέξετε;

9. Οι μαύρες γάτες πίστευαν αρχικά ότι προστάτευαν τις δυνάμεις των μαγισσών!

Οι μαύρες γάτες αποτελούσαν πάντα σύμβολο του Halloween… αλλά γιατί; Σε ορισμένες χώρες, θεωρούνταν ότι έφερναν κακοτυχία και κατάρες. Επίσης, πίστευαν ότι συνδέονταν με τις μάγισσες!

Εμείς αγαπάμε τις μαύρες γάτες και πιστεύουμε ότι απλά είναι παρεξηγημένες!

10. Τα χρώματα πορτοκαλί και μαύρο συμβολίζουν το Halloween.

Δεν είναι μόνο επειδή οι κολοκύθες είναι πορτοκαλί! Το πορτοκαλί συμβολίζει το φθινόπωρο και τη συγκομιδή, ενώ το μαύρο συμβολίζει το σκοτάδι και τον θάνατο.

Σε αυτά τα χρώματα ντύνονται και τα ζαχαροπλαστεία της Αμερικής που ανυπομονούν για αυτή την ημέρα. Ο τζίρος σε γλυκά και ζαχαρωτά την ημέρα του Halloween υπερβαίνει κατά πολύ τον αντίστοιχο των Χριστουγέννων, του Αγίου Βαλεντίνου και του Πάσχα.

img
img