Το Κουτί με τις Ανησυχίες: Ενα εκπληκτικά χρήσιμο και διασκεδαστικό εργαλείο για παιδιά
Πάμε λοιπόν να μάθουμε τι είναι το «Κουτί με τις Ανησυχίες», πως λειτουργεί και ποια θα μπορούσε να είναι η καλύτερη εφαρμογή για το παιδί σας. Θα μάθετε επίσης πώς να φτιάξετε ένα χαριτωμένο κουτί με τις ανησυχίες «τερατάκι», μια διασκεδαστική δραστηριότητα για το σπίτι ή την τάξη.

Τι είναι το Κουτί με τις Ανησυχίες;
Το «Κουτί με τις Ανησυχίες» είναι ένα μέρος για να αποθηκεύονται όλα τα συναισθήματα που μπορεί να κυριεύουν το παιδί και το ανησυχούν.
Μπορεί να το έχετε συναντήσει και σαν Κουτί των Συναισθημάτων, Κουτί της Αποδοχής ή Κουτί του Άγχους. Όλα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.
Όταν σκέψεις ανησυχίας, απογοήτευσης ή έντονα συναισθήματα κυριεύουν το παιδί σας (ή και εσάς μήπως το παιδί σας χρειάζεται βοήθεια), μπορείτε να τα γράψετε όλα σε ένα χαρτί και να τα αποθηκεύσετε στο Κουτί με τις Ανησυχίες.
Πώς λειτουργεί το Κουτί με τις Ανησυχίες;
Είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο αντιμετώπισης, καθώς επιτρέπει στα παιδιά σας:
- Να εκφράζουν τα συναισθήματά τους γράφοντάς τα σε ένα χαρτί (μπορούν επίσης να τα ζωγραφίσουν ή μπορείτε να τα βοηθήσετε εσείς να τα γράψουν)
- Να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης αποφασίζοντας να απομακρύνουν αυτά τα συναισθήματα.
- Να «παρκάρουν» προσωρινά συναισθήματα που μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτή τη στιγμή, μέχρι να είναι έτοιμα να τα αντιμετωπίσουν.
Μπορούν να επιστρέψουν στο κουτί μόλις νιώσουν καλύτερα και να αποφασίσουν:- Να αντιμετωπίσουν ή να παρακάμψουν την κατάσταση
- Να ζητήσουν βοήθεια
- Να αποδεχτούν μια κατάσταση και να προχωρήσουν
- Να αφήσουν τα συναισθήματα να φύγουν. Μερικές φορές, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τις καταστάσεις ή τα γεγονότα που πυροδοτούν τα συναισθήματά μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως είναι καλύτερο να αποδεχόμαστε αυτά τα συναισθήματα και να τα αφήνουμε να φύγουν.
Τα παιδιά που έχουν συχνά ανησυχίες, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το «Κουτί με τις Ανησυχίες» σε συνδυασμό με την «Ώρα της Ανησυχίας»
Η «Ώρα της Ανησυχίας» είναι μια στιγμή της ημέρας που μπορείτε να αφιερώσετε για να σκεφτείτε και να μιλήσετε για τις ανησυχίες τους. Τον υπόλοιπο χρόνο της ημέρας, θα πρέπει να σκέφτονται κάτι διαφορετικό.
Αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο να το κάνουν, όταν αισθάνονται ότι ανησυχούν για κάτι. Το να τους ζητήσετε να σταματήσουν να σκέφτονται αυτό που τα ανησυχεί, μπορεί ακόμη και να κάνει τα παιδιά να επικεντρωθούν ακόμα περισσότερο στις ανησυχίες τους. Μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν αφήσει μια «ημιτελή δουλειά» ή μπορεί να ανησυχούν ότι θα το ξεχάσουν.
Το «Κουτί με τις Ανησυχίες» είναι πολύ αποτελεσματικό σε αυτήν την περίπτωση γιατί τους δίνει την ασφάλεια ότι θα επιστρέψουν στο πρόβλημα, επομένως είναι πιο εύκολο να αφήσουν τις ανησυχίες τους κατά μέρος.
Το «Κουτί με τις Ανησυχίες»
Η χρήση του κουτιού και η καταγραφή των προβλημάτων τους σε χαρτί, βοηθάει επίσης τα παιδιά, να μετατρέψουν κάτι άυλο σε κάτι που μπορούν πραγματικά να αγγίξουν, να επεξεργαστούν και να ελέγξουν.
Θα μοιραστούμε μαζί σας έναν οδηγό για το πως θα φτιάξετε ένα διασκεδαστικό κουτί με τις ανησυχίες «τερατάκι» το οποίο μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε κουτί έχετε στο σπίτι(π.χ. άδειο κουτί από χαρτομάντηλα). Μπορείτε επίσης αν θέλετε, να χρησιμοποιήσετε αντί για κουτί, ένα βάζο, ένα φάκελο, ή οποιοδήποτε άλλο δοχείο εξυπηρετεί τον σκοπό της αποθήκευσης των ανησυχιών.
Το κουτί το χρησιμοποιούμε για να αποθηκεύσουμε:
– Προβλήματα που δεν έχουμε τον έλεγχο
– Μικρές ενοχλήσεις που μας εκνευρίζουν και μας τρελαίνουν
Τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσουν τα παιδιά είναι:
– Γράφουν ή ζωγραφίζουν τι τα ανησυχεί ή τα στεναχωρεί.
– Το βάζουν στο Κουτί με τις Ανησυχίες και θα αποφασίσουν αν πρέπει να επιστρέψουν σε αυτό αργότερα ή όχι.
– Εάν αποφασίσουν να επιστρέψουν σε αυτήν την ανησυχία, μπορείτε να αναζητήσετε μαζί τρόπους για να λυθεί το ζήτημα αυτό. Μπορεί επίσης να αποφασίσουν τα παιδιά να αποδεχτούν αυτό που τα ανησυχεί.
– Το σημαντικό είναι ότι τα παιδιά δέχονται ότι όταν κάτι είναι στο Κουτί με τις Ανησυχίες, δεν μπορεί να τα ενοχλήσει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και οι γονείς θα πρέπει να τα βοηθήσουν να το πιστέψουν, ότι βάζοντας το χαρτί της ανησυχίας στο κουτί, η ανησυχία φεύγει και πάει στο κουτί.
Οδηγίες για την κατασκευή του Κουτιού με τις Ανησυχίες «Τερατάκι»
Και τώρα ετοιμαστείτε να κάνουμε κάτι στ’αλήθεια διασκεδαστικό!
Αν θέλετε να κάνετε χειροτεχνίες που έχουν να κάνουν με την ενσυνειδητότητα των παιδιών, αυτό το κουτί είναι η κατάλληλη κατασκευή.
Θα σας επιτρέψει να μιλήσετε για τα συναισθήματα των παιδιών, όπως ανησυχίες, απογοητεύσεις, θυμό, ανασφάλειες, ενώ συμμετέχετε σε μια διασκεδαστική δραστηριότητα.
Φτιάξτε λοιπόν ένα διασκεδαστικό Κουτί με τις Ανησυχίες «Τερατάκι» που θα φάει και θα απομακρύνει όλες σας τις ανησυχίες.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
– Ένα κουτί από χαρτομάντιλα
– Ψαλίδι
– Μεγάλο πινέλο
– Μικρό πινέλο
– 3 διαφορετικά χρώματα βαφής (σας προτείνουμε μπλε, μωβ και πράσινο)
– Κόλλα
– Μολύβι
– Ξυλάκι χειροτεχνίας (όπως αυτά των παγωτών)
– Λευκό και μαύρο χαρτόνι
– Αφρώδες χαρτί λευκό και μωβ
– Μικρό φλιτζάνι
– Τα ντυμένα συρματάκια που καθαρίζουν σωλήνες
– Μια τυπωμένη ταμπελίτσα σε χαρτί, που θα λέει «Δώσε μου να φάω τις ανησυχίες σου» γραμμένο με μια χρωματιστά γράμματα.
Πως φτιάχνετε το κουτί:
- Κόψτε το πλαστικό διαφανές μέρος του κουτιού από χαρτομάντιλα, καθώς αυτό θα είναι το «στόμα» του τέρατος.
- Βάψτε ολόκληρο το κουτί με την μπλε μπογιά και αφήστε το στην άκρη να στεγνώσει.
- Ενώ το κουτί στεγνώνει, μπορείτε να ξεκινήσετε να φτιάχνετε τα άλλα μέρη. Βάψτε το ξυλαράκι χειροτεχνίας πράσινο.
- Βάλτε ένα κομμάτι λευκό χαρτόνι στο τραπέζι. Με τη βοήθεια του στρογγυλού πάτου ενός μικρού φλυτζανιού, μπορείτε να σχεδιάσετε πάνω στο χαρτόνι, δύο κύκλους που θα χρησιμεύσουν για μάτια. Το ίδιο θα κάνετε και με το μαύρο χαρτόνι, αλλά οι κύκλοι να είναι πιο μικροί για να φτιάξετε τις κόρες των ματιών που θα έχει το τερατάκι.
- Όταν το κουτί σας έχει στεγνώσει από την μπλε μπογιά, αρχίστε να ζωγραφίζετε με το μικρό σας πινέλο πράσινα και μωβ πουά σε διάφορα μεγέθη. Το αφήνετε και πάλι στην άκρη να στεγνώσει.
- Όσο στεγνώνει το κουτί, κόψτε το λευκό αφρώδες χαρτί έτσι ώστε να μοιάζει με δόντια. Μπορείτε να τα κάνετε τετράγωνα ή τριγωνικά (2 σειρές).
Τα κολλάτε με την κόλλα σας από την εσωτερική πλευρά του κουτιού εκεί που είναι το άνοιγμα, για να φαίνεται σαν ανοιχτό στόμα (φροντίστε να αφήσετε αρκετό κενό μεταξύ της πάνω και κάτω σειράς δοντιών). - Πάρτε τα καθαριστικά σωλήνων και τυλίξτε τα γύρω από το μολύβι σας για να τα κάνετε κατσαρά. Βάλτε μια μικρή ποσότητα κόλλας στο πάνω μέρος του κουτιού και κολλήστε τα καθαριστικά σωλήνων σαν να είναι οι κατσαρές τρίχες που έχει το τερατάκι σας.
- Αφού έχει στεγνώσει τελείως το κουτί σας, πάνω από το στόμα κολλάτε για μάτια, πρώτα τους άσπρους κύκλους που έχετε φτιάξει από το χαρτόνι κι επάνω στους άσπρους κύκλους κολλάτε τους μαύρους για κόρες των ματιών.
- Βάλτε λίγη κόλλα στο ξυλάκι χειροτεχνίας, στο κάτω μέρος του και κολλήστε το στο πίσω μέρος του κουτιού στο πλάϊ. Κόψτε ένα τετράγωνο κομμάτι από το μωβ αφρώδες χαρτί και κολλήστε το στο ξυλάκι χειροτεχνίας που προεξέχει από το κουτί και πάνω σε αυτό κολλήστε την ταμπελίτσα που έχετε φτιάξει και λέει «Δώσε μου να φάω τις ανησυχίες σου»
- Το τερατάκι σας τώρα είναι έτοιμο! Ταϊστε το με όποια ανησυχία μπορεί να έχετε!