Img
Tips για Χαρούμενα Ταξίδια με Παιδιά

ΠΩΣ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΤΕ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Το ταξίδι αφορά στα παιδιά όλων των ηλικιών γιατί είναι μια διαφωτιστική εμπειρία που διευρύνει τους ορίζοντές τους. Εκτός από τον ποιοτικό οικογενειακό χρόνο που θα μοιραστούν μαζί σας, θα γνωρίσουν νέες εμπειρίες που αφορούν τα αξιοθέατα και την παραδοσιακή γαστρονομία κάθε τόπου. Όμως σε ένα ταξίδι μπορεί να αντιμετωπίσετε και κάποιες προκλήσεις, όπως απρόβλεπτα ωράρια, μεγάλες λίστες πραγμάτων που πρέπει να πάρετε μαζί σας και ιδιότροπα παιδιά. Εδώ λοιπόν θα σας βοηθήσουμε να κάνετε το ταξίδι σας με τα παιδιά εύκολο. Εξάλλου, εσείς και τα παιδιά σας θα πρέπει να απολαμβάνετε κάθε στιγμή του ταξιδιού σας και να δημιουργείτε στην πορεία αναμνήσεις που θα κρατήσουν μια ζωή. Αυτός δεν είναι αλλωστε ο πραγματικός σκοπός του ταξιδιού;

Κρατάτε τα παιδιά απασχολημένα, σε οποιαδήποτε ηλικία

Ανυπομονείτε για τις οικογενειακές διακοπές, αλλά θέλετε να βεβαιωθείτε ότι και τα μικρότερα μέλη της οικογένειας θα διασκεδάσουν το ίδιο.
Η στρατηγική μέθοδος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε τα παιδιά να περάσουν καλά στις διακοπές, εξαρτάται από το πόσο χρονών είναι: Ένα μωρό έχει πολύ διαφορετικές ανάγκες από ένα νήπιο ή ένα παιδάκι του δημοτικού. Όποια ηλικία όμως κι αν έχει το παιδί σας, φροντίστε να κάνετε κάποια έρευνα στον προορισμό σας πριν από το ταξίδι, για δραστηριότητες φιλικές προς τα παιδιά, οι οποίες θα σας εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για να περάσετε όλοι όμορφα. Μια μικρή προετοιμασία θα σας βοηθήσει πολύ.

Βρέφη 0-2 ετών

Σύμφωνα με καταξιωμένα στελέχη ταξιδιωτικών ενώσεων και εντύπων που ασχολούνται με τα οικογενειακά ταξίδια, τα βρέφη από 0 έως 2 ετών, είναι τα πιο βολικά για ταξίδια. Μπορείτε να τα πάρετε οπουδήποτε και να τα κρατήσετε χαρούμενα, αρκεί να τους δημιουργήσετε ένα άνετο περιβάλλον και να διατηρήσετε την ρουτίνα τους. Τα προγράμματα είναι πολύ σημαντικά για τα βρέφη. Εάν το βρέφος σας έχει πρόγραμμα διατροφής και ύπνου, προσπαθήστε να μην ξεφύγετε από αυτό στις διακοπές και προγραμματίστε και τις δικές σας μέρες ανάλογα.

Φροντίστε να έχετε μαζί σας τα αγαπημένα παιχνίδια και μπουκάλια του μωρού σας και μην το κρατάτε όλη μέρα δεμένο σε ένα καρότσι ή μια στράτα. Δώστε την ευκαιρία στο μωρό σας να περπατήσει και να ασκηθεί. Αν το μωρό σας δεν περπατάει ακόμα, αφήστε το να τεντωθεί και να στριφογυρίσει σε ένα χαλάκι.

Νήπια 

Τα νήπια είναι μια διασκεδαστική ηλικία επειδή θα αρχίσουν να ασχολούνται με τα διάφορα αξιοθέατα γύρω τους. Οι προορισμοί γίνονται για αυτά, ένα ευχάριστο αντικείμενο προς εξερεύνηση. Όταν φτιάχνετε το δρομολόγιό σας, φροντίστε να τους αφήνετε αρκετό χρόνο για να απελευθερώνουν και να ξαναφορτίζουν την ενέργειά τους, πηγαίνοντάς τα σε μια παιδική χαρά ή στην πισίνα του ξενοδοχείου σας.
Μπορεί να υπάρχουν και κάποια τοπικά πάρκα για νήπια. Όσο πιο ανοιχτός είναι ο χώρος που μπορεί να τρέχει το παιδί σας, τόσο πιο ευτυχισμένο θα είναι. Εκεί είναι πιθανόν να συναντήσετε και κάποιους ντόπιους γονείς, που μπορούν να σας προτείνουν δραστηριότητες για το μικρό σας στην πόλη και κάποια εστιατόρια για να φάτε, που είναι φιλικά για τα παιδιά.

Παιδιά σχολικής ηλικίας

Το κλειδί για να κερδίσετε το ενδιαφέρον των παιδιών 5 χρονών και άνω για ένα οικογενειακό ταξίδι, είναι να συμμετέχουν στον προγραμματισμό, έστω και με μικρό τρόπο.

Όσο περισσότερο παρακινείτε τα παιδιά αυτής της ηλικίας να επιλέξουν αυτό που τους ενδιαφέρει, είτε βλέποντας ένα όμορφο ταξιδιωτικό site, είτε προσπαθώντας να σερφάρουν, τόσο πιο αφοσιωμένα θα είναι.

Τip: Αφήστε τα παιδιά σας να επιλέξουν ανάμεσα σε διάφορες δραστηριότητες αντί να τους δώσετε κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Σε έναν παραλιακό προορισμό, για παράδειγμα, οι επιλογές μπορεί να είναι κολύμπι με αναπνευστήρα ή μια εκδρομή για ψάρεμα. Σε ένα αστικό περιβάλλον, μοιραστείτε επιλογές από ενδιαφέρουσες περιηγήσεις με τα πόδια και αφήστε τα να επιλέξουν μία ή δύο που τους αρέσουν περισσότερο.

Επίσης, η επιλογή σωστών ταξιδιωτικών οδηγών, βοηθά πολύ τα παιδιά σας να ενθουσιαστούν για το που βρίσκονται. Όταν ερευνάτε περιηγήσεις και δραστηριότητες, διαβάστε διαδικτυακές κριτικές για να μάθετε ποιοι ταξιδιωτικοί οδηγοί έχουν καλή σχέση με τα παιδιά.

‘Εφηβοι

Ένας καλός τρόπος για να κρατήσετε τους έφηβους αφοσιωμένους, είναι να τους αναθέσετε να σχεδιάσουν ένα μέρος του οικογενειακού σας ταξιδιού. Τους προτείνετε να επιλέξουν μερικά αξιοθέατα που τους ενδιαφέρουν να τα επισκεφτούν και μπορείτε ακόμα να τους αφήσετε να σχεδιάσουν την αναχώρηση ή την επιστροφή σας.

Επίσης, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δώσετε, στους μεγαλύτερους εφήβους, τη δυνατότητα για μια-δυο ώρες να εξερευνήσουν τον προορισμό μόνοι τους. Ίσως να θέλουν να επισκεφτούν μια συγκεκριμένη γειτονιά ή να πάνε σε συγκεκριμένα μαγαζιά. Αν εσείς και ο έφηβός σας αισθάνεστε ασφαλείς με κάτι τέτοιο, θα είναι πολύ ενθουσιασμένος που θα έχει λίγο χρόνο μόνος του.

Επιλογή προορισμού

Ο κόσμος είναι γεμάτος με ατέλειωτους ταξιδιωτικούς προορισμούς και μπορεί να σας είναι δύσκολο να επιλέξετε έναν για το οικογενειακό σας ταξίδι. Αλήθεια πως θα επιλέξετε;

Μην επιλέξετε προορισμό, επιλέξτε τι θέλετε να κάνετε. Θέλετε να χαλαρώσετε στην παραλία; Θέλετε μια γεμάτη περιπέτεια απόδραση στη φύση; Αναζητάτε μια αστική απόδραση; Μόλις αποφασίσετε πώς θέλετε να περάσετε τον ελεύθερο χρόνο σας, τότε μπορείτε να αποφασίσετε πού θα πάτε.

Μερικοί τρόποι να σκεφτείτε για τον προορισμό σας:

  • Οι διακοπές στην παραλία είναι κατάλληλοι για παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας.
  • Τα θεματικά πάρκα είναι καλύτερα όταν τα παιδιά είναι μεταξύ 3 και 12 ετών – τα παιδιά κάτω των 3 ετών δεν θα μπορούν να κάνουν τις περισσότερες διαδρομές και τα μεγαλύτερα παιδιά δεν ενδιαφέρονται πάντα για θεματικά πάρκα.
  • Οι κρουαζιέρες είναι μια καλή λύση για παιδιά σχολικής ηλικίας και έφηβους, επειδή μπορούν να είναι αρκετά ανεξάρτητα και να απασχολούνται με μια σειρά δραστηριοτήτων. Συνήθως όλες οι εταιρείες που διοργανώνουν κρουαζιέρες, φιλικές προς τις οικογένειες, διαθέτουν κλαμπ για παιδιά και εφήβους.

Επίσης, να είστε ανοιχτοί σε επισκέψεις διεθνών προορισμών και αν έχετε παιδιά σχολικής ή εφηβικής ηλικίας, ρωτήστε τα πού θα ήθελαν να πάνε. Η συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων θα κάνει το ταξίδι πολύ πιο αξέχαστο σε αυτά.

Έκδοση Διαβατηρίου

Όλα τα παιδιά χρειάζονται διαβατήρια όταν ταξιδεύουν διεθνώς, ακόμη και τα βρέφη. Στον ιστότοπο της Διεύθυνσης Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας (http://www.passport.gov.gr/diadikasia-ekdosis/documents/dikaiologitika.html) αναφέρει λεπτομερώς τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να υποβάλετε αίτηση για διαβατήριο για το παιδί σας.

Ενώ θα εκδίδετε διαβατήριο για τα μέλη της οικογένειας που δεν έχουν, φροντίστε να ελέγξετε τις ημερομηνίες λήξης αυτών που έχετε. Ορισμένες χώρες έχουν κανόνες για το πόσο καιρό πρέπει να είναι σε ισχύ το διαβατήριό σας μετά το ταξίδι σας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης/ΕΟΧ, θα πρέπει πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τις Προξενικές Αρχές των χωρών αυτών, προκειμένου να πληροφορηθούν αν απαιτείται να διαθέτουν θεώρηση εισόδου στο διαβατήριο τους (visa).

img
img