Img
Τα κατοικίδια ζώα κάνουν καλό στην υγεία των παιδιών σας

Τα κατοικίδια ζώα κάνουν καλό στην υγεία των παιδιών σας

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστημονικές έρευνες επικυρώνουν αυτό που όσοι έχουν κατοικίδια ζώα γνώριζαν ήδη: το να έχεις ένα κατοικίδιο σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι έχοντες κατοικίδια ζώα έχουν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, καθώς και λιγότερο άγχος, κατάθλιψη και μοναξιά σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια. Επίσης  τα κατοικίδια κάνουν καλό και στην υγεία των παιδιών σας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ διεξήγαγε μια μελέτη που παρακολούθησε παιδιά από τη γέννησή τους έως την ηλικία των επτά ετών και διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος να υποφέρουν από αλλεργίες μπορεί να μειωθεί έως και 50%  σε οικογένειες που έχουν κατοικίδια ζώα. Επίσης, τα παιδιά αυτά είχαν και πολύ λιγότερες θετικές αντιδράσεις σε δερματικά τεστ όσον αφορά την  σχέση  τους με γάτα, σκύλο, ακάρεα σκόνης, αγριόχορτα και αλλεργιογόνα γρασιδιού.

Οι ειδικοί λένε ότι όταν τα παιδιά παίζουν με γάτες ή σκύλους, τα ζώα τα γλείφουν. Το γλείψιμο μεταφέρει βακτήρια, τα οποία αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού με αποτέλεσμα  να το προστατεύει από τις αλλεργίες. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η κατοχή γάτας ή σκύλου εκθέτει τα παιδιά σε περισσότερες λοιμώξεις νωρίς στη ζωή τους,  με αποτέλεσμα η έκθεση αυτή να  ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και τα διατηρεί πιο υγιή. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά με κατοικίδια ζώα έκαναν λιγότερες απουσίες από το σχολείο κατά τη διάρκεια ενός σχολικού έτους σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν κατοικίδια ζώα. Τα αποτελέσματα ήταν πιο έντονα σε παιδιά ηλικίας πέντε έως οκτώ ετών.

Εκτός από τη μείωση των αλλεργιών, οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν κατοικίδια, έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση. Τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση όταν έχουν ένα πλάσμα να αγαπήσουν το οποίο τους ανταποδίδει την αγάπη τους.  Τα κατοικίδια επίσης, ενισχύουν τις μαθησιακές δεξιότητες των παιδιών, επειδή η ανάγνωση δυνατά σε έναν πιστό σύντροφο, όπως ένας σκύλος, μπορεί να μετατρέψει έναν απρόθυμο αναγνώστη σε αναγνώστη με αυτοπεποίθηση. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας των ΗΠΑ, παρακολούθησε παιδιά ηλικίας 7 έως 14 ετών και διαπίστωσε ότι αν ζούσαν με ένα κατοικίδιο ζώο, η αυτοεκτίμηση και η μαθησιακή τους ικανότητά αυξανόταν.

Η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου μαθαίνει επίσης αξίες στα παιδιά. Ακόμη και τα νήπια μπορούν να μάθουν από τη φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου παρακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο είστε στοργικοί και ευγενικοί με το κατοικίδιό σας. Τα περισσότερα νήπια ηλικίας 12 μηνών θέλουν να αλληλεπιδράσουν με τα κατοικίδια ζώα και θα πρέπει να μαθαίνουν σε αυτή την ηλικία πως να τα χαϊδεύουν όμορφα. Παιδιά ηλικίας 3 ετών μπορούν να βοηθήσουν σε πιο εύκολες δουλειές, όπως το να βάζουν τροφή ή νερό για τα κατοικίδια σε ένα μπολ. Αν το παιδί σας είναι λίγο μεγαλύτερο, μπορεί να είναι σε θέση να βουρτσίσει το σκύλο ή τη γάτα και ίσως ακόμη και να καθαρίσει τη λεκάνη με την άμμο. Σε οποιαδήποτε ηλικία, τα παιδιά θα συνειδητοποιήσουν ότι τα κατοικίδια ζώα χρειάζονται τα ίδια πράγματα που χρειαζόμαστε κι εμείς – τροφή, νερό, καταφύγιο, προστασία και αγάπη, γεγονός που θα τα διδάξει μαθήματα ενσυναίσθησης και συμπόνιας.

Η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου είναι επίσης καλή για το σώμα του παιδιού σας. Η φροντίδα ενός ζώου βοηθά τα παιδιά να είναι πιο δραστήρια – ειδικά αν το κατοικίδιό σας είναι σκύλος. Κατά μέσο όρο, τα παιδιά που έχουν σκύλο ξοδεύουν 30 λεπτά την ημέρα για να είναι ενεργά σε σχέση με εκείνα που δεν έχουν σκύλο, είτε παίζοντας μαζί του, είτε βγάζοντάς τον βόλτα με τους γονείς του.

Παρ’ όλα αυτά τα οφέλη, οι μελλοντικοί κάτοχοι κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να το πάρουν, επειδή βασικά θέλουν τη δια βίου σχέση με αυτό και μετά για τα οφέλη που αφορούν στη σωματική και ψυχική υγεία. Η απόκτηση κατοικίδιων ζώων δεν πρέπει να γίνεται με ελαφρά τη καρδία, καθώς αποτελεί μεγάλη ευθύνη. Όταν αποφασίσετε ότι είστε έτοιμοι για ένα κατοικίδιο, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε ένα καταφύγιο ζώων, ένα φιλοζωικό σωματείο ή ένα website για υιοθεσίες αδέσποτων ζώων και να διαλέξετε ένα αντί να το αγοράσετε. Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατομμύρια αδέσποτα ζώα που περιμένουν να βρουν τη δική τους οικογένεια. Υιοθετήστε ένα άστεγο ζωάκι και βελτιώστε τη δική του ζωή καθώς και τη ζωή των παιδιών σας!

img
img