Πώς να διαβάζετε παιδικά βιβλία με τα παιδιά σας
Το να διαβάζετε δυνατά παιδικά βιβλία στα παιδιά σας, είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα που μπορούν να απολαύσουν τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά.
Αν διαβάζετε με το μικρό σας παιδί στο σπίτι, συμπληρώνετε και τα όσα μαθαίνει στο σχολείο και του μαθαίνετε ακόμα περισσότερα. Για να είναι επιτυχημένο και αποτελεσματικό το διάβασμα των παιδικών βιβλίων λάβετε υπόψη σας τα εξής:
Ξεκινήστε να διαβάζετε στα παιδιά όταν είναι πολύ μικρά
Ακόμη και κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας, ένα παιδί μπορεί να κοιτάξει εικόνες και να ακούσει τη φωνή σας. Διαβάστε δυνατά στο παιδί σας και δείξτε του τις εικόνες στη σελίδα, λέγοντας το όνομα των αντικειμένων που εμφανίζονται. Αυτό παρέχει στο παιδί σας δύο πηγές πληροφοριών: την κατανόηση των πραγματικών αντικειμένων και την κατανόηση της γλώσσας. Ακόμη και όταν το παιδί σας θα μπορεί να διαβάσει μόνο του, πρέπει να διαβάζετε δυνατά μαζί για εξάσκηση.
Κάντε το διάβασμα μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας
Προσπαθήστε να διαβάζετε στο παιδί σας καθημερινά και διατηρήστε αυτή τη συνήθεια με συνέπεια. Ενσωματώστε το στην καθημερινή ρουτίνα τη δική σας και του παιδιού σας μέχρι να γίνει συνήθεια όπως το βούρτσισμα των δοντιών του. Μην απογοητευθείτε αν χάσετε μια μέρα λόγω φόρτου, απλά συνεχίστε τη συνήθεια αυτή κανονικά όταν θα έχετε χρόνο.
Διαβάζετε βιβλία διαφορετικού περιεχομένου στα παιδιά σας
Προσπαθήστε να διαφοροποιείτε όσο το δυνατόν περισσότερο τα βιβλία που διαβάζετε στο παιδί σας. Αυτό θα του ανοίξει τα μάτια σε μια σειρά διαφορετικών κόσμων, πολιτισμών και χαρακτήρων και θα επιτρέψει στη φαντασία του να επεκταθεί και να αναπτυχθεί.
Δείξτε υπομονή
Μερικές φορές μπορεί να ξεχνάμε πώς είναι να είσαι σε αυτή την ηλικία και πώς ήμασταν εμείς. Ως ενήλικες θεωρούμε το διάβασμα δεδομένο, αλλά θα πρέπει να δείχνουμε υπομονή αναλογιζόμενοι πόσα πολλά δεν ξέρει ακόμα ένα μικρό παιδί σχετικά με το διάβασμα. Για παράδειγμα, πώς θα μάθει ένα παιδί να διαβάζει από αριστερά προς τα δεξιά, αν δεν του δείχνετε τις λέξεις καθώς προχωράτε; Πώς θα ξέρει ότι κάθε ομάδα γραμμάτων στη σελίδα αντιπροσωπεύει μια λέξη; Πάρτε το χρόνο σας και κάντε υπομονή αν δεν καταλαβαίνουν.
Συνεχίστε τη συζήτηση για το βιβλίο
Αφού τελειώσετε την ανάγνωση μιας ιστορίας στα παιδιά σας, σκεφτείτε να προσπαθήσετε να τη συνεχίσετε. Ανάλογα με την ηλικία τους, θα μπορούσατε να τους κάνετε ερωτήσεις σχετικά με όσα μόλις διαβάσατε. Για παράδειγμα, “Σου άρεσε αυτή η ιστορία;”, “Ποιος ήταν ο αγαπημένος σου χαρακτήρας;” ή “Γιατί νομίζεις ότι ο πρίγκιπας ήταν ευτυχισμένος στο τέλος;”. Ωστόσο, μην αισθάνεστε ότι αυτό είναι απαραίτητο για κάθε ιστορία που διαβάζετε. Αν το παιδί σας απολαμβάνει το βιβλίο, θα αναπτύξει ούτως ή άλλως την αγάπη του για το διάβασμα, ακόμη και χωρίς τέτοιες συζητήσεις.
5 πρακτικές συμβουλές για το διάβασμα των παιδικών βιβλίων
Πολλοί παράγοντες είναι αυτοί που συμβάλλουν στο να κάνει ένα παιδικό βιβλίο επιτυχημένο στο σπίτι ή στην σχολική τάξη. Η ιστορία, οι εικόνες και οι χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν, παίζουν τον ίδιο σημαντικό ρόλο.
Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι και ο δικός σας ρόλος στην ανάγνωση ενός παιδικού βιβλίου.
Ακολουθούν 5 απλές συμβουλές ανάγνωσης που μπορείτε να δοκιμάσετε όταν διαβάζετε παιδικά βιβλία στα παιδιά σας.
1) Δημιουργήστε ενδιαφέρον για την ιστορία συζητώντας για το εξώφυλλο. Πριν ανοίξετε το βιβλίο, διαβάστε τον τίτλο του βιβλίου. Αν τα παιδιά έχουν ξεκινήσει να διαβάζουν, βάλτε τα να σας βοηθήσουν να διαβάσετε μαζί τον τίτλο του βιβλίου. Επισημάνετε τους χαρακτήρες και τα αντικείμενα που εμφανίζονται. Μιλήστε για τα χρώματα. Ρωτήστε τα παιδιά σας τι νομίζουν ότι σημαίνει ο τίτλος του βιβλίου. Αν υπάρχει εικονογράφηση στο εξώφυλλο ρωτήστε τα τι πιστεύουν ότι δείχνει η εικόνα και αν μαντεύουν από αυτήν κάτι για την ιστορία που διηγείται το βιβλίο.
2) Δεν χρειάζεται να διαβάζετε κάθε λέξη στη σελίδα. Μπορείτε να προσαρμόσετε την ιστορία έτσι ώστε τα παιδιά σας να μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Μπορεί να έχετε ένα καταπληκτικό βιβλίο με όμορφες εικόνες και μια υπέροχη ιστορία, αλλά το κείμενο του βιβλίου να είναι πολύ δύσκολο για να γίνει κατανοητό από τα μικρά σας παιδιά. Δεν πειράζει να αλλάξετε κάποιες λέξεις, να παραλείψετε κάποιο κείμενο και να προσαρμόσετε την ιστορία στο επίπεδο των παιδιών στα οποία το διαβάζετε. Χρησιμοποιήστε την εικονογράφηση για να σας βοηθήσει να αφηγηθείτε την ιστορία σε μικρότερα παιδιά που δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως το κείμενο.
3) Σχολιάστε την ιστορία ενώ διαβάζετε. Κάντε ερωτήσεις και σχολιάστε όσα έχουν συμβεί στην ιστορία μέχρι στιγμής. Για παράδειγμα, αν διαβάζετε για τα 7 κατσικάκια με τον κακό λύκο, που τα έχει αφήσει η μαμά κατσίκα μόνα στο σπίτι, μπορείτε να ρωτήσετε: Πόσα κατσικάκια είπαμε ότι είναι στο σπίτι; Τι κάνουν μόνα τους; Που είναι η μαμά τους; Μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά σας να μαντέψουν τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια, πριν γυρίσετε τη σελίδα. Πιστεύετε ότι τα κατσικάκια θα ανοίξουν την πόρτα στον κακό λύκο; Θα τα ξεγελάσει ο κακός λύκος για να μπει στο σπίτι; Θα προλάβει να γυρίσει η μαμά τους; Κάντε στους μικρούς ακροατές σας απλές ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν με ναι ή όχι ή ερωτήσεις που χρειάζονται σύντομες απαντήσεις για να ελέγξετε αν αντιλαμβάνονται την ιστορία. Οι εικονογραφήσεις είναι πολύ χρήσιμες για τα παιδιά μικρής ηλικίας, γιατί μπορείτε να τους ζητήσετε να έρθουν κοντά σας και να σας δείξουν κάτι στο βιβλίο π.χ. που είναι ο κακός λύκος; Που είναι το ρολόϊ που έχει κρυφτεί το ένα κατσικάκι; κλπ.
4) Αλλάξτε τη φωνή σας για κάθε χαρακτήρα. Όταν διαβάζετε δυνατά ένα βιβλίο, προσπαθήστε να γίνετε όλοι αυτοί οι χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν. Αλλάξτε τη φωνή σας για όλους αυτούς. Μπορείτε να μιλήσετε ψιθυριστά για ένα ντροπαλό ποντίκι, μπορείτε να μιλήσετε θυμωμένα για τον κακό λύκο, μπορείτε να μιλήσετε με γλυκιά φωνή για μια τρυφερή μαμά κ.ο.κ. Ακόμη και όταν έχετε μόνο έναν ήρωα, διασκεδάστε το αλλάζοντας τη φωνή σας. Αυτό θα κάνει την ιστορία πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική και θα βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν ποιοι χαρακτήρες μιλούν κάθε φορά. Με αυτόν τον τρόπο επίσης, βοηθάτε τα παιδιά να μάθουν νέες λέξεις, όπως ντροπαλός, θυμωμένος, χαρούμενος και λυπημένος, επειδή τα παιδιά θα αντιστοιχίσουν τον τόνο της φωνής σας με τις λέξεις του βιβλίου και τις εικόνες στις σελίδες.
5) Βεβαιωθείτε ότι όλοι μπορούν να δουν κάθε σελίδα. Όταν διαβάζετε δυνατά μόνο σε ένα ή δύο παιδιά, μπορείτε να κρατάτε το βιβλίο με τον ίδιο τρόπο που το κρατάτε όταν διαβάζετε ο ίδιος. Όταν διαβάζετε σε μια μεγαλύτερη ομάδα παιδιών, κρατήστε το βιβλίο έτσι ώστε οι εικόνες να είναι στραμμένες προς την ομάδα. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με το βιβλίο, καλό είναι να διαβάσετε την ιστορία από πριν, μόνοι σας, πριν την διαβάσετε σε μια ομάδα παιδιών για να μη χρειάζεται να σταματάτε και να ανατρέχετε συνέχεια στις σελίδες. Όταν διαβάζετε σε μια μεγαλύτερη ομάδα, καθίστε σε μια καρέκλα ή σταθείτε έτσι ώστε εσείς και το βιβλίο να είστε πάνω από την ομάδα. Αυτό θα διευκολύνει όλους να βλέπουν. Βεβαιωθείτε ότι δείχνετε τις εικόνες σε όλα τα παιδιά της ομάδας. Μετακινήστε το βιβλίο αργά από τη μία πλευρά της ομάδας στην άλλη, ώστε να έχουν όλοι την ευκαιρία να το δουν και να μη μείνουν κάποια παιδιά παραπονεμένα.