Img
Η ψυχική υγεία στην πρώιμη παιδική ηλικία (Harvard University)

Η ψυχική υγεία στην πρώιμη παιδική ηλικία (Harvard university)

Οι πρώτες εμπειρίες ενός παιδιού διαμορφώνουν τη δομή του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου και θέτουν τα θεμέλια της καλής ψυχικής υγείας. Οι διαταραχές σε αυτή την διαδικασία της ανάπτυξης, μπορούν να βλάψουν τις ικανότητες του παιδιού για μάθηση και στις σχέσεις του με τους άλλους, με επιπτώσεις για όλη του τη ζωή. Βελτιώνοντας το περιβάλλον των σχέσεων και των εμπειριών των παιδιών στην αρχή της ζωής τους, μπορούν να αντιμετωπιστούν πολλά κοινωνικά προβλήματα που ίσως προκύψουν στη συνέχεια, όπως βίαιη συμπεριφορά, αποτυχία ολοκλήρωσης του σχολείου, ανικανότητα εύρεσης εργασίας κλπ.

Σημαντικά προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να εμφανιστούν σε μικρά παιδιά

Τα μικρά παιδιά αντιδρούν και επεξεργάζονται συναισθηματικές εμπειρίες και τραυματικά γεγονότα με τρόπους που είναι πολύ διαφορετικοί από τους ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά. Συνεπώς, η διάγνωση στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι στους ενήλικες

Η αλληλεπίδραση γονιδίων και εμπειριών επηρεάζει την ψυχική υγεία κατά την παιδική ηλικία

Τα γονίδια δεν είναι το πεπρωμένο. Τα γονίδιά μας περιέχουν οδηγίες που λένε στο σώμα μας πώς να λειτουργήσει, αλλά η περιβαλλοντική σφραγίδα μπορεί να επιτρέψει ή να εμποδίσει την εκτέλεση αυτών των οδηγιών. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των γενετικών προδιαθέσεων και των διαρκών στρεσογόνων εμπειριών στην παιδική ηλικία, μπορεί να κάνει ασταθή τα θεμέλια για την ψυχική υγεία έως και τα χρόνια της ενηλικίωσης.

Το τοξικό στρες μπορεί να βλάψει τη δομή του εγκεφάλου και να αυξήσει την πιθανότητα να εμφανιστούν σημαντικά προβλήματα ψυχικής υγείας είτε άμεσα είτε μετά από χρόνια

Λόγω των διαρκών επιπτώσεών του στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και άλλων οργανικών συστημάτων, το τοξικό στρες μπορεί να επηρεάσει τη σχολική απόδοση, τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τη σωματική και ψυχική υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός παιδιού. Οι συνθήκες που σχετίζονται με το οικογενειακό στρες, όπως η συνεχής φτώχεια, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων ψυχικής υγείας. Τα μικρά παιδιά που βιώνουν επαναλαμβανόμενη κακοποίηση ή χρόνια παραμέληση, ενδοοικογενειακή βία ή προβλήματα ψυχικής υγείας ή κατάχρησης ουσιών από τους γονείς είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Ποτέ δεν είναι αργά, αλλά όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο

Ορισμένα άτομα παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ικανότητες να ξεπερνούν τις σοβαρές προκλήσεις της πρώιμης ηλικίας, της συνεχούς κακοποίησης, του τραύματος και της συναισθηματικής βλάβης, ωστόσο υπάρχουν όρια στην ικανότητα των μικρών παιδιών να ανακάμπτουν ψυχολογικά από τις κακουχίες.

Ακόμη και όταν τα παιδιά έχουν απομακρυνθεί από τραυματικές συνθήκες και έχουν τοποθετηθεί σε εξαιρετικές ανάδοχες οικογένειες, συνεχίζουν να έχουν προβλήματα αυτοελέγχου, συναισθηματικής προσαρμογής και αυτογνωσίας στις σχέσεις τους με τους άλλους. Όταν τα παιδιά ξεπερνούν αυτές τις δυσκολίες, συνήθως οφείλεται στις μεγάλες προσπάθειες υποστηρικτικών ενηλίκων. Είναι μεγάλη η σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης σε συνθήκες που θέτουν τα μικρά παιδιά σε σοβαρό ψυχολογικό κίνδυνο.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας των μικρών παιδιών στο πλαίσιο της οικογένειας, του σπιτιού και της κοινότητάς τους

Η συναισθηματική ευημερία των μικρών παιδιών συνδέεται άμεσα με τη συμπεριφορά των γονιών ή των φροντιστών τους. Όταν οι μεταξύ τους σχέσεις είναι καταχρηστικές, απειλητικές, παραμελητικές ή με άλλο τρόπο ψυχολογικά επιβλαβείς, αποτελούν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη πρώιμων προβλημάτων ψυχικής υγείας. Αντίθετα, όταν οι σχέσεις είναι ανταποδοτικές και υποστηρικτικές, μπορούν στην πραγματικότητα να προστατεύσουν τα μικρά παιδιά από τις επιπτώσεις άλλων στρεσογόνων παραγόντων. Επομένως, η μείωση των στρεσογόνων  παραγόντων που επηρεάζουν τα παιδιά προϋποθέτει την αντιμετώπιση τους πρώτα μέσα στις οικογένειές τους.

ΠΗΓΗ: HARVARD UNIVERSITY

img
img