Img
Η ερώτηση του 1 εκατομμυρίου. Πώς πέρασες τη μέρα σου;

Η ερώτηση του 1 εκατομμυρίου. Πώς πέρασες τη μέρα σου;

ΕΡΩΤΗΣΗ «Πως ήταν η μέρα σου αγάπη μου;»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ «Εντάξει ήταν. Μπορώ να πάω να παίξω τώρα;»

Αν αυτή η απάντηση σας ακούγεται οικεία, δεν είστε μόνοι.
Οι γονείς παντού, μπορούν να βρουν δυσκολία στο να μάθουν πως πέρασε την ημέρα του το παιδί τους, ιδιαίτερα όταν αυτό επιστρέφει στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στο σχολείο. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να ρωτήσουμε “πώς ήταν η μέρα τους;” Κάτι δηλ. που μπορεί να κάνει τα παιδιά να ανοιχτούν λίγο περισσότερο;
Εδώ, έχουμε έξι ερωτήσεις διαφορετικές από το «πως ήταν η μέρα σου»

Γιατί τα παιδιά σιχαίνονται την ερώτηση «Πως ήταν η μέρα σου;»

Σκεφτείτε πώς απαντάτε, όταν κάποιος σας ρωτά “πώς ήταν η μέρα σας;”. Τις περισσότερες φορές, πιθανότατα απαντάτε με ένα “εντάξει” ή “όχι κακή” ή ακόμα και με ένα “δεν έχω παράπονο”. Είναι παρόμοια με τις ερωτήσεις του “Πώς είσαι;”, “Πώς είναι τα πράγματα;” ή “Πως πάει;”. Η ερώτηση γίνεται συνήθως στο πλαίσιο μιας ευγενικής μικρής κουβέντας και όχι από αληθινό ενδιαφέρον για να μάθει κάποιος όλα όσα σας συνέβησαν σήμερα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά. To πιθανότερο είναι ότι τα υποδέχεστε στο σπίτι με την ίδια ερώτηση μετά από κάθε μέρα στο νηπιαγωγείο ή το σχολείο εδώ και χρόνια. Τα περισσότερα παιδιά θα απαντήσουν με ένα “ΟΚ” ή “καλά” ή απλά μια γκριμάτσα, πριν ξεκινήσουν να μιλούν για οποιοδήποτε θέμα θέλουν αυτά.

Μπορεί να υπάρχει ένας βαθύτερος λόγος για τον οποίο οι γενικές ερωτήσεις δεν απαντώνται με προθυμία από τα μικρότερα παιδιά. Ο εγκέφαλός τους δεν έχει μάθει ακόμη να αντιμετωπίζει γενικές ερωτήσεις. Οποιαδήποτε ουσιαστική απάντηση στο “Πώς ήταν η μέρα σου;” απαιτεί σοβαρές δεξιότητες σκέψης και συνομιλίας. Θα έπρεπε να σκεφτείτε τα εκατοντάδες πράγματα που συμβαίνουν σε μια μέρα, μετά να επιλέξετε αυτά που θα σας ενδιέφεραν περισσότερο σαν γονείς και στη συνέχεια θα κάνετε την ερώτηση γι’ αυτό που σας ενδιαφέρει περισσότερο. Είναι πάρα πολλά για ένα μικρό παιδί να τα αναλύσει. Οι γενικές ερωτήσεις δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρύνετε ένα παιδί να μιλήσει.

Πόσο σημαντικό είναι να μάθετε για την ημέρα τους;

Ως γονείς, γνωρίζετε γενικά τη διάθεση του παιδιού σας και είστε σε θέση να καταλάβετε αν κάτι το απασχολεί. Αυτό είναι μια καλή αρχή, αλλά αν θέλετε να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα, θα πρέπει να μάθετε τις λεπτομέρειες.

Υπάρχει όμως και ένας δεύτερος λόγος που ρωτάμε τους ανθρώπους για την ημέρα τους και αυτός είναι για να τους δείξουμε ότι νοιαζόμαστε. Όλοι, και ειδικά τα παιδιά, θέλουν να νοιώθουν ότι ενδιαφέρονται για το πως αισθάνονται, τόσο η οικογένειά τους. όσο και ο περίγυρός τους. Κάθε είδους ερώτηση για το “πώς είσαι;” τα κάνει να το κατανοούν αυτό. Αλλά μπορείτε να συμβάλλετε στο χτίσιμο ισχυρότερων δεσμών βρίσκοντας έναν άλλο τρόπο να ρωτήσετε “πώς ήταν η μέρα σου;”.

Νέες ιδέες για να ρωτήσετε τα παιδιά σας για την ημέρα τους

Όπως καταλάβατε, θα πρέπει να αποφύγετε γενικές και αόριστες ερωτήσεις του τύπου “πες μου για την ημέρα σου;” ή “πώς ήταν η μέρα σου;”. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να βρείτε πιο συγκεκριμένα πράγματα να ρωτήσετε ή να κάνετε μια ερώτηση που θα είναι πιο πιθανό να ξεκινήσει το παιδί μια συνομιλία ώστε να ανακαλύψετε σε ποια θέματα μπορεί να χρειάζεται τη βοήθειά σας. Ακολουθούν έξι εναλλακτικές προτασεις για το “πώς ήταν η μέρα σου”.

Σε έκανε κάτι να χαμογελάσεις σήμερα;

Μια καλή θετική ερώτηση, η οποία θα τα κάνει να μιλήσουν για τις καλύτερες στιγμές της ημέρας τους. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα ρωτήσετε αν κάτι τα στεναχώρησε ή αν υπάρχει κάτι για το οποίο χρειάζονται τη βοήθειά σας.

Με ποιον κάθισες στο μεσημεριανό;

Αυτή είναι μια ερώτηση με μόνο μία ή δύο πιθανές απαντήσεις, οπότε θα πρέπει να είναι εύκολο να απαντήσει το παιδί σας. Θα μάθετε περισσότερα για τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεται, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συζητήσεις για τη φιλία.

Ποια είναι η καλύτερη ερώτηση της ημέρας που σας έκανε ο δάσκαλος;

Αυτό τα κάνει να σκέφτονται μια συγκεκριμένη φωνή, αυτή του δασκάλου τους. Θα πρέπει να είναι σε θέση να θυμούνται τουλάχιστον μία από τις πολλές ερωτήσεις που τέθηκαν στην τάξη, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια συζήτηση για τη σχολική ημέρα και τα μαθήματά τους. Εάν η λέξη “καλύτερη” δεν λειτουργεί, μπορεί να διαπιστώσετε ότι μια άλλη λέξη, όπως “η πιο δύσκολη”, “η πιο αστεία”, “η πιο εύκολη” λειτουργεί καλύτερα. Στη συνέχεια, μπορείτε να οδηγηθείτε σε άλλες ερωτήσεις για να μάθετε περισσότερα για τη σχολική τους ζωή εκείνη την ημέρα.

Τι θα ήθελες να έκανες περισσότερο σήμερα;

Αυτή είναι μια άλλη καλή ερώτηση για να κάνετε τα παιδιά όλων των ηλικιών να σας πουν για τις πραγματικά καλές στιγμές της ημέρας τους. Μπορείτε, φυσικά, να αντιστρέψετε την ερώτηση και να ζητήσετε αυτό που θα ήθελαν να είχαν κάνει λιγότερο.

Τι τραγούδια άκουσες σήμερα;

Η αναφορά σε άλλες αισθήσεις, είναι συχνά ένας καλός τρόπος για να λάβετε μια απάντηση. Η μουσική μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για παιδιά και εφήβους και είναι ένας καλός τρόπος για να τα βοηθήσετε να βγουν από το καβούκι τους και να μιλήσουν. Μπορείτε να προσαρμόσετε ξανά την ερώτηση στο “τι βιβλίο διάβασες;” ή “τι παιχνίδι έπαιξες;”, ανάλογα με τις προτιμήσεις του παιδιού.

Πώς θα περάσεις τη μέρα σου;

Αντί να ρωτήσετε πώς ήταν η μέρα του παιδιού σας, μπορείτε να δοκιμάσετε με κάτι λίγο πιο μελλοντικό. Είναι λίγο πιο εύκολο να πάρετε απάντηση σε μια τέτοια ερώτηση, από μια ερώτηση σχετικά με την ημέρα που μόλις πέρασε, καθώς το παιδί μπορεί να μην έχει μεγάλο αριθμό θεμάτων για να σας απαντήσει. Αντ’ αυτού θα σας αναφέρουν για πράγματα που ανυπομονούν να κάνουν (όπως ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου) είτε γι’ αυτά που φοβούνται (όπως ένα συγκεκριμένο μάθημα).

Ας ελπίσουμε ότι τα παιδιά θα απαντήσουν με ενθουσιασμό, λέγοντας “θα έχουμε μια καλή μέρα!” Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ερωτήσεις για να ξεκινήσετε μια καλή συνομιλία με το παιδί σας.

img
img