Img
Φιλίες μεταξύ παιδιών διαφορετικού φύλου

Φιλίες μεταξύ παιδιών διαφορετικού φύλου

Όπως λέει και το γνωμικό του Άγγλου ποιητή John Donne “κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, για να μπορεί εντελώς μόνος του”. Οι φίλοι είναι η επίκτητη οικογένειά μας – η φιλία δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε, αλλά μια σχέση που χτίζουμε. Ξεκινά τη στιγμή που συνειδητοποιούμε ότι έχουμε αμοιβαία ενδιαφέροντα, πεποιθήσεις και αξίες με ένα άλλο άτομο. Και παρόλο που οι διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν, σεβόμαστε αυτές τις διαφορές. Είναι μια σχέση όπου το φύλο, η φυλή, η κοινωνική τάξη  ή οτιδήποτε άλλο δεν έχει σημασία.

Οι φιλίες διαμορφώνονται συχνά κατά την παιδική ηλικία, και αυτή η μορφή φιλίας τυχαίνει να είναι πιο γνήσια από αυτή που έχουμε ως ενήλικες. Μεταξύ των παιδιών, δεν υπάρχουν προκαταλήψεις, εστιάζουν στη διασκέδαση και τις εμπειρίες του δεσμού που έχουν το ένα με το άλλο.

Τα παιδιά κάτω των τριών ετών αλληλεπιδρούν εύκολα με άλλα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για το φύλο του ατόμου με το οποίο αλληλεπιδρούν, αυτό που έχει σημασία είναι ότι και τα δύο έχουν το ίδιο ενδιαφέρον – το παιχνίδι. Ένα παιδί απολαμβάνει να παίζει με τους συνομηλίκους του ανεξαρτήτως φύλου. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, αρχίζει να αναγνωρίζει τις διαφορές των φύλων και να διαμορφώνει τις προτιμήσεις του.

Στην ηλικία των 5 ή 6 ετών, τα παιδιά περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους με συνομηλίκους του ίδιου φύλου. Με βάση αυτό, μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι τα παιδιά διαφορετικού φύλου θα προτιμούν το δικό τους φύλο για παρέα και όχι το αντίθετο, επειδή οι προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά τους δεν είναι παρόμοια. Αν και αυτό μπορεί να ισχύει εν μέρει, ωστόσο οι τρόποι παιχνιδιού των παιδιών έχουν περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές. Όταν τα αγόρια και τα κορίτσια παίζουν μαζί, πολλές από αυτές τις διαφορές αρχίζουν να εξαφανίζονται.

Οι φιλίες μεταξύ παιδιών διαφορετικού φύλου είναι αρκετά συχνές και κυρίως εκτός σχολείου, επειδή τα παιδιά μπορεί να είναι γείτονες ή επειδή οι οικογένειές τους είναι φίλοι. Μια φιλία παιδιών διαφορετικού φύλου είναι ιδιαίτερη γιατί τους δίνει την ευκαιρία να βιώσουν τα αμοιβαία ενδιαφέροντά τους καθώς και τις διαφορές τους, εμπλουτίζοντας έτσι τη ζωή ο ένας του άλλου.

Φιλίες μεταξύ παιδιών διαφορετικού φύλου

Πώς ωφελεί ένα παιδί μια φιλία διαφορετικού φύλου;

Οι φιλίες μεταξύ κοριτσιών και αγοριών είναι σημαντικές. Δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον εαυτό τους έξω από τα περιοριστικά σενάρια για το φύλο τους και, ιδανικά, να αμφισβητήσουν τα στερεότυπα. Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο προκαταλήψεις για το φύλο, είναι τόσο πολλές δε στα μέσα ενημέρωσης, που συχνά αδυνατούμε να τις προσέξουμε. Ωστόσο, τα παιδιά δεν γεννιούνται με αυτές τις ιδέες. Η ύπαρξη φιλίας σε παιδιά με διαφορετικό φύλο μπορεί να τα ωφελήσει με πολλούς τρόπους:

 • Τους δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους έξω από το δικό τους φύλο. Τα μεγαλύτερα παιδιά συνηθίζουν να παίζουν με αυτό που πιστεύουν ότι είναι πιο κατάλληλο για το φύλο τους. Τα ΜΜΕ δείχνουν ότι τα κορίτσια πρέπει να παίζουν με τις κούκλες και τα αγόρια με τα αυτοκίνητα, και αυτό είναι ένα κοινό στερεότυπο. Θα πρέπει τα παιδιά να μπορούν να ανακαλύψουν αυτό που τους αρέσει χωρίς το περιοριστικό σενάριο του φύλου τους και να επικεντρωθούν στη διασκέδαση και το δέσιμο.
 • Γίνονται πιο ευέλικτα στην επίλυση προβλημάτων. Τα παιδιά διαφέρουν μεταξύ τους με πολλούς τρόπους και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις διαφωνίες διαφέρει επίσης. Τα παιδιά πρέπει να εκτίθενται σε πολλούς τρόπους επίλυσης των διαφορών και να μάθουν να το παίρνουν αυτό στα σοβαρά από μικρή ηλικία. Οι φιλίες διαφορετικού φύλου βοηθούν τα παιδιά να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων και να φέρουν διαφορετικές ιδέες στο τραπέζι. Για παράδειγμα, κάποια παιδιά είναι πιθανό να συμμορφωθούν με τους κανόνες και άλλα είναι πιο διατεθειμένα να τους διαπραγματευθούν– οι οποίες είναι διαφορετικές στρατηγικές που μπορούν όμως να φέρουν καλά αποτελέσματα εάν χρησιμοποιηθούν μαζί.
 • Μαθαίνουν πώς να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Οι τρόποι συναισθηματικής έκφρασης μπορεί να διαφέρει μεταξύ των φύλων. Μια φιλία διαφορετικού φύλου, δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να είναι πιο ανοιχτά για τα συναισθήματά τους με άλλους ανθρώπους χωρίς να νιώθουν άβολα. Η πρακτική της έκφρασης των συναισθημάτων σε νεαρή ηλικία θα τα βοηθήσει να δημιουργήσουν υγιείς και θετικές σχέσεις καθώς μεγαλώνουν.
 • Μια φιλία με άτομο διαφορετικού φύλου βοηθά τα παιδιά να μάθουν, να κατανοήσουν και να αποδεχτούν τις διαφορές των άλλων σε νεαρή ηλικία και τα διδάσκει να συμπαραστέκονται και να σέβονται το άλλο φύλο.
 • Θα δημιουργήσουν πιο σωστές σχέσεις στην ενήλικη ζωή τους. Το να  έχουν φίλους διαφορετικού φύλου, επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν επιτυχημένες και ποικίλες στρατηγικές επικοινωνίας, προετοιμάζοντάς τα έτσι για τις φιλίες τους στην ενήλικη ζωή, επαγγελματικές συνεργασίες και ρομαντικές σχέσεις.

Πώς να υποστηρίξετε τη φιλία του παιδιού σας με το αντίθετο φύλο

Είναι επωφελές για τους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να δημιουργήσουν φιλίες με άτομα διαφορετικού φύλου. Ωστόσο, υπάρχουν και πράγματα που οι γονείς δεν μπορούν να κάνουν, όπως να αλλάξουν τα ενδιαφέροντα ή την προσωπικότητα του παιδιού τους – για παράδειγμα, από την εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια. Εάν το παιδί σας δεν αισθάνεται άνετα να κάνει νέους φίλους, τότε μην το πιέζετε γιατί αυτή η πίεση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο κτίζουν σχέσεις. Οι φιλίες δημιουργούνται μέσω του μοιράσματος ενδιαφερόντων και συναισθημάτων και της αποδοχής των διαφορών. Εάν το παιδί σας έχει ήδη μια τέτοια φιλία, δείτε πώς μπορείτε να το υποστηρίξετε:

 • Μην κοροϊδέψετε ποτέ το παιδί σας για τις φιλίες του. Αντιμετωπίστε τους φίλους του παιδιού σας δίκαια. Το να κοροϊδεύετε το παιδί σας, ακόμα και σαν αστείο, θα το κάνει να φερθεί παράξενα και αδέξια με τους φίλους του. Αυτό μπορεί επίσης να το εμποδίσει να μοιραστεί τις εμπειρίες του μαζί σας στο μέλλον. Αντίθετα, κάντε το να νιώθει άνετα που είναι φίλος με οποιοδήποτε παιδί, αρκεί να γνωρίζετε ποιοι είναι οι φίλοι του. Αυτό θα διδάξει επίσης στο παιδί σας να σέβεται τις φιλίες των άλλων.
 • Μάθετε στο παιδί σας πώς να διαχειρίζεται τα πειράγματα. Μπορεί να μην πειράζετε εσείς το παιδί σας για τις φιλίες του, αλλά μπορεί να συμβεί έξω από το σπίτι σας ή όταν δεν είστε εσείς κοντά του. Είναι καλύτερα να προετοιμάσετε το παιδί σας με κάποιες απαντήσεις και να τις κάνετε εξάσκηση μαζί του. Εάν για παράδειγμα ρωτήσει κάποιος το παιδί σας αν του αρέσει κάποιος συγκεκριμένος φίλος ή φίλη του, το παιδί σας θα μπορούσε να απαντήσει: «Μου αρέσουν όλοι οι φίλοι μου γιατί είναι όλοι τους ξεχωριστοί για μένα». Τα παιδιά μπορεί να γίνουν σκληρά και να συνεχίσουν τα πειράγματα, γι’ αυτό είναι καλύτερα να εκπαιδεύσετε το παιδί σας να μην τα ακούει και να τα αγνοεί.
 • Εξηγήστε στο παιδί σας τι είναι σωστό και υγιές. Κάντε συζητήσεις για το τι είναι σωστό στις φιλίες. Μιλήστε για την αξία και τη σημασία της φιλίας. Μάθετέ του ότι οι φίλοι μοιράζονται πράγματα και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον. Τα παιδιά είναι ικανά να κατανοήσουν αυτά τα νοήματα, απλά βεβαιωθείτε ότι θα είναι μια ανάλαφρη συζήτηση και ότι δεν θα αισθανθούν ότι τα επιπλήττετε.
 • Σταματήστε να γενικεύετε. Τα παιδιά μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν εικόνες για το τι είναι κατάλληλο για κορίτσια ή για αγόρια, όπως π.χ. «τα αγόρια αθλούνται και τα κορίτσια παίζουν με τα κουζινικά τους». Αντίθετα, κάντε το παιδί σας να καταλάβει ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και ελεύθερο να επιλέξει αυτό που του αρέσει περισσότερο. Βοηθήστε το παιδί σας να ανακαλύψει τα δικά του ενδιαφέροντά και υποστηρίξτε τις δικές του επιλογές παιχνιδιών και δραστηριοτήτων.
 • Κάντε ένα κάλεσμα. Αφήστε το παιδί σας να προσκαλέσει φίλους του και προτείνετε κάποιες δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν μαζί. Αυτό βοηθά τα παιδιά να δένονται μεταξύ τους και να αισθάνονται πιο άνετα με παιδιά του αντίθετου φύλου.
 • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει και άλλους φίλους. Οι φίλοι έρχονται και φεύγουν και ίσως το παιδί σας είναι πιο κοντά με έναν συγκεκριμένο φίλο παρά με άλλους. Μια φιλία με παιδί διαφορετικού φύλου μπορεί να είναι εύθραυστη επειδή η πίεση από τους συνομηλίκους του ίδιου φύλου αυξάνεται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να καλλιεργήσει και τις άλλες φιλίες του, για να έχει και άλλους φίλους να μιλήσει σε περίπτωση που μια συγκεκριμένη φιλία τελειώσει και αισθανθεί πληγωμένο.

Τα παιδιά θα γίνουν ενήλικες και θα χρειαστεί να εργαστούν και να δημιουργήσουν σχέσεις με διαφορετικούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων ατόμων διαφορετικού φύλου. Βοηθώντας το παιδί σας να έχει μια θετική φιλία με άλλα παιδιά διαφορετικού φύλου, θα το προετοιμάσετε για τις μελλοντικές καταστάσεις της ζωής. Η απόκτηση φίλων εξαρτάται από το παιδί σας – όχι από εσάς, αλλά ως γονιός μπορείτε να του μιλήσετε για τη σημασία της διαφορετικότητας και της αποδοχής, να του διδάξετε να παρατηρεί τις διαφορές των άλλων και να τις αντιμετωπίζει με σεβασμό. Δημιουργείστε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου το παιδί σας μπορεί να παίξει και να εργαστεί  με τους συνομηλίκους του και αφήστε το να εξερευνήσει διάφορα είδη φιλίας ενώ το καθοδηγείτε πάντα και το υποστηρίζετε.

img
img