Img
7 πράγματα που θα πρέπει μια κόρη να μάθει από τον μπαμπά της

7 πράγματα που θα πρέπει μια κόρη να μάθει από τον μπαμπά της

Όλες οι κόρες έχουν πολλές απορίες και πολλά να μάθουν από τους μπαμπάδες τους. Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολες ή άβολες μπορεί να είναι αυτές οι απορίες, είναι καλό να τις έχουν. Θα ήταν πολύ χειρότερο αν σταματούσαν να κάνουν ερωτήσεις, καθώς πιθανότατα θα σήμαινε ότι ψάχνουν κάπου αλλού για τις απαντήσεις. Πολλές μελέτες αναφέρουν τη σημασία του ρόλου του πατέρα στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς και των προσδοκιών που έχουν οι κόρες τους σε μερικές από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα πάρουν καθώς μεγαλώνουν.

Για να είναι σημαντικός ο ρόλος σας θα πρέπει να απαντάτε στις ερωτήσεις της κόρης σας αλλά και να την μαθαίνετε πράγματα.

Εδώ ακολουθούν 7 πράγματα που θα πρέπει να μάθει η κόρη σας από εσάς.

1. Η κόρη σας θα πρέπει να μάθει ότι μπορεί να βασίζεται σε εσάς

Η κόρη σας, στην πορεία της ζωής της, θα δεχθεί από τους ανθρώπους κάθε είδους υποσχέσεις. Κάποιοι θα της υποσχεθούν πράγματα που δεν θα είναι ικανοί να εκπληρώσουν, ενώ άλλοι θα έχουν κρυφές προθέσεις πίσω από τις υποσχέσεις τους. Σαν πατέρας θα πρέπει εσείς να κρατάτε πάντα τις υποσχέσεις σας. Πρέπει να είναι σίγουρη ότι θα είστε πάντα εκεί για εκείνη, έτοιμος να την ακούσετε, να παλέψετε για αυτήν και κάποιες φορές να τη βοηθήσετε να κουβαλήσει κάποια «βαριά φορτία».

7 πράγματα που θα πρέπει μια κόρη να μάθει από τον μπαμπά της

2. Η κόρη σας χρειάζεται να της μάθετε ότι η τελειότητα είναι μύθος

Τα κορίτσια στο παρελθόν, συνήθιζαν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τις γυναίκες που έβλεπαν στα σόου, σε εξώφυλλα περιοδικών ή σε διαφημιστικές καμπάνιες. Σήμερα μετρούν τον εαυτό τους ανάλογα με τα πολλά φίλτρα των social media. Η κόρη σας χρειάζεται να της δείξετε πώς λειτουργούν τα φίλτρα σε ιστότοπους όπως το Instagram και το TikTok και να της μάθετε ότι είναι άσκοπο να συγκρίνει τον εαυτό της με βάση αυτές τις πολύ επεξεργασμένες εικόνες. Πάνω απ’ όλα, χρειάζεται να της μάθετε ότι η αξία της είναι πολύ πιο πάνω από το πόσα “likes” και πόσα “follows” θα κερδίσει στα social media.

3. Η κόρη σας χρειάζεται να της μάθετε ότι είναι όμορφη

Κάποιοι θα πουν στην κόρη σας ότι είναι όμορφη με βάση μια επιφανειακή ματιά στην εξωτερική της εμφάνιση. Άλλοι θα την αποκαλέσουν όμορφη απλά για να προσπαθήσουν να την εκμεταλλευτούν. Με το να είσαι αυτός, που χωρίς κάποιο άλλο κίνητρο, αναγνωρίζει την ομορφιά της ψυχής της, τα ταλέντα της και την εμφάνισή της, βοηθάς την κόρη σου να ορίσει την ομορφιά ως μια ιδιότητα που ήδη κατέχει, παρά ως κάτι που χρειάζεται να αποκτήσει για να πετύχει.

4. Η κόρη σας χρειάζεται να της μάθετε πώς να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες

Η κόρη σας γνωρίζει ότι όλοι περνούν δύσκολες στιγμές. Το ξέρει γιατί το έχει αντιμετωπίσει στη ζωή της, αλλά έχει δει και τους τρόπους με τους οποίους εσείς αντιμετωπίζετε τις αντιξοότητες. Όταν θα θέλει να τα παρατήσει, θα πρέπει να σας έχει δει να ζητάτε βοήθεια, ώστε να μην φοβάται να κάνει κι αυτή το ίδιο. Όταν δεν είναι σίγουρη για το τι πρέπει να κάνει σε μια δύσκολη κατάσταση, θα στηρίζετε στο δικό σας παράδειγμα παρά σε οποιουδήποτε άλλου.

5. Η κόρη σας πρέπει να μάθει ότι είναι σημαντικό να κάνει μεγάλα όνειρα

Η κόρη σας κάνει όνειρα για τη ζωή της και για το μέλλον της. Αν και είναι απίθανο να μετατραπεί σε γοργόνα ή να αποκτήσει ένα μαγικό ραβδάκι, πολλά από τα όνειρά της αξίζει να τα στοχεύσει. Ως πατέρας της, θα πρέπει να είστε πρόθυμος να ακούσετε τα όνειρά της και να την ενθαρρύνετε όπου είναι εφικτό. Έχοντας την υποστήριξή σας για στήριγμα, αυτό θα της δώσει αυτοπεποίθηση να δοκιμάσει νέα πράγματα χωρίς να φοβάται το αποτέλεσμα.

6. Η κόρη σας χρειάζεται να της μάθετε πώς να αναλαμβάνει την ευθύνη όταν κάνει λάθος

Όλοι μας κάνουμε κακές επιλογές και λάθη. Η κόρη σας θα συναντήσει πολλούς ανθρώπους που θα σπεύσουν να της υπενθυμίσουν τις φορές και τους τρόπους που έκανε λάθη. Χρειάζεται να της δείξετε πως να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις δικές της αποτυχίες αλλά επίσης να της μάθετε ότι ακόμα και σε αυτές τις στιγμές είναι αξιαγάπητη.  Έχοντας τη σιγουριά ότι την αγαπάτε πραγματικά, η κόρη σας θα αναλάβει πιο γρήγορα την ευθύνη όταν τα έχει μπερδέψει. Θα είναι επίσης πιο πρόθυμη να προσπαθήσει ξανά την επόμενη φορά.

7. Η κόρη σας θα πρέπει να μάθει για τις υγιείς σχέσεις από εσάς

Η κόρη σας πάντα σας παρακολουθεί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον τρόπο που σχετίζεστε με τους άλλους ανθρώπους. Παρακολουθεί τη σχέση σας με τη μητέρα της, τις φιλίες σας και τον τρόπο που συμπεριφέρεστε στους γονείς σας. Οι μεγάλες και μικρές πράξεις αγάπης που δείχνετε στους άλλους έχουν αντίκτυπο στην καρδιά της κόρης σας. Αυτός είναι ο λόγος που τα κορίτσια βγαίνουν συχνά με άντρες που τους θυμίζουν τον πατέρα τους. Όταν δείχνετε προτερήματα όπως ειλικρίνεια, τιμιότητα, ακεραιότητα, ευγένεια, σεβασμό και φροντίδα για τους άλλους, η κόρη σας είναι το πιο πιθανό να περιμένει τα ίδια και στις δικές της σχέσεις.

img
img