Img
6 τρόποι για να μάθετε το παιδί σας να έχει θετική αντίληψη για το σώμα του

6 τρόποι για να μάθετε το παιδί σας να έχει θετική αντίληψη για το σώμα του (για παιδιά έως 5 ετών)

Η θετική αντίληψη για το σώμα του και η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική για την ανάπτυξη ενός παιδιού. Ως γονείς, μπορείτε να ξεκινήσετε τις σχετικές συζητήσεις ήδη από το νηπιαγωγείο και δείτε πως.

Όλα τα σώματα είναι διαφορετικά και αυτό είναι φυσιολογικό και όμορφο! Υπάρχουν πολλά υγιή σχήματα και μεγέθη και τρόποι για να βελτιστοποιήσετε την υγεία σας με οποιοδήποτε βάρος. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένα προβλήματα υγείας που συνοδεύουν την παχυσαρκία, το υπερβολικό βάρος ή το υπερβολικό αδυνάτισμα, αλλά είναι επίσης ζωτικής σημασίας να εξισορροπήσετε αυτές τις ανησυχίες σας με τη θετική αντίληψη για κάθε σώμα.

Το να αισθάνεστε καλά με το σώμα σας είναι το κλειδί για να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας. Η θετική αντίληψη και η αυτοπεποίθηση για το σώμα, καθώς και η εστίαση στη λειτουργικότητά του και όχι στην εμφάνιση μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας σε όλη του τη ζωή. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, από την άλλη πλευρά, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως η κατάθλιψη, το άγχος και οι διαταραχές στη διατροφή.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά αρχίζουν να μιλούν για θέματα που αφορούν το σώμα τους από την ηλικία των 5 ετών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να ξεκινούν αυτές τις συζητήσεις από πιο νωρίς. Οι ειδικοί προτείνουν απλούς τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να δημιουργήσουν μια θετική αντίληψη στα παιδιά για το σώμα τους ακόμα και πριν να ξεκινήσουν το νηπιαγωγείο.

Μάθετε στα παιδιά το σώμα τους

Ενθαρρύνετε το μικρό σας παιδί προσχολικής ηλικίας, να γνωρίσει το σώμα του. Οι γονείς μπορούν να αρχίσουν να κατονομάζουν τα μέρη του σώματος – χέρια, πόδια, δάχτυλα, μύτη, μάτια κλπ, ήδη από τους 6 μήνες στα μωρά.

Μέχρι την ηλικία του 1 έτους, ξεκινάει μια βασική κατανόηση του σώματός τους στα παιδιά και θα πρέπει να τα ενθαρρύνετε να δείχνουν και να ονομάζουν κάποια μέλη τους.

Καθώς τα παιδιά αρχίζουν να μεγαλώνουν λίγο, οι ειδικοί προτείνουν ο γονέας να σταθεί με το παιδί μπροστά από έναν καθρέφτη και να πει πράγματα όπως: “Πού είναι τα αυτιά σου;” και στη συνέχεια να πει: “Τι είναι τα αυτιά σου;”, “Τα αυτιά σου είναι καταπληκτικά, σε βοηθούν να ακούς”. Λάβετε υπόψη σας ότι τα παιδιά συνήθως αρχίζουν να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη μεταξύ 15 και 24 μηνών. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τα σωστά ονόματα όταν συζητάτε και όχι παρατσούκλια όπως “πιπί” ή “μεμέ” που υποδηλώνουν έμμεσα ότι υπάρχει κάτι ντροπιαστικό.

Δώστε προτεραιότητα στην υγεία και όχι στο βάρος

Η θετική αντίληψη και στάση απέναντι στο σώμα  πρέπει να αφορά περισσότερο την υγεία και την ευεξία παρά το βάρος και την εμφάνιση και είναι σημαντικό να το γνωρίζουν αυτό τα παιδιά. Δεν υπάρχει κάποιο μέγεθος, σχήμα ή βάρος που να ισοδυναμεί με πρότυπο ομορφιάς. Η εστίαση σε υγιή μηνύματα όπως αυτό είναι το κλειδί, όπως και το μέτρο. Αποφύγετε τις συζητήσεις σχετικά με τους κανόνες διατροφής και τι δεν επιτρέπεται να φάνε τα παιδιά. Αντ’ αυτού, δώστε τους το πρότυπο μιας ισορροπημένης διατροφής, που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, ενώ παράλληλα δείξτε τους πώς να μοιράζουν σωστά τα γεύματα, τα σνακ και τα επιδόρπια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να είναι δραστήρια

Η σωματική δραστηριότητα συμβαδίζει με την καλή υγεία και τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να βρίσκουν δραστηριότητες που τους αρέσουν από μικρή ηλικία. Αυτό συμβάλλει στο να εμπεδώσουν το μήνυμα ότι η άσκηση είναι ευχάριστη. Οι οικογένειες που κάνουν την κίνηση και την άσκηση μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας, είναι πιο πιθανό να μεγαλώσουν παιδιά που θα ασκούνται τακτικά και θα νιώθουν άνετα με το σώμα τους.

Προσπαθήστε να μην αναφέρεστε στην άσκηση ως έναν τρόπο για να χάσετε κιλά. Τα παιδιά που αναγκάζονται να γυμνάζονται για να χάσουν βάρος, όχι μόνο θα μάθουν να περιφρονούν την άσκηση, αλλά θα μάθουν να μισούν και το σώμα τους. Αποφύγετε επίσης τα πειράγματα για το βάρος σε οποιαδήποτε μορφή, τα οποία, όπως δείχνουν οι έρευνες, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους, βουλιμία ή ακραία μέτρα για να μειώσουν το βάρος τους.

Ακόμα κι αν δεν είναι εύκολη η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, στην εποχή μας πια υπάρχουν ευτυχώς απλοί τρόποι όπως π.χ. στο διαδίκτυο, για να ασκηθείτε μαζί με τα παιδιά σας στο σπίτι και αυτό να είναι και διασκεδαστικό.

Κάντε “υγιείς” συζητήσεις για το φαγητό

Εάν το παιδί σας έχει θέματα με το φαγητό, είναι σημαντικό το οικογενειακό σας τραπέζι να μην γίνει πεδίο μάχης, αλλά ένα ασφαλές μέρος για συζήτηση. Γεμίστε το τραπέζι σας με τρόφιμα που είναι θρεπτικά και μιλήστε στο παιδί σας γιατί είναι σημαντικό να τρώει λαχανικά και φρούτα με τα γεύματά του. Για παράδειγμα, πείτε στο παιδί σας ότι τα λαχανικά και τα φρούτα δίνουν στον οργανισμό του ενέργεια για να παίζει, να έχει καλή διάθεση και ότι θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί σωστά και να είναι υγιές. Χρησιμοποιήστε απλούς όρους που μπορούν να κατανοήσουν τα μικρά παιδιά.

Οργανώστε τα τρόφιμα που καταναλώνει η οικογένειά σας σε τρεις ομάδες, “τα πάντα”, “τα μερικές φορές” και “τα σπάνια”. Η κατηγορία “τα πάντα” είναι τα υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα που καταναλώνετε σε καθημερινή βάση, όπως πρωτεΐνες, σαλάτες και λαχανικά. Η ομάδα “τα μερικές φορές” μπορεί να είναι πράγματα όπως το φαγητό που παραγγέλνετε από έξω. Όσο για την κατηγορία “τα σπάνια”, συμπεριλάβετε τα πατατάκια, μια σοκολάτα, ένα ντόνατ ή το παγωτό. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι η κατηγορία “τα σπάνια” μπορεί να είναι τρόφιμα που έχουν ωραία γεύση αλλά είναι πλούσια σε ζάχαρη ή λιπαρά και δεν είναι υγιεινά για τον οργανισμό τους.

Διόρθωση της παραπληροφόρησης

Η έκθεση ενός παιδιού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς είναι αναπόφευκτη, ειδικά στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι σημαντικό να ελέγχετε και να διορθώνετε την παραπληροφόρηση σχετικά με το φαγητό, την άσκηση, το σώμα τους και τους άλλους ανθρώπους. Ενημερώστε τα παιδιά σας ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να κρίνονται από το βάρος τους, είτε είναι υπέρβαροι είτε λιποβαρείς, όπως ακριβώς δεν πρέπει να κρίνονται επειδή μπορεί να έχουν σωματικές αναπηρίες ή ακόμη και διαφορετικό χρώμα δέρματος.

Μάθετε στα παιδιά σας ότι όλα τα σώματα είναι καλά σώματα, ώστε να μην μάθουν να κατακρίνουν τον εαυτό τους όταν υστερούν από τα δήθεν κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς, γεγονός που μπορεί να τα οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές.

Δώστε τους το καλό παράδειγμα

Ως γονιός το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προωθήσετε τη θετική αντίληψη του μικρού παιδιού σας για το σώμα του, είναι να γίνεται εσείς το παράδειγμά του. Είναι ύψιστης σημασίας να δείξετε στα παιδιά σας ότι σεβόσαστε τους εαυτούς σας γι’ αυτό που είστε και εκτιμάτε τους άλλους ανθρώπους ανεξάρτητα από την εμφάνισή τους. Μην ξεχνάτε ότι τα μικρά παιδιά μιμούνται αυτά που βλέπουν και ακούνε. Η παρακολούθηση της δικής σας γλώσσας για το σώμα σας και την εμφάνιση των άλλων είναι σημαντική για την ανάπτυξη της στάσης του παιδιού σας σχετικά με την εικόνα του σώματός του. Το να αποδέχεστε τον εαυτό σας οποιαδήποτε στιγμή, όπως κι αν φαίνεστε, είναι το καλύτερο για το παιδί σας.

Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό; Επικεντρωθείτε σε απλά πράγματα, όπως το να αποπνέετε μια θετική στάση όταν φοράτε μαγιό ή όταν ντύνεστε. Οποιοδήποτε μήνυμα τους μεταδώσετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, μέχρι να χάσετε βάρος, το μόνο που θα πετύχει, είναι να δείξετε στα παιδιά ότι δεν πιστεύετε ότι είστε αρκετά καλοί και τελικά να αναρωτηθούν κι εκείνα αν είναι αρκετά καλά για οτιδήποτε.

img
img