Img
5 εμπειρίες που πληγώνουν περισσότερο τα παιδιά του γυμνασίου

5 εμπειρίες που πληγώνουν περισσότερο τα παιδιά του γυμνασίου

«Δεν θυμάμαι καν τι είπα», μου έλεγε πρόσφατα η φίλη μου η Άννα. Μιλούσε για μια διαμάχη που είχε με την καλύτερή της φίλη στο γυμνάσιο. Ήταν και οι δύο πολύ δημοφιλείς στους συμμαθητές τους. Η Άννα παραπονιόταν για κάτι όταν ξαφνικά, η φίλη της φώναξε: «Φτάνει! Δεν θέλω να είμαι πια φίλη σου!» Και κάπως έτσι τελείωσε η φιλία τους. Η φίλη της πήρε τους συμμαθητές τους με το μέρος της και μια κίνηση κατά της Άννας εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την τάξη της. Ήταν γι’ αυτήν μια μοναχική χρονιά γεμάτη με επικριτικά σχόλια.

Ευτυχώς για την Άννα, η οικογένειά της μετακόμισε σε άλλη γειτονιά στο τέλος της σχολικής χρονιάς και έτσι μπόρεσε να ξεκινήσει από την αρχή. Αλλά αυτή η εμπειρία την σημάδεψε βαθιά και την επηρέασε για πολλά χρόνια. Γενικά, το γυμνάσιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της εφηβείας, γεμάτο αβεβαιότητα και στεναχώρια.

Σαν γονείς, μπορείτε να κάνετε πολλά για να ανακουφίσετε τη στεναχώρια τους, αλλά θα πρέπει να είστε πάντα σε επιφυλακή για τα προβλήματα που προκύπτουν.

5 εμπειρίες που πληγώνουν περισσότερο τα παιδιά του γυμνασίου

Αναφέρουμε 5 εμπειρίες που πληγώνουν περισσότερο τα παιδιά του γυμνασίου.

1. Το να είναι ένα παιδί απομονωμένο

Το γυμνάσιο είναι η απόλυτη μεταβατική περίοδος για τα παιδιά. Όλα αλλάζουν, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεών τους. Οι φιλίες τους αρχίζουν να αλλάζουν και τα παιδιά του γυμνασίου έχουν περιορισμένη ικανότητα να σκέφτονται τα συναισθήματα ενός άλλου ατόμου. Έτσι, όταν αρχίσουν να αισθάνονται διαφορετικά για έναν φίλο τους, μπορεί να κόψουν τη φιλία τους απότομα. Μπορεί να νιώσουν απομόνωση, ειδικά όταν αποκλείονται ομαδικά από τους συμμαθητές τους, όπως συνέβη στη φίλη μου την Άννα.

Πως να βοηθήσετε; Να είστε υπομονετικοί, στοργικοί, παρόντες και να κατανοείτε πόσο δύσκολη είναι αυτή η περίοδος για τα παιδιά σας.

2. Το να εκφοβίζουν ένα παιδί (Bullying)

To bullying είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό πείραγμα μεταξύ των παιδιών και το επίπεδο του τραύματος που δημιουργείται σε ένα παιδί είναι πολύ μεγαλύτερο. Ο εκφοβισμός κάνει τα παιδιά του γυμνασίου να αισθάνονται ανίσχυρα, αδύναμα, απομονωμένα, αδέξια και χτυπημένα ακόμα, με συνέπειες που μπορεί να διαρκέσουν για δεκαετίες.

Πώς να βοηθήσετε: Να επέμβετε με κάθε τρόπο. Μην υποθέτετε ότι το παιδί σας δεν θα ασκήσει εκφοβισμό ποτέ. Ψάξτε για σημάδια ότι δέχεται εκφοβισμό και να είστε προνοητικοί όταν συζητάτε μαζί του για αυτό. Εάν καταλάβετε ότι το παιδί σας όντως δέχεται bullying κάντε ό,τι μπορείτε για να το προστατέψετε.

3. Το να κοροϊδεύουν ένα παιδί

Αυτή είναι μια περίοδος τεράστιας αβεβαιότητας. Οι μαθητές του γυμνασίου δεν ξέρουν ακόμα ποιοι είναι, το σώμα τους αλλάζει, νιώθουν άβολα και αβέβαια για τον εαυτό τους. Το να κοροϊδεύουν λοιπόν τα παιδιά αυτή την περίοδο είναι το πιο οδυνηρό και τους δημιουργεί μια τεράστια ανασφάλεια και έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Πώς να βοηθήσετε: Να μη συμμετέχετε με κανένα τρόπο στα πειράγματα και στις κοροϊδίες. Να είστε για αυτά το ασφαλές λιμάνι τους και πάντα να τα ενθαρρύνετε.

4. Το να παρεξηγούν ένα παιδί

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά, δεν ξέρουν πραγματικά ποιοι είναι και σίγουρα δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν σωστά. Έτσι εύκολα μπορεί να παρεξηγηθούν και αυτό είναι ανησυχητικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι χαρακτηρίζουν τους μαθητές του γυμνασίου αντιπαθητικούς και δύστροπους, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι είναι παιδιά που έχουν μεγάλη ανάγκη για φροντίδα από τους ενήλικες.

Πώς να βοηθήσετε: Ακούστε τα παιδιά σας με προσοχή και προσπαθήστε να κατανοήσετε τις προτιμήσεις τους, τις δυσκολίες τους και τα προβλήματά τους.

5. Καθυστερημένη ή πρώιμη σωματική ανάπτυξη

Στην περίοδο του γυμνασίου, τα παιδιά έχουν ένα σώμα που αλλάζει και αυτό είναι αρκετά δύσκολο. Όταν η σωματική τους ανάπτυξη καθυστερεί, νιώθουν ότι υστερούν από τους φίλους. Είναι σαν να έχουν περάσει όλοι οι φίλοι τους σε μια νέα φάση και αυτά να έχουν κολλήσει στην παιδική ηλικία. Αλλά και όταν αυτά έχουν μια πρώιμη σωματική ανάπτυξη σε σχέση με τους φίλους τους νιώθουν περίεργα και ότι είναι εκτεθειμένα μπροστά σε όλους.

Πώς να βοηθήσετε: Μην κοροϊδεύετε τις σωματικές τους αλλαγές ή την έλλειψή τους. Να είστε διακριτικοί όταν τους μιλάτε για αυτά τα θέματα και να τα καθησυχάζετε ότι είτε λίγο πιο νωρίς είτε λίγο πιο αργά, θα βρεθούν κι αυτά στο ίδιο στάδιο σωματικής εξέλιξης με τα άλλα παιδιά.

img
img