4 Τρόποι αντιμετώπισης ενός θυμωμένου έφηβου
Οι έφηβοι βιώνουν ένα κύμα συναισθημάτων και εσωτερικής αγωνίας. Ο κόσμος τους αλλάζει, κατακλύζονται από ορμόνες και βρίσκονται στη διαδικασία να διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους. Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν κυκλοθυμία, άγχος, κατάθλιψη και κυρίως, θυμό. Αυτός ο θυμός συχνά στρέφεται εναντίον των γονιών τους. Εκδηλώνουν απέναντι στους γονείς τους ψυχρότητα καθώς κλείνονται και απομονώνονται. Μερικές φορές γίνονται άμεσα επιθετικοί χτυπώντας πόρτες, φωνάζοντας και βρίζοντας. Το να γνωρίζετε πώς να το χειριστείτε αυτό κάνει τη διαφορά. Ακολουθούν 4 τρόποι για να αντιμετωπίσετε έναν θυμωμένο έφηβο.

1. Αφήστε το
Αν προσπαθείτε να πολεμάτε με τα πάντα, τότε θα πολεμάτε συνέχεια. Πρέπει να μάθετε να αφήνετε τις μάχες που δεν έχουν σημασία. Να τις επιλέγετε με σύνεση. Μην αισθάνεστε την ανάγκη να βάζετε τους εφήβους σας στη θέση τους για όλα τα θέματα, αλλιώς θα δυσανασχετούν όλο και περισσότερο. Αυτό είναι δύσκολο, ειδικά αν είστε τελειομανής, αλλά το να τσακώνεστε για τα πάντα, αυτό θα τους απομακρύνει από κοντά σας. Πρέπει να δοκιμάσουν στην πράξη κάποια από αυτά που τους έχετε μάθει και να βιώσουν κάποιες φυσικές συνέπειες. Είναι θεμιτό να διδαχτούν από την ίδια τη ζωή και με τον δύσκολο τρόπο σε ορισμένες περιπτώσεις.

2. Εξαλείψτε το καύσιμο
Σκεφτείτε τον θυμό του εφήβου σας σαν μια φωτιά που μαίνεται. Το πρόβλημα με τους περισσότερους γονείς είναι ότι καταλήγουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Αν ο έφηβός σας αντιδρά σε μια κατάσταση με πολλά συναισθήματα, αυτό μπορεί να σας κάνει να εκνευριστείτε, οπότε να απαντήσετε με φωνές για να κλείσετε το θέμα. Αυτό απλά κάνει την κατάσταση χειρότερη. Να είστε όσο πιο ήρεμοι και ψύχραιμοι μπορείτε. Απομακρυνθείτε για λίγο αν χρειαστεί. Βέβαια είναι πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε, σωστά; Αλλά το να μιλάτε ήρεμα είναι σαν να βγάζετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από το δωμάτιο. Δεν θα σβήσει απαραίτητα τη φωτιά, αλλά θα την εμποδίσει να εξαπλωθεί.

3. Συναντήστε τους στα μισά του δρόμου
Πολλές φορές οι γονείς δεν το παραδέχονται ότι μπορεί να κάνουν λάθος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν έχουν μια δυναμική αντιμετώπιση από την πλευρά του εφήβου τους. Κάνει τους γονείς να θέλουν να επιμείνουν στην άποψή τους, ακόμη κι όταν ξέρουν ότι το έφηβο παιδί τους έχει μάλλον δίκιο. Οι έφηβοι δεν διαφέρουν σε αυτό. Προσπαθήστε να κατανοήσετε μέχρι κάποιο βαθμό την άποψή τους, δώστε τους την επιβεβαίωση ότι τους ακούτε πραγματικά και μετά ασχοληθείτε με τη στάση και τη συμπεριφορά τους.

4. Να είστε υπομονετικοί
Οι έφηβοι βρίσκονται σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους, αλλά μπορούν να μπουν στη θέση ενός γονέα. Οι αλλαγές, η ορμονική ανισορροπία και το περιβάλλον τους ανάμεσα στους συνομηλίκους τους, που ίσως να είναι και εχθρικό, μπορούν να χαρακτηριστούν ως αρνητικοί παράγοντες. Όλα αυτά εύκολα θα έκαναν τον καθένα να θυμώσει, αλλά αν προσθέσετε και μια ασταθή οικογενειακή ζωή, η κατάσταση γίνεται εκρηκτική. Δώστε τους την αγάπη και τη φροντίδα που θα δείχνατε σε ένα φοβισμένο ζώο. Δείξτε τους κατανόηση και υπομονή.
