Img
12 Οφέλη από το αγκάλιασμα των παιδιών

12 Οφέλη από το αγκάλιασμα των παιδιών

Το να αγκαλιάζετε το παιδί σας έχει πολύ περισσότερα οφέλη από όσα θα μπορούσατε να συνειδητοποιήσετε. Μια αγκαλιά είναι ένα μυστικό όπλο. Έχει τη δύναμη να ηρεμεί έναν άνθρωπο και είναι και ένα εξαιρετικό μέσο για να δείξετε αγάπη και στοργή.

Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με στοργή, όπως μια αγκαλιά, τείνουν να έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή. Εν ολίγοις, οι αγκαλιές χρειάζονται για τη σωματική και ψυχική υγεία ενός παιδιού.

Αν θέλετε να κάνετε στο παιδί σας ένα καλά μελετημένο δώρο για μια ζωή, απλώς αγκαλιάστε το όταν το χρειάζεται.

Μπορεί να νομίζετε ότι η αγκαλιά είναι απλώς μια μορφή εκδήλωσης στοργής, αλλά θα εκπλαγείτε αν μάθετε πόσα πολλά οφέλη προσφέρει που ίσως δεν είχατε σκεφτεί. Διαβάστε παρακάτω για τα πολλά αποδεδειγμένα οφέλη της αγκαλιάς για εσάς και το παιδί σας.

1. Η αγκαλιά βελτιώνει τον δεσμό γονέα-παιδιού

Μια αγκαλιά από ένα άτομο που μας αρέσει βοηθά στην απελευθέρωση των ορμονών της «καλής διάθεσης», δηλαδή της ντοπαμίνης, της σεροτονίνης και της ωκυτοκίνης. Η απελευθέρωση αυτών των νευροδιαβιβαστών κάνει κάποιον χαρούμενο, χαλαρό και βελτιώνει τη διάθεση. Αυτό το αίσθημα ευτυχίας κάνει  το παιδί σας να θέλει να σας αγκαλιάζει περισσότερο, ενισχύοντας έτσι τον  μεταξύ σας δεσμό. Επίσης, η αγκαλιά βοηθά το παιδί σας να αναγνωρίζει τη μυρωδιά σας, κάτι που σας βοηθά να έρθετε πιο κοντά.

2. Η αγκαλιά αυξάνει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης

Τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, γνωστής και ως «ορμόνη της αγάπης», αυξάνονται κατά τη διάρκεια της αγκαλιάς. Αυτή η ορμόνη παίζει σημαντικό ρόλο στον δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού. Και επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, βελτιώνει την επούλωση των πληγών και μειώνει την  στεναχώρια.  Έτσι, την επόμενη φορά που το παιδί σας θα πληγωθεί, δώστε του μια σφιχτή αγκαλιά και ανακουφίστε τον πόνο του.

3. Το αγκάλιασμα σώζει την καρδιά

Η ηρεμιστική δράση της ωκυτοκίνης μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση σε υγιή επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι το να δίνετε στο παιδί σας μια ζεστή αγκαλιά είναι ένας ιδανικός τρόπος για να το ηρεμήσετε όταν είναι αναστατωμένο.

4. Η αγκαλιά κάνει κάποιον πιο έξυπνο

Η αισθητηριακή αφή κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής βοηθά στην υγιέστερη ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά. Αυτό συμβαίνει γιατί η αφή είναι η πρώτη αισθητηριακή διέγερση στα βρέφη.  Όταν αγκαλιάζετε το παιδί σας, η επαφή δέρμα με δέρμα διεγείρει τον εγκέφαλό του και το βοηθά να βιώσει τον κόσμο γύρω του. Μελέτες που διεξήχθησαν από παιδοψυχίατρους στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, υποδεικνύουν ότι τα παιδιά που γαλουχήθηκαν νωρίς στη ζωή από τις μητέρες τους έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο από εκείνα που δεν ανατράφηκαν καλά. Ο ιππόκαμπος είναι μια δομή του εγκεφάλου που παίζει κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση της μνήμης, της μάθησης και της αντίδρασης στο στρες. Καθώς η παιδική ηλικία είναι η περίοδος της ταχείας ανάπτυξης του εγκεφάλου, η αγκαλιά κάνει θαύματα στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του παιδιού σας. 

5. Η αγκαλιά ενισχύει την αυτοπεποίθηση

Το αγκάλιασμα  δίνει στα παιδιά την επιβεβαίωση ότι  η οικογένεια τα αγαπά και τα φροντίζει. Αυτό τα βοηθά τελικά να αναπτύξουν μια αισιόδοξη προοπτική για τη ζωή και βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους. 

6. Το αγκάλιασμα καταπολεμά το άγχος

Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες, μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος και κατάθλιψη. Την στιγμή της αγκαλιάς, η ωκυτοκίνη που απελευθερώνεται εξισορροπεί τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα σας και επιφέρει ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα, μειώνοντας έτσι το άγχος και το στρες. Τώρα ξέρετε τι πρέπει να κάνετε όταν το παιδί σας βρίσκεται σε μια άβολη κατάσταση.

7. Η αγκαλιά βοηθά στη μείωση του θυμού

Εάν το παιδί σας εκρήγνυται τον τελευταίο καιρό, μπορεί να σημαίνει ότι έχει  κάποια εσωτερικά συναισθήματα που δεν εκφράζει. Το αγκάλιασμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το ηρεμήσετε. Η ζωή γίνεται σκληρή μερικές φορές και ακόμη και εμείς οι ενήλικες τείνουμε να χάνουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας σε δύσκολες καταστάσεις. Για τα παιδιά είναι ακόμη πιο δύσκολο να ελέγξουν τα δικά τους.  Όταν τα αγκαλιάζετε κατά τη διάρκεια της συναισθηματικής τους αναταραχής, αυτό τα βοηθά να ηρεμήσουν και να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων τους.

8. Η αγκαλιά αυξάνει την ανθεκτικότητα

Υψηλές ποσότητες αδρεναλίνης και κορτιζόλης απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος όταν κάποιος είναι πολύ στρεσαρισμένος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, τα παιδιά  δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το άγχος, αφήνοντας έτσι την ένταση να συσσωρεύεται και αυτό μπορεί να τα οδηγήσει σε κατάθλιψη. Οι αγκαλιές, από την άλλη πλευρά, απελευθερώνουν ωκυτοκίνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης και αυξάνει την ανθεκτικότητα στα παιδιά.

9. Η αγκαλιά διδάσκει ενσυναίσθηση

Η επαφή που γίνεται κατά τη διάρκεια της αγκαλιάς λειτουργεί ως συναισθηματική γέφυρα ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας. Δίνοντάς του σφικτές αγκαλιές συχνά, του μαθαίνετε να αναγνωρίζει τα συναισθήματα των άλλων. Μια αγκαλιά βοηθά το παιδί σας να συνδεθεί μαζί σας συναισθηματικά, κάτι που είναι το θεμέλιο για ενσυναίσθηση και αγάπη.

10. Η αγκαλιά κάνει καλό στην υγεία

Η αγκαλιά δεν είναι μόνο καλή για την πνευματικήθ αλλά και για τη σωματική υγεία. Το αγκάλιασμα είναι ένα ενισχυτικό του ανοσοποιητικού. Η ελαφρά πίεση που προκαλείται στο στήθος κατά την αγκαλιά βοηθά στην τόνωση του θύμου αδένα. Αυτός ο αδένας ρυθμίζει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, κρατώντας μακριά τις λοιμώξεις.

11. Η αγκαλιά βοηθά στη σωματική ανάπτυξη

Το να αγκαλιάζετε το παιδί σας  είναι απαραίτητο για τη σωστή σωματική του ανάπτυξη και βελτίωση.Το σωματικό άγγιγμα κατά τη διάρκεια της αγκαλιάς διεγείρει τις αισθήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους βοηθούν στη σωστή σωματική ανάπτυξη.Μελέτες έχουν δείξει ότι το σωματικό άγγιγμα με τη μορφή ,φροντίδας καγκουρό, βοηθά στην τόνωση της ανάπτυξης στην περίπτωση των χαμηλού βάρους μωρών και ότι τα παιδιά που στερούνται αυτό το σωματικό άγγιγμα δεν φτάνουν στην δυνητικό τους  επίπεδο ανάπτυξης.

12. Η αγκαλιά κάνει κάποιον χαρούμενο

Όλες οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της αγκαλιάς δίνουν χαρά και στα δύο μέρη. Μια αγκαλιά από ένα αγαπημένο πρόσωπο είναι τόσο χαλαρωτική όσο κάθε πρακτική διαλογισμού. Δίνει ένα αίσθημα ζεστό, ανακουφιστικό και την αίσθηση της ασφάλειας.     Η αίσθηση εμπιστοσύνης που δίνει αυτή η απλή πράξη θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου. Θα σας κάνει να νιώσετε ότι όλα είναι καλά σε αυτόν τον κόσμο. Αυτός και μόνο είναι ένας αρκετός λόγος για να αγκαλιάζετε το παιδί σας.

img
img