Img
10 Tips που θα βοηθήσουν τους μπαμπάδες και τις κόρες να παραμείνουν κοντά

10 Tips που θα βοηθήσουν τους μπαμπάδες και τις κόρες να παραμείνουν κοντά

Η εφηβεία μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος για τους μπαμπάδες και τις κόρες τους. Καθώς τα κοριτσάκια γίνονται νεαρές γυναίκες, μπορεί να είναι δύσκολο για τους μπαμπάδες να καταλάβουν πώς ταιριάζουν μεταξύ τους.

Οι ρόλοι των γονιών αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Όταν οι κόρες είναι μικρές, η δουλειά των μπαμπάδων είναι να τις προστατεύουν σωματικά και συναισθηματικά, αλλά καθώς μεγαλώνουν, ο ρόλος των μπαμπάδων γίνεται περισσότερο συμβουλευτικός.

Πρόκειται για μια σημαντική μετάβαση και για τους δύο γονείς, η οποία όμως μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους μπαμπάδες, οι οποίοι συχνά παίρνουν το μήνυμα ότι πρωταρχικό ρόλο έχουν να είναι “υπεύθυνοι” για να διορθώνουν τα προβλήματα όταν προκύπτουν και να προστατεύουν τις κόρες τους, ειδικά όταν τα πρώτα ραντεβού μπαίνουν στο παιχνίδι.

Ακολουθούν 10 συμβουλές που θα βοηθήσουν τους μπαμπάδες και τις κόρες να αντιμετωπίσουν τις αναπόφευκτες αλλαγές που έρχονται με την εφηβεία και να παραμείνουν κοντά κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής  και συχνά πολυτάραχης  περιόδου.

1. Να είστε καλός ακροατής

Όταν τα παιδιά είναι μικρά είναι σημαντικό να είστε καθοδηγητικοί. Μην τρέχετε! Μην αγγίζετε. Μείνετε κοντά. Όμως, καθώς τα κορίτσια μεγαλώνουν και αρχίζουν να αναζητούν περισσότερη ανεξαρτησία, η δουλειά των μπαμπάδων αλλάζει. Αντί να παίρνετε αποφάσεις γι’ αυτά, είναι προτιμότερο να τα καθοδηγήσετε στο να παίρνουν έξυπνες αποφάσεις για τον εαυτό τους.

Είναι φυσικό να θέλετε να κρατάτε την κόρη σας ασφαλή, αλλά όταν πρόκειται να διατηρήσετε μια στενή σχέση, αυτό που ήταν προστατευτικό και απαραίτητο όταν ήταν παιδί μπορεί να αρχίσει να φαίνεται καταπιεστικό και να γίνει πηγή μεγάλης έντασης. Αντ’ αυτού, θα πρέπει οι μπαμπάδες να εξασκούνται στο να ακούνε και όχι στο να κάνουν διαλέξεις.

Το να συζητάτε μαζί για τα προβλήματα, αντί να προσφέρετε στην κόρη σας απλώς μια έτοιμη λύση, θα τη βοηθήσει να νιώθει πιο άνετα όταν προστρέχει σε εσάς με τα προβλήματά της και θα τη βοηθήσει να αναπτύξει σημαντικές δεξιότητες κριτικής σκέψης που θα χρησιμοποιεί σε όλη της τη ζωή. Όταν απομακρυνθείτε από τη προστασία και τη διευθέτηση των προβλημάτων, τότε μπορείτε να επικεντρωθείτε στην ακρόαση, την κατανόηση και την σωστή καθοδήγηση. Αυτό είναι που χρειάζονται πραγματικά τα παιδιά και ειδικά οι έφηβοι.

2. Συζητήστε, μην βάζετε κανόνες

Φυσικά, η υιοθέτηση μιας νέας, λιγότερο αυταρχικής προσέγγισης δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε όλους τους κανόνες. Αλλά ακόμη και στον καθορισμό των ορίων, υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να πουν τι είναι πιο σημαντικό για αυτά, ώστε να επέλθει κάποια συμφωνία μεταξύ σας. Όταν θέτετε κάποιους κανόνες εκ των προτέρων, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, ότι όταν προκύπτουν ζητήματα δεν θα υπάρχουν αμφιβολίες και οι συζητήσεις σας θα είναι πιο ξεκάθαρες και ήρεμες τη δεδομένη στιγμή. Είναι φυσιολογικό για τα κορίτσια στην εφηβεία να δοκιμάζουν τα όρια της ανεξαρτησίας τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουν και δεν χρειάζονται και τη δική σας καθοδήγηση.

3. Να δίνετε γενναιόδωρα τον έπαινο

Όταν τα κορίτσια βρίσκονται στη δίνη της εφηβείας, μπορεί να φαίνεται ότι δεν μετρά και πολύ η γνώμη σας, όμως στην πραγματικότητα έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Η εφηβεία είναι ναρκοπέδιο όσον αφορά την αυτοπεποίθηση. Καθώς τα κορίτσια μεγαλώνουν, οι μαμάδες είναι εκείνες που αναλαμβάνουν το προβάδισμα στις προσωπικές συζητήσεις και στην προσφορά υποστήριξης και ενθάρρυνσης και οι μπαμπάδες συχνά καταλήγουν να μένουν σε δεύτερη μοίρα. Μην είστε αυτός ο τύπος μπαμπά. Τα κορίτσια χρειάζονται θετική ανταπόκριση και από τους δύο γονείς, ειδικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους. Δώστε στην κόρη σας να καταλάβει ότι είστε περήφανος γι’ αυτήν και όχι μόνο λέγοντάς της ότι είναι όμορφη, αν και αυτό είναι επίσης σημαντικό!

Ο έπαινος για την εξυπνάδα, τη δημιουργικότητα, την καλοσύνη ή την αίσθηση του χιούμορ της, θα τη βοηθήσει να χτίσει και να διατηρήσει την αυτοπεποίθησή της σε μια εποχή που μπορεί να εστιάζει υπερβολικά στην εμφάνιση. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι δεν είναι μόνο οι μεγάλες νίκες ή τα άριστα που αξίζουν την επιβράβευση. Ο έπαινος για τα επιτεύγματα είναι σπουδαίος, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να επαινέσετε τη σκληρή δουλειά και τη γενναιότητα που χρειάζεται για να δοκιμάσει και να επιμείνει σε νέα πράγματα, ειδικά σε αυτά στα οποία δεν είναι ιδιαίτερα καλή.

4. Αφήστε την να αναλάβει το τιμόνι όταν πρόκειται για ποιοτικό χρόνο

Δημιουργείστε μια σχέση μαζί της ως προς τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητές της. Η κουβεντούλα στο δρόμο προς ή από το σχολείο είναι ωραία, αλλά για να δημιουργήσετε μια αληθινή σχέση, πρέπει να εμπλακείτε με τα πράγματα που την ενδιαφέρουν. Το να δείχνετε ενδιαφέρον για τα πράγματα που της αρέσουν δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να ακούτε μαζί την αγαπημένη της μουσική, να παρακολουθείτε μαζί της μια τηλεοπτική σειρά ή να πηγαίνετε μαζί μια βόλτα με το ποδήλατο. Το σημαντικό είναι ότι αφήνοντάς την να αναλάβει το τιμόνι, της δείχνετε ότι εκτιμάτε τα ενδιαφέροντά της και ότι βρίσκετε έναν πεδίο όπου μπορείτε και οι δύο να διασκεδάσετε.

5. Να είστε σύμμαχος

Ρεαλιστικά, υπάρχουν κάποια θέματα των κοριτσιών που οι μπαμπάδες δεν μπορούν να καταλάβουν πλήρως. Αυτά μπορεί να είναι φαινομενικά απλά πράγματα: Η αγάπη για ένα συγκρότημα αγοριών, ή ένα πυτζάμα πάρτι μεταξύ κοριτσιών, η σωματική ανάπτυξη, όπως η περίοδος ή οι αλλαγές στο μέγεθος του σουτιέν. Μπορεί όμως να είναι πιο σύνθετες και ενοχλητικές εμπειρίες, όπως η σεξουαλική παρενόχληση. Αν η κόρη σας βιώνει κάτι που δεν εμπίπτει στις δικές σας αρμοδιότητες, μην πανικοβάλλεστε και μην αποτραβηχτείτε.

Αντιθέτως, δείξτε την υποστήριξή σας κάνοντας ό,τι μπορείτε: Για παράδειγμα, αν ντρέπεται να αγοράσει σερβιέτες, πείτε της ότι εσείς δεν ντρέπεστε και ότι θα τις αγοράσετε εσείς ευχαρίστως – δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεται για την περίοδο. Αν βιώνει σεξουαλική παρενόχληση ή αντιμετωπίζει κάποιου είδους εκφοβισμό, μην υποβαθμίζετε ή αδιαφορείτε για τα συναισθήματά της. Αντίθετα, προσφέρετε υποστήριξη, δίνοντάς της να καταλάβει ότι, την παίρνετε πολύ στα σοβαρά και είστε πρόθυμοι να την ακούσετε όποτε σας χρειαστεί.

Και όταν αναγνωρίζετε τα συναισθήματά της, βάλτε τελεία και όχι κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι η υποστήριξή σας δεν ακολουθείται από κριτική. Για παράδειγμα, πείτε: «Αυτό πρέπει να ήταν πολύ δύσκολο για σένα, το καταλαβαίνω», όχι «καταλαβαίνω ότι αυτό ήταν κάτι που σε αναστάτωσε, αλλά μήπως είσαι υπερβολικά ευαίσθητη;».

6. Γίνετε πρότυπο υγιών σχέσεων

Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής των κοριτσιών που το πιθανότερο είναι να δημιουργήσουν κάποιες ρομαντικές σχέσεις με αληθινούς συντρόφους. Συνήθως αυτές οι σχέσεις της εφηβείας, είναι επιπόλαιες, οπότε είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε στην κόρη σας για το τι είναι – και τι δεν είναι – μέρος μιας υγιούς σχέσης. Όμως, όλες οι συμβουλές του κόσμου δεν θα έχουν καμία σημασία, αν εσείς λέτε ένα πράγμα και εκείνη βλέπει κάτι άλλο στο σπίτι. Συντονιστείτε στον τρόπο με τον οποίο εσείς και η σύντροφός σας συμπεριφέρεστε μεταξύ σας, ακόμη και σε στιγμές που δεν αφορούν άμεσα τα παιδιά σας. Για παράδειγμα: Υποστηρίζετε τη γυναίκα σας όταν δοκιμάζει νέα πράγματα ή όταν έχει μια κακή μέρα; Την ακούτε με ενδιαφέρον ή την αποπαίρνετε όταν έχει μια ιδέα; Όταν η κόρη σας βλέπει ότι είστε ένας υποστηρικτός σύντροφος τότε θα δείξει εμπιστοσύνη και στην υποστήριξη που δείχνετε σε αυτήν.

7. Προσοχή στη γλώσσα που χρησιμοποιείτε

Τα κορίτσια αναζητούν από τους μπαμπάδες τους στοιχεία για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι άνδρες στις σχέσεις τους, αλλά προσέχουν επίσης πώς μιλάτε για τις γυναίκες. Μπορεί να δείχνετε σεβασμό και ενθάρρυνση όταν μιλάτε στη σύζυγο και την κόρη σας και σε γυναίκες που βρίσκονται στον περίγυρό σας, αλλά αν συνηθίζετε να μιλάτε για άλλες γυναίκες με ασέβεια ή σεξιστικό τρόπο, το ακούει κι αυτό. Αν κάνετε σχόλια για τα γυναικεία σώματα ή χρησιμοποιείτε τη λέξη “κορίτσι” ως υποτιμητικό π.χ. “Ρίχνει τη μπάλα σαν κορίτσι” – μπορεί η κόρη σας να θεωρήσει ότι πιστεύετε πως τα κορίτσια δεν είναι ικανά ή ότι περιμένετε από αυτήν πράγματα στα οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Το να φροντίζετε να χρησιμοποιείτε γλώσσα που υποστηρίζει τις γυναίκες (και να αποφεύγετε τη γλώσσα που τις υποτιμά) είναι ένας ισχυρός τρόπος για να δώσετε στην κόρη σας να καταλάβει ότι πιστεύετε πως τα κορίτσια είναι εξίσου έξυπνα και ικανά με τα αγόρια και ότι έχει την αποδοχή σας για αυτό που ακριβώς είναι.  Επίσης ο τρόπος που μιλάτε θέτει ένα πρότυπο για το πώς θα πρέπει να της συμπεριφέρονται και οι άλλοι άνδρες στη ζωή της, από τους φίλους της μέχρι τους εργοδότες της.

8. Προσοχή στα “ζόρικα” θέματα

Όταν πρόκειται για θέματα όπως το σεξ ή το αλκοόλ, οι μπαμπάδες μπορεί να μπουν στον πειρασμό να επιβάλουν την τάξη, αλλά το να αφήσετε την κόρη σας να αναλάβει τα ηνία και να τη βοηθήσετε να συζητήσει τα πράγματα – αντί να της κάνετε παρατηρήσεις – είναι πιο αποτελεσματικό και βοηθάει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για καλύτερη και πιο σταθερή επικοινωνία μεταξύ σας. Μπορεί να έχετε την επιθυμία να ηγηθείτε της συζήτησης, αλλά αυτό που πρέπει να σκεφτείτε είναι πού θα οδηγήσετε την κόρη σας; Συνήθως μακριά από το να νιώσει άνετα να απευθυνθεί ξανά σε εσάς.

Ομοίως, οι μπαμπάδες πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με το πότε – και πώς – προσεγγίζουν τις βαριές συζητήσεις. Το να μετατρέψετε σημαντικά θέματα σε μια μεγάλη, εφάπαξ συζήτηση ή να απαιτήσετε να κάνετε μια σοβαρή συζήτηση όταν δεν είναι έτοιμη, θα γυρίσει μπούμερανγκ.  Αντ’ αυτού, θα πρέπει να κρατάτε μια συζήτηση ανοιχτή, ώστε να ξέρει η κόρη σας, ότι μπορεί να μιλήσει για ένα θέμα όποτε νοιώθει έτοιμη γι’ αυτό. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να την ακούσετε χωρίς να την κρίνετε. Είναι αποδεκτό να έχετε τη γνώμη σας, αλλά όχι να την εκφράζετε με επικριτικό τρόπο γιατί αυτό θα βάλει ένα τοίχο μεταξύ σας. Ο στόχος είναι να δημιουργήσετε ένα κλίμα που η κόρη σας θα νοιώθει άνετα και ασφαλής να σας μιλήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Τέλος, πείτε στην κόρη σας ότι δεν πειράζει να υπάρχουν κάποια θέματα – η σεξουαλικότητα, για παράδειγμα – που προτιμά να συζητήσει με κάποιον άλλο. Πείτε για παράδειγμα “Αν θέλεις να μιλήσεις στη μαμά για το πώς νιώθεις, αυτό είναι απολύτως οκ. Απλά θέλω να είμαι σίγουρος ότι μιλάς σε κάποιον και ότι είμαι εδώ αν με χρειαστείς”.

9. Δείξτε την αγάπη σας

Όταν τα κορίτσια είναι μικρά, οι περισσότεροι μπαμπάδες τις παίρνουν γαϊδουράκι στην πλάτη, κάνουν αγκαλιές πριν τον ύπνο ή δίνουν μεγάλες αγκαλιές με φιλιά. Αλλά η έναρξη της εφηβείας μπορεί να κάνει τη σωματική στοργή να μοιάζει μπερδεμένη και φορτική. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους μπαμπάδες να αισθάνονται αμήχανα ή να μην είναι σίγουροι για το τι είναι κατάλληλο, αλλά είναι σημαντικό να μην καταργήσετε τη στοργή σας. Όταν οι αγκαλιές μετατρέπονται ξαφνικά σε φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, τα κορίτσια μπορεί να ανησυχούν ότι οι μπαμπάδες ντρέπονται για τις κόρες τους που το σώμα τους αλλάζει ή, ακόμα πιο ακραίο, ότι επειδή πέρασαν στην εφηβεία δεν τις αγαπούν το ίδιο πλέον.

Ο τρόπος με τον οποίο δείχνετε την αγάπη σας θα αλλάξει προφανώς (μια 14χρονη δεν πρόκειται να κάθεται στην αγκαλιά σας) και αυτό είναι εντάξει, αλλά τα έφηβα κορίτσια χρειάζονται στοργή από τους μπαμπάδες τους, όπως ακριβώς και όταν ήταν μικρά.

10. Επικεντρωθείτε σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό

Το να δείχνετε  στην έφηβη κόρη σας πόσο σημαντική είναι για εσάς, μπορεί να αποτελέσει τεράστια πηγή αυτοεκτίμησης γι’ αυτήν σε μια περίοδο που η ταυτότητά της μπορεί να είναι εύθραυστη. Και αυτό είναι κάτι που θα κουβαλάει μαζί της για το υπόλοιπο της ζωής της. Αφήστε την κόρη σας να ξέρει ότι ακόμα και όταν δεν συμφωνείτε με όλες τις αποφάσεις της (ή εκείνη με τις δικές σας) ότι την αγαπάτε και θα την αγαπάτε πάντα, κάθε στιγμή για το υπόλοιπο της ζωής της, ό,τι κι αν συμβεί.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει επίσης το άρθρο μας «7 πράγματα που θα πρέπει να μάθει μια κόρη από τον μπαμπά της»

https://happykidsradio.gr/learn/7-pragmata-poy-tha-prepei-mia-kori-na-mathei-apo-ton-mpampa-tis/

img
img