Img
10 tips για να αναθρέψετε σωστά ένα αγόρι

10 tips για να αναθρέψετε σωστά ένα αγόρι

Η ανατροφή ενός συνειδητοποιημένου και ολοκληρωμένου αγοριού μπορεί να είναι πρόκληση. Μερικά αγόρια αργούν να αποκτήσουν κοινωνικές συμπεριφορές, ενδιαφέρονται περισσότερο για τα βιντεοπαιχνίδια ή τα Transformers παρά για τους ανθρώπους. Κάποια είναι ατίθασα σε σημείο που δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν.

Σας προτείνουμε 10 tips για να βοηθήσετε το γιό σας να γίνει ένα χαρούμενο και ολοκληρωμένο άτομο:

1. Δώστε του κάποια αρμοδιότητα

Το να ακολουθεί κάποιος οδηγίες και να ολοκληρώνει εργασίες είναι δεξιότητες που συχνά αργούν να αναπτυχθούν στα αγόρια. Η εξάσκηση βοηθάει σε αυτό. Ζητήστε από το αγόρι σας όταν είναι νήπιο, να σας φέρει ένα κουτάλι για να ανακατέψετε το μείγμα για τις τηγανίτες. Αναθέστε στο αγόρι σας του δημοτικού σχολείου, μια καθημερινή εργασία όπως να βοηθήσει στη φροντίδα του κατοικίδιου ζώου σας.

Το αίσθημα ευθύνης θα του χρησιμεύσει σημαντικά και στο σχολείο και η ζωή σας στο σπίτι θα κυλήσει επίσης πιο ομαλά.

2. Αφήστε τον να εκφράσει τα συναισθήματά του

Ακόμα και στη σύγχρονη εποχή μας, τα αγόρια αναμένεται συχνά να συγκρατούν τα δάκρυά τους και να καταπίνουν τον θυμό τους, ενώ τα κορίτσια έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στα συναισθήματά τους. Όταν ο γιος σας αναστατώνεται, αφήστε τον να εκφραστεί, αρκεί να μην είναι καταστροφικός ή εντελώς εκτός ελέγχου.

Στη συνέχεια, μόλις ανακτήσει τον έλεγχο των συναισθημάτων του, μπορείτε να του μιλήσετε για το τι αισθάνεται και γιατί. Βοηθήστε τον να κατονομάσει τα συναισθήματά του, είτε είναι πληγωμένος, είτε λυπημένος, είτε θυμωμένος.

3. Προσφέρετέ του άφθονη σωματική στοργή

Μελέτες έχουν παρατηρήσει ότι οι μαμάδες και οι μπαμπάδες έχουν λιγότερη σωματική επαφή με τα αγόρια απ’ ό,τι με τα κορίτσια, μια τάση που ξεκινά από τη νηπιακή ηλικία. Όμως τα κορίτσια δεν είναι τα μόνα που χρειάζονται αγκαλιά και χάδια. Οι αγκαλιές από τη μαμά και τον μπαμπά θα βοηθήσουν το γιο σας να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά.

Καθώς τα αγόρια μεγαλώνουν, είναι πιθανό να αποφεύγουν τις αγκαλιές και τα φιλιά από τους γονείς τους, ιδίως όταν υπάρχουν φίλοι γύρω τους. Αλλά ακόμα κι αν λένε ότι δεν τα θέλουν, εξακολουθούν να χρειάζονται εξίσου τη στοργή. Έτσι, ίσως χρειαστεί να δώσετε στο γιο σας χαϊδέματα και αγκαλιές με τρόπους που είναι λίγο πιο πονηροί όπως μια γρήγορη αγκαλιά όταν δεν είναι κανείς τριγύρω, ένα τρίψιμο στην πλάτη ενώ φτιάχνετε κάτι μαζί στην κουζίνα.

4. Μην προσπαθήσετε να του κατεβάσετε τις ψηλές στροφές

Τα αγόρια συνήθως έχουν πολλή ενέργεια, η οποία μπορεί να συσσωρευτεί αν δεν έχουν αρκετές ευκαιρίες να τρέξουν, να σκαρφαλώσουν και να εκτονωθούν. Απλά φροντίστε να υπενθυμίζετε στο γιο σας ότι υπάρχουν στιγμές και μέρη -στην τάξη, για παράδειγμα- όπου θα πρέπει να περάσει σε χαμηλότερη ταχύτητα.

5. Μην ανησυχείτε αν δεν συμπεριφέρεται αρκετά “αρρενωπά”

Ακόμα και οι σκληροί πατεράδες έχουν μια ευαίσθητη πλευρά (εκείνοι που είναι σωστοί τουλάχιστον).  Ένα μικρό αγόρι που του αρέσει να αγκαλιάζει τα λούτρινα ζωάκια του αναπτύσσει δεξιότητες που θα του χρησιμεύσουν και στην ενήλικη ζωή του.

6. Δώστε του ευκαιρίες να βελτιώσει τις κοινωνικές του δεξιότητες

Τα περισσότερα αγόρια δεν δημιουργούν στενές προσωπικές φιλίες τόσο εύκολα όσο τα κορίτσια. Είναι πιο πιθανό να παίζουν σε ομάδες και να διεκδικούν την ηγεσία. Βοηθήστε το γιο σας να ενισχύσει τις φιλίες με κάθε φίλο του, οργανώνοντάς του ραντεβού για παιχνίδι και ενθαρρύνοντάς τον να μοιράζεται τα παιχνίδια του, να χρησιμοποιεί τους καλούς του τρόπους και γενικά να παίζει όμορφα με τα άλλα παιδιά.

7. Κάντε τη μουσική μέρος της ζωής του

Η εξάσκηση σε ένα μουσικό όργανο μπορεί να δώσει στο γιο σας μια πολύτιμη αίσθηση ολοκλήρωσης. Μελέτες δείχνουν ότι τα μαθήματα μουσικής μπορούν επίσης να ενισχύσουν τις δεξιότητες σκέψης ενός μικρού παιδιού και να βελτιώσουν τη μνήμη του.

Αν ο γιος σας προτιμάει τις ομαδικές δραστηριότητες, μια παιδική χορωδία μπορεί να αποτελέσει μια διασκεδαστική μουσική δραστηριότητα. Ένα άλλο πλεονέκτημα: Οι χορωδίες εξασκούνται μαζί σε κάποιο χώρο, οπότε δεν θα χρειαστεί να του επιβάλλετε πολύ συχνά την εξάσκηση στο σπίτι. Το να τον πηγαίνετε σε συναυλίες ή μουσικό θέατρο είναι μια άλλη επιλογή, αν το επιθυμεί.

8. Ενθαρρύνετε τα ενδιαφέροντά του, ακόμη και αν δεν είναι “αγορίστικες” δραστηριότητες

Αν ο γιος σας θέλει να κάνει μαθήματα χορού, οι φίλοι του μπορεί να τον πειράξουν, πράγμα που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Αλλά αν εμφυσήσετε στον γιο σας μια ισχυρή αίσθηση αυτοπεποίθησης και τον ενθαρρύνετε να αποδέχεται τις διαφορές των άλλων ανθρώπων, θα του είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσει τυχόν πειράγματα.

Έτσι, αν θέλει να κάνει μαθήματα χορού, αφήστε τον. Άλλωστε, του χρόνου μπορεί κάλλιστα να θέλει να παίξει ποδόσφαιρο αντί για χορό.

9. Συμμετέχετε στο σχολείο του

Μιλήστε τακτικά με τους δασκάλους του γιου σας για να μάθετε τα δυνατά και αδύνατα σημεία του στην τάξη. Ενημερώστε τους επίσης για το ποια πιστεύετε εσείς ότι είναι τα δυνατά του σημεία. Παρακολουθήστε τις σχολικές εργασίες του στο σπίτι (χωρίς να τις κάνετε εσείς) και ενθαρρύνετέ τον να διαβάζει ή τουλάχιστον να ακούει την αφήγηση μιας ιστορίας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

10. Επιβραβεύστε τα θετικά

Η “αγορίστικη” συμπεριφορά, ακόμη και όταν δικαιολογείται λόγω ηλικίας, μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τους ενήλικες και τα αγόρια συνήθως δέχονται πολλές παρατηρήσεις και επιπλήξεις στο σχολείο και στο σπίτι σαν αποτέλεσμα. Τα αγόρια (τουλάχιστον στις μικρές ηλικίες) τραβάνε τη μεγαλύτερη προσοχή στην τάξη αλλά αρνητικά τις περισσότερες φορές.

Τι μπορείτε να κάνετε; Όποτε είναι δυνατόν, προσπαθήστε να πιάνετε στιγμές που ο γιός σας “είναι καλός”. Δώστε του να καταλάβει ότι εκτιμάτε τις προσπάθειές του να αποκτήσει αυτοέλεγχο και να διοχετεύσει την ενέργειά του σε δραστηριότητες που είναι εποικοδομητικές και ανταποδοτικές και να τον επιβραβεύεται γι’ αυτό.

img
img