Img
10 tips για να αναθρέψετε ένα κορίτσι με αυτοπεποίθηση

10 tips για να αναθρέψετε
ένα κορίτσι με αυτοπεποίθηση

Τα κορίτσια συνήθως ξεκινούν τη ζωή τους με φόρα. Είναι οι πρώτες που μιλούν, οι κοινωνικές πεταλουδίτσες, οι αριστούχες μαθήτριες. Αλλά κάπου ανάμεσα στην προσχολική ηλικία και το γυμνάσιο, ένα συνονθύλευμα  κοινωνικών πιέσεων, μεγαλύτερων προσδοκιών στην τάξη και αντιφατικών μηνυμάτων από την κοινωνία (π.χ. “Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς – αλλά μην τραβάς πολύ την προσοχή”, “Μπορείς να γίνεις ό,τι θέλεις, αλλά το να είσαι όμορφη είναι η πρώτη σου προτεραιότητα”) μπορεί να κάνει τα κορίτσια να μείνουν πίσω στο σχολείο τους ή να χάσουν τη σπιρτάδα τους.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση και την ανθεκτικότητα της κόρης σας για τα απαιτητικά χρόνια που έρχονται:

1. Ενθαρρύνετέ την να διεκδικεί

Μάθετε στην κόρη σας να εκφράζει τις ανάγκες της στους ενήλικες και να υπερασπίζεται τη θέση της απέναντι στους συνομηλίκους της. Αν ένα άλλο παιδί είναι κακό μαζί της, ενθαρρύνετέ την να πει “δεν μου αρέσει ο τρόπος που μου μιλάς”.

2. Να είστε συγκεκριμένοι στις φιλοφρονήσεις σας

Όταν λέτε στην κόρη σας πόσο έξυπνη είναι, σημαίνει πολύ περισσότερα αν χρησιμοποιείτε συγκεκριμένα παραδείγματα. Πείτε της “Έχεις πολύ καλή μνήμη” ή “Πω πω, σίγουρα ξέρεις τα πάντα για τους δεινόσαυρους”.

3. Κάντε τους επαίνους σας να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Μια μαθήτρια της τρίτης δημοτικού γνωρίζει ότι δεν είναι μουσική ιδιοφυΐα ή η καλύτερη καλλιτέχνης στον πλανήτη, αλλά θα το εκτιμήσει αν παρατηρήσετε τη βελτίωσή της από τον ένα μήνα στον άλλο και την επαινέσετε γι’ αυτό.

4. Βοηθήστε την να καταλάβει γιατί μερικές φορές μένει στην απ’ έξω

Εξηγήστε στην κόρη σας ότι αν δεν την καλούν σε κάθε πάρτι γενεθλίων ή να συμμετάσχει σε κάθε παιχνίδι με σχοινάκι, αυτό δεν σημαίνει προσβολή. Εξηγήστε της ότι όταν ένα άλλο παιδί λέει “Δεν μπορείς να γίνεις φίλη μου”, το πιθανότερο είναι ότι έχει να κάνει περισσότερο με την κακή διάθεση αυτού του παιδιού παρά με την κόρη σας.

5. Ενθαρρύνετε την επάρκειά της

Μην βιάζεστε να βοηθήσετε την κόρη σας με τις σχολικές εργασίες ή τις δουλειές του σπιτιού. Αν σας ζητήσει βοήθεια, πείτε της να το προσπαθήσει πρώτα για μερικά λεπτά ακόμα μόνη της.

6. Ενθαρρύνετέ την να αθλείται αν το επιθυμεί

Τα κορίτσια έχουν περισσότερες αθλητικές επιλογές από ποτέ. Αν θέλει να κάνει ρυθμική γυμναστική ή να παίξει ποδόσφαιρο, δώστε της την ευκαιρία να δοκιμάσει και να ανακαλύψει τι είναι ικανή να κάνει. Μην αποφασίζετε εσείς ποια αθλήματα είναι κατάλληλα γι’ αυτήν, μπορεί να το καταλάβει μόνη της.

7. Μην κάνετε υποθέσεις για τα δυνατά και αδύνατα σημεία της.

Το γεγονός ότι το παιδί σας είναι κορίτσι δεν σημαίνει ότι θα δυσκολευτεί με τα μαθηματικά ή ότι θα είναι άριστη στις εκθέσεις. Επίσης, δεν σημαίνει ότι δεν θα θέλει να πάει για ψάρεμα ή να δοκιμάσει να παίξει στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 4 Χ 4. Ακολουθήστε τις υποδείξεις της για να καλλιεργήσετε με τον καλύτερο τρόπο τα δυνατά της σημεία και να εργαστείτε για τη βελτίωση των αδυναμιών της.

8. Ενθαρρύνετε την υγιή εικόνα του σώματός της

Όταν ρωτάει το αναπόφευκτο “Είμαι όμορφη;” απαντήστε της με ένα ενθουσιώδες ναι! Όταν επαινείτε την εμφάνισή της, προσπαθήστε να τονίζετε και τις πράξεις της: “Ήσουν τόσο χαριτωμένη στη γυμναστική σήμερα” ή “Τα μάτια σου έλαμπαν  πραγματικά πάνω στη σκηνή”.

Είναι επίσης χρήσιμο για τα μεγαλύτερα κορίτσια να τους τονίζετε ότι τα μοντέλα στα περιοδικά δεν μοιάζουν με τα πραγματικά κορίτσια ή τις πραγματικές γυναίκες και ότι οι φωτογραφίες τους αλλοιώνονται με photoshop για να φαίνονται πιο αδύνατες και πιο αψεγάδιαστες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

9. Προετοιμάστε την για τις διακρίσεις μεταξύ των φύλων

Ακόμη και σήμερα, κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα κορίτσια δεν μπορούν να κάνουν κάποια πράγματα που μπορούν τα αγόρια. Αν παρατηρήσετε την κόρη σας να παρακολουθεί τηλεοπτικές εκπομπές ή ταινίες όπου τα κορίτσια μένουν στο παρασκήνιο ενώ τα αγόρια σώζουν την κατάσταση, επισημάνετέ το και μιλήστε της για το πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα στην αληθινή ζωή.

10. Επισημάνετέ της θετικά γυναικεία πρότυπα

Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία, όταν παρακολουθείτε τις ειδήσεις στην τηλεόραση ή στο internet, ή διαβάζετε την εφημερίδα, για να επισημάνετε στην κόρη σας ότι οι γυναίκες πολιτικοί, αθλητικογράφοι, γιατροί, αθλήτριες κλπ, μπορούν να κάνουν τα πάντα.

Η ανάγνωση βιβλίων με δυνατούς γυναικείους χαρακτήρες είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να της περάσετε την ιδέα χωρίς να κάνετε διαλέξεις. Αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε αρκετά τέτοια βιβλία, ρωτήστε σε μια βιβλιοθήκη όπου μπορούν να σας κάνουν και συστάσεις για σχετικά βιβλία ή συμβουλευτείτε ένα κατάλληλο site με προτεινόμενα βιβλία.

img
img