fbpx
Cloud

Προστασία των παιδιών από τον ήλιο

Προστασία των παιδιών από τον ήλιο

Όταν τα παιδιά βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, είναι σημαντικό να προστατεύετε το δέρμα τους για να αποτρέψετε το μελάνωμα και τη βλάβη του δέρματος από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να διασκεδάσουν στον ήλιο με ασφάλεια.

Γιατί είναι σημαντική η αντηλιακή προστασία;

Όλοι χρειαζόμαστε λίγη έκθεση στον ήλιο. Όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο, το σώμα μας παράγει βιταμίνη D, η οποία βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο για πιο δυνατά και υγιή οστά. Χρειάζεται μόνο λίγος χρόνος έκθεσης στον ήλιο για τους περισσότερους ανθρώπους ώστε να πάρουν τη βιταμίνη D που χρειάζονται (αν και οι περισσότερες ανάγκες σε βιταμίνη D θα πρέπει να καλύπτονται με υγιεινή διατροφή ή/και συμπληρώματα διατροφής).

Η υπερβολική έκθεση, χωρίς προστασία, στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV), μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα και τα μάτια, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και καρκίνο του δέρματος. Ακόμη και νεαρά άτομα στην ηλικία των 20 ετών, κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος.

Πώς δημιουργούνται τα ηλιακά εγκαύματα;

Ο ήλιος εκπέμπει φως στη γη και μέρος αυτού του φωτός αποτελείται από αόρατες ακτίνες UV. Όταν αυτές οι ακτίνες φτάσουν στο δέρμα, προκαλούν μαύρισμα, κάψιμο και άλλες βλάβες του δέρματος.

  • Οι ακτίνες UVA προκαλούν γήρανση και ρυτίδες του και συμβάλλουν στη δημιουργία καρκίνου του δέρματος, όπως το μελάνωμα (η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος). Οι ακτίνες UVA περνούν εύκολα μέσα από το στρώμα του όζοντος, επομένως αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης μας στον ήλιο.
  • Οι ακτίνες UVB είναι επίσης επικίνδυνες, προκαλώντας ηλιακά εγκαύματα, καταρράκτη (θόλωμα του οφθαλμικού φακού) και επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Συμβάλλουν επίσης στον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα και σχετίζονται με σοβαρά ηλιακά εγκαύματα πριν από την ηλικία των 20 ετών.

Οι ακτίνες UV αντιδρούν με την χημική ουσία που βρίσκεται στο δέρμα και ονομάζεται μελανίνη. Ένα ηλιακό έγκαυμα δημιουργείται όταν η διάρκεια της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να προστατεύσει η μελανίνη του δέρματος. Ο κίνδυνος βλάβης αυξάνεται όσο μεγαλώνει η διάρκεια έκθεσης στον ήλιο, ιδίως τις ώρες που αυτός καίει περισσότερο. Το μαύρισμα είναι από μόνο του σημάδι βλάβης του δέρματος και δεν βοηθά στην προστασία του.

Ποιος χρειάζεται αντηλιακή προστασία;

Κάθε παιδί χρειάζεται αντηλιακή προστασία. Όσο πιο ανοιχτό είναι το φυσικό χρώμα του δέρματος κάποιου, τόσο λιγότερη μελανίνη έχει ώστε να απορροφά τις ακτίνες UV και να προστατεύεται. Όσο πιο σκούρο είναι το φυσικό χρώμα του δέρματος ενός ατόμου, τόσο περισσότερη μελανίνη έχει. Όμως, τόσο τα σκουρόχρωμα όσο και τα ανοιχτόχρωμα παιδιά χρειάζονται προστασία από τις ακτίνες UV, επειδή οποιοδήποτε μαύρισμα ή κάψιμο προκαλεί βλάβη στο δέρμα.

Ακολουθούν οι βασικοί τρόποι για την προστασία του παιδικού δέρματος:

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) συνιστά για όλα τα παιδιά – ανεξάρτητα από τον τόνο του δέρματός τους – να φορούν αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 ή μεγαλύτερο. Όποιο αντηλιακό κι αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι είναι ευρέως φάσματος (προστατεύει δηλαδή τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB) και εάν τα παιδιά βρίσκονται μέσα ή κοντά στο νερό, να φέρει την ένδειξη αδιάβροχο στο νερό. Βάλτε μια γενναιόδωρη ποσότητα στα παιδιά και επαναλάβετε συχνά.

Αποφύγετε τις πιο δυνατές ακτίνες της ημέρας

Προσπαθήστε να μείνετε στη σκιά όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός (συνήθως από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. στο βόρειο ημισφαίριο). Εάν τα παιδιά βρίσκονται στον ήλιο κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών, βάλτε τους ξανά και ξανά αντηλιακό – ακόμα κι αν παίζουν στην αυλή. Οι περισσότερες βλάβες από τον ήλιο προκαλούνται από την έκθεση σε αυτόν κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων και όχι από την παραμονή στην παραλία. Θυμηθείτε ότι ακόμη και τις συννεφιασμένες και δροσερές μέρες, οι ακτίνες UV φτάνουν στη γη. Αυτός ο «αόρατος ήλιος» μπορεί να προκαλέσει απροσδόκητα ηλιακά εγκαύματα και βλάβες στο δέρμα.

Καλυφθείτε από τον ήλιο

 Ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας του δέρματος είναι η κάλυψη. Για να βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα που φοράτε προσφέρουν αρκετή προστασία, βάλτε το χέρι σας από μέσα. Αν δεν μπορείτε να το δείτε, τότε είναι ασφαλή. Τα μωρά έχουν πιο λεπτό δέρμα και υπανάπτυκτη μελανίνη, έτσι το δέρμα τους καίγεται εύκολα. Η καλύτερη προστασία για μωρά κάτω των 6 μηνών είναι η σκιά, επομένως πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν το μωρό σας πρέπει να βρεθεί στον ήλιο, ντύστε το με ρούχα που καλύπτουν το σώμα και καπέλα με φαρδύ γείσο για να σκιάζουν το πρόσωπο. Εάν το μωρό σας είναι μικρότερο των 6 μηνών και εξακολουθεί να έχει εκτεθειμένες μικρές περιοχές δέρματος (όπως το πρόσωπο), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα αντηλιακού SPF 15 σε αυτές τις περιοχές. Ακόμη και τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο. Για υπαίθριες εκδηλώσεις, πάρτε μαζί σας μια μεγάλη ομπρέλα ήλιου ή μια σκηνή για να παίξετε από κάτω. Εάν δεν κάνει τόσο πολύ ζέστη έξω και δεν κινδυνεύουν άμεσα τα παιδιά, ζητήστε τους να φορέσουν ελαφριά μακρυμάνικα πουκάμισα ή/και μακριά παντελόνια.

Φορέστε γυαλιά ηλίου

Η έκθεση στον ήλιο βλάπτει τα μάτια αλλά και το δέρμα. Ακόμη και μία  ημέρα στον ήλιο, μπορεί να οδηγήσει σε κάψιμο του κερατοειδούς. Η συνεχής έκθεση στον ήλιο, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη (θόλωμα του οφθαλμικού φακού, που οδηγεί σε θολή όραση). Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε τα μάτια των παιδιών είναι να τους φοράτε γυαλιά ηλίου που παρέχουν 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν το δικό τους ζευγάρι μέσα από πολλές διασκεδαστικές επιλογές που υπάρχουν σε σχέδια και χρώματα.

Ελέγξτε κάποια φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στις ακτίνες UV. Ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν κάποια φάρμακα (ειδικά αντιβιοτικά και φάρμακα για την ακμή) ή και φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή (OTC) που παίρνουν τα παιδιά σας, μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία τους στον ήλιο. Εάν ναι, λάβετε επιπλέον προφυλάξεις από τον ήλιο. Η καλύτερη προστασία είναι απλά η κάλυψη ή η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους. Ακόμη και το αντηλιακό δεν μπορεί πάντα να προστατεύσει το δέρμα από την ευαισθησία στον ήλιο.

Τι γίνεται αν το παιδί σας πάθει εγκαύματα από τον ήλιο;

Όταν τα παιδιά καίγονται από τον ήλιο, συνήθως έχουν πόνο και αίσθημα καύσου – συμπτώματα που τείνουν να χειροτερεύουν αρκετές ώρες μετά από την έκθεση στον ήλιο. Μερικά παιδιά παθαίνουν και ρίγη. Επειδή ο ήλιος έχει στεγνώσει το δέρμα τους, μπορεί να δημιουργηθεί φαγούρα και να τραβάει. Το δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο αρχίζει να ξεφλουδίζει περίπου μια εβδομάδα μετά το έγκαυμα. Συμβουλεύστε το παιδί σας να μην ξύνει ή να ξεφλουδίζει τα καμένα σημεία, επειδή το δέρμα κάτω από το ηλιακό έγκαυμα κινδυνεύει να μολυνθεί.

Τι να κάνετε για τη θεραπεία ενός ηλιακού εγκαύματος

  • Βάλτε το παιδί σας να κάνει ένα δροσερό (όχι κρύο) μπάνιο ή εφαρμόστε απαλά δροσερές, υγρές κομπρέσες στο δέρμα για να ανακουφίσετε τον πόνο και το κάψιμο.
  • Εφαρμόστε καθαρό ζελέ αλόης (διατίθεται στα περισσότερα φαρμακεία) στα σημεία που έχουν καεί.
  • Δώστε στο παιδί σας ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο όπως η ιβουπροφαίνη ή χρησιμοποιήστε ακεταμινοφαίνη για να απαλύνετε τον πόνο και τον κνησμό. (Μην δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά ή εφήβους). Η μη συνταγογραφούμενη διφαινυδραμίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κνησμού και του οιδήματος.
  • Εφαρμόστε ενυδατική κρέμα για να ενυδατώσετε το δέρμα και να αντιμετωπίσετε τον κνησμό. Για τα πιο σοβαρά ηλιακά εγκαύματα σε παιδιά άνω των 2 ετών, εφαρμόστε μια λεπτή στρώση κρέμας με 1% υδροκορτιζόνη για να βοηθήσετε στον πόνο. Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα με βάση το πετρέλαιο, γιατί εμποδίζουν τη διαφυγή της υπερβολικής θερμότητας και του ιδρώτα. Επίσης, αποφύγετε τα προϊόντα πρώτων βοηθειών που περιέχουν βενζοκαΐνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος ή αλλεργία.

 

Εάν το ηλιακό έγκαυμα είναι σοβαρό και εμφανιστούν φουσκάλες, καλέστε το γιατρό σας. Πείτε στο παιδί σας να μην ξύνει, σκάσει ή πιέζει τις φουσκάλες, οι οποίες μπορεί να μολυνθούν και να προκαλέσουν ουλές. Κρατήστε το παιδί σας μακριά από τον ήλιο μέχρι να επουλωθεί το ηλιακό έγκαυμα. Οποιαδήποτε περαιτέρω έκθεση στον ήλιο θα επιδεινώσει το έγκαυμα και θα αυξήσει τον πόνο.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε;

Η ένταση των ακτίνων του ήλιου εξαρτάται από την εποχή του χρόνου, καθώς και από το υψόμετρο και το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής σας. Οι ακτίνες UV είναι ισχυρότερες το καλοκαίρι. Εάν ταξιδεύετε σε μια ξένη χώρα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής της περιόδου, ετοιμάστε ή αγοράστε την ισχυρότερη αντηλιακή προστασία που μπορείτε να βρείτε. Η πρόσθετη προστασία είναι επίσης απαραίτητη κοντά στον ισημερινό, όπου ο ήλιος είναι πιο δυνατός, και σε μεγάλα υψόμετρα, όπου ο αέρας και η νεφοκάλυψη είναι πιο αραιή. Ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες, εάν η οικογένειά σας πηγαίνει για σκι στα χιόνια, φροντίστε να βάλετε άφθονο αντηλιακό. Οι ακτίνες UV αντανακλούν τόσο στο χιόνι όσο και το νερό, αυξάνοντας τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος. Τέλος, φροντίστε να είστε το καλό πρότυπο για τα παιδιά σας χρησιμοποιώντας πάντα αντηλιακό, φορώντας γυαλιά ηλίου και περιορίζοντας τον χρόνο παραμονής σας στον ήλιο. Θα μειώσετε τον κίνδυνο βλάβης από την υπερέκθεση και θα διδάξετε στα παιδιά σας να έχουν καλή αίσθηση για τον ήλιο και να γνωρίζουν πως να προστατευθούν από αυτόν.

error: