Img
Πνύκα

Ακούτε Happy Kids Radio, είμαι ο Βασίλης και σας καλωσορίζω στους «Περίπατους της αρχαίας Αθήνας».

Πάντα με χαρά και καλή διάθεση για μικρές και μεγάλες βόλτες, θα κάνουμε ακόμη μια διαδρομή στον Χρυσό Αιώνα του Περικλή, για να απολαύσουμε τη γοητεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Η Αρχαία Αθήνα ήταν ένας από τα πρότυπα της ανθρωπότητας που με τα έργα και τις ιδέες της, εξακολουθεί να συναρπάζει έως σήμερα. Θα βρεθούμε σε ένα χώρο που κάποτε ήταν σημείο συνάντησης για τους Αρχαίους Αθηναίους. Για τους σύγχρονους Έλληνες είναι ένα ιδανικό μέρος για περπάτημα με θέα την Ακρόπολη, το Λυκαβηττό και το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως θα βρεθούμε στο ομορφότερο μπαλκόνι της πρωτεύουσας! Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, ετοιμαστείτε για μια νέα διαδρομή! Στο τέλος του περιπάτου μας, είμαι σίγουρος πως θα νιώσετε υπέροχα που είστε κάτοικοι, ή επισκέπτες, αυτής – της πλούσιας σε ιστορία – πόλης αλλά και χώρας!

Σημερινός προορισμός μας, ο λόφος της Πνύκας.

Βρισκόμαστε στο κέντρο της Αθήνας, περπατάμε κατά μήκος του κεντρικού πλακόστρωτου δρόμου που ξεκινά από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και κατευθυνόμαστε προς το Θησείο. Μετά το Ηρώδειο, δυτικά της Ακρόπολης, βρίσκονται τρεις λόφοι. Ο Λόφος των Νυμφών, με το χαρακτηριστικό Αστεροσκοπείο στην κορυφή του, ο Λόφος τους Μουσείου και ο τελικός προορισμός μας, ο Λόφος της Πνύκας.

Περπατάμε μέσα από υπέροχα μονοπάτια που τα περιτριγυρίζουν καταπράσινα πεύκα. Κατά την αρχαιότητα, σε τούτη την τοποθεσία ήταν η αριστοκρατική συνοικία της Μελίτης και λέγεται πως εδώ βρισκόταν το σπίτι του ρήτορα και στρατηγού Περικλή.

Ανηφορίζοντας τον λόφο, η θέα προς το βράχο της Ακρόπολης μας κόβει την ανάσα! Κατά τις ηλιόλουστες μέρες, ο χώρος προσφέρει μια υπέροχη εμπειρία για περπάτημα αλλά και επαφή με την ιστορία. Από εδώ, εφαρμόστηκε η δημοκρατία στην Αρχαία Αθήνα και αργότερα κήρυξε το Ευαγγέλιο ο Απόστολος Παύλος. Κατά τα χρόνια της ελληνικής Επανάστασης, ο ηγέτης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εκφώνησε το ιστορικό του λόγο και στη σύγχρονη εποχή ο Άγγελος Σικελιανός συναντούσε τον Νίκο Καζαντζάκη και τόσα ακόμη.

Παιδιά, πιαστείτε χέρι-χέρι, πάρτε μια βαθιά ανάσα και φύγαμε όλοι μαζί για την αγαπημένη μας βουτιά στη ιστορία!

Βρισκόμαστε πίσω στον 6ο αιώνα π.Χ, που για τους επόμενους δύο αιώνες περίπου, με αποκορύφωμα τον χρυσό αιώνα του Περικλή, στην Πνύκα θα ανθήσει η Δημοκρατία και θα αναδείξει την Αθήνα σε κέντρο του αρχαίου κόσμου.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Πνύκας ήταν σπουδαίο ιερό και ήταν αφιερωμένο στο Δία, καθώς οι κάτοικοι της πόλης τον είχαν για προστάτη του αθηναϊκού πολιτεύματος. Εδώ, συγκεντρωνόταν η Εκκλησία του Δήμου, δηλαδή η συνέλευση των Αθηναίων στην Αρχαία Αθήνα και οι πολίτες μάθαιναν να μην είναι απλοί θεατές και παρατηρητές στα θέματα και τα ζητήματα της πόλης τους, αλλά να συμμετέχουν ενεργά. Δέκα χιλιάδες άνδρες περίπου συγκεντρώνονταν σε κάθε συνεδρίαση.

Πνύκα

Εκτός από έκτακτες περιπτώσεις, η Εκκλησία του δήμου συνεδρίαζε συνολικά τέσσερις φορές στη διάρκεια κάθε μήνα. Οι Αρχαίοι Έλληνες χώριζαν το έτος σε δέκα μήνες αντί για δώδεκα, έτσι υπολογίζεται πως γίνονταν 400 συνεδριάσεις το χρόνο. Οι συνεδριάσεις άρχιζαν πολύ νωρίς το πρωί και τελείωναν κατά τη δύση του ηλίου. Οι ρήτορες έβαζαν στο κεφάλι τους ένα στεφάνι από μυρτιά πριν αγορεύσουν, δηλαδή πριν βγάλουν το λόγο που απηύθυναν προς τους πολίτες. Πολλές φορές γίνονταν και ψηφοφορίες, στις οποίες οι πολίτες συμμετείχαν με το σήκωμα των χεριών τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι ψηφοφορίες ήταν μυστικές. Έτσι, από αυτό το χώρο θεμελιώθηκε η δημοκρατία στην αρχαία Ελλάδα και μετέπειτα έδωσε το παράδειγμα στον Δυτικό κόσμο.

Από το τέλος του 4ου αιώνα ο χώρος παρέμενε μόνο ιερός, αφού οι συνελεύσεις των Αθηναίων μεταφέρθηκαν στο θέατρο του Διονύσου. Συνεχίζοντας τον περίπατό μας στο λόφο, θα συναντήσουμε μια μαρμάρινη πλάκα που γράφει το Ηλιοτρόπιο του Μέτωνα. Από εδώ βλέπουμε τα θεμέλια του πρώτου αστεροσκοπείου της Ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας.

Ήταν ένα τετράγωνος μικρός πύργος, που οι αρχαίοι αστρονόμοι χρησιμοποιούσαν για να παρατηρήσουν τις θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης και των άλλων ουρανίων σωμάτων. Το όνομά του το πήρε από τον αστρονόμο Μέτωνα, ο οποίος ανακάλυψε πως επαναλαμβάνονται οι φάσεις Σελήνης στο ίδιο σημείο του νυχτερινού ουρανού. Ο ίδιος αστρονόμος έκανε και το ημερολόγιο του Μέτωνος που χρησιμοποιήθηκε αργότερα και στον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Λίγο πιο πέρα όμως, θα σταθούμε μπροστά από ένα μικρό κτήριο με θόλο. Έχει ένα τηλεσκόπιο και θυμίζει σκηνικά από τα μυθιστορήματα του Ιουλίου Βερν. Το τηλεσκόπιο αυτό εγκαταστάθηκε στο αστεροσκοπείο το 1870 και σήμερα χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Τι λέτε παιδιά θέλετε να μπούμε μέσα να κάνουμε και μια βόλτα στα άστρα;

Τι τέλεια που περνάμε στο happy kids radio!!!

Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, ήταν οι «Περίπατοι της αρχαίας Αθήνας» από το Happy Kids Radio! Σας ευχαριστώ όλες και όλους που ήρθατε στην εκδρομή μας. Μην παραλείψετε να απαντήστε και την ερώτηση του pod-quiz που θα βρείτε εδώ στην ιστοσελίδα μας, στην ενότητα Learn. Μείνετε μαζί μας για να ανακαλύψουμε μέσα από τα επεισόδια της σειράς, νέες διαδρομές και εκδρομές, σε ενδιαφέροντα μνημεία της Αττικής.

Καλώς ήρθατε στο Pod Quiz Περίπατοι στην αρχαία Αθήνα .

Μικροί μου ταξιδευτές και μικρές μου ταξιδεύτριες, ακούστε όσες φορές θέλετε τα αγαπημένα σας podcasts από τους «Περίπατους στην αρχαία Αθήνα».

Απαντήστε τις ερωτήσεις του Pod Quiz και κατεβάστε το βραβείο του Μεγάλου Ταξιδευτή!

Όνομα
email

img
img