Img
Παρθενώνας

Είμαι ο Βασίλης, από το Happy Kids radio και σας καλωσορίζω στους «Περιπάτους της αρχαίας Αθήνας» .

Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, αρχίζει η δέκατη και τελευταία βόλτα μας στην αρχαία Αθήνα. Είμαστε ήδη στην Ακρόπολη για να γνωρίσουμε το πιο ξακουστό μνημείο της πόλης μας. Το ναό της Αθηνάς Παρθένου, τον περίφημο Παρθενώνα.

Μείνετε μαζί μας γιατί στο τέλος της διαδρομής μας είμαι σχεδόν σίγουρος πως θα νιώσετε υπέροχα που είστε κάτοικοι, ή επισκέπτες, αυτής – της πλούσιας σε ιστορία – πόλης αλλά και χώρας!
Επόμενος προορισμός μας στην Ακρόπολη, ο Παρθενώνας
Περνάμε μέσα από τα Προπύλαια και βλέπουμε ακριβώς απέναντί μας να δεσπόζει ο Παρθενώνας. Αλήθεια τι είναι αυτό που τον κάνει τόσο ξεχωριστό; Γιατί προκαλεί τέτοιο θαυμασμό, τόσες χιλιάδες χρόνια τώρα; Για να μάθουμε περισσότερα, ας κάνουμε την αγαπημένη μας βουτιά στην ιστορία!

Παρθενώνας

Ο Περικλής ήθελε με τα ιερά της Ακρόπολης, να τιμήσει κυρίως τη θεά Αθηνά. Παράλληλα, επιθυμούσε να κάνει την Αθήνα μια ηγετική πόλη που θα ενώνει όλους τους Έλληνες. Ήταν σημαντικό για εκείνον να αποδείξει, ότι η δημοκρατία ήταν το πολίτευμα που μπορούσε να κάνει μια πόλη σπουδαία και τους κατοίκους της ευτυχισμένους!
Στον Παρθενώνα όλες οι επιθυμίες του εκπληρώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο.
Η θεά Αθηνά απέκτησε ένα άγαλμα από χρυσό κι ελεφαντόδοντο που στήθηκε στο εσωτερικό του ναού. Το φιλοτέχνησε ο ίδιος ο Φειδίας που ήταν αγαπημένος φίλος τού Περικλή και ξακουστός γλύπτης. Στις εξωτερικές πλευρές του ναού, τα αγάλματα υμνούσαν επίσης τη θεά Αθηνά. Στη μία πλευρά, αφηγούνταν τη γέννησή της από το κεφάλι του Δία, ενώ στην άλλη, τη διαμάχη που είχε με τον Ποσειδώνα για να αποκτήσει η πόλη το όνομά της.
Οι αρχιτέκτονες του ναού, Ικτίνος και Καλλικράτης, χρησιμοποίησαν στοιχεία κι από τους δύο βασικούς αρχιτεκτονικούς σχεδιασμούς που είχαν οι Έλληνες για να φτιάχνουν τους ναούς τους. Τον Ιωνικό και τον Δωρικό ρυθμό. Με αυτόν τον τρόπο, ο Παρθενώνας ήταν ένας ναός για όλους τους Έλληνες.

Η δημοκρατία του Περικλή δοξάζεται στον Παρθενώνα! Για πρώτη φορά, οι απλοί κάτοικοι της πόλης απεικονίζονται σε έναν ναό. Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ πριν. Οι Αθηναίοι εικονίζονται, σε ένα ανάγλυφο που καλύπτει ολόκληρο το ναό, να συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή της θεάς Αθηνάς, τα Παναθήναια. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά το ανάγλυφο, μοιάζει σαν μια ταινία κινουμένων σχεδίων με ήρωες φτιαγμένους από μάρμαρο!
Κάποιοι είναι πάνω σε άλογα, κάποιοι άλλοι κρατούν αγγεία με νερό και άλλοι κλαδιά ελιάς. Παιδιά οδηγούν ζώα στο ναό για να κάνουν προσφορά στη θεά και αθλητές παραβγαίνουν σε διάφορα αθλήματα.
Πού βρίσκονται όλα αυτά; Αν πλησιάσεις στο ναό και κοιτάξεις ψηλά, θα παρατηρήσεις πως πάνω από τις κολώνες της εσωτερικής πλευράς, υπάρχουν ιππείς, δηλαδή άνθρωποι πάνω σε άλογα.
Άραγε ποιες πρωτοτυπίες έχει ο Παρθενώνας;

Έχει πολλές, αλλά οι πιο γνωστές είναι δύο. Η πρώτη είναι ότι το σχέδιο του ναού διαθέτει την τέλεια αρμονία. Δηλαδή όλα τα μέρη του ναού έχουν μια οπτική σχέση μεταξύ τους που θεωρείται ιδανική.
Η δεύτερη πρωτοτυπία του Παρθενώνα είναι ότι δεν έχει καμία ευθεία γραμμή. Οι μελέτες που έκαναν οι αρχιτέκτονες και σε άλλους ναούς, τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι για να μην φαίνεται ο ναός βαρύς και ασουλούπωτος, οι κολώνες του σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να μην έχουν ευθείες γραμμές. Για αυτό, αν τις παρατηρήσετε καλά, θα προσέξετε πως οι κολώνες γέρνουν ελαφρώς προς το εσωτερικό.
Η ζωφόρος και οι μετόπες παρουσιάζουν μυθικές μάχες ανάμεσα σε ανθρώπους, θεούς αλλά και μυθικά πλάσματα όπως Κένταυροι και Αμαζόνες. Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα εντυπωσιακά εκθέματα, μπορείτε να δείτε στο νέο Μουσείο Ακρόπολης. Είναι το χαρακτηριστικό γυάλινο κτήριο, το οποίο βρίσκεται στον πεζοδρόμο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και που άνθρωποι από όλο τον κόσμο το επισκέπτονται καθημερινά.

Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, ήταν οι «Περίπατοι της αρχαίας Αθήνας»! Μην παραλείψετε να απαντήσετε και στην ερώτηση του pod-quiz που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

Σας ευχαριστώ όλες και όλους που ήρθατε στις βόλτες μας και ειδικά την Άλκηστη Χαλικιά για τις πολύτιμες πληροφορίες της ξενάγησης που μας παρείχε.

Καλώς ήρθατε στο Pod Quiz Περίπατοι στην αρχαία Αθήνα .

Μικροί μου ταξιδευτές και μικρές μου ταξιδεύτριες, ακούστε όσες φορές θέλετε τα αγαπημένα σας podcasts από τους «Περίπατους στην αρχαία Αθήνα».

Απαντήστε τις ερωτήσεις του Pod Quiz και κατεβάστε το βραβείο του Μεγάλου Ταξιδευτή!

Όνομα
email

img
img