fbpx
Cloud

Ο ρόλος της γυναίκας στην οικογένεια και την κοινωνία

Ο ρόλος της γυναίκας στην οικογένεια και την κοινωνία

Οι γυναίκες είναι οι πρωτοπόροι σε όλους τους τομείς και αποτελούν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Σύμφωνα με έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, οι γυναίκες αποτελούν το 50% του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο έχει μεγάλες δυνατότητες.

Οι γυναίκες είναι το κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής στην οικογένεια. Οι ποικίλοι ρόλοι που αναλαμβάνουν οι γυναίκες στην οικογένεια είναι αυτοί της συζύγου, του διαχειριστή του οικογενειακού εισοδήματος, του «αρχηγού» του νοικοκυριού συνήθως και τέλος του σημαντικότερου, της μητέρας.

Σαν σύζυγος

Η γυναίκα είναι βοηθός, συνεργάτης και σύντροφος του άνδρα. Πολλές φορές χρειάζεται να θυσιάσει την προσωπική της ευχαρίστηση και τις φιλοδοξίες της, θέτει πρότυπα ηθικής, συμπαραστέκεται στο άγχος και την ένταση του συζύγου, διατηρεί την ηρεμία και την τάξη στο νοικοκυριό. Με τον τρόπο αυτό δημιουργεί το θετικό περιβάλλον για τον άνδρα σύντροφό της, ώστε κι εκείνος να σκέφτεται περισσότερο την οικονομική πρόοδο της οικογένειας. Είναι η πηγή έμπνευσης του άνδρα για υψηλές προσπάθειες και αξιόλογα επιτεύγματα στη ζωή.

Θα πρέπει ως σύζυγος να συμπαραστέκεται στον άνδρα της σε όλες τις κρίσεις και να μοιράζεται μαζί του όλες τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα. Είναι το πρόσωπο που εκείνος στρέφεται για αγάπη, συμπάθεια, κατανόηση, παρηγοριά και αναγνώριση.

Σαν διαχειρίστρια και «αρχηγός» του νοικοκυριού

Ένα καλά οργανωμένο και ελεγχόμενο νοικοκυριό είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική οικογενειακή ζωή. Όσο και να πιστεύουμε στην ισότητα των φύλων, κυρίως η γυναίκα είναι στην οικογένεια που αναλαμβάνει αυτή τη λειτουργία. Είναι, ας πούμε, η διευθύνουσα σύμβουλος της επιχείρησης. Αναθέτει καθήκοντα μεταξύ των μελών της οικογένειας ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές τους και παρέχει τα υλικά και τον εξοπλισμό που χρειάζονται για την εκτέλεση της κάθε εργασίας.

Παίζει βασικό ρόλο στην προετοιμασία και το σερβίρισμα των γευμάτων, την επιλογή και τη φροντίδα των ρούχων, την καθαριότητα, την επίπλωση και τη συντήρηση του σπιτιού. Συνήθως εκείνη οργανώνει τις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις στην οικογένεια και τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες για την κάλυψη των αναγκών των μικρών και μεγάλων μελών της οικογένειας.

Σαν διαχειρίστρια του οικογενειακού προϋπολογισμού

Η γυναίκα είναι συνήθως εκείνη που διαχειρίζεται τον οικογενειακό προϋπολογισμό και γνωρίζει που ακριβώς δαπανάται το κάθε ευρώ. Γνωρίζει πολύ καλά την απώλεια και το κέρδος κατά τη δαπάνη των χρημάτων και ξέρει να διανέμει με σύνεση το οικογενειακό εισόδημα σε αναγκαία αγαθά και αγαθά που εξυπηρετούν την άνεση και την πολυτέλεια. Η γυναίκα επίσης συμβάλλει θετικά στο οικογενειακό εισόδημα με την δική της εργασία εντός ή εκτός σπιτιού.

Σαν μητέρα

Όλο το βάρος της εγκυμοσύνης και το μεγαλύτερο μέρος της ανατροφής των παιδιών αναλαμβάνει η γυναίκα στην οικογένεια. Είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για να αναθρέψει ένα παιδί που να έχει αυτοπεποίθηση και αυτοέλεγχο, να είναι τακτικό, εργατικό, τίμιο, ευγενικό και ειλικρινές. Η επαφή της με το παιδί στην πιο κρίσιμη περίοδο της ανάπτυξής του, διαμορφώνει τα πρότυπα συμπεριφοράς του.

Είναι ο πρώτος δάσκαλος του παιδιού. Μεταδίδει την κοινωνική κληρονομιά στο παιδί. Από τη μητέρα το παιδί μαθαίνει τους κοινωνικούς κανόνες, τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, τον ηθικό κώδικα και τα ιδανικά. Η μητέρα, λόγω της στενής και διαρκούς επαφής της με το παιδί, είναι σε θέση να ανακαλύψει και να καλλιεργήσει τα ιδιαίτερά του χαρακτηριστικά, τα ταλέντα και τις συμπεριφορές του παιδιού, τα οποία στη συνέχεια παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.

Σαν μητέρα είναι η υπεύθυνη υγείας της οικογένειας. Είναι εκείνη που ανησυχεί για την σωματική ευεξία κάθε μέλους της οικογένειας, για το αδύναμο βρέφος, τις παιδικές αρρώστιες, τις ευαισθησίες των εφήβων και τον ηλικιωμένο γονιό. Είναι εκείνη που οργανώνει το σπίτι και τις δραστηριότητες σε αυτό με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε μέλος της οικογένειας να έχει σωστή τροφή, επαρκή ύπνο και την κατάλληλη ψυχαγωγία. Η γυναίκα του σπιτιού είναι συνήθως εκείνη που αποφασίζει για τη διακόσμηση και τη διαρρύθμιση του εσωτερικού χώρου ώστε το σπίτι να γίνεται ένας άνετος, ζεστός και χαρούμενος χώρος για τα παιδιά της.

Η μητέρα είναι η κεντρική προσωπικότητα του σπιτιού και του οικογενειακού κύκλου. Όλα τα μέλη απευθύνονται σε αυτήν για παρηγοριά, κατανόηση και αναγνώριση και είναι εκείνη που αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο, την προσπάθεια και τη σκέψη της για την ευημερία των μελών της οικογένειας.

Γενικά

Η γυναίκα έχει ταυτόχρονα το ρόλο της συζύγου, της συντρόφου, του οργανωτή, του διαχειριστή, του ταμία, της μητέρας, του παιδαγωγού, του υγειονομικού, του συμπαραστάτη και είναι ο «βράχος» της οικογένειας. Εκτός από αυτό, η γυναίκα διαδραματίζει βασικό ρόλο στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας.

Οι σύγχρονες συνθήκες και η ευκολότερη πρόσβαση στην εκπαίδευση οδηγούν τη γυναίκα να εγκαταλείπει όλο και περισσότερο τη στενή σφαίρα του οικογενειακού κύκλου και να εργάζεται κι εκείνη για να συμμετέχει στο οικογενειακό εισόδημα. Μπορεί επίσης να είναι μέλος σε κάποια γυναικεία οργάνωση ή να συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα, όπως εκπαίδευση ενηλίκων, προγράμματα αλφαβητισμού, εκπαίδευση για μειονεκτούντα κορίτσια κλπ. Η εκπαίδευση παίζει σημαντικό ρόλο γιατί δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να  ανταποκριθούν στις ευκαιρίες, να αμφισβητήσουν τους παραδοσιακούς τους ρόλους και να αλλάξουν τις συνθήκες της ζωής τους. Η εκπαίδευση είναι το σημαντικότερο μέσο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και την ανύψωση της κοινωνίας. Συμβάλλει στο να αποκτούν οι γυναίκες ηγετικό ρόλο στην κοινωνία και να υψώνουν τη φωνή τους κατά της βίας των γυναικών, της εκμετάλλευσης στο σπίτι και τον εργασιακό χώρο, κατά της προίκας, κατά της στέρησης βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων στις γυναίκες και στα παιδιά και άλλων κοινωνικών αδικημάτων. Οι γυναίκες είναι εκείνες που μπορούν να επηρεάσουν κυρίως τους εφήβους, προκειμένου να εξαλειφθεί το πρόβλημα της νεανικής παραβατικότητας από την κοινωνία.

Οι γυναίκες, στο πέρασμα των αιώνων και συχνά με θυσίες, είναι αυτές που στήριξαν την ανάπτυξη της κοινωνίας και διαμόρφωσαν το μέλλον των εθνών. Στο σύγχρονο σύνθετο κοινωνικό σκηνικό, οι γυναίκες έχουν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο σε διάφορους τομείς και αναδεικνύονται σε πηγή δύναμης και σύμβολο της προόδου.

error: