Img
Ναός της Αθηνάς Νίκης

Είμαι ο Βασίλης, από το Happy Kids radio και σας καλωσορίζω στους «Περιπάτους της αρχαίας Αθήνας» .

Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, περπατάμε ήδη πάνω στην Ακρόπολη.

Ελάτε να κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο και στον Χρυσό Αιώνα του Περικλή για να περιηγηθούμε στα μνημεία που δημιούργησαν άνθρωποι που ενέπνευσαν έναν ολόκληρο πολιτισμό. Στο τέλος της βόλτας μας, θα έχετε ζήσει μια μοναδική εμπειρία και είμαι σχεδόν σίγουρος πως θα νιώσετε υπέροχα που είστε κάτοικοι, ή επισκέπτες, αυτής – της πλούσιας σε ιστορία – πόλης αλλά και χώρας!

Επόμενος προορισμός μας στην Ακρόπολη, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης!

Περπατάμε το ανηφορικό δρομάκι μετά τα εκδοτήρια, κοιτάμε ψηλά και διακρίνουμε στην άκρη του ιερού βράχου έναν μικρό ναό, σωστό κομψοτέχνημα! Είναι ο ναός της Αθηνάς Νίκης! Μόνο από αυτό το σημείο μπορούμε να τον δούμε ολόκληρο.
Το όνομά του στα αρχαία χρόνια ήταν Ναός της Απτέρου Νίκης. Θα το μάθουμε αμέσως τώρα κάνοντας την αγαπημένη μας βουτιά στην ιστορία!

Ναός της Αθηνάς Νίκης

Η Θεά Αθηνά είχε πολλά ονόματα. Ένα από αυτά ήταν «Αθηνά Νίκη» γιατί βοηθούσε τους Αθηναίους να κερδίσουν τις μάχες.
Οι γλύπτες όταν φιλοτεχνούσαν μια Νίκη, έφτιαχναν ένα άγαλμα γυναίκας με φτερά.
Γιατί η Νίκη είχε τη δυνατότητα να πετάει και να αλλάζει στρατόπεδο κάθε φορά. Έτσι τη μία νικούσαν οι Αθηναίοι, την άλλη οι αντίπαλοι τους.
Σε αυτόν το ναό υπήρχε μέσα και ένα ξύλινο άγαλμα της Αθηνάς Νίκης. Θα περίμενε κανείς πως είχε φτερά όπως όλα τα αντίστοιχα αγάλματα. Οι Αθηναίοι όμως δεν το ήθελαν αυτό. Πίστευαν πως αν έκαναν την Νίκη χωρίς φτερά δεν θα έφευγε ποτέ από την πόλη τους. Έτσι, ο ναός ονομάστηκε Ναός της Απτέρου Νίκης, δηλαδή της Νίκης χωρίς φτερά.
(μουσική)
Καθώς περπατάμε στο δρομάκι των Προπυλαίων, σταματάμε για λίγο, να παρατηρήσουμε από το πλάι τον ναό. Είναι ιωνικού ρυθμού φτιαγμένος από λευκό πεντελικό μάρμαρο. Θα δούμε ότι ψηλά, πάνω από τις κολώνες υπάρχουν γλυπτά που αναπαριστούν ανθρώπους που πολεμούν. 

Πρόκειται για Αθηναίους που νικούν σε μάχη τους Πέρσες. Είχαν, βλέπεις, στο πλάι τους τότε την Αθηνά Νίκη!
Τρεις φορές ο ναός κατεδαφίστηκε και άλλες τόσες ξαναχτίστηκε. Συνέβη κάποιες φορές που οι άνθρωποι κλείνονταν μέσα στην Ακρόπολη, οπότε χρειάζονταν μάρμαρα για να ψηλώσουν το τείχος της και να προστατευθούν. Για να το κάνουν, έπαιρναν κάθε φορά μάρμαρα από το ναό της Αθηνάς Νίκης!
Οι επόμενες γενιές ξαναέχτιζαν το ναό αλλά με λάθος τρόπο. Πριν λίγα χρόνια, οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να τον ξαναχτίσουν από την αρχή, τοποθετώντας κάθε μάρμαρο στην αρχική του θέση. Μέχρι τότε, έμοιαζε σαν μία κατασκευή από τουβλάκια lego που θα νόμιζε κανείς πως κάποιος την είχε φτιάξει χωρίς να ακολουθήσει τις σωστές οδηγίες. Κι επειδή οι οδηγίες του αρχιτέκτονα Καλλικράτη είχαν χαθεί για πάντα, χρειάστηκε πολλή μελέτη από τους αρχαιολόγους για να τις ανακαλύψουν!

Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, ήταν οι «Περίπατοι της αρχαίας Αθήνας» από το Happy Kids Radio!

Σας ευχαριστώ όλες και όλους που ήρθατε στη βόλτα μας και ειδικά την Άλκηστη Χαλικιά για τις πολύτιμες πληροφορίες της ξενάγησης που μας παρείχε. Μην παραλείψετε να απαντήσετε και στην ερώτηση του pod-quiz που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

Στον επόμενο περίπατο, θα ανακαλύψουμε το πιο ιερό σημείο της Ακρόπολης, το περίφημο Ερέχθειο με τις Καρυάτιδες!

Καλώς ήρθατε στο Pod Quiz Περίπατοι στην αρχαία Αθήνα .

Μικροί μου ταξιδευτές και μικρές μου ταξιδεύτριες, ακούστε όσες φορές θέλετε τα αγαπημένα σας podcasts από τους «Περίπατους στην αρχαία Αθήνα».

Απαντήστε τις ερωτήσεις του Pod Quiz και κατεβάστε το βραβείο του Μεγάλου Ταξιδευτή!

Όνομα
email

img
img