Img
Μνημείο του Λυσικράτη

Ακούτε Happy Kids Radio, είμαι ο Βασίλης και σας καλωσορίζω στους «Περίπατους της αρχαίας Αθήνας».

Πάντα με καλή διάθεση για μικρές και μεγάλες βόλτες, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακόμη μια διαδρομή στα μνημεία της πρωτεύουσας, για να απολαύσουμε τη γοητεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Η Αρχαία Αθήνα ήταν ένα από τα πρότυπα της ανθρωπότητας που με τα έργα και τις ιδέες της, εξακολουθεί να συναρπάζει έως σήμερα.

Μνημείο του Λυσικράτη

Σήμερα θα επισκεφθούμε ένα από τα αγαπημένα σημεία στο κέντρο της Αθήνας. Θα πάμε στη γραφική περιοχή της Πλάκας, για να απολαύσουμε όμορφες στιγμές και με εξαιρετική οπτική στον επιβλητικό βράχο της Ακρόπολης. Θα σταθούμε σε έναν από τους αρχαιοτέρους δρόμους της Ευρώπης ο οποίος είναι ίδιος από τον 5ο αιώνα π.Χ.

Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, ετοιμαστείτε για τη νέα διαδρομή μας! Στο τέλος του περιπάτου μας, είμαι σίγουρος πως θα νιώσετε υπέροχα που είστε κάτοικοι, ή επισκέπτες, αυτής – της πλούσιας σε ιστορία – πόλης αλλά και χώρας!

Σημερινός προορισμός μας, το μνημείο του Λυσικράτη, στην Πλάκα.

Γεια σας παιδιά! Βρισκόμαστε στο κέντρο της Αθήνας και περπατάμε κατά μήκος της Λεωφόρου Αμαλίας. Απέναντι ακριβώς από την Πύλη του Αδριανού στρίβουμε σε ένα μικρό δρόμο, την οδό Λυσικράτους. Η βοή της λεωφόρου σιγά – σιγά περιορίζεται και ήδη αισθανόμαστε πως το σκηνικό αρχίζει να αλλάζει. Τριγύρω υπάρχουν όμορφα νεοκλασικά σπίτια, μικρές εκκλησίες, δρομάκια, όμορφες αυλές, ταβέρνες και μικρά καφέ. Βρισκόμαστε στην περιοχή της Πλάκας. Μια περιοχή που έχει το προνόμιο να είναι η αρχαιότερη συνοικία, όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και της Ευρώπης. Λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται ένα αγαπημένο μνημείο της πόλης. Ένα αληθινό μεγαλείο της κομψότητας! Στεκόμαστε μπροστά από το μνημείο του Λυσικράτη, στην περίφημη οδό Τριπόδων. Μάλιστα στο βιβλίο με τα ελληνικά ρεκόρ Γκίνες, αναφέρεται ως ο μακροβιότερος δρόμος της πόλης που έχει διατηρήσει την ίδια ονομασία για 25 σχεδόν αιώνες.

Και από που πήρε το όνομα της η Πλάκα;

Ας έχουμε υπόψη μας ότι Πλάκα, ονομαζόταν μόνο η γειτονιά γύρω από την κεντρική πλατεία που βρίσκεται το μνημείο. Το πιθανότερο είναι, ότι το όνομα προέρχεται από μια μεγάλη μαρμαρόπλακα που βρέθηκε κάποτε κοντά στη μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Αλεξανδρινού, ανατολικά της Ακρόπολης, κοντά στην οδό Θέσπιδος.

Και πότε χτίστηκε το μνημείο; και γιατί;

Παιδιά πιαστείτε χέρι – χέρι και παίρνουμε μια βαθιά ανάσα για να φύγουμε όλοι μαζί για την αγαπημένη μας βουτιά στην ιστορία!

Παιδιά που βρισκόμαστε;

Βρισκόμαστε στο 334 π.Χ. στο ίδιο σημείο. Στην οδό Τριπόδων. Εδώ ήταν ένας κεντρικός δρόμος στολισμένος με τρίποδες νικητών από θεατρικούς αγώνες. Στην Αρχαία Αθήνα όποιος έδινε χρήματα για το ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης γινόταν χρηματοδότης, δηλαδή χορηγός. Ο Λυσικράτης νίκησε στους θεατρικούς αγώνες, που έγιναν εκείνη την εποχή και έτσι η πολιτεία, του έδωσε το δικαίωμα να χτίσει ένα μνημείο πάνω από τον δικό του τρίποδα ως έπαθλο για τη νίκη του.

Το μνημείο του Λυσικράτη έχει κυλινδρικό σχήμα και ύψος 4 μέτρα περίπου. Είναι διακοσμημένο με ανάγλυφα που αναπαριστούν τις περιπέτειες του αρχαίου θεού Διόνυσου, αλλά και με έξι κίονες κορινθιακού ρυθμού από πεντελικό μάρμαρο. Στην κορυφή του το έπαθλο του χορηγού: ένας χάλκινος τρίποδας.

Πολλούς αιώνες αργότερα και συγκεκριμένα τον 16ο αιώνα, το μνημείο του Λυσικράτη αγοράστηκε από Καπουτσίνους μοναχούς που το έκαναν τμήμα στο μοναστήρι που είχε χτιστεί δίπλα του. Οι μοναχοί μετέτρεψαν το μνημείο σε βιβλιοθήκη αλλά και χώρο διαβάσματος, φροντίζοντας να το διατηρήσουν σε καλή κατάσταση για πολλά – πολλά χρόνια. Μάλιστα, στο μοναστήρι αυτό, φυτεύτηκε και η πρώτη ντοματιά στην Ελλάδα με σπόρους που έφεραν οι καπουτσίνοι μοναχοί από το εξωτερικό. Το νόστιμο λαχανικό ενθουσίασε τους Αθηναίους. Αρχικά χρησιμοποίησαν την ντομάτα για να φτιάχνουν γλυκά και αργότερα στη μαγειρική.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Άγγλος λόρδος Έλγιν, γνωστός για την διαρπαγή των μαρμάρων του Παρθενώνα, προσπάθησε να δωροδοκήσει τους μοναχούς Καπουτσίνους για να μεταφέρει το μνημείο στη Βρετανία. Ωστόσο, ο τότε ηγούμενος αρνήθηκε τα χρήματα. Κατά την Ελληνική Επανάσταση το μοναστήρι καταστράφηκε από μια πυρκαγιά που ξέσπασε, παρόλα αυτά το μνημείο του Λυσικράτη γλίτωσε με ελάχιστες φθορές.

Το καλοδιατηρημένο αρχαίο μνημείο είναι γνωστό και ως «Φανάρι του Διογένη» και στέκεται εκεί εκατοντάδες χρόνια για να μας θυμίζει, τον πολιτισμό των προγόνων μας. Κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, ελάτε να κάτσουμε στα παγκάκια που βρίσκονται τριγύρω για να απολαύσουμε ένα σνακ σε ένα από τους πιο όμορφους δρόμους της Αθήνας!

Τι τέλεια που περνάμε στο happy kids radio!!!

Μικρές μου φίλες και μικροί μου φίλοι, ήταν οι «Περίπατοι της αρχαίας Αθήνας» από το Happy Kids Radio! Σας ευχαριστώ όλες και όλους που ήρθατε στην εκδρομή μας. Μην παραλείψετε να απαντήστε και την ερώτηση του pod-quiz που θα βρείτε εδώ στην ιστοσελίδα μας, στην ενότητα Learn. Μείνετε μαζί μας για να ανακαλύψουμε, μέσα από τα επεισόδια της σειράς, νέες διαδρομές σε ενδιαφέροντα μνημεία της Αττικής.

Καλώς ήρθατε στο Pod Quiz Περίπατοι στην αρχαία Αθήνα .

Μικροί μου ταξιδευτές και μικρές μου ταξιδεύτριες, ακούστε όσες φορές θέλετε τα αγαπημένα σας podcasts από τους «Περίπατους στην αρχαία Αθήνα».

Απαντήστε τις ερωτήσεις του Pod Quiz και κατεβάστε το βραβείο του Μεγάλου Ταξιδευτή!

Όνομα
email

img
img